Δευτέρα 5 Απριλίου 2021

Προτομές Ανδριάντες Μνημεία Κοζάνης "Ο γλύπτης Βαγγέλης Τσεκρέζης"

 

 

 

Ο  Βαγγέλης Τσεκρέζης φιλοτεχνώντας την προτομή του Ίωνα Δραγούμη.

Κεφάλαιο 24 ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΤΣΕΚΡΕΖΗΣ

             Γεννήθηκε στην Κορυτσά της Βορείου Ηπείρου το έτος 1957. Το έτος 1972 τελειώνει το 8 \τάξιο δημοτικό σχολείο της γενέτειράς του. Στη συνέχεια για τέσσερα χρόνια (1972-76) φοιτά στο καλλιτεχνικό λύκειο Τιράνων. Ολοκληρώνει τις σπουδές του (1978-82) στη Σχολή Καλών Τεχνών Τιράνων. Έργα του εκθέτονται σε διάφορες πόλεις της Αλβανίας.

             Το 1993 εγκαθίσταται στην Ελλάδα κι ασχολείται με την γλυπτική. Με δαπάνες του  Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών φιλοτεχνεί 4 προτομές που κοσμούν την πόλη μας. Χαρίσιος Μεγδάνης, Ίων Δραγούμης, Ιωάννης Τράντας, Κων\νος Τσιτσελίκης.

            Φιλοτεχνεί για το μουσείο του Μακεδονικού αγώνα στο Μπούρινο 30 προτομές μαρτύρων και ηρώων αγωνιστών. Μερικές απ’ αυτές είναι. Φίλιππος, Αριστοτέλης, Μπρούφας, Θεόδωρος Ζιάκας, Φαρμάκης, Ολύμπιος, Κοβεντάρος Ιωάννης, Ρήγας Φεραίος, Αναστάσιος Πηχεών, Καπετάνισσα Περιστέρα, Ιωσήφ Λιάτης. Επίσης φιλοτέχνησε Νικόλαος Μαλούτας στο στρατόπεδο, Αλέξανδρος Υψηλάντης στη Λευκόβρυση, Γεώργιος Ρουσιάδης στο Μουσείο του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Κοζάνης. Ακόμα στον Μπούρινο φιλοτέχνησε τον ανδριάντα του ανώνυμου Έλληνα Μακεδονομάχου, ύψους 3,5 μέτρων, το άγαλμα της Ελευθερίας ύψους 3,20 μέτρων, το μνημείο των Κυπρίων.

            Ζει και εργάζεται στην Κοζάνη με τη σύζυγό του και την κόρη του Ραφαέλα. Την  κόρη  του Ραφαέλα την είχα μαθήτρια στην Δ΄ τάξη, το σχολικό έτος 2002-2003 και στην Στ΄ τάξη το σχολικό έτος 2004-05.

 

Βασίλη Αποστόλου

Δασκάλου του Αου Δημοτικού Σχολείου Κοζάνης

Προτομές-Ανδριάντες –Μνημεία Κοζάνης

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης

Κοζάνη 2006 σελίδες:238

ISBN:960-87195-6-9

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου