Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021

Μπούρινος 6ο τεύχος "Η αναβίωση των εθίμων στο Δίπορο Γρεβενών Α.Λαναράς"

 



 

 


Κεφάλαιο 55. Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΘΙΜΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΔΙΠΟΡΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

 

 

Γράφει ο Άρης Λαναράς

 

Τα έθιμα και η λαογραφία του τόπου μας, που χάνεται στα βάθη των χρόνων, όπως μας έχουν διασωθεί από τους παλαιότερους, μας δείχνουν τις ιδιαιτερότητες τουτόπου μας, το πώς ο κόσμος εξέφραζε τις ανάγκες του μέσω αυτών αντικατοπτρίζοντας έτσι την εν γένει ζωή τους και τον τρόπο με τον οποίο δρούσαν και ενεργούσαν. Τα έθιμα σαφώς και παρομοιάζονται το καθένα ξεχωριστά με ένα

τελετουργικό το οποίο τηρούνταν ευλαβικά και αποτελούσε ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των κατοίκων σε εποχές όπου τα μέσα ψυχαγωγίας ήταν ανύπαρκτα και η ανάγκη επικοινωνίας του κόσμου πολύ μεγάλη. Ο τρόπος με τον οποίο τελούσαν τα διάφορα έθιμα καθ' όλη την διάρκεια του χρόνου δεν είναι τυχαίος μιας και τα έθιμα εμπεριέχουν αρκετούς συμβολισμούς.

Ερχόμενοι στο σήμερα βλέπουμε την ανάγκη διατήρησης των εθίμων και της τοπικής μας παράδοσης και ιστορίας, αφού η λαογραφία κατ' ουσίαν είναι η άγραφη ιστορία.

Με μεγάλη χαρά, σαν πολιτιστικός σύλλογος Διπόρου, στο έτος που

διανύσαμε (5-5-2013) αναβιώσαμε μετά από περίπου 30 χρόνια το έθιμο του κυλίσματος των αυγών, ένα έθιμο το οποίο τελούνταν την Κυριακή του Πάσχα και στο οποίο λάμβανε μέρος όλο το χωριό. 'Έτσι και αυτή τη φορά η συμμετοχή τουχωριού ήταν εντυπωσιακή με τους μικρούς να διασκεδάζουν και τους μεγάλους να θυμούνται τα παλιά χρόνια που και οι ίδιοι λαμβάνανε μέρος. Επίσης για δεύτερη συνεχόμενη χρόνια πραγματοποιήθηκε το έθιμο της

γουρνοχαράς (26-12-2013) με μεγαλύτερη συμμέτοχη από την πρώτη φορά. Εδώ να σημειώσουμε πως τα παλιά χρόνια το κάθε σπίτι ξεχωριστά έφτιαχνε τις τσιγαρίδες ενώ τα 2 τελευταία χρόνια αναβιώθηκε από κοινού από όλους τους κατοίκους του χωριού.

 

 

Κεφάλαιο 56.ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΛΑΒΑΜΕ

Πεντάλοφος Εφημερίς του Πολιτιστικού Συλλόγου Πενταλόφου

Ζήση Αν. Μπέλλου: Ημερολόγιον Δ.Μ 2014

Γιάννη Τότσικα: Τα δακρυσμένα χρόνια 1940-1950

Εν Μικροβάλτω Εφημερίδα του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Μικροβαλτινών Π.Ε Κοζάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου