Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

(8η ΕΚΔΗΛΩΣΗ) ΤΟ ΑΡΝΙ ΤΗΣ ΛΑΧΕΙΟΦΟΡΟΥ ΑΓΟΡΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ 8Η Ε.Ε.Ε ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΞΑΡΧΟΥ " Ο ΜΠΟΥΡΙΝΟΣ" (5-9-2009)



ΣΥΝΕΣΤΙΑΣΗ ΣΤΟΝ ΕΞΑΡΧΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ-ΤΟ ΑΡΝΙ ΤΗΣ ΛΑΧΕΙΟΦΟΡΟΥ ΑΓΟΡΑΣ


Γιορτή πίτας: Στις 18 Αυγούστου, ημέρα Τρίτη, ο πολιτιστικός μας σύλλογος πραγματοποίησε την κεντρική του εκδήλωση «ΓΙΟΡΤΗ ΠΙΤΑΣ»-Μουσική εκδήλωση με την έντεχνη χορωδία παραδοσιακού και λαϊκού τραγουδιού του Δήμου Αιανής. Σαράντα (αρ.40) γυναίκες του χωριού και της περιφέρειας Βεντζίων παρασκεύασαν και παρουσίασαν σαράντα οκτώ (αρ. 48) πίτες αναβιώνοντας τη γευστική παράδοση της περιοχής.
Η λαχειοφόρος αγορά: Ο σύλλογός μας θέλοντας να κρατήσει το παραδοσιακό κλίμα της εκδήλωσης προέβη στην κλήρωση ενός αρνιού το οποίο ήταν ευγενική προσφορά του κτηνοτρόφου Βασίλη Κοκόγια από Δαφνερό. Πάντοτε στον Έξαρχο και στην ευρύτερη περιοχή την Πρωτοχρονιά παρασκεύαζαν πίτα η οποία συνοδεύονταν με σουγλιμάδα (σουγλιμάδα=κομμάτια κρέατος περασμένα σε μεγάλη σιδερένια σούβλα που ψηνόταν στα κάρβουνα). Σκεφθείτε στη γιορτή της πίτας να κληρώναμε ηλεκτρικές συσκευές πόσο ανεπίκαιρο και άχαρο θα ήταν.
Το αρνί το πέτυχε η συμπατριώτισσά μας κ. Ελένη Καραΐσκου-Τσιγάρα. Η αντίδρασή της ήταν άμεση. «Το αρνί θα ψηθεί στον Έξαρχο. Θα προσφερθεί στους κατοίκους». Έτσι κι έγινε.
Η γιορτή: Το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου μια ολόζεστη μέρα που θα τη ζήλευε κι ο καυτός Ιούλης στήθηκε το γιορτινό τραπέζι στο μεσοχώρι του χωριού. Μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε, να διασκεδάσουμε, να χορέψουμε. Παράλληλα προβλήθηκαν με βιντεοπροβολέα φωτογραφίες από τις προηγούμενες επτά εκδηλώσεις του συλλόγου μας. Εντυπωσίασε η προβολή των 500 (αρ. πεντακόσια) φωτογραφιών από τη ζωή του χωριού του περασμένου αιώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου