Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

(4η ΕΚΔΗΛΩΣΗ) ΠΑΣΧΑ ΣΤΟΝ ΕΞΑΡΧΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ 2009



ΠΑΣΧΑ ΣΤΟΝ ΕΞΑΡΧΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ-ΣΥΝΕΣΤΙΑΣΗ ΑΓΑΠΗΣ (4Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ-ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΥ-ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΞΑΡΧΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ "Ο ΜΠΟΥΡΙΝΟΣ"



Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε το Πάσχα στον Έξαρχο. Οι απανταχού Εξαρχιώτες μέρες πιο μπροστά ήλθαν στο χωριό να γιορτάσουν τις άγιες μέρες κοντά στα προσφιλή τους πρόσωπα. Οι νοικοκυρές καθαρίσανε τα σπίτια, ετοίμασαν τα πασχαλινά γλυκά, βάψανε τα αυγά. Οι άνδρες ετοιμάσανε το κατσίκι, το κοκορέτσι.

Η νεόδμητη εκκλησία του Αγίου Νικολάου ήταν πολύ μικρή να χωρέσει τους κατοίκους και τους πολυπληθείς επισκέπτες προσκυνητές το βράδυ της Ανάστασης.

Ανήμερα της Λαμπρής σε όλα τα σπίτια στήθηκε μικρό πανηγύρι. Η μουσική, οι μεζέδες, το ψήσιμο του κατσικιού, οι ευχές, τα παιγνίδια των παιδιών στο μεσοχώρι ήταν κάτι που θύμισε τις παλιές εποχές που νοσταλγικά τις θυμόμαστε και τις αναπολούμε τις χρονιάρες μέρες.

Η τέταρτη εκδήλωση του συλλόγου: Ο πολιτιστικός σύλλογος συνεχίζοντας της ποικίλες δραστηριότητες διοργάνωσε τη δεύτερη μέρα του Πάσχα εκδήλωση Αγάπης. Στο μεσοχώρι του χωριού στήθηκαν τραπέζια, ψήθηκαν στην ειδικά διαμορφωμένη ψησταριά δυο αρνιά. Οι κάτοικοι του χωριού προσήλθαν από πολύ νωρίς. Παρακάθησαν σε κοινό γεύμα, αντάλλαξαν ευχές, θυμήθηκαν τα παλιά τότε που όλοι μαζί γλεντούσαν, χόρευαν, τραγουδούσαν τα πασχαλιάτικα τραγούδια. Ακολούθησε χορός μέχρι τις απογευματινές ώρες.

Εκείνο που εντυπωσίασε ήταν το κύλισμα των κόκκινων αυγών. Ένα παιγνίδι άγνωστο στα παιδιά και στους εφήβους μιας και σταμάτησε να παίζετε εδώ και 40 χρόνια.
Πώς παίζεται το παιγνίδι: Επιλέγουμε ένα μέρος που να έχει κατηφορική κλίση. Παίρνουμε μία βυζαντινή κεραμίδα και την προσαρμόζουμε κατάλληλα να αποκτήσει κι αυτή την ανάλογη κλίση για τις ανάγκες του παιγνιδιού. Ο κάθε παίκτης κυλάει από ένα κόκκινο αυγό. Αν το αυγό κάποιου παίκτη έλθει σε επαφή με κάποιο αυγό τότε το κερδίζει και το αφαιρεί από το παιγνίδι. Για να κερδίσεις πολλά αυγά πρέπει να έχεις επιδεξιότητα και πολλά είδη αυγών για να μπορείς να τα κατευθύνεις εκεί που πρέπει. Θυμάμαι όταν παίζαμε το παιγνίδι στη δεκαετία του 70 ένας καλός παίκτης μπορούσε να κερδίσει πάνω από 30 αυγά. Είναι ένα παιγνίδι διασκεδαστικό το οποίο σήμερα δεν παίζεται όπως και πολλά άλλα παιγνίδια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου