Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

(10η ΕΚΔΗΛΩΣΗ) ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΜΠΟΥΡΙΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ "ΜΠΟΥΡΙΝΟΣ" ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ (10Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ)

α) Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου στην ανακαινισμένη αίθουσα “ΚΟΒΕΝΤΑΡΕΙΟ” η παρουσίαση των βιβλίων “ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 1912-1915” και “ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 1916-1917” του δασκάλου του Αου Δημοτικού σχολείου Κοζάνης Βασίλη Αποστόλου.
Περιεχόμενο των βιβλίων: Στα βιβλία καταχωρούνται 450 έγγραφα, τα οποία για πρώτη φορά βγαίνουν στη δημοσιότητα και φωτίζουν άγνωστες πτυχές της τοπικής ιστορίας του Νομού Κοζάνης και της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας. Μερικά από τα θέματα: Βιαιοπραγίες μουσουλμάνων προς Βλατσιώτες. Επιλογή αγροφυλάκων. Τρόπος φωτισμού και καθαριότητας της Κοζάνης. Φορολογικό καθεστώς. Εκθέσεις υποδιοικητών, οικονομική κατάσταση δήμων. Εκλογικά τμήματα της περιφέρειας Κοζάνης, Σερβίων, Ανασελίτσας, Καϊλαρίων, Γρεβενών. Αυθαιρεσίες Γάλλων. Δημαρχιακά Κοζάνης-Βελβενδού. Επιτάξεις αγαθών. Κληροδοτήματα. Τα σχολεία μέσα από τις εκθέσεις των επιθεωρητών.

β) Παρουσιάσθηκε και το περιοδικό του Εκπολιτιστικού συλλόγου Εξάρχου Γρεβενών για την περιφέρεια Βεντζίων και την ευρύτερη περιοχή.

γ) Παραβρεθέντες: Παραβρέθηκαν και τίμησαν την εκδήλωση ο αιδεσιμότατος Ροδίτη παπα-Ηλίας, ο πρώην δήμαρχος Κοζάνης και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πάρης Κουκουλόπουλος, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης κ. Τάσα Σιώμου, ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος του συλλόγου Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης κ Χρήστος Κυριακόπουλος και Γ. Χαλβατζής, ο υποδιευθυντής των ΠΕΚ Κοζάνης Λάζαρος Χατζηλαζαρίδης, ο σχολικός σύμβουλος Κώστας Ζουρουφίδης ε.τ., ο προϊστάμενος του 3ου γραφείου Σιάτιστας κ. Νίκος Φροντιστής, οι διευθυντές των σχολείων 11ου κ. Χαράλαμπος Τοτικίδης, του 5ου δημ. Σχολείου κ. Ηλίας Γάγαλης, του 10ου κ. Θεόδωρος Καραμήτσος, του δ.σ Καρυδίτσας Δημήτριος Μαδίκας, της Λευκόβρυσης κ. Σπύρος Αποστολίδης, ο υποδιευθυντής του 9 ου Δ.Σ κ. Αθανάσιος Παπαγρηγορίου, ο γραμματέας του συνδέσμου γραμμάτων και τεχνών Κοζάνης κ Ευάγγελος Σιαμπανόπουλος, ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Μαυροδεντρίου κ. Περτσινίδης, ο πρόεδρος του συλλόγου Μικροβαλτινών κ, Μαστρογιαννόπουλος, ο πρόεδρος του συλλόγου Μεταξιωτών κ, Παναγιώτης Μπασιάς, ο πρόεδρος των πολυτέκνων κ. Κυριάκος Ιωαννίδης, ο πρόεδρος του συλλόγου Τσιαρτσιαμπά κ. Ναπολέων Κοντός, ο χοροδιδάσκαλος του συλλόγου Γρεβενιωτών κ. Δημήτριος Μπουκάλης και τα μέλη του Δ.Σ Τζημούρτας Νικόλαος και Φαρμάκης Γεώργιος.
Από τον Έξαρχο παραβρέθηκαν ο Δημήτριος Ν. Γκουτζιαμάνης με τη σύζυγό του Αναστασία, ο Νικόλαος Ι. Γκουτζιαμάνης, ο Μάρκος Χ.Τριανταφύλλου με την κόρη του Μαρία, ο Δημήτριος Αποστόλου, ο Βασίλειος Βαρβέρης, η Βασιλική Παναγιωτίδου η Τάνια και η Άννα Αποστόλου. Από τον οικισμό Βάρης οι Αθανάσιος Ταγάρας, Χρίστος Ταγάρας, Παναγιώτης Ταγάρας, Θεοδώρα Ταγάρα σύζυγος Δημοσθένη, Ευθύμιος Α.Παπαγιάννης, Βούλα σύζυγος Ανδρέα Πλιάτσιου.

δ) Ευχαριστίες: Θέλω να ευχαριστήσω: τους παραβρεθέντες στην εκδήλωση, το δήμο Κοζάνης για την παραχώρηση του Κοβεντάρειου, το σύλλογο εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης για την ηθική στήριξη της εκδήλωσης, το Δ.Σ του Εκπολιτιστικού και αθλητικού συλλόγου Μηλέας Κοζάνης για τη στήριξη της έκδοσης Δ.Μακεδονία 1912-1915, τους παρουσιαστές των βιβλίων και τη συντονίστρια της εκδήλωσης, τους τρεις τηλεοπτικούς σταθμούς της πόλης και τον ημερήσιο και εβδομαδιαίο τύπο για την κάλυψη της εκδήλωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου