Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

(1Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ) ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΑΝΑΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ (27-7-2008)


1Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ-ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΥ-ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΞΑΡΧΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ " Ο ΜΠΟΥΡΙΝΟΣ" ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΑΝΑΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΣΤΟΝ ΕΞΑΡΧΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Στις 27 Ιουλίου του 2008 ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού «Ο ΜΠΟΥΡΙΝΟΣ» σε συνεργασία με το τοπικό συμβούλιο του Γεωγραφικού διαμερίσματος Εξάρχου του Δήμου Βεντζίων πραγματοποίησε εκδήλωση-τελετή αποκαλυπτηρίων αναθηματικής στήλης με τους γνωστούς πεσόντες του χωριού της περιόδου 1918-1949.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα το οποίο δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες Γρεβενών “Πρωινή” και “Ενημέρωση” και Κοζάνης “Γραμμή ”, “Πρωινή” και “ΚΟΖΑΝΗ” το πρόγραμμα περιλάμβανε α) Λειτουργία στο νεόδμητο ιερό ναό του Αγίου Νικολάου. β) Επιμνημόσυνη δέηση η οποία τελέστηκε από τον αιδεσιμότατο του χωριού μας παπα - Βασίλη Λαζαρίδη γ) Ομιλία από το γράφοντα η οποία ήταν η παρακάτω:

«Αιδεσιμότατε, κ. εκπρόσωπε του Νομάρχη, κ. Δήμαρχε, κ. πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Βεντζίων, κ. γενικέ γραμματέα του συνδέσμου γραμμάτων και τεχνών Ν. Κοζάνης, κ. πρόεδρε του πολιτιστικού συλλόγου Παναγιάς Γρεβενών, κ. πρόεδρε του Πολιτιστικού συλλόγου Παλαιοκάστρου-Δαφνερού, συγγενείς των πεσόντων αγαπητοί προσκεκλημένοι.
Σήμερα συγκεντρωθήκαμε όλοι εδώ για να τιμήσουμε τους δικούς μας νεκρούς, τους Εξαρχιώτες. Τους χωριανούς μας που έπεσαν στα πεδία των μαχών της Πατρίδας μας.
Μας κάλεσε το μέγα χρέος που είχαμε απέναντι στη μνήμη τους και στην ιστορία.
Σε λίγο θα αποκαλύψουμε την αναθηματική στήλη με τους δέκα γνωστούς πεσόντες. Οι θυσιασθέντες σίγουρα είναι περισσότεροι. Αυτό επιβεβαιώνεται και από ένα έγγραφο-διαμαρτυρία του προέδρου της κοινότητας Εξάρχου προς το Υπουργείο Γεωργίας το Μάρτιο του 1929. Γράφει συγκεκριμένα: «Εις διάφορα πεδία των μαχών έχασε η κοινότητα άνω των 15 νέων».
Πεσόντες του χωριού μας το γνωρίζουμε ότι οι ιερές ψυχές σας αυτή τη στιγμή βρίσκονται ανάμεσά μας. Σήμερα ήλθαν όλοι εδώ, τα παιδιά σας, οι συγγενείς σας, όλοι οι συμπατριώτες σας, οι κάτοικοι των γύρω χωριών.
Απέναντι στη δική σας θυσία εμείς οι απόγονοί σας προσφέρουμε κάτι ταπεινό. Απλά στεφάνια από τοπικές βάιες, ίδια με αυτά που στεφανώναμε τους ήρωες κατά τα μαθητικά μας χρόνια.
Θέλαμε όμως να σας θυμόμαστε για πάντα. Για αυτό ο Πολιτιστικός Σύλλογος Εξάρχου «Ο ΜΠΟΥΡΙΝΟΣ» τριάντα χρόνια μετά την ίδρυσή του σε συνεργασία με το τοπικό συμβούλιο προχώρησε σε αυτή την τελετή τοποθετώντας την αναθηματική στήλη στο παρόν μνημείο, το οποίο είναι σε περίοπτη θέση, στο μεσοχώρι. Τα ονόματά σας, σκαλισμένα από τα επιδέξια χέρια του γλύπτη- καλλιτέχνη Βαγγέλη Τσεκρέζη θα γίνουν γνωστά σε όλους μας, στους παρόντες σ’ αυτούς που θάρθουν.
Σεβάσμιοι πεσόντες αργήσαμε πάρα πολύ να σας τιμήσουμε. Ζητάμε να μας συγχωρήσετε. Περάσανε 90 χρόνια από τον πρώτο γνωστό πεσόντα και 59 από τον τελευταίο.

Αγαπητοί συμπατριώτες
Το παρόν μνημείο θα αποτελεί μία ζωντανή σελίδα της τοπικής μας ιστορίας, η οποία μαζί με άλλες παρόμοιες των άλλων οικισμών συνθέτουν την ένδοξη ιστορία του Έθνους μας.
Ακόμη θα αποτελεί το σημείο αναφοράς του χωριού μας, ένας τόπος ιερός και πηγή έμπνευσης προς τις τωρινές και μελλούμενες γενιές.
Οι πρόγονοί μας κάνανε το χρέος τους προς την πατρίδα. Κι εμείς σήμερα που ζούμε σε μία χώρα ελεύθερη και δημοκρατική τον πατριωτισμό μας πρέπει να τον δείχνουμε σε έργα ειρήνης που είναι μονιμότερα και σταθερότερα. Η ευσυνειδησία του επιστήμονα, η εντιμότητα του εμπόρου, η υπευθυνότητα του εργάτη, η προστασία του περιβάλλοντος, η οικονομική ανάπτυξη, η δημιουργία παραγωγικών θέσεων εργασίας, ο σεβασμός της προσωπικότητας, η αλληλεγγύη προς τους αδυνάτους, η μελέτη της ιστορίας τοπικής και εθνικής είναι πράξεις πατριωτικές που συμβάλλουν στην ολοκλήρωση της προσωπικότητάς μας και την πρόοδο της πατρίδας μας.
Το Δ.Σ του εκπολιτιστικού συλλόγου Εξάρχου «Ο ΜΠΟΥΡΙΝΟΣ» και το τοπικό συμβούλιο Εξάρχου ευχαριστεί όλους εσάς που παραβρίσκεστε σ’ αυτή τη σεμνή και πρωτίστως πατριωτική τελετή.
Τέλος ας ευχηθούμε να είναι ελαφρύ το χώμα που σκεπάζει τους μάρτυρές μας.
Σας ευχαριστώ”.

Χαιρετισμοί απηύθυναν ο νομαρχιακός σύμβουλος της Νομαρχιακής Αυτοδιοικήσεως Γρεβενών κ. Τιμολέων Κοψαχείλης κι ο Δήμαρχος Βεντζίων Δημήτριος Αγνάντος.
Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ. Ανδρέας Λεούδης μας έστειλε το παρακάτω μήνυμα: «Σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για την πρόσκληση στην τελετή αποκαλυπτηρίων αναθηματικής στήλης που πρόκειται να πραγματοποιήσετε την Κυριακή 27 Ιουλόυ 2008.
Προκαθορισμένες θεσμικές υποχρεώσεις καθιστούν την παρουσία μου στην τελετή αδύνατη.
Σας συγχαίρω για την πρωτοβουλία σας και για την απότιση τιμής στους ήρωες προγόνους που θυσιάστηκαν για την πατρίδα και για τα υψηλά ιδανικά της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας. Η διατήρηση της ιστορικ
Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια τα οποία πραγματοποιήθηκαν από τον εκπρόσωπο του Νομάρχη, το δήμαρχο Βεντζίων, τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου Στέργιο Χαντέ και το γράφοντα οι οποίοι κατέθεσαν και στεφάνια στο μνημείο των πεσόντων. Επίσης στεφάνι κατέθεσε και ο γ. γραμματέας του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών ν. Κοζάνης κ. Ευάγγελος Σιαμπανόπουλος.
Λουλούδια αφιέρωσαν και οι συγγενείς των πεσόντων.
Τέσσερις μαθήτριες ντυμένες με παραδοσιακές στολές, τις οποίες μας παραχώρησε ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Μεταξά Κοζάνης κ. Παναγιώτης Μπασιάς, τον οποίο και ευχαριστούμε, ήταν κατά τη διάρκεια της τελετής εκατέρωθεν του μνημείου, οι οποίες απάγγειλαν ποιήματα προς τιμή ής μνήμης δικαιώνει και κρατά ζωντανή την προσφορά τους και παραδίδει μαθήματα πατριωτισμού σε όλες τις επόμενες γενιές». των θυσιασθέντων.
Οι γνωστοί πεσόντες του χωριού μας που αποτυπώθηκαν στην αναθηματική στήλη ήταν οι:
Ευαγγελόπουλος Ιωάννης του Αθανασίου 1918, ετών 20.
Κεφάλας Γεώργιος του Δημητρίου 1922, ετών 28
Παπαστάμου Ιωάννης 1922, ετών 27
Σκόδρας Ευάγγελος του Γεωργίου 1943, ετών 48
Σκόδρας Νικόλαος του Ευαγγέλου 1943, ετών 13
Τσιάνης Γεώργιος του Ιωάννη 1943, ετών 37
Πιπεράς Αργύριος του Σπύρου 1943, ετών 60
Κεφάλας Κώστας του Δημητρίου 1948, ετών 32
Πιπεράς Σπύρος του Αργυρίου 1948, ετών 31
Αποστόλου Βασίλειος του Δημητρίου 1949, ετών 23.

Ακολούθησε δεξίωση η οποία ήταν προσφορά του πολιτιστικού συλλόγου, των συγγενών των πεσόντων και των κατοίκων του χωριού. Όλες οι γυναίκες του χωριού με πολλή αγάπη είχαν ετοιμάσει τοπικά εδέσματα, πίτες, γλυκά. Προσωπικά εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια για αυτή την ευγενική και πατριωτική τους ενέργεια να τιμήσουν με το δικό τους τρόπο τους θυσιασθέντες προγόνους μας.

Η εκδήλωση ήταν συγκινητική, συγκέντρωσε πλήθος Εξαρχιώτες και πολλούς από τα πλησιόχωρα χωριά, όπως ο πρώην πρόεδρος της κοινότητας Εξάρχου κ. Χρίστος Ταγάρας έλκων την καταγωγή από Βάρη. Ακόμη παραβρέθηκε στην εκδήλωση οι πρόεδροι του πολιτιστικού συλλόγου Παναγιάς Απόστολος Καβούκας και Παλαιοκάστρου-Δαφνερού Χρίστος Τζήκας.
Ακόμη παραβρέθηκαν οι πρώην πρόεδροι του Πολιτιστικού συλλόγου Εξάρχου Νικόλαος Γκουτζιαμάνης, Νέστορας Τριανταφύλλου, Αριστείδης Ζιώγας, Γεώργιος Αργυρίου και Δημήτριος Α. Μαχτσίρας και οι πρώην πρόεδροι της κοινότητας Εξάρχου Αποστόλου Ευάγγελος και Ζαχαράκης Δημήτριος.
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην Ελληνική Ραδιοφωνία με έδρα την Κοζάνη και το δημοσιογράφο Θωμά Δημητριάδη που την προηγούμενη ημέρα της εκδήλωσης σε ραδιοφωνική συνέντευξη μας δόθηκε η ευκαιρία να ενημερώσουμε τους ακροατές για την εκδήλωσή μας. Ακόμη το ραδιοφωνικό σταθμό Σιατίστης του κ. Πεσνικά για την ένταξη της εκδήλωσης στα δελτία ειδήσεων.
Θα ήθελα να αναφερθώ στον Βαγγέλη Τσεκρέζη ο οποίος φιλοτέχνησε πλήθος προτομών (βλ. Προτομές-Ανδριάντες-Μνημεία Κοζάνης Βασίλη Αποστόλου) που αφιλοκερδώς προσφέρθηκε να μας αποτυπώσει τα ονόματα των πεσόντων στην αναθηματική στήλη.
Τέλος την τηλεόραση της Κοζάνης “TOP TSANEL” που κάλυψε τηλεοπτικά την εκδήλωσή μας.


Βασίλης Αποστόλου, δάσκαλος, πρόεδρος του πολιτιστικού Εξάρχου «Ο ΜΠΟΥΡΙΝΟΣ» και Γραμματέας του συλλόγου Γρεβενιωτών Ν.Κοζανης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου