Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011
(17η) ΟΔΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΗ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
ΟΔΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΗ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
Γράφει η μαθήτρια Νάσια Βλάχου, μαθήτρια της Δ2 του 17ου Δημοτικού σχολείου Κοζάνης. (25 Οκτωβρίου 2010)
Ο υποσμηναγός Γιάνναρης Ευάγγελος γεννήθηκε στις 1-1-1916 στην Αθήνα. Την 23η Σεπτεμβρίου 1936 εισήλθε στη σχολή αεροπορίας όπου μετά από τριετή φοίτηση αποφοίτησε πρώτος και απέκτησε πτυχίο ιπτάμενου και ονομάσθηκε μόνιμος Ανθυποσμηναγός. Την 28η Οκτωβρίου 1940, με την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου, τοποθετήθηκε στο 2ο Ανεξάρτητο Σμήνος Παρατηρήσεως της 3ης Μοίρας Στρατιωτικής Συνεργασίας. Την 30η Οκτωβρίου 1940, ο υποσμηναγός Ευάγγελος Γιάνναρης και ο Αρχισμηνίας Λεωνίδας Τζάντας επέβαιναν στο Σ-44 αεροσκάφος HENSCHEELL 126, αφού είχαν διαταχθεί να εκτελέσουν αποστολή αναγνώρισης στόχων άνωθεν του μετώπου του τομέα της Πίνδου και ταυτόχρονα να επέμβουν στον επίγειο αγώνα με βόμβες και πολυβόλα. Η εκτέλεση της αποστολής, όπως αυτή είχε καθοριστεί, κατέστη αδύνατη λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσε στην περιοχή των στόχων, γι’ αυτό το λόγο το πλήρωμα άλλαξε πορεία και κατευθύνθηκε προς την Κορυτσά με σκοπό το βομβαρδισμό των εκεί αεροδρομίων. Στη διαδρομή το ελληνικό αεροσκάφος συνάντησε εχθρικό ιταλικό σχηματισμό πέντε υπερσύγχρονων καταδιωκτικών CR-42 FIAT με τα οποία ενεπλάκη σε σφοδρή αερομαχία με αποτέλεσμα να καταρριφθεί στην τοποθεσία Προφήτης Ηλίας του οικισμού «Βασιλειάδα» Καστοριάς με τον ηρωικό θάνατο του υποσμηναγού Ευάγγελου Γιάνναρη και τον ελαφρύ τραυματισμό του αρχισμηνία Τζάντα Λεωνίδα.
Μία λεπτομέρεια του ιστορικού αυτού γεγονότος είναι ότι την αποστολή αυτή έπρεπε να εκτελέσει ένας φίλος του υποσμηναγού ο οποίος μόλις είχε φτάσει από την Αθήνα στη μονάδα και ήταν κουρασμένος. Πιστός στη φιλία και στο καθήκον ο Ευάγγελος Γιάνναρης είναι ο ΠΡΩΤΟΣ Ελληνας αξιωματικός των Ε.Δ που θυσιάστηκε για την πατρίδα στον ελληνοϊταλικό πόλεμο, γι’ αυτό και η πατρίδα μας τον τίμησε μετά το θάνατο με το σταυρό του ιπταμένου
Β)Περιλαμβάνει οικίες από 1-45. Έχει πολλά σπίτια που παλιά ήταν προσφυγικές κατοικίες που όμως με τα χρόνια έγιναν πολυκατοικίες. Στα πεζοδρόμια της οδού υπάρχουν περιποιημένα δέντρα και στο κέντρο της οδού υπάρχει μια μικρή πλατεία που ονομάζεται ΜΠΡΙΣΤΟΛ.
Στη γειτονιά μου υπάρχουν τα νέα ΚΤΕΛ Νομού Κοζάνης, χώρος λειτουργίας ΤΑΧΙ για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών.
Συμβάλλουν οι οδοί:Δορυλαίου,Νικομηδείας, Πανόρμου, Κωνσταντινουπόλεως, Πτωχοκομείου, Σουμελά, Αρχίζει από την οδό Φιλίππου και καταλήγει στην οδό 11ης Οκτωβρίου.
Γεννήθηκα στον Έξαρχο Γρεβενών. Γυμνασιακές μου σπουδές στο Τραμπάντζειο γυμνάσιο Σιατίστης. Απόφοιτος Παιδαγωγικής Ακαδημίας Φλωρίνης. Εργάστηκα ως δάσκαλος στην Προφύλια της Ρόδου, Νικειά Νισύρου, Καρδάμαινα Κω, Διχείμαρρον Βοΐου,σε σχολεία Κοζάνης Τετράλοφος, Καρυδίτσα, Κρόκος, Πετρανά, 10 Κοζάνης, 1ο Κοζάνης και στα Γενικά Αρχεία του Κράτους-Αρχεία Ν.Κοζάνης.
Έγραψα τα παρακάτω βιβλία: 1.Η συμβολή των Δυτικομακεδόνων στην Επανάσταση του Γένους-Πορεία προς την Ανεξαρτησία 2. Οι οικισμοί της Ανασελίτσης το 1922 3. Προτομές Ανδριάντες Μνημεία Κοζάνης 4. Δυτική Μακεδονία 1912-1915
5. Δυτική Μακεδονία 1916-1917.
6.Έξαρχος Γρεβενών
7.17ο Δημοτικό Σχολείο Κοζάνης
8.1ο Δημοτικό Σχολείο Κοζάνης
9.Παλαιόκαστρον Κοζάνης
10.Οικισμοί Γρεβενών
11.Δαφνερόν Κοζάνης
12. Οικισμοί Δήμου Κοζάνης
13..Οικισμοί Δήμων Σερβίων-Βελβεντού
14. Οικισμοί Δήμου Βοΐου
15. Οικισμοί Δήμων Εορδαίας
16. Επιμέλεια του ετήσιου περιοδικού ΜΠΟΥΡΙΝΟΣ του εκπολιτιστικού συλλόγου Εξάρχου Γρεβενών Τεύχη 6 (2009-2014)
mail:vasilisapostolou@yahoo.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου