Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

(25η) ΛΙΓΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΛΙΓΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε., εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Σεπτεμβρίου η Παγκόσμια Ημέρα της Δημοκρατίας.
Το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με τη Βουλή των Ελλήνων, συμμετέχοντας στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας της Δημοκρατίας, διοργανώνει διαγωνισμό έκθεσης για τους μαθητές των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Στο σχολείο μας οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης έγραψαν στις 14 Μαρτίου 2011 έκθεση με θέμα: «Λέξεις και σκέψεις για τη Δημοκρατία». Δάσκαλοι της Στ΄τάξης Δημήτριος Μάραντος, Μαρία Μπατσίλη. Κρίναμε σκόπιμο να δημοσιοποιήσουμε αποσπάσματα των εκθέσεων. Είναι χρήσιμα για όλους μας.



1) Ιωάννα Ζάκη:
Χρειάστηκε να διαβάσω κάποια βιβλία αλλά περισσότερο να συζητήσω με τους γονείς μου για να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα μέσα μου για τη Δημοκρατία. Έτσι ελπίζω τουλάχιστον.
Δημοκρατία που βγαίνει από το Δήμος+κρατώ σημαίνει πως κυβερνά ο λαός. Αυτό βέβαια υπήρχε στη μικρή αρχαία Αθήνα. Τότε ο λαός καθημερινά συμμετείχε στην εκκλησία του Δήμου, στη Βουλή, στην Ηλιαία, στον Άρειο Πάγο. Σήμερα ο λαός εξουσιάζει έμμεσα. Ο άνθρωπος ψηφίζει και στέλνει τους αντιπροσώπους του στη Βουλή. Έχει δύναμη μόνο την ημέρα των εκλογών.
Πόσο το θυμούνται μετά τις εκλογές; Πόσο οι πολιτικοί παλεύουν για μια καλύτερη ζωή όλων μας και όχι για το δικό τους συμφέρον; Όλοι βέβαια λένε πώς νοιάζονται για το καλό του λαού. Τότε γιατί υπάρχουν τόσα παράπονα; Γιατί ακούμε για τόσα σκάνδαλα;
Δημοκρατία φυσικά σημαίνει κι άλλα πράγματα: ισότητα, ισονομία, διάλογος, ελευθερία, αξιοκρατία, δικαίωμα στην παιδεία, υγεία, εργασία… Υπάρχουν αυτά όμως σήμερα; Δύσκολη η απάντηση. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν κι εδώ προβλήματα. Αλλιώς πώς εξηγούνται τόσα κακά: διακρίσεις, ρατσισμοί, “παραθυράκια στους νόμους», παιδική εκμετάλλευση, ανεργία, πόλεμοι…
Δημοκρατία βέβαια σημαίνει ελευθερία έκφρασης. Σίγουρα σήμερα δε με εμποδίζει κανείς να λέω και να γράφω τις απόψεις μου. Αλλά αυτές οι απόψεις είναι δικές μου ή κάποιοι άλλοι μου τις βάζουν στο κεφάλι; Κι επειδή με όλα αυτά πονά και το δικό μου κεφάλι λέω να μιλήσω πιο απλά.
Δημοκρατία εκτός από πολίτευμα είναι κυρίως τρόπος ζωής. Βρίσκεται παντού: στην οικογένεια, στη δουλειά, στις παρέες, στη γειτονιά, στο σχολείο. Για μένα Δημοκρατία σημαίνει:
√ Να σέβεσαι τον άλλο, τον διαφορετικό από εσένα.
√ Να μην κάνεις στους άλλους ότι δε θέλεις να σου κάνουν εκείνοι.
√ Να μην “κοιμάσαι” να μην είσαι αδιάφορος για το τι γίνεται γύρω σου.
√Να χαίρεσαι που υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.
√Να αγαπάς και να αγαπιέσαι από το κράτος σου.
√Να αναζητάς την αλήθεια.
√ Να τηρείς τη θέση σου στην “ουρά”.
Πολλοί κατηγορούν τη Δημοκρατία πως δεν είναι το τέλειο πολίτευμα. Εγώ πιστεύω πως καλά κάνει και δεν είναι τέλειο, γιατί ότι είναι τέλειο χρειάζεται βελτίωση και η Δημοκρατία μας σήμερα χρειάζεται τη βελτίωσή της. Ας προσπαθήσουμε όλοι μικροί και μεγάλοι, άντρες και γυναίκες, κυβερνώντες και κυβερνώμενοι γι’ αυτό.

2) Νίκος Λάσπας: Πάνω απ’ όλα όμως η δημοκρατία είναι τρόπος ζωής, τρόπος ζωής που εφαρμόζεται παντού: στην οικογένειά μας, στο σχολείο, στις σχέσεις μας με τους φίλους μας και γενικά με τους άλλους ανθρώπους. Δημοκρατία σημαίνει να έχω το δικαίωμα να εκφράζω την άποψή μου ελεύθερα. Ταυτόχρονα όμως δεν πρέπει να είμαι φανατικός. Πρέπει να σέβομαι την άποψη του άλλου, έστω κι αν διαφωνώ μαζί του. Δημοκρατία σημαίνει να αναπτύσσω ελεύθερα πρωτοβουλίες. Κυρίως όμως δημοκρατία σημαίνει να μην είμαι αδιάφορος πολίτης, να ενδιαφέρομαι όχι μόνο για το προσωπικό μου συμφέρον, αλλά και για την πρόοδο της κοινωνίας και της χώρας μου.
Η δημοκρατία λοιπόν έχει μορφωτική επίδραση στον άνθρωπο. Τον ασκεί καθημερινά μέσα από τις οικογενειακές σχέσεις, τις φιλικές συναναστροφές, την εκπαίδευση. Ειδικά το σχολείο αποτελεί ένα από τα βασικά κύτταρα της δημοκρατίας. Σκοπός του δεν πρέπει να είναι να μεταδώσει μόνο γνώσεις, αλλά και να μάθει να εκφράζουμε άφοβα τις απόψεις μας μεταξύ μας, αλλά και απέναντι στους δασκάλους μας, να λύνουμε τις διαφορές μας με τους άλλους με το διάλογο και να νοιαζόμαστε για το καλό της τάξης μας, του σχολείου μας, της χώρας μας, της ανθρωπότητας.

3). Αθανασία Κοντοπούλου: Να εφαρμοσθεί το σύστημα της απλής αναλογικής. Οι βουλευτές να μην υποδεικνύονται από τους αρχηγούς των κομμάτων. Να καταργηθεί η βουλευτική ασυλία. Να καταργηθούν τα προνόμια από τις προνομιούχες ομάδες. Να συνεισφέρουν όλοι στα δημόσια ταμεία ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες. Να υπάρχει αξιοκρατία, ο καθένας να παίρνει τη θέση που του αξίζει ανάλογα με τα προσόντα και τις ικανότητές του. Να γίνονται δημοψηφίσματα για σημαντικά θέματα. Να καταργηθεί η οικογενειοκρατία που τόσα χρόνια είναι στο προσκήνιο. Όλοι έχουν υποχρέωση να προστατεύουν το περιβάλλον.

4). Παναγιώτα Δημητριάδου: Η δημοκρατία είναι το πολίτευμα όπου η εξουσία πηγάζει από το λαό, ασκείται από το λαό και εξυπηρετεί τα συμφέροντα του λαού. Στη δημοκρατία οι άνθρωποι μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα, να λένε τη γνώμη τους, τις απόψεις τους. Έχουν την ελευθερία του λόγου, του τύπου, της εκλογής. Όμως πρέπει να γνωρίζουν ότι η ελευθερία τους τελειώνει εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου. Επίσης οι άνθρωποι έχουν ίσα δικαιώματα. Λευκοί, μαύροι, κίτρινοι έχουν το δικαίωμα της μόρφωσης, της δουλειάς και το δικαίωμα να ανήκουν σε μια κοινωνία.

5). Ελένη Φωτοπούλου: Σημαντικοί άνθρωποι όπως ο Περικλής, ο Σόλωνας κι άλλοι νομοθέτες έθεσαν τις βασικές αρχές της δημοκρατίας, ο νόμος ανήκει στο λαό, όχι ο λαός στο νόμο.
Δημοκρατία είναι η ελευθερία του τύπου, δικαίωμα εκλογής. Ίσα δικαιώματα, ίσες υποχρεώσεις. Δεν υπάρχει το εγώ, υπάρχει το εμείς. Κανένα άλλο πολίτευμα δε σου προσφέρει τόσες προοπτικές όσες η Δημοκρατία.

6). Ελένη Μπονέ: Η ελευθερία της δημοκρατίας είναι πολύ μεγάλη. Και δίκαια είναι το πιο δύσκολο πολίτευμα, αφού ο κάθε πολίτης έχει ελευθερία του λόγου, ελευθερία του τύπου, ελευθερία της εκλογής, ίσα δικαιώματα και ίσες υποχρεώσεις. Επίσης είμαι πολύ περήφανη που από την Ελλάδα, την πατρίδα μου, ξεκίνησε αυτό το πολίτευμα.

7). Ευαγγελία Μαράντου: Η δημοκρατία είναι ένα από τα πολιτεύματα στο οποίο ο λαός ασκεί εξουσία. Ψηφίζει τους αντιπροσώπους του κι έτσι έμμεσα συμμετέχει στη διακυβέρνηση του κράτους. Είναι σημαντική γιατί οι άνθρωποι θεωρούνται ίσοι μεταξύ τους, έχουν ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις. Οι άνθρωποι συνεργάζονται για την κοινή πρόοδο και συμβιώνουν αρμονικά. Είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι στο δημοκρατικό πολίτευμα να σέβονται τους νόμους της πολιτείας και τους συνανθρώπους τους.

8). Βασιλική Διαμαντίδου: Δημοκρατία είναι ένα πολίτευμα που όλοι μπορούν να εκφράζουν τη γνώμη τους ελεύθερα χωρίς να φοβούνται. Επίσης στη Δημοκρατία όλοι έχουν ίσα δικαιώματα. Η Δημοκρατία ως πολίτευμα γεννήθηκε στην Αρχαία Αθήνα.


9). Ανδρέας Μπαϊνέτας:
Όλοι έχουν ίσα δικαιώματα, μπορείς να εκφράσεις τη γνώμη σου χωρίς να φοβάσαι. Οι πολίτες απολαμβάνουν την αξία της ελευθερίας και της ισότητας.

10). Ηλιομάνης Γιάννης:
Να πληρώνονται όλοι το ίδιο. Να μην υπάρχει ανεργία για να έχουν όλοι δουλειά. Να μην υπάρχουν διακρίσεις στους ανθρώπους.

11). Παντελής Τύπου: Το δημοκρατικό πολίτευμα κατοχυρώνεται με νόμους, αξίες, όπως η ισότητα και η ελευθερία όλων των πολιτών. Η ελευθερία κάθε ανθρώπου είναι να ενεργεί όπως επιθυμεί αλλά να μην προκαλεί βλάβη σε άλλο και να σέβεται τους νόμους της πολιτείας.


12). Ευριπίδης Βακρατσάς:
Στη δημοκρατία κύριο χαρακτηριστικό θεωρείται η αρχή της «λαϊκής κυριαρχίας». Αυτό συνεπάγεται η διακυβέρνηση της χώρας να γίνεται απ’ ευθείας από το λαό (άμεση δημοκρατία), όπως συνέβαινε στην αρχαία Αθήνα, είτε με αντιπροσώπους (έμμεση ή αντιπροσωπευτική δημοκρατία) όπως γίνεται στη σύγχρονη Ελλάδα.


13). Χαράλαμπος Καρανάσιος:
Η δημοκρατία είναι το πολίτευμα που γέννησε η χώρα μας. Οι άνθρωποι είναι ίσοι μεταξύ τους. Οι άνθρωποι ελεύθερα εργάζονται, σκέφτονται, μορφώνονται, επιλέγουν ό,τι θέλουν.

14). Δημήτρης Παπακώστας: Είμαι πολύ περήφανος για αυτούς που δημιούργησαν τη Δημοκρατία κι ότι επίσης ιδρύθηκε από την αρχαία Αθήνα από πολύ παλιά και μετά το πήραν και οι άλλες χώρες.


15). Κάντζιος Νίκος:
Οι αρχές της δημοκρατίας είναι η λαϊκή κυριαρχία, το πολυκομματικό σύστημα, η προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, η ισονομία, η αξιοκρατία. Η πνευματική καλλιέργεια αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη σταθερότητα του δημοκρατικού πολιτεύματος γιατί κάνει τον άνθρωπο υπεύθυνο και ώριμο.


16). Ντάγκα Βασιλική:
Η Δημοκρατία είναι το πολίτευμα στο οποίο η εξουσία πηγάζει από το λαό, ασκείται από το λαό και υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού. Τα χαρακτηριστικά της δημοκρατίας είναι η ελευθερία του λόγου, του τύπου, της εκλογής, τα ίσα δικαιώματα, οι ίσες υποχρεώσεις,

17). Μωραΐτη Ελευθερία: Η Δημοκρατία είναι μια λέξη η οποία έρχεται στο μυαλό μου σαν ελευθερία. Δημοκρατία είναι η ελευθερία στο λόγο και στην εκλογή. Οι πολίτες τοποθετούν το συμφέρον τους κάτω από το καλό των συμπολιτών τους.

18). Θοδωρής Μουστάκας: Η Δημοκρατία είναι ένα πολίτευμα όπου η εξουσία πηγάζει από το λαό και υπηρετεί τις υποχρεώσεις του λαού. Ακούγοντας τη λέξη Δημοκρατία μου έρχονται στο μυαλό οι λέξεις ισότητα, δικαίωμα ψήφου, ελευθερία λόγου, θρησκείας, ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις.


19). Ευθύμης Σαράφας:
Δημοκρατία είναι ένα πολίτευμα όπου την εξουσία την έχει ο λαός. Ο λαός εκλέγει τους ανθρώπους που νομίζει ότι είναι άξιοι για να κυβερνήσουν. Έχουμε την ελευθερία του τύπου, το δικαίωμα της ελεύθερης εκλογής, ίσα δικαιώματα και ίσες υποχρεώσεις.

20). Ματίνα Γάγαλη: Δημοκρατία είναι η ισονομία και ξεκίνησε από την Αρχαία Αθήνα.

21). Γεώργιος Λιάλιας: Τα δικαιώματα της Δημοκρατίας είναι η ελευθερία του λόγου, του τύπου, της εκλογής, τα ίσα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις.

22). Μαρία Αλατζά: Για να έχει εξουσία ο λαός πρέπει να υπάρχει και δημοκρατία. Τα προνόμια της δημοκρατίας είναι η ελευθερία του λόγου, η ελευθερία της εκλογής, τα ίσα δικαιώματα, η ΕΙΡΗΝΗ, οι ίσες υποχρεώσεις, η ελευθερία του τύπου.

23). Ιωάννα Πιστόλα: Σε κάθε δημοκρατικό κράτος οι πολίτες απολαμβάνουν τις αξίες της ελευθερίας και της ισότητας. Οι άνθρωποι είναι ίσοι μεταξύ τους και έχουν τα ίδια δικαιώματα.

24). Χρήστος: Δημοκρατία είναι όταν ο λαός ψηφίζει τους αντιπροσώπους βουλευτές και έτσι έμμεσα συμμετέχει στη διακυβέρνηση του κράτους.

25). Ειρήνη Κωνσταντινίδου: Από την Αρχαία Αθήνα η Δημοκρατία διαδόθηκε και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και γι΄ αυτό το λόγο είμαι περήφανη για τη χώρα μου που πρόσφερε πολλά

26). Οκουτζίδης Αστέριος: Στη δημοκρατία υπάρχει η ελευθερία του λόγου, του τύπου, της εκλογής. Όλοι οι άνθρωποι έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις.

27) Τάσος Τσουτζίδης: Δημοκρατία σημαίνει ότι ο άνθρωπος μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τη γνώμη του χωρίς να φοβάται. Την εξουσία την έχει ο λαός. Οι άνθρωποι εκλέγουν βουλευτές για να τον κυβερνήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου