Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

(7Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ) ΓΙΟΡΤΗ ΠΙΤΑΣ ΣΤΟΝ ΕΞΑΡΧΟ (18-8-2009)


ΓΙΟΡΤΗ ΠΙΤΑΣ ΣΤΟΝ ΕΞΑΡΧΟ (7Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ)Ε.Ε.Ε Σύλλογος Εξάρχου "O ΜΠΟΥΡΙΝΟΣ"


Η κορυφαία εκδήλωση του συλλόγου έγινε την Τρίτη στις 18 Αυγούστου. Προβλήθηκαν φωτογραφίες από την παλιά και σύγχρονη ζωή του χωριού.
Παρουσιάσθηκε το πρώτο τεύχος του ετήσιου περιοδικού του συλλόγου για την περιφέρεια Βεντζίων-Γρεβενών-Κοζάνης. Ο βουλευτής Γρεβενών Χρήστος Φώλιας με ΦΑΞ τονίζει: «Το περιοδικό του Συλλόγου σας αποτελεί απόδειξη της ιδιαίτερα θετικής συνεισφοράς των προσπαθειών ενεργοποιημένων και ευαισθητοποιημένων πολιτών που αγαπούν τον τόπο τους. Είναι πολύ σημαντικό στις μέρες, να λαμβάνονται τέτοιου είδους πρωτοβουλίες που στόχο έχουν την οργανωμένη προβολή της κουλτούρας και της ταυτότητάς μας».
Εδώ θέλω να ευχαριστήσω τα Διοικητικά Συμβούλια των πολιτιστικών συλλόγων Παλαιοκάστρου, Δαφνερού και Παλαιοχωρίου που μου επέτρεψαν να παρουσιάσω το περιοδικό των Βεντζίων κατά τις πολιτιστικές εκδηλώσεις των συλλόγων τους τον Ιούλιο.
Σαράντα γυναίκες παρασκεύασαν με μεράκι και δεξιοτεχνία συνολικά 48 πίτες και τις παρουσίασαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Σκοπός της γιορτής της πίτας ήταν η ανάδειξη του γευστικού πλούτου της περιοχής των Βεντζίων. Καθημερινά γινότανε μεταξύ των γυναικών συζητήσεις για τον τρόπο παρασκευής με αποτέλεσμα να ευαισθητοποιηθεί ένας σημαντικός αριθμός κυρίως κοριτσιών μικρής ηλικίας. Έτσι οι νοικοκυρές με λίγο αλεύρι, ντόπια υλικά και πολύ μεράκι και προσωπική τέχνη παρασκεύασαν και παρουσίασαν τις γεύσεις της πίτας που αποτελεί το παραδοσιακό φαγητό και κρατάει την ψηλότερη θέση στη Βεντζιώτικη κουζίνα.
Εκείνο που εντυπωσίασε ήταν η μουσική εκδήλωση με έντεχνα παραδοσιακά και λαϊκά τραγούδια της χορωδίας του δήμου Αιανής με τη διεύθυνση του Γιώργου Φτάκα. Δεκαεννέα καλλιτέχνες με περισσή αγάπη στη μουσική, στο τραγούδι εντυπωσίασαν τους τετρακόσιους και πλέον θεατές που κατέκλυσαν από νωρίς την πλατεία του χωριού. Για την παρουσία της χορωδίας στο χωριό μας καθοριστική ήταν η παρέμβαση του φίλου του Γιώργου του Φτάκα και του δημάρχου Αιανής κ. Γιώργου Τζέλλου που διατηρεί συγγενικές σχέσεις με τον οίκο Μαχτσίρα του χωριού μας. Η γιαγιά του δημάρχου, από το Χρώμιο, ήταν αδελφή του σεβάσμιου γέροντα, του πολεμιστή της Μ. Ασίας με τη λερή φουστανέλα του Αριστείδη Μαχτσίρα που ήλθε γαμπρός στο χωριό μας.
Στη συνέχεια ο συνάδελφος Θέμης Αργυρίου με το μπουζούκι διασκέδασε τους παραβρεθέντες. Στο τραγούδι ήταν ο πατέρας του Γιώργος.
Τιμώντας την παράδοση ο σύλλογος κλήρωσε ένα αρνί προσφορά του κτηνοτρόφου Βασίλη Κοκόγια, κατοίκου Δαφνερού. Το αρνί το κέρδισε η συμπατριώτισσά μας Ελένη Καραΐσκου.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Νομάρχης Γρεβενών κ. Δημοσθένης Κουπτσίδης, ο αντινομάρχης Δημήτριος Παλέγκας, ο δήμαρχος Βεντζίων Δημήτριος Αγνάντος με τους αντιδημάρχους Ματθαίο Καφετζή, Παρασκευά Αποστόλου και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Δημήτριο Γκάνη κι ο Δήμαρχος Αιανής Γιώργος Τζέλλος
Επίσης παραβρέθηκαν ο πολιτευτής Δημήτριος Ψευτογκάς, οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Βεντζίων Κώστας Λιάκος, Κούλα Σταυροπούλου κι ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Ποντινής Λευτέρης Ισπογλίδης.
Θερμές ευχαριστίες στα τηλεοπτικά κανάλια των Γρεβενών SUPER 28 και Τ.Ρ.Μ που κάλυψαν την κεντρική εκδήλωση του συλλόγου μας.
Βέβαια τις προηγούμενες ημέρες τα συνεργεία του δήμου (ηλεκτρολόγος, καθαριότητα, μπογιατζήδες) εργάσθηκαν πυρετωδώς, προκειμένου να κάνουν το χώρο λειτουργικό.
Για τις καρέκλες και τα τραπέζια ευχαριστούμε το Δήμο Βεντζίων και ιδιαιτέρως το Διοικητικό Συμβούλιο του πολιτιστικού συλλόγου Δαφνερού “Η ΔΑΦΝΗ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου