Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Περιβόλιον Γρεβενών










88.Περιβόλιον, το 


Γράφει ο Βασίλης Αποστόλου (Από το βιβλίο μου "ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΓΡΕΒΕΝΩΝ" σελ. 386 Κοζάνη 2018)


Γενικά: Το Περιβόλιον, χτισμένο σε πλαγιά της Πίνδου, είναι ένα πανέμορφο βλαχοχώρι το οποίο βρίσκεται περίπου 45  χιλιόμετρα μακριά από τα Γρεβενά, σε ύψος 1251 μέτρα, μέσα σε ένα καταπράσινο πυκνό δάσος από οξιές, ρόμπολα (επτακοσίων χρόνων), έλατα, με ποικιλία μανιταριών, με πλούσια πανίδα από αρκούδες, λύκους, αγριόγιδα, μέσα στο «Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου» Βάλια  Κάλντα (ζεστή κοιλάδα), με τις δίδυμες λίμνες Φλέγκα σε υψόμετρο1960 μ. Περικλείεται από τα βουνά Σμόλικα, Βασιλίτσα, Αυγό. Στην πλατεία του δεσπόζει η προτομή του Ρήγα Φεραίου. Ο παππούς του Κωνσταντίνος Κυριαζής ή Κυρατζής μετεγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στο Βελεστίνο που είχε μεταβληθεί σε Περιβολιώτικη παροικία.

Συνορεύει με τα χωριά Αβδέλα, Δίστρατο, Λάϊστα, Λάβδας, Βoβούσα, Φλαμπουράρι, Μέτσοβο, Μηλιά, Κρανιά, Λαβανίτσα, Μοναχίτι, Σπήλαιο.

Η κωμόπολη Περιβολίου έχει 650 οικογένειες χριστιανικές, 5 εκκλησίες, 2 χιλιάδες φορτηγά (ζώα), το καλοκαίρι κατοικείται υπό αγωγέων και υλοτόμων, οι οποίοι το χειμώνα κατέρχονται στις πεδιάδες Θεσσαλίας και Μακεδονίας[1].

Από πρωτόκολλο καταμετρήσεως μικρών και μεγάλων ζώων στην κοινότητα Περιβολίου από το Σταθμό Χωροφυλακής Σπηλαίου στις 24-7-37 συνάγεται ότι τα μικρά ζώα ανέρχονταν στα 13.732 και τα μεγάλα στα 274.

Το υπουργείο οικονομικών στις 11-8-39 δεν εγκρίνει πίστωση δια την κατασκευή μιας επιγραφής προς χρήση του Σταθμού Χωροφυλακής Περιβολίου (60/1893).
 

Κοινοτικά: Στις 31-12-1918 ορίζεται ως έδρα κοινότητος Περιβολίου. Στις 7-6-2010 προσαρτάται στο Δήμο Γρεβενών. Χριστιανικές οικογένειες σύμφωνα με την απογραφή του 1859, προκειμένου να συνεισφέρουν στην κατ’ έτος Αρχιερατική και Πατριαρχική επιχορήγηση ήταν συνολικά 300.

Με απόφαση του Νομάρχη στις 31 Δεκεμβρίου 1914 ορίσθηκε ως έδρα εκλογικού τμήματος: Το δέκατον τέταρτον με έδραν το χωρίον Περιβόλι ένθα θέλουσι ψηφίσει οι εκλογείς του χωρίου  τούτου τόπον δε   ψηφοφορίας ορίζομεν την δημοτικήν Σχολήν.

Ο Υποδιοικητής της Υποδιοικήσεως Γρεβενών μετά από επίσκεψή του στον οικισμό στις 5/7/1922 αναφέρει ότι στον οι/κισμό κατοικούν 450 οικογένειες, το 1/3 των κατοίκων τρέφουν 25-30 χιλιάδες αιγοπρόβατα, τα 2/3 είναι αγωγείς εκ των οποίων λίγοι υλοτόμοι, λειτουργεί  ελληνικόν σχολείον αρρένων και θηλέων και ρουμανικόν τοιούτον. Η συγκοινωνία θα αποβεί πηγή πλούτου για την Ελλάδα διότι εκτός των πλουσίων δασών έχει μεταλλείο χαλκού και εσχάτως δε ηλέχθη μετά βεβαιότητος ότι εν τη περιφερεία του υπάρχουν και πηγές πετρελαιοφόρες. Παρίσταται αναγκαία η εγκατάστασις τηλεφωνικής συγκοινωνίας.

 Διορίζεται από το υπουργείο Πρόνοιας και Αντιλήψεως ο Β. Δεληγιώργης ως κοινοτικός ιατρός με αποζημίωση 5.500 δρχ. για το διάστημα από 10 Ιουνίου ως τέλος Οκτωβρίου 1925.

Υπέρ του Ειδικού Ταμείου Τηλεφωνικής Συγκοινωνίας Μακεδονίας Θράκης στις 16/10/25 η κοινότης προσέφερε 200 δρχ. (60/995).

Η Επιτροπή της κοινότητας αποτελούμενη από τους  Ζήσης Καλογιώργος, Στέργιος Τόντος, Συ. Καλογιώργος, Ιωάν Πατακόγιας, Γ.Πατακόγιας, Γ.Παπαρίζος με τηλεγράφημα στις 9/7/26 προς τον Εξοχότατο πρόεδρο Δημοκρατίας, Υπουργόν  Εσωτερικών  αναφέρουν ότι οι προσδιορισθείσες εκλογές δια την 25ην Οκτωβρίου 1925 ανεβλήθησαν δια άλλην ημέρα ένεκα απουσίας εκλογέων (ορεινή κοινότης). Κατάλληλη ημερομηνία εκλογών η 25 Ιουλίου ή πρώτη Αυγούστου 1926. Άπαντες οι εκλογείς λόγω τοπικής εορτής βρίσκονται ενταύθα (60/893).

Ο αντιπρόεδρος Περιβολίου στις 10-7-31 τηλεγραφεί στο Νομάρχη: «Σημειωθέντων αθρόων κρουσμάτων οστρακιάς εις περίχωρα παρακαλούμεν διατάξητε αποστολήν εμβολίου το ταχύτερον προς εμβολιασμόν προληπτικώς τετρακοσίων παιδιών» (60/1666).

Αίτησις κοινότητος Περιβολίου στις 5-7-35 εκπροσωπουμένης υπό του προέδρου αυτής κ. Θεοδώρου Καλογήρου. Προς το Ειδικόν Ταμείον Επαρχιακής Οδοποιίας Γρεβενών[2]: «Επί του χειμάρρου μεγάλου ρέματος και εις θέση Βολάντα διέρχεται ημιονική οδός συνδέουσα το χωρίον μας μετά των ομόρων  χωρίων Αβδέλλης, κ.λ.π ως και το χωρίον Μπριάζα της Ηπείρου μεθ’ ων συχνότατα συναλασσόμεθα.

            Επειδή επί της ως άνω θέσεως η κοίτη του χειμάρρου είναι τοσαύτη ώστε κατά τις εποχές άνοιξη και φθινόπωρο, καθ’ ότι την πρώτη της ανοίξεως ανέρχονται οι εις τα διάφορα μέρη της Θεσσαλίας παραχειμάζοντες και παρεπηδημούντες κατά δε την δευτέρα του Φθινοπώρου τανάπαλιν κατέρχονται, κατακλύζει αύτη τόσον εκ των ομβρίων υδάτων όσον και εκ των τηκομένων χιόνων και καθιστά τη διέλευση αδύνατον.

            Επειδή η κατασκευή γεφύρας επί της ως άνω θέσεως είναι επιβεβλημένη και επειδή η ημετέρα κοινότης στερείται των απαιτουμένων πόρων δια την κατασκευήν αυτής, σας παρακαλούμε όπως με την ιδιότητά σας ως προέδρου του Ε.Τ.Ε.Ο.Γ εισηγηθείτε  αναλόγου ποσού δια την κατασκευήν της γεφύρας υποσχόμενοι να συμβάλει η ημετέρα κοινότης εις την δια προσωπικής εργασίας μεταφορά απάντων των απαιτηθησομένων υλικών».

            Η Διοικητική Επιτροπή Ειδικού Ταμείου Επαρχιακής Οδοποιίας Γρεβενών στις 13-8-35 με παρόντα μέλη τους Γεωργίου Πασσαδέλη Επαρχούντος Γρεβενών, Ιωάννου Τσίκα αναπληρωτού οικονομικού Εφόρου, Αθανασίου Παπαποστόλου προέδρου κοινότητος Γρεβενών, Θεοδώρου Καλογήρου προέδρου κοινότητος Περιβολίου, Θεμιστοκλέος Σπίρτου φαρμακοποιού, Βασιλείου Λαδά εμπόρου, Θωμά Δημητριάδου τεχνικού βοηθού του γραφείου Νομομηχανικού Κοζάνης αποφάσισαν: Επί της αναφοράς του προέδρου της κοινότητας Περιβολίου (12-8-35) αιτουμένου τη διάθεση πιστώσεως δι’ εκβραχισμόν 250 μέτρων οδού αγούσης από Γρεβενών - Περιβολίου, εγκρίνει όπως διατεθεί το ποσό των 4.000 δραχμών.

Ο Έπαρχος Γρεβενών υποβάλλει στο Νομομηχανικό Κοζάνης στις 13-8-1935

σχεδιάγραμμα στην υπό κατασκευή της γέφυρας Περιβολίου στη θέση «Παπαδήμα».

Ο πρόεδρος της κοινότητας  στις 18-3-57 αναφέρει  στη Νομαρχία Κοζάνης ότι στην κτηματική περιφέρεια της κοινότητας ταύτης προπολεμικώς με δαπάνη του επαρχιακού ταμείου κατασκευάσθηκε επί του ποταμού Ασπροπόταμος γέφυρα με βάθρα εκ λιθοδομής και κατάστρωμα ξύλινο  στη θέση «Παληάμπελα» προς εξυπηρέτηση τόσον των κατοίκων Περιβολίου όσων και των γειτονικών κοινοτήτων Μοναχητίου, Μικρολειβάδου, Κρανιάς και Βωβούσης.

            Η γέφυρα ένεκα των εξαιρετικών πλημμυρών του εν λόγω ποταμού κατά τον παρελθόντα Νοέμβριο παρεσύρθη εξ ολοκλήρου και ως εκ τούτου επιβάλλεται η άμεσος ανακατασκευή της διαφορετικά καθίσταται αδύνατος η υποχρεωτική δια του σημείου τούτου  του ποταμού διάβαση τόσον των κατοίκων όσον και των ποιμνίων προς μετάβαση στη  λοιπή περιφέρεια της κοινότητος και του οικισμού. Παρακαλούν όπως τους διατεθεί μέρος της εξ  20.000 δραχμών απαιτουμένης δαπάνης δια την κατασκευήν της.

Το κοινοτικό συμβούλιο  μετά από συνεδρίαση αποφάσισε τη σύσταση συνεργείου με δύο φύλακες με σκοπό τη διαφύλαξη της αστικής και αγροτικής περιουσίας από 1ης Οκτωβρίου μέχρι τέλους Μαΐου 1958-59, διάστημα που ο οικισμός μένει ακατοίκητος.

Απογραφή: Ο έπαρχος Γρεβενών στις 26-2-34 με έγγραφο  προς το Υπουργείο των Στρατιωτικών Γενικόν Επιτελείον Στρατού αναφέρει επειδή στις κοινότητες Περιβολίου, Σαμαρίνης, Σμίξης, Αβδέλης και Μεσολουρίου δεν καθίσταται δυνατή η απογραφή των υποζυγίων, οχημάτων και αυτοκινήτων μέχρι της 28 Φεβρουαρίου 1934 επί τω λόγω ότι οι κοινότητες είναι θερινές και άπαντες οι κάτοικοι μηδέ αυτών των μελών των συμβουλίων εξαιρουμένων παραχειμάζουν σε  πόλεις και χωρία της Μακεδονίας και Θεσσαλίας παρακαλεί να ορισθεί ως χρονική περίοδο της απογραφής των υποζυγίων των κοινοτήτων τούτων το μήνα Ιούνιο του 1934 οπότε επιστρέφουν άπαντες.


Αρχαιότητες: Αρχαίος οικισμός στη θέση “Παλιομονάστηρο” βρέθηκαν αιχμές από δόρατα, χάλκινος λέβητας[3].


Διαβατήρια: α) Αικατερίνη Μιχαήλ Μούσιου το γένος Τζήμα Μάρκου  εκ Περιβολίου ετών 28, νόμιμος σύζυγος εις Ουαντένα Μενισότα της Αμερικής του Μιχαήλ Μούσιου και ότι ενυμφεύθη τούτον κατά μήνα Ιούλιον του έτους 1914.  Ζητά αποδημία για Αμερική στις 23-2-27 (60/1628). β) Δημήτριος Κων/νου Πατακιούτας με έτος γεν. 1906, εκ Περιβολίου στις 25-9-34 έλαβε διαβατήριο για Ρουμανία. γ) Αικατερίνη χήρα Ιωάννου Πουσπουρίκα ηλικίας 46 από Περιβόλι. Τέκνα Αλεξάνδρα ετών 18, Θωμάς γεν. το 1917, Αντιγόνη 12, Ελένη 11, Γεωργία ετών 8. Εφημέριος Οικονόμος Ν. Ευαγγελίδης στις 1-10-31 έλαβε διαβατήριο για Ρουμανία για τον εκεί εγκατεστημένο υιό της.


Εκπαίδευση: Κωμόπολη που έχει 1521 κατοίκους  οι οποίοι εξαιτίας της  ορεινής  θέσης του οικισμού και του ποιμενικού βίου αναγκάζονται το χειμώνα να μεταβαίνουν οικογενειακώς στη Θεσσαλία. Όταν ξαναγυρίζουν το Μάιο επανερχόμενοι διορίζουν δύο δασκάλους, μαθητές 210, ο μισθός τους 20 οθωμανικές λίρες από τα εισοδήματα των εκκλησιών και από συνεισφορές. (1873-74. Πηγή Ηλίας Γάγαλης greveniotiς.gr βλέπε Βιβλιογραφία).

Έχει πλήρες δημοτικό σχολείο Ελληνικόν και Ρουμουνικόν, τα οποία λειτουργούν μόνο το καλοκαίρι (Β.Ε 27-5-28).

Λειτουργεί πεντατάξιο δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο. Το ρουμανικό σχολείο λειτουργεί με 20-25 μαθητές[4].

Ο Νομάρχης στις 15-7-37 αναφέρει στον πρόεδρο της κοινότητας ότι μετά από έγγραφο του επιθεωρητή Δημοτικών Σχολείων Γρεβενών για την καλυτέρα και αρτιωτέρα λειτουργία του θερινού  σχολείου της κοινότητας όπως εισηγηθεί στο κοινοτικό συμβούλιο τη διάθεση του ποσού των 7000 δραχμών το οποίο θα υποβληθεί στον Έπαρχο για έγκριση. Σαμαρίνα δρχ. 5000, Σμίξη 5.000.

Διδακτηριακή κατάσταση του σχολείου το έτος 1937: Στεγάζεται σε οίκημα της σχολικής εφορείας. Αποτελείται από 4 δωμάτια των 15,66 τ.μ. Στεγάζονται 126 μαθητές. Είναι ακατάλληλο, κατασκευάζεται νέον διδακτήριον (60/619).

Ο επιθεωρητής προτείνει για τη λειτουργία του θερινού σχολείου  τον Παναγιώτη Καραγιάννη εκ του 2/ταξίου Κηπουργιού, ως Δ/ντής  από 3ης Ιουνίου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου, το Δημήτριο Δελφινόπουλο του 1/ταξίου Δοξαρά, από 6ης Ιουνίου μέχρι 15 Σεπτεμβρίου, τον Ηλία Τάσιο του 2/ταξίου Ζιάκα από 10 Ιουνίου μέχρι 15 Σεπτεμβρίου, τον Κλεάν. Ακριτίδη του Α΄ 3/ταξίου Αγίου Γεωργίου από 2ας Ιουλίου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου, την Αντωνία Μπασέα του 6/ταξίου Α΄ Γρεβενών από 6ης Ιουνίου μέχρι 15 Σεπτεμβρίου. Στο νηπιαγωγείο, η νηπιαγωγός Μηλέας Μετσόβου Δέσποινα Σιδηροπούλου από 13 Ιουνίου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου (30-6-38 ΑΒΕ70 ΣΑΕ 49).

Ο  επιθεωρητής αποσπά από 16ης Ιουλίου 1941 και για ένα μήνα  για τη λειτουργία θερινών σχολείων  για το δημοτικό σχολείο Περιβολίου  το Xρήστο Τόλη εκ του μονοταξίου Μαυραναίων ως διευθυντή, το Ν.Γκιάτα εκ του μονοταξίου Παλαιοχωρίου Μαυραναίων, το Σωτήριο Δρόσο εκ του διταξίου δημ. σχ. Ροδιάς (18-7-41 ΑΒΕ 70 ΣΑΕ 52).


Ιερά[5]: α)Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου με το ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1770 με αγιογραφίες της εποχής εκείνης, ενοριακός ναός. Πανηγυρίζει την δεύτερη μέρα του πανηγυριού στις 27 Ιουλίου καθώς επίσης και της μικρής Παναγίας 8 Σεπτεμβρίου (Γενέσιο της Θεοτόκου).

β)Άγιος Νικόλαος, έξι χιλιόμετρα ανατολικά από το περιβόλι ήταν μοναστήρι του 13ου αιώνα έως τους  Βαλκανικούς πολέμους. Τελευταίος καλόγερος μόνασε το 1907[6].

γ)Αγία Παρασκευή, κτίσμα του 18ου αιώνα πυρπολήθηκε υπό των Γερμανών το 1943. Χτίστηκε νέα μεταπολεμικά. Πανηγυρίζει στις 26 Ιουλίου.

δ)Προφήτης Ηλίας. Πυρπολήθηκε υπό των Γερμανών το 1943. Ανοικοδομήθηκε νέα. Πανηγυρίζει στις 20 Ιουλίου.

ε)Παναγία. Ανηγέρθη  το 1955 στη θέση «Πάδες» 2 χλμ. νοτιοδυτικά του χωριού, με την ευγενή χορηγία του Δημητρίου Ι. Μπαλαμώτη και Γεωργίου Χ. Λαΐτσου.

στ)Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Ανηγέρθη το 1925 σε θέση παλιότερης, πυρπολήθηκε υπό των Γερμανών το 1943, ανοικοδομήθηκε νέα, πανηγυρίζει 6 Αυγούστου.

ζ)Άγ. Παντελεήμονας, πυρπολήθηκε το 1906, οικοδομήθηκε νέα.

η)Άγ. Αθανάσιος. Πυρπολήθηκε υπό των Γερμανών το 1943, ανηγέρθη νέα

θ) Μοναστήρι της Αγίας Τριάδος το οποίο βρίσκεται 8 χλμ. περίπου βορειοανατολικά του χωριού και αποτελεί σημείο των εδαφικών συνόρων μεταξύ της κοινότητας του Περιβολίου και της Αβδέλλας, το μισό της εκκλησίας ανήκει στο Περιβόλι  και το άλλο μισό στην Αβδέλλα.

           ι)Παρεκκλήσι των Αγίων Αναργύρων το οποίο βρισκόταν στον αυλόγυρο του Αγ.Γεωργίου.

            ια)Το παρεκκλήσι των Ταξιαρχών.

ιβ)Το Μοναστήρι του Αγίου Λουκά (παλιομονάστηρο). Καταστράφηκε ολοσχερώς το 1634 (Τόζιου).

ιγ)Το Μοναστήρι του Οσίου Ναούμ ή  Κουρμπέτι όπου κατά την παράδοση έδεναν τους τρελούς για να θεραπευτούν. Καταστράφηκε από τους Αρβανίτες στα γεγονότα  με τον καπετάνιο Νάσιο Μάνταλο το 1753.

Στον κώδικα αρ.201 της Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ζάβορδας αναφέρεται ως Περιβόλη με 39 αφιερωτές της Α΄ Γραφής 1534-1692 και 5 της Β΄ Γραφής πέντε αφιερωτές.


Κοινοτικό Δελτίο Απογραφής:  Το κοινοτικό συμβούλιο στις 20-8-45 με πρόεδρο τον Θεόδωρο Καλόγερο αναφέρει ότι από τις 360 οικίες κατεστράφησαν εκ θεμελίων 351 παρά των Γερμανών στις 20-12-1943. Θύματα άνδρες 10, γυναίκες 15, παιδιά 4.


Οικονομία: Στις 22 Ιουνίου εξερράγη πυρκαϊά στη δασική θέση “Σέλωμα” επεκταθείσα επί πυκνοτάτου δάσους εκ πεύκων περίπου δέκα χιλιάδων μέσης ηλικίας (ΗΧΩ 29-6-16).

Ο Υποδιοικητής Γρεβενών στις 26-4-26 προς το Νομάρχη Κοζάνης δίδει εξηγήσεις για την απόφασή του να αυξήσει το δικαίωμα βοσκής επί των ζώων των κατοίκων της ανωτέρω κοινότητας. «Η κοινότης έχει απέραντους βοσκήσιμες εκτάσεις, αριθμεί υπέρ τα 25.000 αιγοπρόβατα και όχι ευκαταφρόνητον αριθμόν μεγάλων ζώων μέχρι του τρέχοντος οικονομικού έτους ουδέν αξιοσημείωτο έσοδο πραγματοποίησε εκ των εκτάσεων τούτων και τούτο λόγω της κακής συνηθείας των κατοίκων της, όπως αφ’ ενός μεν δεν επιβάλουν υπέρ της Κονότητος  ανάλογο δικαίωμα βοσκής επί των ζώων των, αφ’ ετέρου δεν προβαίνουν στην ενοικίαση του περισσεύματος των βοσκησίμων γαιών (60/893)»..

Οικότροφοι του Εθνικού Ορφανοτροφείου Γρεβενών, πενήντα μαθητές, κατασκήνωσαν το καλοκαίρι του 1938  με σκηνές στις δασώδεις πλαγιές του λόφου του οικισμού (Β.Ε 21-8-1938).

Οι κτηνοτρόφοι με ψήφισμα στις 26/6/1932 διαμαρτύρονται με διάταξη του Δασαρχείου Γρεβενών που τους απαγορεύει τη βοσκή των ποιμνίων στο δάσος Περιβολίου  (Μ.Β 10-7-32).


Πεσόντες ΕΙ πολέμου: α)Στρ. Γούσης Μιχαήλ του Γεωργίου, 1912,27 ΣΠ, Μνήμα Γραίας Κάμια 4-4-41. β)Μέρμυγκας Γεώργιος του Απόστολου, 1912, 27 ΣΠ, Μνήμα Γραίας Κάμια, 4-4-41. γ) Μπασιαρδάνης Ιωάννης του Δημητρίου 1911, 52 ΣΠ, XV ορεινό χειρουργείο (Κοσίνα), 31-12-40.  δ)Μπέλλου Χρήστος του Μιχαήλ, 1912, ΙΧ Συντ. Πυρ/κού, Οσνάτι Κάμιας, 8-3-41. ε) Μπούτσης Δημήτριος του Ζήση, 1917, 2ου Κινητού Εμπέδου, Στρατιωτικό Νοσοκομείο Κοζάνης, 21-3-41. στ)Σαμαράς Ιωάννης του Νικολάου, γεννηθείς το 1906,53 ΣΠ,ύψ.1370 Δ.Πόγραδετς στις 30-12-40. η)Τεγουγιάννης Βασίλειος του Ιωάννη γεννηθείς το 1907, 53ΣΠ, Πέθανε στο ΙΧ Νοσηλευτικό Τμήμα στις 19-11-40. θ)Καλόγερος Δημήτριος του Γεωργίου, γεννηθείς το 1919 του 27ου ΣΠ. Εξαφανίσθηκε στο Μνήμα Γραίας (Κάμια Πόγραδετς) στις 4-4-1941(ΔΙΣ).


Πληθυσμός: 1859=300 στεφάνια. 1913=2354. 1920=21. 1928=164. 1940=699. 1951=26. 1961=15. 1971=5. 1981=165. 1991=312. 2001=454. 2011=21. (98ος κατά σειρά από τους 112 απογραφέντες οικισμούς της Π.Ε Γρεβενών με την απογραφή του 2011). Στο κατάστιχο του έτους 1564 (ΤΤ 350) των Οθωμανικών αρχείων της Κων/πολης ήταν 37 κατοικίες και ο φόρος ήταν 3.700 άσπρα ενώ το 1579 ήταν 41 κατοικίες και ο φόρος ήταν 4.500 άσπρα.


            Σύλλογοι: Στο διάβα του χρόνου δραστηριοποιήθηκαν οι παρακάτω σύλλογοι: α)Επαγγελματικός σύλλογος αγωγέων Περιβολίου. Σκοπός: «Η μεταξύ των μελών σύσφιγξη των σχέσεων, η προαγωγή του επαγγέλματος και της θέσεως αυτών, η αλληλοβοήθεια και η αλληλοϋποστήριξη των μελών» (18-9-1919). β)Κτηνοτροφικός σύλλογος Περιβολίου (31-10-26). Πανηγυρίζει την Αγία Παρασκευή όπου  χορεύεται ο τοπικός χορός “Κίνικ” στην τοποθεσία-πλατεία λίγο έξω από το χωριό 6-8 στρεμμάτων. Δραστήριοι νέοι έπειτα από επίμονη προπαρασκευαστική εργασία έδωσαν την πρώτη τους θεατρική παράσταση με το υπέροχο οικογενειακό έργο “Νυξ ελεημοσύνης” (B.E 15-8-36). γ)Συνεταιρισμός Υλοτόμων. Υλοτομούν κάθε χρόνο διαφορετικές εκτάσεις με υπόδειξη από το Δασαρχείο. Παράγουν ξύλα γενικής χρήσης: πόρτες, παράθυρα, οικοδομική ξυλεία, σκεπές, κολόνες ΔΕΗ –ΟΤΕ, υποστυλώματα μεταλλείων, υποπροϊόντα για καύσιμη ύλη. δ)Εκπολιτιστικός Εξωραϊστικός Πολιτιστικός  Σύλλογος Περιβολίου “ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ” ιδρύθηκε το 1976. Σκοπός του συλλόγου είναι η διατήρηση και η ανάπτυξη του δεσμού των ανθρώπων που κατάγονται από το Περιβόλι. ε)Σύλλογος Γυναικών Περιβολίου. στ)Σύλλογος Περιβολιωτών Μαγνησίας,1976, με έδρα το Βελεστίνο. ζ)Σύλλογος Περιβολιωτών Γρεβενών. η)Σύλλογος  Περιβολιωτών  Αττικής. θ)Σύλλογος  Περιβολιωτών Θεσσαλονίκης “Η Πίνδος”. ι)Σύνδεσμος Περιβολιωτών Τρικάλων. ια)Ο Σύλλογος Βλάχων Περιβολιωτών νομού Ημαθίας ιδρύθηκε το 1977 με έδρα το παλιό Σκυλίτσι. Οικισμοί που κατοικούνται από Περιβολιώτες όπου δραστηριοποιούνται σύλλογοι: ιβ)Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρού Περιβολακίου Μαγνησίας. ιγ)Πολιτιστικός Σύλλογος Νέου Περιβολίου Λάρισας "Η ΠΡΟΟΔΟΣ". ιδ)Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Καλοχωρίου Λάρισας.





[1] Σχινάς 1866.
[2] μετεξελίχθηκε σε ΤΥΔΚ
[3] Σαμσάρης.
[4] Β.Ε 30-8-1936.
[5] http://www.fora.gr
[6] Είχε 15 κελιά. (Σχοινάς 1866).








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου