Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

Προτομές-Ανδριάντες-Μνημεία Κοζάνης "Για το βιβλίο Η συμβολή των Δυτικομακεδόνων στην Επανάσταση του Γένους έγραψαν"

 

 

 Βασίλη Αποστόλου, δασκάλου του Αου Δημοτικού Σχολείου Κοζάνης

Προτομές-Ανδριάντες-Μνημεία Κοζάνης

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης

Κοζάνη 2006

Κεφάλαιο 30

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΥΤΙΚΟΜΑΚΕΔΟΝΩΝ

ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ-

ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ

ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ

ΚΟΖΑΝΗ 2005 

ΒΑΣΙΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ


 Για το βιβλίο έγραψαν

1)Κ.Α.Π.Η ΚΟΖΑΝΗΣ-ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

 (Εφημερίδα Θάρρος 29-3-2005)

«Στις 24 Μαρτίου 2005 και ώρα 11.30 παρουσιάστηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΚΑΠΗ Κοζάνης θεατρική παράσταση από μαθητές της Στ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου «Γ.ΚΟΝΤΑΡΉΣ»  με το επίκαιρο θέμα: "Το χρονικό της επανάστασης του 1821 και η συμμετοχή των Δυτικομακεδόνων στην οργάνωση της επανάστασης και τον ξεσηκωμό του Γένους". Το έργο έχει συγγράψει ο δάσκαλος κ. Αποστόλου Βασίλειος, ο οποίος δέχθηκε μετά χαράς την πρόσκλησή μας, προετοίμασε τους μαθητές του και παρουσίασε το θεατρικό του έργο σε μια κατάμεστη και συγκινησιακά φορτισμένη αίθουσα. Την παράσταση σχολίασε ο εκπαιδευτικός και τέως Προϊστάμενος Α/θμιας Εκπαίδευσης κ.Νικόλαος Φροντιστής, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και την προσφορά του κ. Αποστόλου στο χώρο της μάχιμης εκπαίδευσης και στην καταγραφή της τοπικής ιστορίας και παράδοσης.

Τα ανωτέρω σε συνδυασμό με την άψογη παρουσίαση και απαγγελία από τους μαθητές σκόρπισαν ρίγη συγκίνησης και μας έκαναν όλους χαρούμενους και περήφανους. Τέτοιες εκδηλώσεις τονώνουν το ηθικό των γερόντων και τιμούν τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι δείχνουν την κοινωνική ευαισθησία της πλειοψηφίας του εκπαιδευτικού κόσμου . …»

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΠΗ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

 

2)ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (ΓΥΜΝΑΣΙΟ-ΛΥΚΕΙΟ)

ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ

 

«Σας γνωρίζουμε ότι με χαρά παραλάβαμε τα δύο αντίτυπα «Η Συμβολή των Δυτικομακεδόνων στην Επανάσταση του Γένους-Πορεία προς την ανεξαρτησία (για τη γιορτή της 25ης Μ,αρτίου» που αποστείλατε για τη βιβλιοθήκη του Γυμνασίου και Λυκείου του Σχολείου μας.

            Ευχαριστώντας για την προσφορά σας, σας συγχαίρουμε θερμά για την προσπάθειά σας αυτή ώστε να γίνει γνωστή η συμβολή των Δυτικομακεδόνων στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Πιστεύουμε ότι το πόνημά σας αυτό θα αποτελέσει χρήσιμο βοήθημα για τη διοργάνωση της εορτής της 25ης Μαρτίου για τη διδασκαλία της τοπικής ιστορίας.

Με εκτίμηση

Ο Δ\ντής

Φίλιος Γεώργιος

 

 

3) ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΟΖΑΝΙΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ «Ο ΛΑΣΣΑΝΗΣ» (3-2-06)

        Λάβαμε την εργασία σας που μας συγκίνησε με το περιεχόμενό της, γιατί πράγματι η συμβολή των Μακεδόνων στον Εθνικό Αγώνα είναι ένα κεφάλαιο ελάχιστα γνωστό στον ελληνικό λαό.

Σας ευχαριστούμε και σας συγχαίρουμε

Για το Δ.Σ

Η Πρόεδρος    Η Γραμματεύ

Άννα Χασάπη     Δώρα Φανού-Βαφειάδη

 

4) ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΖΑΝΙΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

 

Αγαπητέ κύριε Αποστόλου. Το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου Κοζανιτών Θεσσαλονίκης «ο Άγιος Νικόλαος» σας ευχαριστούμε για την αποστολή της ενδιαφέρουσας εργασίας-παράστασης σχετικά με τη συμβολή των Δυτικομακεδόνων στην επανάσταση του Γένους. Οι μαθητές σας θα πρέπει να είναι τυχεροί που έχουν για δάσκαλό τους έναν δραστήριο και αξιόλογο άνθρωπο, που φροντίζει να διδάσκει στα παιδιά πολλά περισσότερα από αυτά που γράφονται στα σχολικά βιβλία.

Η  Πρόεδρος                                     Η Γενική Γραμματέας

 

Μιμή Παπαδέλη-Παπαναστασίου    Δώρα Μάνου-Ταρνανά.

 

 

5) ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ Γράφει ο Βαγγέλης Κ.Ντάγκας. Εφημ. «Ο ΧΡΟΝΟΣ» 7-5-2006

 

«Ο Βασίλης Αποστόλου είναι δάσκαλος που νοιάζεται κι ανησυχεί γι’ αυτό που κάνει. Και το δείχνει με πολλές δράσεις μέσα κι έξω από το σχολείο. Πολύ σπουδαίο και πολύ σημαντικό αυτό για έναν εκπαιδευτικό.

            Το βιβλίο του Βασίλη Αποστόλου, που παρουσιάζουμε εδώ «Η συμβολή των Δυτικομακεδόνων στην Επανάσταση του Γένους-Πορεία προς την Ανεξαρτησία ανήκει σ΄αυτό που ονομάζουμε θεατρικά. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα θεατρικό, που όπως φανερώνει και ο τίτλος του , έχει πυρήνα έμπνευσης τη δράση των Δυτικομακεδόνων αγωνιστών, στα χρόνια της τουρκικής σκλαβιάς. Μ΄ένα λόγο, το θεατρικό αυτό, είναι εμπνευσμένο από την τοπική ιστορία. Κι η αλήθεια είναι πως αποδείχνει πολλά στοιχεία που φωτίζουν τη ζωή και τη δράση των αγωνιστών της δικής μας εδώ περιοχής, που τα έδωσαν όλα για τη χιλιάκριβη τη λευτεριά, σε όλα τα χρόνια της σκλαβιάς, ως την ανεξαρτησία.

            Να, γιατί η Γενική μας Ιστορία, θα ήταν φτωχότερη, αν δεν υπήρχαν, κατά τόπους, οι μικρές αυτές πηγές να την εμπλουτίσουν. Γι’ αυτό και προσπάθειες σαν αυτή, εδώ του Βασίλη Αποστόλου είναι, χωρίς υπερβολή, αξιέπαινες, γιατί είναι προσπάθειες που ξεκινούν από το μεράκι και την αγάπη των δημιουργών τους για τον τόπο τους».

 

6) ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Γρεβενά 1-6-2006

Αγαπητέ Βασίλη

            Η προσφορά σου στη βιβλιοθήκη μας, αυτού του τόσου πολύτιμου εγχειριδίου σου, ήρθε ως ένα απρόσμενο «μαϊστράλι» και μας έφερε σχολικές μνήμες και μαζί με αυτές αφύπνισε το «γιατί» των παιδικών μας χρόνων. Ένα γιατί που βγαίνει μέσα από την παράλειψη-αποσιώπηση της συμμετοχής του Τόπου μας στο εθνεγερτήριο σάλπισμα.

            Ο διδακτικός-παιδαγωγικός τρόπος προσέγγισης και σύνδεσης των ιστορικών γεγονότων του υπόδουλου έθνους μέχρι την απελευθέρωση και η «πλοκή» σ΄αυτά των επαναστατικών δράσεων της Δυτ. Μακεδονίας, οι οποίες αγνοούνται από την ιστορία των σχολικών εγχειριδίων και σώζονται μόνο μέσα από τις προφορικές αφηγήσεις, από τα δημοτικά τραγούδια και από τις αποσμασματικές τοπικές εκδόσεις μας γέμισε από συγκίνηση. Μια συγκίνηση η οποία κορυφώθηκε όταν αναγνώσαμε ότι το εγχειρίδιό σας αποτέλεσε το «πλαίσιο» με το οποίο οργανώθηκε η σχολική γιορτή στην ακριτική Ρόδο.

            Παρόμοιες ενέργειες συμβάλλουν στην ενημέρωση και στην ιστορική γνώση και ισχυροποιούν την εθνική ταυτοποίηση και την εθνική επιβεβαίωση.

            Η ιστορική μορφωτική σου παρέμβαση είναι απ’ αυτές που αφήνουν αποτυπώματα
στην ψυχή και στην ιστορία.

            Σ΄ευχαριστούμε και σου ευχόμαστε υγεία και μακροημέρευση.

Με τιμή

Ο προϊστάμενος της ΔΗ.ΚΕ.ΒΙ Γρεβενών

Ζαγκανίκας Σίμος

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου