Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021

Μπούρινος 6ο "Μετακινήσεις κατοίκων -Βάρης (Βάρεσια) Γρεβενών 1873

 

 

 


Κεφάλαιο 15. ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ-ΒΑΡΗΣ 1873

 

Γράφει ο Βασίλης Αποστόλου

 

Οι οικονομικές, καιρικές, πολιτικές συνθήκες διαχρονικά αποτελούν σημαντικοί παράγοντες μετακινήσεως πληθυσμών. Από επιστολή του Επισκόπου Σερβίων Κοζάνης λαμβάνουμε την  πληροφορία ότι ο Παναγιώτης Καραγιάννης του Χρήστου από οικισμό Πάδες ο οποίος το 1927 μετονομάσθηκε σε Βογγόπετρα εγκαθίσταται στον οικισμό Βάρεσια Βεντζίων αλλάζοντας το επίθετο σε Μπλάτζα. Εκεί παντρεύεται για τρίτη φορά κι αποκτά τρία αγόρια και ένα κορίτσι. Το 1873 ήταν 68 χρονών.

Ο άλλος αδελφός του Χρήστου Ιωάννης Καραγιάννης εγκαταστάθηκε στο Ζαγόριο Ιωαννίνων, αλλάζοντας το επίθετο σε Χασιώτη.

 

«Γράμμα στον κ. Κ.Γ. Χασιώτη, από Επίσκοπο Σερβίων και Κοζάνης Ευγένιο στις 30-4-1873

 

            Ελλόγιμε Άνερ κύριε Γ.Χασιώτη.. και φίλτατε επαρχιώτα μου.

Το όνομα τούτο Χασιώτης οσάκις ανεγίγνωσκον, στο σύγγραμμα του Φιλολογικού συλλόγου και στην άλλη δημοσιογραφία, εντύπωση μοι ενεποίη ότι κατάγεται από περιοχή των Χασίων, περιοχή της πνευματικής δικαιοδοσίας μου ή περιοχής των Γρεβενών.

            Ευτυχώς ήλθαν από δω και φιλοξένησα επί τρεις ημέρες τα τρία εξέχοντα πρόσωπα που έθεσαν σκοπό την ίδρυση σχολής εν Τσοτυλίω[1] ήτοι ο Σ. Γέροντος Αγίου Νικαίας, ο ευγενής κύριος Θωμαΐδης  και ο ιεροδιδάσκαλος κ. Στέφανος Νούκας. Ο ιεροδιδάσκαλος Κ. Στέφανος Νούκας σύμφωνα με εντολή σας, έβγαλε το εγκόλπιο και ρώτησε αν υπάρχει χωρίον Πάδες κατά την επαρχία και υπάρχει εκεί οικογένεια με το όνομα Ιωάννης Καραγιάννης

Μετά από λεπτεπίλεπτο έρευνα ο Ευγένιος δίδει προς το Χασιώτη τις παρακάτω πληροφορίες: α) Το χωρίον Πάδες της επαρχίας μου ανήκει στο Καζά Σέλφιτζε[2] σύγκειται εξ 20 οίκων. β) Ο Ιωάννης Καραγιάννης ο πατήρ σας έφυγε εις Ζαγόριο με τα τρία τέκνα Κων/νο, Χρίστο, Γεώργιο, προϋπανδρεύσας την Κρυστάλλω εις Λαζαράδες. Ο Κων/νος εφονεύθη στο Ζαγόριον παρά Οθωμανού μη πληρώσαντες το σεμήτιον. γ) Επιζεί στο χωρίον Βάρεσια του Καζά Βέντζια, επαρχίας Αγίου Γρεβενών, εις πρωτοξάδελφός σας Παναγιώτης Μπάντζα, ονομαζόμενος και επονομαζόμενος υιός Χρήστου αδελφού του πατρός σας Ιωάννη Καραγιάννη. δ) Ο Παναγιώτης Μπλάτσας απεδήμησε εκεί εις Βάρεσια δια τας ανωμαλίας τας καιρικάς της τριακονταετίας, ένθα εκ τρίτου γάμου έσχε και έχει τρία τέκνα άρρενα Χρήστο, Ιωάννη και Βαγγέλη και εν θήλυ Αικατερίνη παντρεμένη Σφίλτσι χωρίον του καζά Βεντζίου, του Αγίου Γρεβενών. Είναι ηλικίας 68 ετών».

Περιοδικό "Ο Μπούρινος". Ετήσια έκδοση του Επιμορφωτικού- Εξωραϊστικού-Εκπολιτιστικού Συλλόγου Εξάρχου Γρεβενών  "Ο ΜΠΟΥΡΙΝΟΣ".

Έτος έκδοσης 2014,  σελίδες 96, κεφάλαια 55.

6o Τεύχος. Έτος 6ο.

Η επικαιρότητα που παρατίθεται στο παρόν τεύχος αφορά το 2013.

Επιμελητής έκδοσης: Βασίλης Αποστόλου

ISSN:2241-0805

Σύνολο τευχών έξι (αρ.6):

2009=σελ.64

2010= σελ.80

2011= σελ.80

2012= σελ.96

2013= σελ.160

2014= σελ. 96.



[1] Το γυμνάσιο Τσοτυλίου ανεγέρθη το έτος  1873  με πρωτοβουλία της Μακεδονικής Φιλεκπαιδευτικής Αδελφότητας Κων/πόλεως (έτος ιδρύσεως 1871)  με ιδρυτές το Μητροπολίτη Νικαίας Ιωαννίκιο, τον Κων/νο Θωμαΐδη, το Δημήτριο Κωνσταντινίδη –Ραγκαζά  και τον ιεροδιάκονο Στέφανο Νούκα, οι οποίοι έθεσαν και το θεμέλιο λίθο της ανέγερσης γυμνασίου –οικοτροφείου στο Τσοτύλι το οποίο αποπερατώθηκε το 1874.

[2] Καζάς Σερβίων

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου