Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021

1ο Δημοτικό Κοζάνης-Γ.Κονταρής " Η ανέγερση του Δημοτικού Σχολείου"

 


 Από το βιβλίο του Βασίλη Αποστόλου "1ο Δημοτικό Κοζάνης-Γ.Κονταρής 1900-2011"

 

Κεφάλαιο 6. Η ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

 

            6.1 Άρθρο της εφημερίδας Δυτική Μακεδονία με ημερομηνία 27 Σεπτεμβρίου 1965.

 

«Πληροφορούμεθα ότι εις το Γυμνάσιον Αρρένων της πόλεώς μας ενεγράφησαν 320 νέοι μαθηταί.  Εις το γυμνάσιον θηλέων πέραν των 200 και ανάλογος αριθμός εις το μεικτόν γυμνάσιον. Ήδη το γυμνάσιον έχει 1000 περίπου μαθητές. Δια να μάθουν γράμματα τα παιδιά αυτά, υποτυπωδώς έστω, πρέπει να κατατμηθούν εις 20-25 τμήματα. Ερωτάται όμως: Και αν ακόμη υπάρχουν οι ανάλογοι καθηγητές, που θα στεγασθούν τόσα παιδιά γνωστού όντος ότι το σημερινόν γυμνάσιον είναι ανεπαρκέστατον από απόψεως αιθουσών; Τούτ’ αυτό ισχύει για το γυμνάσιον θηλέων κ.λ.π

Συνεπώς, εκείνο το οποίον χρειάζονται δια την παιδείαν, ακόμη και την δωρεάν τοιαύτην του κ. Παπανούτσου, είναι διδακτήρια πολλά και διδάσκαλοι πολλοί και όχι συστήματα, παιδαγωγικά ινστιτούτα και πράσινα άλογα. Το κράτος εξ’ άλλου, από της απελευθερώσεώς μας του 1912, εις την πόλιν της Κοζάνης, πλην του Α΄ Δημοτικού παρά την Μητρόπολιν, το οποίον ανηγέρθη τότε φροντίδι του μακαρίτου Μητροπολίτου Ιωακείμ, ουδέν άλλο σχολείο ίδρυσεν.

Εν τω μεταξύ τα παιδιά «αυξάνονται και πληθύνονται» και ουδείς συγκινείται. Ούτε εις εκ των πολιτικών μας εσκέφθη το ανωτέρω  απλούστατον ζήτημα. Ούτε εις εσκέφθη σοβαρώς να αξιοποιήσει το κεντρικόν οικόπεδον του Ταμείου Ανεγέρσεως Διδακτηρίων, το οποίον, και αυτό οι αείμνηστοι πρόγονοί μας της Τουρκοκρατίας, εδώρησαν εις υμάς τους ανικάνους απογόνους των. Αντί όλων αυτών, το υπουργείον της Παιδείας, αγοράζει ηλεκτρονικούς εγκεφάλους δια τας εξετάσεις των μαθητών-ίσως να είναι ορθόν τούτο, διότι μέσα εις το υπουργείον αυτό- ουδείς πλέον εγκέφαλος υπάρχει…- και παρ’ όλα αυτά, τα δοθέντα θέματα της άλγεβρας κατά τας εξετάσεις των υποψηφίων φοιτητών, ήσαν λανθασμένα!... Εν ολίγοις, η περιβόητη δωρεάν παιδεία κατήντησεν δωρεάν «παιδειμάρα!...».

 

6.2 Απαντητική επιστολή του Παπαδημητρίου προς την εφημερίδα Δ.Μ (11-10-65 σελ.2α).

 

«Κύριε Διευθυντά,

Εις το υπ’ αριθμ. 801 φύλλο της εφημερίδος υμών και εις την θέσιν «ΠΑΙΔΕΙΑ» εγράφη ότι το κράτος από της απελευθερώσεώς μας του 1912 εις την πόλιν της Κοζάνης πλην του Α΄ Δημοτικού παρά την Μητρόπολιν, το οποίον ανηγέρθη τότε φροντίδι του μακαρίτου Μητροπολίτου Ιωακείμ ουδέν σχολείο ίδρυσε.

            Εκ των γραφομένων έχω να παρατηρήσω τα εξής:

1. Ότι το Α΄ Δημοτικόν Σχολείον δεν ανήγειρε το κράτος, αλλά τούτο ανηγέρθει δαπάναις του Ταμείου Εκπαιδευτικής Προνοίας Κοζάνης. Οι πόροι του ταμείου τούτου, προήρχοντο από τα ενοίκια του ξενοδοχείου ΝΕΑ ΕΛΛΑΣ 6.500 δραχμάς μηνιαίως, από το γκαράζ του Κων. Βέλλιου 2.500 δρχ. μηνιαίως και από τα διάφορα καταστήματα το ενοίκιο των οποίων ανήρχετο εις το ποσό των 7.500 δραχμών μηνιαίως και 60.000 δρχ. κατ’ έτος από τους τόκους των ομολογιών του Βαλταδωρείου κληροδοτήματος. Το πώς ανηγέρθη το Α΄ Δημοτικόν Σχολείον είναι δημοσιευμένον εις το υπ’ αριθμ. 741 της 27ης Ιουλίου 1964 της εφημερίδος υμών.

2. Ότι δεν ανηγέρθη τη φροντίδι του μακαρίτου Μητροπολίτου Ιωακείμ. Το αληθές είναι ότι ο μακαρίτης Μητροπολίτης Ιωακείμ, εδώρησεν εις το σχολείον μέρος του κήπου του περί τα 750 τ.μ και τούτο διότι το υπέρ των σχολείων ενδιαφέρον του ήτο μέγα.

            Η ανέγερσις είναι έργον της 5μελούς επιτροπής του Ταμείου Εκπαιδευτικής Προνοίας Κοζάνης της οποίας πρόεδρος ήτο ο δικηγόρος Σταύρος Σαμαράς, μέλη δε οι κ.κ Νικόλαος Τσιπότης, Κων/νος Τσιώρας, Ιω. Ματιάκης και μέλος και γραμματεύς ο υποφαινόμενος όστις και διωρίσθη δια του υπ’ αρ. πρωτ. 525 εγγράφου του Γενικού Επιθεωρητού την 18η Ιουνίου 1931 και παρέμεινε μέχρι του 1939 ότε μετετράπει τούτο εις Ταμείον Ανεγέρσεως Διδακτηρίων.

            Το Τ.Ε.Π. Κοζάνης έχων προϋπολογισμόν περί τας 300.000 δραχ. κατ’ έτος, επιχορηγεί τα σχολεία Κοζάνης τα μεν Δημοτικά δια ποσού 12.000 δραχ.  το γυμνάσιον δια ποσού 20.000 δραχ. και το  νηπιαγωγείον δια ποσού 6.000 δραχ. ετησίως.

            Εκτός των επιχορηγήσεων διέθετε και αρκετόν ποσόν δια την συντήρησιν και την επισκευήν των ακινήτων και το υπόλοιπον ποσόν παρέμεινεν αποθεματικόν και εκ τούτου ανηγέρθη το Α΄ Δημοτικόν σχολείον.

Μετ’ εξαιρέτου τιμής. ΔΗΜ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Επίτιμος διδάσκαλος 1ου Δ. Σχολείου Κοζάνης».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου