Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

Μπούρινος 6ον " ΔΕΘ 1929, βραβευθέντες γρεβενιώτες. Οδικό δίκτυο Σαρακήνας Γρεβενών 1929"

 

 

6o Τεύχος. Περιοδικό "Μπούρινος" Ετήσια έκδοση του Επιμορφωτικού- Εξωραϊστικού-Εκπολιτιστικού Συλλόγου Εξάρχου Γρεβενών  "Ο ΜΠΟΥΡΙΝΟΣ". Έτος έκδοσης 2014,  σελίδες 96, κεφάλαια 55.

Η επικαιρότητα που παρατίθεται στο παρόν τεύχος αφορά το 2013.

Επιμελητής έκδοσης: Βασίλης Αποστόλου

 

Κεφάλαιο 42. ΒΡΑΒΕΥΘΕΝΤΕΣ ΓΡΕΒΕΝΙΩΤΕΣ ΣΤΗ ΔΕΘ 1939

Βραβευθέντες εκθέτες κατά την 14ην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 1939.

Ανθρακιά, Αθαν. Κουτσουλιάρης, σίτος, δίπλωμα μετά χειροσκαλιστηρίου.

Βατόλακκος, καπνός Μπασμάς  αργυρούν μετάλλιον.

Γρεβενά, Νικόλαος Κεχαγιάς, καπνός μπασμάς, εύφημος μνεία.

Δεσκάτη, Ζήσης Νταραράς, σίτος, εύφημος μνεία.

Έλατος, Στέφανος Ντίνας, ρεβίθια χαλκούν μετάλλιον.

Μυρσίνα, Αβραάμ Χριστοφορίδης, καπνός μπασμά, εύφημος μνεία.

Μυρσίνα, Κυριακή Περτσινίδου καπνός μπασμά, εύφημος μνεία.

Νησίον, Νικόλ. Εταιρίδης, ρεβίθια, εύφημος μνεία.

Παλιουριά, Ιωάννης Χερίδης, σίτος χρυσούν μετάλλιον.

Σύνδεδρον, Δημ. Γαλιώτης, μήλα, εύφημος μνεία.

Σύδενδρον, Γεώργιος Πλιάκας, σίτος Χαλκούν μετάλλιον.

 

Κεφάλαιον 43. ΣΑΡΑΚΙΝΑ ΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ 1929

 

Το οδικό δίκτυο των Βεντζίων ανέκαθεν απασχολούσε τους κατοίκους. Μακριά από τα αστικά κέντρα την Κοζάνη, αποκομμένοι από τα Γρεβενά μιας η διάβαση του ποταμού Αλιάκμονα ήταν απροσπέλαστος λόγω έλλειψης γεφυριών. Κραυγές αγωνίας για τους Βεντζιώτες, απελπισμένοι λένε τον πόνο τους όπου μπορούν και όπου βρεθούν. Χαρακτηριστικό το δημοσίευμα από την καρδιά των Βεντζίων, τη Σαρακίνα (Σαρακήνα), όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Βόρειος Ελλάς στις 10-3-1929. Ένα άλλο δημοσίευμα της ιδίας εφημερίδας (26-2-39) στο οποίο ο Στέφανος Ι.Γκορτσούλης πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Κοζάνης  με τηλεγράφημα στην πολιτική ηγεσία εκφράζει θερμές ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του εμποροβιομηχανικού, επαγγελματικού κόσμου, του λαού της Κοζάνης και περιφερείας δια την απόφαση ολοκλήρωσης κατασκευής της επαρχιακής οδού Κοζάνης-Βεντζίων.

«-Θέλουν δρόμους

-Θέλουν τους βουλευτάς των

«Στας στήλας της αγαπητής εφημερίδος σας της μόνης συντρόφου μας  που διαβάζουμε και περνά η ώρα εδώ κάτω στο πιο απομακρυσμένο τμήμα του Νομού μας κι αυτήν την παίρνουμε ύστερα από μια βδομάδα, βλέπουμε ταχτικά να γίνεται λόγος για δρόμους να ψηφίζονται κονδύλια ενώ για μας εδώ κάτω δε βλέπουμε τίποτε. Γιατί; Μήπως το τμήμα αυτό  “τα Βέντζια” δεν αναγράφεται στο χάρτη της Ελλάδος! Αυτό όμως δεν ημπορεί να γίνει διότι οι βουλευτές μας επισκέπτονται προεκλογικώς  και συνεπώς θάναι γραμμένο στο χάρτη αλλά μας ξεχνούν ως φαίνεται, άλλως τε δεν υπάρχει λόγος να μας ξαναδούν αφού γίνεται η δουλειά τους. Μόνο από τις στήλες της εφημερίδας σας κ. Διευθυντά περιμένουμε κάτι».

ΕΝΑΣ ΒΕΝΤΖΙΩΤΗΣ »

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου