Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

(11) ΠΛΑΤΕΙΑ ΝΙΚΗΣ

ΠΛΑΤΕΙΑ ΝΙΚΗΣ

Γράφει η Αναστασία Ναθαηλίδου και Αντώνης Αλατζάς Τάξη Δ΄

Στο κέντρο της Κοζάνης βρίσκεται η πλατεία Νίκης. Εδώ οι κάτοικοι γιορτάζουν με διάφορες εκδηλώσεις τις επετείους των εθνικών αγώνων. Στην πλατεία συμβάλλουν οι οδοί Κοβεντάρων, Τσόντζα, Παύλου Μελά, Ειρήνης, Βαλταδώρου.

Είναι στολισμένη με ονομαστά νεοκλασικά κτίρια, όπως το ξενοδοχείο Ερμιόνιον (1931-1932), το δημαρχείο, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Επί της οδού Κοβεντάρων υπάρχει το Δημοτικό σχολείο Χαρισίου Μούκα , (3ο-4ο Δημοτικό Σχολείο) και η αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Κοζάνης το Κοβεντάρειον, δωρεά των αδελφών Κοβεντάρων. Νότια της πλατείας βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, η οποία ανηγέρθη το έτος 1664. Είναι ο πολιούχος και προστάτης της πόλης. Σημείο αναφοράς της πόλης είναι το καμπαναριό το οποίο ανηγέρθη με χρήματα Κοζανιτών ομογενών το έτος 1855. Στον τελευταίο όροφο του καμπαναριού λειτουργεί το ρολόι, δωρεά του ομογενή Μαμάτσιου.

Άλλο ονομαστό κτίριο της πλατείας είναι το δημαρχείο της πόλης. Στην πλατεία καθημερινά περνούν τις ώρες τους άνθρωποι πάσης ηλικίας. Το καλοκαίρι πολλά παιδιά περνούν τις ώρες τους παίζοντας στη μεγάλη και ασφαλή πλατεία. Στο δίδυμο των προτομών του αγωνιστή του 21 Γεώργιου Λασσάνη και ιατροφιλόσοφου Γεώργιου Σακελλάριου στις εθνικές γιορτές κατατίθενται στεφάνια. Στο βόρειο άκρο της πόλης δεσπόζει ο ανδριάντας του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Μητροπολίτη Κοζάνης Ιωακείμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου