Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

(2η ΕΚΔΗΛΩΣΗ) 1η ΓΙΟΡΤΗ ΤΣΙΓΑΡΙΔΑΣ ΚΑΙ ΣΟΥΓΛΙΜΑΔΑς (30-12-2009)







1Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΣΙΓΑΡΙΔΑΣ ΚΑΙ ΣΟΥΓΛΙΜΑΔΑΣ ΣΤΟΝ ΕΞΑΡΧΟ ΟΠΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΥΠΟ (2Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ-ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΥ-ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ "Ο ΜΠΟΥΡΙΝΟΣ"


Στον Έξαρχο Γρεβενών στα πλαίσια αναβίωσης της πατροπαράδοτης κορυφαίας λαϊκής γιορτής τα “σούρβα” ο πολιτιστικός σύλλογος Εξάρχου “Ο ΜΠΟΥΡΙΝΟΣ” σε συνεργασία με το δήμο Βεντζίων και τον οργανισμό Πολιτιστικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοικήσεως Γρεβενών διοργάνωσε στις 30 Δεκεμβρίου 2008 γιορτή τσιγαρίδας και σουγλιμάδας.
Η έγκαιρη προετοιμασία, που συνίστανταν στην κατασκευή μεταλλικών ψησταριών, η επιλογή τοπικού χοίρου θρεμμένου με παραδοσιακές τροφές, η δημοσιότητα στον ημερήσιο τύπο Γρεβενών – Κοζάνης, Ελληνική ραδιοφωνία, ηλεκτρονικό τύπο, έκανε γνωστή την εκδήλωσή μας σε μια ευρύτερη περιοχή.
Παρά τις έντονες χιονοπτώσεις και την κακή κατάσταση του οδικού δικτύου οι κάτοικοι των πλησιόχωρων χωριών τίμησαν την εκδήλωσή μας. Παρέστησαν μεταξύ των άλλων ο δήμαρχος Βεντζίων Δημήτριος Αγνάντος, ο αντιδήμαρχος Βασίλειος Σιδέρης, ο προϊστάμενος του 3ου γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σιατίστης Νίκος Φροντιστής, ο διευθυντής του 8ου Δημ. Σχολείου Κοζάνης Αθανάσιος Γκλαβίνας, ο υποδιευθυντής του 9ου Δημ. Σχολείου Αθανάσιος Παπαγρηγορίου, ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Παλαιοκάστρου Τριανταφύλλου Νίκος και Φάνης Δεληζήσης. Σημαντική ήταν η παρουσία της νεολαίας του συλλόγου Χρωμίου.

Μήνυμα υπουργού
Ο υπουργός Ανάπτυξης και βουλευτής Γρεβενών Χρήστος Φώλιας μας έστειλε το παρακάτω μήνυμα: «Αγαπητοί συμπατριώτες, Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την ευγενική σας πρόσκληση να παραβρεθώ στην αναβίωση της πατροπαράδοτης γιορτής, τα σούρβα. Δυστυχώς, υποχρεώσεις από καιρό προγραμματισμένες μου στερούν τη δυνατότητα να είμαι σήμερα μαζί σας και να μοιραστούμε αυτό το όμορφο γιορτινό κλίμα. Θέλω να ευχηθώ Χρόνια Πολλά και καλή διασκέδαση σε όλους τους παρευρισκόμενους και να σας συγχαρώ γιατί με τις δραστηριότητες του Συλλόγου σας διατηρείτε ζωντανές τις παραδόσεις και τα έθιμα του τόπου μας.
Εύχομαι να συνεχίσετε και στο μέλλον να αναδεικνύετε την πολιτιστική μας κληρονομιά και να συμβάλλετε θετικά στην άνθιση της περιοχής, με την ίδια διάθεση προσφοράς και την ίδια αγάπη. Θέλω δε να σας βεβαιώσω προσωπικά για την αμέριστη στήριξη στις προσπάθειες διαφύλαξης και ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Ευχαριστίες

Θα ήθελα να συγχαρώ το Νομάρχη Γρεβενών κ. Δημοσθένη Κουπτσίδη για τη στήριξη που παρέχει σε συλλόγους που παρουσιάζουν δράσεις ως και το Νομαρχιακό σύμβουλο κ. Τιμολέων Κοψαχείλη που νοιάζεται για την πορεία του συλλόγου μας. Θα ήταν παράλειψη μα μην ευχαριστήσω το δήμαρχό μας κ. Δημήτριο Αγνάντο για την αμέριστη συμπαράσταση που δείχνει προς το σύλλογό μας και για την έγνοια του στην επίλυση των προβλημάτων του χωριού μας. Ακόμη τον δημοσιογράφο το Μάκη Νασιάδη για τη συνέντευξη που παραχώρησα στην Ελληνική Ραδιοφωνία σχετικά με την εκδήλωσή μας και τη λαϊκή γιορτή μας τα “σούρβα” και την ευκαιρία που μας δόθηκε να μιλήσουμε για τα παραδοσιακά τραγούδια των Βεντζίων που αναμφίβολα αποτελούν την πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά.
Επίσης όλους τους χωριανούς που βοήθησαν να παρασκευασθούν τα πέντε καζάνια τσιγαρίδας και οι 11 σουγλιμάδες. Τέλος τους αδερφούς Μπισιρίτσα κατόχους καθετοποιημένης μονάδας παραγωγής χοιρινού κρέατος στην περιοχή Σερβίων που στήριξαν την εκδήλωσή μας ως και το κατάστημα ηλεκτρικών ειδών “ΖΙΑΚΑ” για την παραχώρηση ηχοσυστήματος στο σύλλογό μας.

Η εκδήλωση

Η εκδήλωση άρχισε από τις 9 το πρωί και τελείωσε στις 5 το απόγευμα. Οι παραβρεθέντες απόλαυσαν τις λαχταριστές τσιγαρίδες, τη νοστιμότατη σουγλιμάδα, το άφθονο κρασί, χόρεψαν κάτω από τους ήχους του συγκροτήματος Ιωάννη Κασιάρα που αφιλοκερδώς έπαιξε γρεβενιώτικα δημοτικά τραγούδια. ΄Ολοι μαζί τραγουδήσαμε τα σούρβα, τα επαινετικά τραγούδια.
Τα μέλη του συλλόγου από τις 7 η ώρα επισκεφθήκαμε όλα τα σπίτια του χωριού, τραγουδήσαμε τον Άγιο Βασίλη, όλα τα παραδοσιακά τραγούδια τα οποία τέλειωναν με την παρακάτω ευχή:

«Και βάλε το χεράκι σου στην αργυρή σακούλα
κι αν έχεις άσπρα δώστα μας φλουριά μην τα λυπάσαι
κι αν έχεις και γλυκό κρασί κέρνα τα παλικάρια.
κέρνατ’ αφέντη μ’ κέρνατα, να λεν για την υγειά σου
για την υγειάς αφέντη μου και την καλή χρονιά σου.

Να ζή(σ )ης και νάσαι αφέντη μου
πάντα τραγούδια νάχεις
εμείς τραγούδια και χαρές
κι ο θεός μέρες και χρόνια».

ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Αποστόλου Βασίλειος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου