Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Καλλονή Γρεβενών






44. Καλλονή, η (Λούντζι)

Γράφει ο Βασίλης Αποστόλου (Από το βιβλίο μου "ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΓΡΕΒΕΝΩΝ" σελ. 386 Κοζάνη 2018)

 
Γενικά: Παραδοσιακός οικισμός, από τους ομορφότερους των Γρεβενών, είναι χτισμένος σε υψόμετρο 999 μέτρων. Πλησιέστεροι οικισμοί το Τρίκορφο, Κυπαρίσσι, Δοτσικό, Άγιος Κοσμάς[1].  Εντυπωσιάζει η πετρόχτιστη βρύση, οι πλακόστρωτοι δρόμοι, τα διώροφα, τριώροφα πετρόχτιστα σπίτια, η κεντρική πλατεία.

Κοινοτικά: Στις 31/12/1918 ορίζεται έδρα κοινότητος Λουντσίου. Το 1927 μετονομάζεται σε Καλλονή. Στις 4-12-1997 προσαρτάται στο δήμο Κοσμά του Αιτωλού και στις 7-6-2010 στο δήμο Γρεβενών.

Με απόφαση του Νομάρχη στις 31 Δεκεμβρίου 1914 ορίσθηκε ως έδρα εκλογικού τμήματος: Το ένατον με έδραν το χωρίον Λούντζι (Καλλονή) ένθα θέλουσι ψηφίσει οι εκλογείς του χωρίου τούτου ως και οι των χωρίων Μαγέρι (Δασύλλιον), Μεσολούρι, Δέλνον (Πρόσβορον), Τρισκό (Τρίκορφο), Μπίσιοβον (Κυπαρίσσι), Τσιράκι (Άγιος Κοσμάς) και Βιβίστι (Εκκλησιά) τόπον δε  ψηφοφορίας ορίζομεν την δημοτικήν Σχολήν. (Βασίλη Αποστόλου:Δυτική Μακεδονία 1912-15).
Στον εκλογικό κατάλογο της Υποδιοικήσεως Γρεβενών του 1914 ήταν εγγεγραμμένοι 144 χριστιανοί.

Στις κοινοτικές εκλογές του 1925 ψήφισαν 39 άρρενες. Εκλέχτηκαν: Ιωάννης Βόβουρας 36, Στέργιος Δήμου 34, Νικ. Ασουκάς 30, Γεώργιος Μπούτος 22, Χρήστος Ψωμογιάνης 20, Ιωάννης Γκανάτσιος 17, Αθαν. Γκόγκος 12, Φίλιππος Ντινόπουλος 11, Ιωάννης Κοσματόπουλος 8. Εφ. Επιτροπή. Νικόλαος Μάντζιαρης, Ηλίας Λιτόπουλος διδάσκαλος, Γεώργιος Μπούτος.

Ο πρόεδρος κοινότητος Λουντζίου  Αθ. Αναγνωστόπουλος, με αναφορά στις 25/7/1920 αναφέρει στον εξοχότατο Ηλιάκη Γενικό Διοικητή Δυτικής Μακεδονίας ότι το ακατοίκητον χωρίον Νιτρούζι, όπερ είναι ιμπλιάκιον[2] ευρίσκεται γειτνιάζον με χώρα Λούντζι, Μπίσοβον (Κυπαρίσσι), Δέλνον (Πρόσβορον), Βραβόνιστα (Καληράχη). Χρησιμεύει ως βοσκή περισσότερον, ελάχιστα καλλιεργείται από γειτνιάζοντας.
            Το κοινοτικό συμβούλιο εξέλεξε πρόεδρο τον Ιωάννη Βόβουρα (Β.Ε 9-9-1928).
Ο πρόεδρος Νικ. Πετρόπουλος και τα μέλη Νικ. Τσούκας, Ιωάν. Παπαδημητρίου, Νικ. Γκουλέτσοος, Αθαν. Τσούκας αποφασίζουν να παραμείνει το εκλογικό τμήμα Καλλονής (21-11-31) (60/668).
Ο Νομάρχης στις 19-10-35 αναφέρει προς το Διευθυντή Ταμείου Νεάπολης: «Κοινότητες Χρυσαυγή, Δίλοφον και Δασύλλιον υπάγονται εκλογικόν τμήμα Καλλονής. Δοτσικόν εις τμήμα Φιλιππαίων. Κορυφή εις τμήμα Κυδωνιών και Μολόχα εις τμήμα Βελανιδιάς».
Ο Διευθυντής του υπουργείου Συγκοινωνίας στις 18-10-38 με έγγραφο προς το Τμήμα Προσωπικού Τ.Τ.Τ (Ταχυδρομείο, Τηλέγραφοι, Τηλέφωνο) γνωρίζει ότι “οι πρόεδροι των κοινοτήτων Τρικόρφου, Αγίου Κοσμά, Εκκλησίας, Κυπαρισσίου, Προσβόρου, Μεσολουρίου, Δοτσικού και Δασυλλίου οίτινες εξυπηρετούνται υπό του αγροτικού διανομέως Καλλονής ζήτησαν την πύκνωση της ταχυδρομικής συγκοινωνίας από δις της εβδομάδος ως ήδη εξυπηρετούνται εις τρεις φοράς την εβδομάδα. Η αίτησις κρίνεται εύλογος για το λόγο ότι οι κοινότητες κατοικούνται παρά 2.500 κατοίκων περίπου. Επειδή τα διανυόμενα χιλιόμετρα θα αυξηθούν από 134 σε 201,50 την εβδομάδα ζητά να καταταγεί ο εν λόγω διανομέας εις την τάξιν των εφίππων”.
Αφίχθη ο νέος Σταθμάρχης του Σταθμού Χωροφυλακής υπενοματάρχης Νικόλαος Λασανιάνου (Φ.Δ.Μ 21-5-1933). Το οίκημα του σταθμού στεγαζόταν σε οίκημα κοινοτικό με μίσθωμα 3000 δραχμές (60/619).
Η κοινότητα Καλονής στις 20-6-46 αναφέρει στη Γενική Διοίκηση Δυτικής Μακεδονίας: «Η κοινότης μας ως και τα πέριξ χωρία ως μόνο μέσο συγκοινωνίας και επικοινωνίας μετά της πόλεως Γρεβενών και άλλων πόλεων είχε την τηλεφωνική γραμμή η οποία δυστυχώς τώρα τελευταίως και αύτη κατεστράφη, με αποτέλεσμα να ευρισκόμεθα εν τελεία απομονώσει. Και όχι μόνο βλάπτονται τα συμφέροντα των κατοίκων αλλά και δια το ζήτημα της ασφαλείας μας δεν δυνάμεθα να επικοινωνήσουμε με τις Στρατιωτικές Αρχές καίτοι στο χωριό μας εδρεύει και Αστυνομ. Σταθμός και Δασικός Σταθμός ουδεμία πρόνοια ελήφθη εκ μέρους της υπηρεσίας τηλ. γραμμών. Δια ταύτα παρακαλούμε όπως διατάξετε την επιδιόρθωση της τηλ. γραμμής ίνα και ημείς δυνηθούμε και επικοινωνήσουμε με τον άλλο κόσμο» (60/1533).
Το κ.σ στις 11-11-51  με πρόεδρο τον Αθανάσιο Αντωνόπουλο και παρόντων των συμβούλων Χρ. Λίτα, Αθαν. Μάντζαρη και Δημ. Καραγεώργου αποφάσισαν να υφίσταται το εκλογικό τμήμα Καλλονής με έδρα την κοινότητα Καλλονής και κατάστημα ψηφοφορίας το Δημοτικό Σχολείο Καλλονής.
Στο εκλογικό τμήμα Καλλονής οι υποψήφιοι του εκλογικού Συναγερμού έλαβον Σαράντης 175 ψήφοι, Παπαναγιώτου 174, Βαζάκας 174 και του ΕΠΕΚ-Φιλελευθέρων Ταλιαδούρης 76, Ηλίας 76, Γιαννόπουλος 75. (τηλεγράφημα 17-11-1952)
Το κ.σ Καλλονής  στις 8-1-55 με πρόεδρο τον Αθ. Αντωνόπουλο, παρόντων και των κοινοτικών συμβούλων Χρ. Λίτα, Αθ. Μάντζιαρη, και  Δημ. Καραγιώργου ψήφισε πίστωση 500 δραχμών, δια την αγορά, εξαγωγή, συσκευασία, μεταφορά, φύτευση, πότισμα και προστασία των δενδρυλλίων, κατά μήκος των κυριοτέρων αρτηριών οδικών της χώρας. Ομοίως στις 5-2 ψηφίζουν πίστωση δραχμών 100 υπέρ του Σωματείου “Παναγία Σουμελά”.
Το κ.σ στις 9-3-55  με πρόεδρο το Νικ. Τσιρώνα και μέλη τους Χρ. Λίτα, Γεώρ. Γκουλέτσο, Νικ. Γκουλέτσο και Αθ. Βόβουρα ομοφώνως αποφάσισαν την παραχώρηση εις το Ελληνικό Δημόσιο οικόπεδο δωρεάν δια την ανέγερση σταθμού Χωροφυλακής, διότι μεγίστη είναι η ωφέλεια των κατοίκων αυτής εκ της δωρεάν παραχωρήσεως του οικοπέδου προς το ελληνικόν δημόσιον, από απόψεως ασφαλείας, καλλωπισμού και εξυπηρετήσεως των κατοίκων. Η κοινότης απέκτησε την κυριότητα επί της παραχωρουμένης εκτάσεως εξ αγοράς παρά των ιδιωτών Κων/νου και Μαγδαλινής Βατζίκα, κατοίκων Καλλονής. Η έκτασις του παραχωρουμένου οικοπέδου, ανέρχεται εις 548 περίπου τετρ.μέτρα. Τάσσει προθεσμία εκπληρώσεως του σκοπού της δωρεάς, τουλάχιστον πενταετίαν, διαφορετικά το ακίνητο θα περιέλθει αυτοδικαίως στην κοινότητα. Τα έξοδα μεταγραφής στο ειρηνοδικείο Πενταλόφου ανερχόμενα σε 38 δραχμές θα καταβληθούν εκ μέρους της κοινότητος.
Ο πρόεδρος της κοινότητας Καλλονής Νικόλαος Τσιρόνας  αναφέρει στις 2-5-55 ότι «η κοινότης άρχισε  των εργασιών από πολλού χρόνου δια την επισκευή δημοσίας οδού, από εθνικής τοιαύτης  Γρεβενών-Σαμαρίνης προς Καλλονή. Επισκευάστηκαν σχεδόν τα τρία τέταρτα της οδού μάλλον καλώς και μέλλει να κατασκευασθεί ακόμη απόσταση  δύο περίπου χιλιομέτρων. Αλλά η μέλλουσα να επισκευασθεί οδός είναι πετρώδης και πλήρης βράχων και λίθων καθ’ όλον το διάστημα ώστε η ημετέρα κοινότης δε δύναται εξ ιδίων εξόδων να συνεχίσει την αποπεράτωση του βραχώδους τμήματος… »(60/718).
Ο έρανος του Ε.Ε.Σ το έτος 1958 απέδωσε 200 δραχμές.
Αναφορά του Αντωνίου Ν. Κισκίρα υπαλλήλου Νομαρχίας Κοζάνης, στις 10-5-55 περί υποβολής πορίσματος διενεργηθείσης διοικητικής εξετάσεως προς βεβαίωση της προϋπηρεσίας του Γραμματέως της κοινότητος Καλλονής Νικόλαου Παπαφωτίου. Η εξέταση  διενεργήθη στην Καλλονή στις 26 Μαρτίου, συμπληρώθηκε στα Γρεβενά στις 2 Απριλίου. Η καθυστέρηση της υποβολής της παρούσης οφείλεται εις το ότι κατά τη διάρκεια του χειμώνος η επί τόπου μετάβαση, αν μη αδύνατος, τουλάχιστον δυσχερέστατη. Αρχεία της κοινότητος Καλλονής υφίστανται από το έτος 1950. Τα παλιά αρχεία της κατεστράφησαν υπό των ελασιτών διαρκούσης της γερμανοϊταλικής κατοχής το έτος 1943, τα δε επανασυσταθέντα τοιαύτα από της εγκαταστάσεως των νομίμων κοινοτικών αρχών, εκάησαν και πάλιν το 1945. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής ο Παπαφωτίου ειργάζετο ως γραμματέας. Ο διορισμός του δέον να τοποθετηθεί στον τέταρτο ή πέμπτο μήνα του έτους 1928. Το προπολεμικό αρχείο της επαρχίας κατεστράφη επί κατοχής τον Ιούλιο του 1944. Το αρχείο του Δημόσιου Ταμείου Γρεβενών κατεστράφη υπό των Γερμανών το έτος 1944. Ο Ν.Παπαφωτίου απελύθη εκ της υπηρεσίας του Γραμματέως της κοινότητος Καλλονής λόγω ορίου ηλικίας δυνάμει της υπ’αριθμ. 35/4-10-54 πράξεως του κοινοτικού συμβουλίου, νομιμοποιηθείσης με απόφαση του Νομάρχη Κοζάνης.

Διαβατήρια:     Γρηγόριος Ιωάννου Τσιρώνας γεννηθείς το 1887 στην Καλλονή στις 5-8-29 ζητά διαβατήριο για Βόρεια Αμερική. Πρόεδρος Ιωάννης Βόβουρας εφημέριος Γεώργιος Γκατζέτας.

Διατηρητέος οικισμός: Μαστορεύουν με εξαίσια τέχνη την πέτρα, χτίζουν τα δικά τους διώροφα πέτρινα σπίτια. Ένεκα της απαράμιλλης τεχνικής το υπουργείο Πολιτισμού ανακηρύσσει αυτόν με Προεδρικό Διάταγμα ως παραδοσιακό και διατηρητέο οικισμό.

Εκπαίδευση: Το 1901-1902 λειτουργούσε Γραμματοδιδασκαλείο με 67 μαθητές εκ των οποίων 25 νήπια (Αδάμου).
Ο Γρηγόριος Ευθυμίου (Παπαθύμιος) (1882-1964) εργάσθηκε ως δάσκαλος στο χωριό του και στο Μέγαρο. Ασχολήθηκε με τη λαογραφία του τόπου του (Κακαφίκας).
Λούντζιον  έχει 510  ψυχάς Ελληνικάς, σχολήν αρρένων τετρατάξιον, θηλέων τριτάξιον, μαθητάς 45, μαθητρίας 34, διδάσκαλον 1,διδασκάλισσαν 1,  ιερείς 2. (Μακεδονικόν Ημερολόγιον 1913 σελ.212).
Κατά την εορτή της 25ης Μαρτίου τον πανηγυρικό στον ιερό ναό εκφώνησε ο δημοδιδάσκαλος Ηλίας Λιτόπουλος. Στη γιορτή που ακολούθησε στο σχολείο για τη σημασία της εορτής μίλησε ο διευθυντής του σχολείου Παπαευθύμιος Γρηγορίου. Την εορτή παρακολούθησαν οι ιερείς του χωριού Παπαφώτιος και Παπαγεώργιος, ο πρόεδρος της κοινότητας κ.Πετρόπουλος, ο αστυνομικός σταθμάρχης, οι δασοκόμοι (δύο) (Μ.Β 3-4-32).
Η Πρωτομαγιά γιορτάστηκε μεγαλοπρεπέστατα στους πέριξ λόφους του Προφήτη Ηλία και Γάβρα από πλήθος κόσμου υπερτερούντος του ωραίου φύλου και από τους μαθητές του σχολείου (Φ.Δ.Μ  21-5-1933).
Ο επιθεωρητής Δημοτικών σχολείων Γρεβενών  Π. Πύρζας στις 23-10-35 προς τη δεσποινίδα Μαριάνθη Ζαχαριάδου, δημοδιδασκάλισσα. Με απόφαση του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της Δημοτικής Εκπαιδεύσεως Γρεβενών και μετά από έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου διορίσθηκε δόκιμος δημοδιδασκάλισσα στην κενή θέση του διταξίου δημοτικού σχολείου Καλλονής με βαθμόν και μισθό ακολούθου (60/175).
Διδακτηριακή κατάσταση του σχολείου το έτος 1937: «Στεγάζεται σε δημόσιο οίκημα ανεγερθέν υπό της κοινότητος μόνο. Είναι μεν διώροφο, λόγω όμως του επικλινούς του εδάφους που εκτίσθη ο κάτω όροφος χρησιμοποιείται μόνον κατά το ήμισυ ως τηλεφωνικό γραφείο, ο δε άνω όροφος δια διδασκαλία. Ο άνω όροφος έχει δύο αίθουσες και ότι εις εκάστην αίθουσα διδάσκονται ανά 50 μαθητές. Οίκημα κατάλληλον ως προς τον προσανατολισμό αλλά επειδή η στέγη εσκεπάσθη δια σχιστολίθων προμηνύει κίνδυνον καταπτώσεως λόγω του ορεινού του εδάφους και της εκ τούτου πιπτούσης χιόνος και χρήζει αντικαταστάσεως δια κεράμων» (60/619).
Ο Δημήτριος Τζημουράκας εκ Καλλονής Γρεβενών, του διταξίου σχολείου Ροδιάς, είναι πτυχιούχος διδασκαλείου. Έχει διδακτική ικανότητα, διοικητική δεξιότητα, είναι λίαν φιλόπονος και έχει καλή κοινωνική εμφάνιση και δράση. Με την πράξη 11\1939  του Εποπτικού Συμβουλίου έτυχε γέρατος και τιμητικής διακρίσεως, διότι κέκτηται ευρεία μόρφωση την οποία επαυξάνει δια της μελέτης ποικίλων βιβλίων. Έχει εξαιρετική δράση στο βλαχόφωνο σχολείο Σαμαρίνης στο οποίο υπηρέτησε ως αποσπασμένος. Αποφασίζεται η μετάθεσή του στο Αο εξατάξιο Δημοτικό σχολείο Ροδιάς (ΑΒΕ 70 ΣΑΕ 50  30-12-39).
Ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου Καλλονής αναφέρει στις 18-11-39 ότι η έκτασις του σχολικού κήπου είναι 9 στρέμματα και είναι δεντροφυτεμένη   με νεαρά καρποφόρα δέντρα (μηλέας, απιδιές, δαμασκηνιές, κερασιές, βερικοκιές κλπ.) τα οποία προμηθεύτηκαν από  τα Γρεβενά. Μία γωνία εκτάσεως 300 τ.μ χρησιμοποιείται υπό των μαθητών ως ανθόκηπος και λαχανόκηπος. Στον ίδιο χώρο θα προβούν στην καλλιέργεια σπορείων δασικών σπόρων και τοιούτων καρποφόρων τους οποίους θα ζητήσουν από τις δασικές αρχές (60/1521).
Ο Ηλίας Λιτόπουλος κληθείς για απολογία  γιατί δεν ανέμενε την άφιξη του Νομάρχη από Δοτσικό για να πάρει εμπιστευτικές οδηγίες μαζί  με άλλους δασκάλους υποβάλλει σημείωμα του Σταθμάρχου Καλλονής με το οποίο παρακαλείται να τεθεί επικεφαλής ενόπλου δυνάμεως πολιτών προς φρούρηση της διαβάσεως στη θέση “Παλιομάχαιρο”. Επίσης αναφέρει και τον έπαινο του οποίου απένειμε προφορικά μέσω τηλεφώνου τόσον εις αυτόν όσον και τον Αστυνομικό Σταθμάρχη, ο Στρατιωτικός Διοικητής της περιφερείας εκείνης, δια τις υπηρεσίες που προσέφερε στον αγώνα για της καταλήψεως των στενών (30-11-40).

Ιερά: Ιερός ναός Αγίου Νικολάου με έτος κτίσης το 1864, Προφήτης Ηλίας όπου και το πανηγύρι του χωριού στις 20 Ιουλίου, προσφέρεται φαγητό από την εκκλησία, Ζωοδόχος Πηγή, Παναγία. Αφιερωτές στην πρόθεση 421 της Μονής Αγίου Νικάνορα ήταν για την Α΄ Γραφή 0 (1534-1692)  και στη Β΄ Γραφή 1 (από το 1692 και μετά).

Οικονομία: Οι κάτοικοι δραστηριοποιούνται στη γεωργία, μελισσοκομία,  κτηνοτροφία, τη μαστορική. Λειτουργούσε ένας νερόμυλος. Το έτος 1935 λειτουργούσε αστυνομικός σταθμός, Γραφείο Ταχυδρομείου και Τηλεφώνου, δασοκομείο, μεταβατικό ειρηνοδικείο, τρία μεγάλα εμπορικά καταστήματα, υποδηματοποιία, σαγματοποιία, σιδηρουργεία. Πλείστοι των κατοίκων απεδήμησαν οικογενειακώς και εγκαταστάθηκαν μόνιμα στη Β. Αμερική (Β.Ε 14-7-1935).
Το κοινοτικό Συμβούλιο Καλλονής με έγγραφο στις 8-9-27  προς το Νομάρχη Κοζάνης: «Λαμβάνομεν την τιμήν να αναφέρωμεν υμίν κ. Νομάρχα τα κάτωθι. Το κοινοτκό Συμβούλιο Καλλονής δια της υπ’ άριθμ. 29 πράξεώς του επέβαλε δια το οικονομικό έτος 1927-28 δικαίωμα βοσκής επί μεν των μικρών ζώων δραχμάς 1,50 κατά κεφαλή, δια δε τα μεγάλα ζώα δραχμάς 5 κατά κεφαλή και μόνο δια τη θερινή περίοδο. Η Υποδιοίκησις Γρεβενών δια της υπ’αριθμ. 3271 αποφάσεώς της τροποποίησε ταύτη και επέβαλε δικαίωμα βοσκής επί μεν των μικρών ζώων δραχμάς 4 κατά κεφαλήν, επί δε των μεγάλων ζώων δραχμάς 7 κατά κεφαλήν και δι’ εκατέραν των κτηνοτροφικών περιόδων. Ζητούν την ελάττωση του φόρου.
Αίτησις κατοίκων κοινότητας Καλλονής  στις 11-4-51 προς το Δασαρχείο Γρεβενών. «Ως και  σε σας  τυγχάνει γνωστόν εις την ημετέρα κοινότητα επιτρέπεται η βοσκή των αιγών ανά τρεις αίγες  δι’ εκάστη οικογένεια. Επειδή οι βοσκότοποι κατά τα τελευταία 4 έτη λόγω της μη βοσκής κατακλείσθηκαν από πολλά κέδρα και από πολλούς θάμνους αχρήστων δένδρων. Επειδή επαναπατρίσθημεν μόλις αρχάς Μαΐου του 1950, είμεθα δε τελείως πτωχοί λόγω των λεηλασιών που υπέστημεν εκ μέρους των αναρχικών και δεν έχουμε τη δυνατότητα να βόσκουμε ανά τρεις αίγες και ταύτας μεμονωμένες. Επειδή και η κοινότης ημών ούσα πενιχρά δύναται να εξοικονομήσει χρηματικό ποσό δια της αιγοβοσκής. Λαμβάνομε την τιμή να παρακαλέσουμε  όπως αν είναι  δυνατόν  να χορηγήσετε σε μας παράταση της αιγοβοσκής ώστε η κάθε οικογένεια να έχει μεγαλύτερο αριθμό αιγών του προκαθορισμένου αριθμού» (60/151).

Πεσόντες: Μάντζαρης Ηρακλής του Δημητρίου, 1917, 53 ΣΠ, Γκούρι Τοπίτ Κάμιας 20-2-1941 (ΔΙΣ).

Πληθυσμός: 1913=262. 1920=391. 1928=489. 1940=431. 1951=152. 1961=95. 1971=65. 1981=239. 1991=208. 2001=171. 2011=6. (107ος κατά σειρά από τους 112 απογραφέντες οικισμούς με την απογραφή του 2011). Στο κατάστιχο του έτους 1564 (ΤΤ 350) των Οθωμανικών αρχείων της Κων/πολης ο οικισμός είχε 11 κατοικίες και το ποσό φόρου που πλήρωνε ήταν 2.700 άσπρα ενώ το 1579 ήταν 28 κατοικίες και ο φόρος ήταν 2.800 άσπρα.

Σύλλογοι: α) Στις 6 Δεκεμβρίου 1904 οι μετανάστες του χωριού στην πολιτεία ΝΑSHUA της πολιτείας του  NEW HAMSIRE δημιουργούν την φιλεκπαιδευτική αδελφότητα Λουντζιωτών με την επωνυμία Άγιος Νικόλαος. β) Το 1908 ιδρύεται η Φιλεκπαιδευτική αδελφότητα κυριών, με την επωνυμία Ζωοδόχος Πηγή. γ) Προοδευτική Ένωσις Νέων Λουντζίου με σκοπό την πνευματική, ηθική, κοινωνική, οικονομική, πολιτική αναγέννηση του τόπου (21-10-26). Θεατρική παράσταση δόθηκε στην αίθουσα του δημοτικού σχολείου από την Προοδευτική ένωση νέων με το έργο του Λ.Μελά “Διάκος” (B.E 9-9-28). Πρόεδρος της Προοδευτικής Ενώσεως νέων Καλλονής εξελέγη ο Αθανάσιος Τσούκας (B.E 10-3-29).
Γενομένων αρχαιρεσιών της προοδευτικής Ενώσεως Νέων Καλλονής την 31 -1-1932 εξελέγησαν οι: Παπαευθύμιος Γρηγορίου διευθυντής του δημοτικού σχολείου πρόεδρος, Νικ. Πετρόπουλος πρόεδρος της κοινότητας Ταμίας, Δημ. Βραζιώτης δημοδιδάσκαλος Γραμματέας, Νικ. Παπαφωτίου και Ιωάννης Σιώτας Σύμβουλοι. Μετά το πέρας των αρχαιρεσιών ο πρόεδρος της κοινότητας ανέφερε την οικτρά οικονομική κατάσταση  σαράντα οικογενειών. Αποτέλεσμα τούτου ο Νομάρχης ζητά τη διενέργεια εράνου σε χρήμα ή σε είδος για διανομή στους πτωχούς. Ο διεξαχθείς έρανος με πρωτοβουλία του σταθμάρχη στις 180 οικογένειες απέφερε το ποσό μόνο των 80 οκάδων αλεύρου (Μ.Β 14-2-32).
Αρχαιρεσίες της Ενώσεως “Νέων Καλλονής” Αθαν. Αντωνόπουλος πρόεδρος, Δ.Βραζιώτης ταμίας, Ιω. Σιώτας Γραμματεύς, Νικ. Πετροπούλος και Χρ. Μάντζαρης σύμβουλοι. Έσοδα 13244. Έξοδα 4918,80 (Β.Ε 5-4-36).
            δ) Γενομένων αρχαιρεσιών του Ποδοσφαιρικού Συλλόγου Νέων Καλλονής «Ο Αετός» εξελέγησαν ο Αθαν.Αντωνόπουλος πρόεδρος παμψηφεί, Γεώργιος Τσούκας Γραμματεύς, Φώτιος Ζάχος ταμίας, Θεμ.Τσιονβάκας Αρχηγός και Νικόλαος Τσιρώνας Σκευοφύλαξ (Μ.Β 2-7-1931).
ε) Σύλλογος Καλλονιωτών "Ο Άγιος Νικόλαος" 1970. στ) Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Καλλονής. Διοργανώνει ποικίλες εκδηλώσεις όπως γιορτή τσιγαρίδας, παρασκευάζει γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες. Λειτουργεί  λαογραφικό μουσείο.


[1] Πηγές: Καλλονή Γρεβενών, Έκδοση Πολιτιστικός Σύλλογος Καλλονής “Άγ.Νικόλαος”.
[2] Δεν κατέχεται από κανένα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου