Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

1ο Δημοτικό Κοζανης-Γ.Κονταρής "Η ονομασία Αον Δημοτικόν Σχολείον Κοζάνης"

 

 

 

 Από το βιβλίο του Βασίλη Αποστόλου" 1ο Δημοτικό Κοζάνης-Γ.Κονταρής 1900-2011" Κοζάνη 2011

 

 

Κεφάλαιο 3) ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΟΥ Α΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

 

(27 Ιουλίου 1964  Δ. Μακεδονία. Γράφει ο επίτιμος διδάσκαλος Παπαδημητρίου)

 

«Το 1905 ευρίσκομε την αστική σχολή με 8 δασκάλους και 556 μαθητές. Επειδή όμως ο αριθμός των μαθητών ήταν δυσανάλογος του χώρου, τον οποίον διέθετε η σχολή, δια τούτο ο τότε σύλλογος των διδασκάλων, υπέβαλε πρόταση εις την Εφορείαν, δια της οποίας εζητείτο η σχολή διαιρεθεί εις δύο τμήματα και το μεν ένα παραμένει εις το αυτό διδακτήριο το δε άλλο μεταφερθεί εις τον κάτω όροφον του γυμνασίου.

            Η Εφορεία συνεφώνησε με την ως άνω πρόταση και αποφάσισε τη διαίρεση της σχολής όπως το εν παραμείνει εις το αυτό διδακτήριον το δε άλλο λειτουργήσει εις τον κάτω όροφον του γυμνασίου.

Η Σχολή η οποία εστεγάσθη εις τον κάτω όροφο του Γυμνασίου ωνομάσθη πρώτη αστική σχολή η δε Δευτέρα απλώς αστική σχολή. Η εις το γυμνάσιο στεγασθείσα πρώτη αστική σχολή ελέγετο και κεντρική.

            Την ονομασία ταύτη διετήρησε από του 1905 μέχρι του 1914 ότε κατά Σεπτέμβριον εγένετο η αφομοίωση των διδασκάλων και ωνομάσθη Αον Δημοτικόν Σχολείον. Αυτό είναι το ιστορικόν της ονομασίας του.

            Το  πρώτον (Αον) Δημοτικόν Σχολείο έμεινε εις τον κάτω όροφον του Γυμνασίου μέχρι του 1937 ότε τελείωσε το παρά τη Μητρόπολη νέο διδακτήριο.

            Το νέο παρά τη Μητροπόλει διδακτήριο ανηγέρθη δαπάναις του Ταμείου Εκπαιδευτικής Προνοίας. Διετέθη δε δια την ανέγερση το ποσό των 950.000 δραχμών εκ των οποίων το κράτος διέθεσεν 80.000 δραχμές και τας υπολοίπους 870.000 δρχ. το Τ.Ε.Π.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Τ.Ε.Π απετελείτο από τον κ. Σταύρο Σαμαρά ως προέδρου, τον κ. Νικ. Τσιπότη ταμία, των κ. Ιωάν. Ματιάκη και Κ.Τσιώρα, μελών και του Δημ. Παπαδημητρίου μέλους και Γραμματέως».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου