ΒΑΣΙΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΤΟΥ ΑΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΠΡΟΤΟΜΕΣ-ΑΝΔΡΙΑΝΤΕΣ-ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΚΟΖΑΝΗ 2006
Κεφάλαιο 29. ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Με την εργασία «ΠΡΟΤΟΜΕΣ-ΑΝΔΡΙΑΝΤΕΣ-ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΟΖΑΝΗΣ» πιστεύω ότι ζωντανέψαμε το παρελθόν. Ο αναγνώστης ως γνώστης της τοπικής ιστορίας θα αποκτήσει ιστορική συνείδηση, θ’ αγαπήσει τη γενέτειρα, θα αναγνωρίσει και θα κατανοήσει το ρόλο των προσωπικοτήτων στην εξέλιξη του τόπου.
Ωστόσο έχουμε χρέος ν’ αποκαταστήσουμε ορισμένες παραλείψεις.
1.Να στηθεί ο καταστραφείς ανδριάς του Ελευθερίου Βενιζέλου στον αύλειο χώρο του περικαλλούς οικοδομήματος, Δρίζειο, σύμφωνα με τη θέληση του ευεργέτη Δρίζη. Επίσης και η προτομή του ιδίου του ευεργέτη πρέπει να στηθεί δίπλα στο φίλο του πολιτικό, όπως ήταν η επιθυμία του με την αρχική διαθήκη.
2.Στην οικία Λασσάνη υπήρχε μία μαρμάρινη πλάκα που τοποθετήθηκε το 1930 κατά το γιορτασμό της εκατονταετηρίδας. Με την αναπαλαίωση αφαιρέθηκε. Η μη τοποθέτηση σοβαρή παράλειψη.
3.Να αξιοποιηθεί η οικία του Λασσάνη. Να γίνει επισκέψιμη. Να αναρτηθούν οι φωτογραφίες του, να τοποθετηθούν τα βιβλία που έχουν γραφεί για το λόγιο, τον πολιτικό, το δάσκαλο του γένους. Το συγγραφικό του έργο που βρίσκεται στη βιβλιοθήκη της Βουλής, να τυπωθεί και να παρουσιάζεται στο συγκεκριμένο χώρο. Η δραστηριότητα του Λασσάνη κι ο ρόλος του στην επανάσταση του Γένους να προβάλλεται μέσα από ηλεκτρονική εικόνα. Να λειτουργήσει ως Μουσείο φιλικών κι αγωνιστών του 21 της Δυτικής Μακεδονίας.
4.Να στηθεί προτομή του Λάμπρου Βαλταδώρου σύμφωνα με την επιθυμία του αδελφού του. Οι απόφοιτοι του Βαλταδωρείου οφείλουν να αποκαταστήσουν τη μνήμη του οραματιστή του πνευματικού ιδρύματος.
5.Ο Δήμος και η δημοτική βιβλιοθήκη πρέπει να εκδώσουν τα έργα του Μεγδάνη του Σακελλάριου, του Λασσάνη, του Ρουσιάδη, του Τσιτσελίκη, του Μανέντη όπως κι άλλων προσωπικοτήτων της πόλης που διαφώτισαν το γένος.
6.Πρέπει να αποκατασταθεί και να στηθεί η προτομή του λόγιου Γεωργίου Ρουσιάδη.
7.Η προτομή του Παύλου Μελά να μεταφερθεί στο χώρο που χρησιμοποίησε ως κρύπτη, στην πρώην οικία Ν.Μαλούτα.
8.Επί του τείχους της Ιεράς Μητροπόλεως, από την πλευρά της οδού Χαρισίου Μεγδάνη να τοποθετηθεί πινακίδα που ν’ αναφέρει.
Τούτος ο χώρος χρησιμοποιήθηκε
ως κρύπτη του Παύλου Μελά.
Από 20 Ιουλίου 1904-24 Ιουλίου 1904
9.Επί της οικίας του Γεωργίου Σακελλαρίου να τοποθετηθεί πινακίδα που να φανερώνει τον τόπο γέννησής του.
10. Τα αρχαιολογικά ευρήματα της πόλης είναι πολλά. Πρέπει να τα γνωρίσουν όλοι οι κάτοικοι. Μερικές προτάσεις για να γίνουν γνωστές οι αρχαιότητες.
α)Να τυπωθούν κάρτες με τις αρχαιότητες. β)Να γίνουν αφίσες και να αναρτηθούν σε όλα τα σχολεία και σε όλους τους δημόσιους χώρους της πόλης. γ)Στους αρχαιολογικούς τόπους Οδός Φιλίππου, Πλατεία 25ης Μαρτίου, Άγιος Κωνσταντίνος, οδός Ακροπολίτου, κεντρική πλατεία κι όπου αλλού βρέθηκαν αρχαιότητες να τοποθετηθούν σε ειδικά διαμορφωμένες προθήκες, υπαίθρια, τα εκμαγεία των αρχαιοτήτων με πληροφοριακό υλικό. Αν αυτό δεν είναι εφικτό στους παραπάνω χώρους να τοποθετηθούν γυάλινα πλαίσια και να περιλαμβάνουν φωτογραφίες των αρχαιοτήτων με τις δέουσες πληροφορίες. Σήμερα αντίστοιχα πλαίσια υπάρχουν για διαφήμιση προϊόντων και υπηρεσιών.
11. Ο δημοτικός κήπος, πρώην στρατόπεδο Ψυχογιού, για την πόλη μας είναι γεγονός. Έχουμε χρέος να πάρουμε πρωτοβουλίες. Να στήσουμε προτομές, ανδριάντες επιφανών Κοζανιτών. Τα σωματεία της πόλης πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες. Να αναλάβουν τα έξοδα ενός ηρώου. Η αρχή έγινε με τους δασκάλους (προτομή Γ.Λασσάνη). Ακολούθησε ο ιατρικός σύλλογος (Γ.Σακελλάριος), ο Σύνδεσμος Κοζανιτών Αθήνας (Ν. Κασομούλης), ο Στρατός (Μέγας Αλέξανδρος), ο Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών (Χ.Μεγδάνης, Ι.Τράντας, Ίων Δραγούμης, Κ.Τσιτσελίκης), το Ινστιτούτο Βιβλίου και Ανάγνωσης (Ν.Δελιαλής)
12. Να γίνει ποιητικός διαγωνισμός για τους Κοζανίτες φιλικούς κι αγωνιστές που έλαβαν μέρος στην επανάσταση του Γένους.
Να γραφτούν θεατρικά έργα που θα βασίζονται στο πατριωτικά θεατρικά έργα του Λασσάνη, «Ελλάς και ξένος» και «Αρμόδιος κι Αριστογείτων». Είναι έργα που παίχτηκαν στην Οδησσό της Ρωσίας το 1820 κι είχαν ως σκοπό την προετοιμασία της επανάστασης. Τα ποιήματα και τα θεατρικά έργα θα αποτελούν χρήσιμο υλικό κατά την οργάνωση της γιορτής της 25ης Μαρτίου από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα του Νομού και της περιφέρειας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου