Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

(11η ΕΚΔΗΛΩΣΗ) 2η ΓΙΟΡΤΗ ΤΣΙΓΑΡΙΔΑΣ ΚΑΙ ΣΟΥΓΛΙΜΑΔΑΣ



2Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΣΙΓΑΡΙΔΑΣ ΚΑΙ ΣΟΥΓΛΙΜΑΔΑΣ ΣΤΟΝ ΕΞΑΡΧΟ ΓΓΡΕΒΕΝΩΝ(11Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ)Ε.Ε.Ε ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΞΑΡΧΟΥ




Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009 εκδήλωση του Επιμορφωτικού Εξωραϊστικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Εξάρχου “Ο ΜΠΟΥΡΙΝΟΣ” η δεύτερη γιορτή τσιγαρίδας και σουγλιμάδας. Η ηλιόλουστη ζεστή μέρα, οι άφθονες ποιοτικές τσιγαρίδες, τα νοστιμότατα λουκάνικα προσφορά του κρεοπωλείου Ιωάννη Σκουτέλα στο 2ο χιλιόμετρο Κοζάνης-Κρόκου (τηλ. 2461064127), η παραδοσιακή σουγλιμάδα η ορχήστρα του Στέργιου Τζάτσου συντέλεσαν στο να πραγματοποιηθεί μία επιτυχή εκδήλωση. Ο αριθμός των επισκεπτών ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Υπολογίζεται ότι από τις 10 το πρωί που ξεκίνησε η εκδήλωση μέχρι την 4η απογευματινή προσήλθαν πάνω από εξακόσιοι επισκέπτες λάτρεις της παράδοσης.
Κατά τη διάρκεια της γιορτής τραγουδήσαμε τα παραδοσιακά βεντζιώτικα εγκωμιαστικά τραγούδια που λέγαμε την παραμονή των Χριστουγέννων (κόλιαντα) και την παραμονή της πρωτοχρονιάς “σούρβα”.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο βουλευτής του νομού Γρεβενών κ. Αθανάσιος Χαντάβας, ο αντινομάρχης κ. Δημήτριος Παλέγκας και ο Δήμαρχος Βεντζίου κ. Δημήτριος Αγνάντος
Ένας από τους στόχους της εκδήλωσης ήταν και η διάδοση και χρήση της ελληνικής πατροπαράδοτης λέξης "σουγλιμάδα" σε αντικατάσταση της ξενικής, ανατολίτικης λέξης "κεμπάπ".
Ορισμός σουγλιμάδας: Κομμάτια κρέατος (χοιρινό, ζυγούρι, πρόβατο, αρνί) περασμένα σε μεγάλη σούβλα (σούγλα), σιδερένια ή ξύλινη τα οποία ψήνονται στα κάρβουνα με περιστροφή της σούβλας.
Εμείς ζητάμε και οι χώροι εστιάσεως που παρασκευάζουν το προαναφερόμενο έδεσμα να το γράφουν στα έντυπα, στον τιμοκατάλογο αρχικά και με τη λέξη σουγλιμάδα. Θα είναι μια προσφορά στην πλούσια παράδοσή μας, στη διάσωση μιας ελληνικής λέξης.
Το Διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου ευχαριστεί όλους τους παραβρεθέντες και ιδιαίτερα τους παρακάτω που συνέβαλαν για την άψογη λειτουργία της εκδήλωσης. Το κρεοπωλείο Ιωάννης Σκουτέλα, στο 2ο χιλ. Κοζάνης-Κρόκου για τη δωρεάν διάθεση 100 κιλών τσιγαρίδας και 30 κιλά λουκάνικα. Τον Αθανάσιο και Θεοδώρα Δεληζήση για διάθεση 50 κιλών τσιγαρίδας και ενεργή συμμετοχή για την παρασκευή της. Το Νέστορα Τριανταφύλλου για τη διάθεση καυσίμου ύλης (κέδρα). Τους ψήστες Αριστοτέλη Δαλαμήσκο, Νικόλαο Γκουτζιαμάνη, Νικόλαο Ε.Νιούκα και Μανόλη Μητράγκα. Τη Βούλα Τζεφερεμιναίου και Βασιλκή Τριανταφύλλου για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου