Κυριακή 14 Μαρτίου 2021

Μπούρινος 6ον "Λύκοι στον Πόρο Γρεβενών 1940,1961"

 

 

 

6o Τεύχος. Περιοδικό "Μπούρινος" Ετήσια έκδοση του Επιμορφωτικού- Εξωραϊστικού-Εκπολιτιστικού Συλλόγου Εξάρχου Γρεβενών  "Ο ΜΠΟΥΡΙΝΟΣ". Έτος έκδοσης 2014,  σελίδες 96, κεφάλαια 55.

Η επικαιρότητα που παρατίθεται στο παρόν τεύχος αφορά το 2013.

Επιμελητής έκδοσης: Βασίλης Αποστόλου

 

Κεφάλαιο: 46. ΛΥΚΟΙ ΣΤΟΝ ΠΟΡΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Στην περιοχή του Πόρου  τα χώματα είναι εύφορα. Η βελανιδιά βρίσκοντας κατάλληλο έδαφος αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς. Ανθρακέμποροι, σιδηρουργοί από τη Σιάτιστα κυρίως μετά από άδεια  στο συγκεκριμένο δάσος παρήγαν ξυλοκάρβουνα. Στην ευρεία περιοχή μέχρι το χωριό Αγαλαίους υπάρχουν κοιτάσματα πισσάνθρακα. Η πυκνή βλάστηση ωφελεί και την ανάπτυξη της πανίδας. Λαγοί, πέρδικες, τσακάλια, λύκοι, αγριογούρουνα, αρκούδες, πολλά άλλα είδη  άγριων ζώων ζουν στον τόπο. Οι κάτοικοι χαρακτηρίζονται ως οι καλύτεροι κυνηγοί των Βεντζίων. Σοβαρές ζημίες προξενούσαν οι λύκοι στην κοπαδιάρικη αιγοπροβατοτροφία. Οι κάτοικοι του Πόρου δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια. Προκειμένου να προστατεύσουν τα αιγοπρόβατά τους θέτουν ως σκοπό την εξολόθρευση, τον αφανισμό των λύκων, των «επιβλαβών» θηραμάτων. Το ίδιο επιδιώκει και η Πολιτεία. Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα Β.Ε στις 30-9-34 το Υπουργείο Γεωργίας κοινοποίησε εγκύκλιο προς τις δασικές Αρχές σύμφωνα με την οποία προκηρύσσει δια έκαστο φονευμένο λύκο αμοιβή δρχ. 300 και δια έκαστον τσακάλι δραχ. 200  η οποία θα καταβάλλεται άμεσα με την προσαγωγή του δέρματος και βεβαιώσεις των αρμοδίων κοινοτικών ή αστυνομικών αρχών. Το δέρμα μετά τη σφράγιση επιστρεφόταν στον κυνηγό.

Λύκοι στον Πόρο: Από δημοσίευμα της εφημερίδας Β.Ε  στις 25-2-40



 

 

 «Εις το χωρίον Πόρος των Γρεβενών έκαναν την εμφάνισή των πολλοί λύκοι εφέτος όπως μας γράφουν. Ο Αχχιλεύς Ταγάρας διέτρεξε κίνδυνο έξω του μύλου και κινδύνευσε το φορτωμένο ζώο του. Πέντε λύκοι κατεσπάραξαν δύο πρόβατα και  εν μαντρόσκυλο του  ποιμνίου Στέργ. Γούλα. Εφέτος όπως μας γράφουν  υπάρχουν λύκοι πολλοί  λόγω της μη συστηματικής εξοντώσεως όπως εγένετο άλλοτε».

22-5-1961 Δ.Μ: Δημοσίευμα του Ευστ. Μάντζαρη.



 «Από μηνών εις πολλά χωρία της περιοχής μας, περιεφέρετο ανενόχλητος  εις λύκος, ο οποίος κυριολεκτικώς  ελυμαίνετο τα κοπάδια και είχε καταντήσει ο κακός δαίμων των κτηνοτρόφων. Εις τη Μικροκλεισούρα μάλιστα είχε προξενήσει τόσας καταστροφάς, ώστε οι χωρικοί τον επικήρυξαν και υπεσχέθησαν πλούσια δώρα εις τους κυνηγούς που θα κατόρθωναν να τον εξολοθρεύσουν.

            -Οι κυνηγοί του Πόρου, που είναι ονομαστοί εις όλη την περιοχή των Βεντζίων, διότι κάθε χρόνο οπωσδήποτε εξολοθρεύουν ένα λύκο ή 5-7 λυκόπουλα, έθεσαν ως σκοπόν των τις τελευταίες μέρες την παντί τρόπω αφάνισή του.

- Με την τελευταία δε βροχή τους εδόθη η ευκαιρία να εντοπίσουν τα ίχνη του. Έτσι μία ομάς εκ 5 χωρικών των Βλάχου Δημ, Μακρή Χρ., Ζολώτα Γεώργ., Μακρή Απόστ. και Κλεισιάρη Κων. εις μίαν εξόρμησή των, συνέλαβον εντός φωλιάς 6 λυκόπουλα. Από του σημείου αυτού τα πράγματα εξομαλύνθηκαν αρκετά. Το απόγευμα της Κυριακής 14/5/61 οι 3 πρώτοι ως άνω έμπειροι κυνηγοί, ενεδρεύσαντες τη λύκαινα εις την περιοχή της φωλιάς της, εφόνευσαν αυτή, κατόπιν 24ώρου επιμόνου και επικινδύνου παρακολουθήσεως, χρησιμοποιήσαντες τα μικρά της «ως δόλωμα» και εκμεταλλευθέντες τη μητρική προς τα μικρά της  αγάπη, δια να επαληθεύσουν τα όσα, κατά την ημέρα εκείνη εορταζομένη Ημέρα της Μητέρας, ελέχθησαν.

Το κατόρθωμα επανηγυρίσθη υπό όλων των κατοίκων και των μακρινών χωρίων ακόμη. Δέον να σημειωθεί ότι οι τάξαντες ξεπλήρωσαν τις υποσχέσεις των πλήρως, εξ όλων των γειτονικών χωρίων καταφτάνουν ευχαριστίες προς τους ηρωικούς κυνηγούς του Πόρου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου