Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

(3Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ) ΑΠΟΚΡΙΕΣ 2009 E.E.E ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΞΑΡΧΟΥ (1-3-2009)



ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Ε.Ε.Ε ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΞΑΡΧΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ "Ο ΜΠΟΥΡΙΝΟΣ"




Στις 1 Μαρτίου ε.έ διοργάνωσε άναμμα φανού στην πλατεία του χωριού. Ήταν μία εκδήλωση που γέμισε με χαρά τους κατοίκους του χωριού. Τους θύμισε τα έθιμα της Αποκριάς που τόσο έντονα τα γιορτάζαμε τα παλιότερα χρόνια.
Τότε σχολιαρόπαιδα φροντίζαμε από τη Μικρή Αποκριά να μεταφέρουμε πυξάρια, κέδρα και να τα αποθηκεύσουμε στο μεσοχώρι. Χρησιμοποιούσαμε για μεταφορικά μέσα τα συμπαθή γαϊδουράκια. Όλοι συμμετείχαν. Τα μεγάλα παιδιά έκοβαν, τα μικρά κουβαλούσαν. Πρασίνιζε η πλατεία. Παιδιά τότε παίζαμε με τα πυξάρια. Φτιάχναμε καλύβες μιμούμενοι τον ποιμενικό χαρακτήρα του χωριού. Κι ανάβαμε φανό μεγάλο, πολύ μεγάλο. Θέλαμε να είναι ορατός στο κέντρο των Βεντζίων την Κνίδη. Τραγουδούσαν οι άνδρες γύρω από το φανό άσεμνα, σκωπτικά τραγούδια. Πιο πέρα οι γυναίκες λέγανε τα δικά τους ευπρεπή τραγούδια.

Φέτος το άναμμα του φανού πραγματοποιήθηκε στις 5 το απόγευμα. Θελήσαμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους σεβαστούς γέροντες του χωριού να συμμετέχουν στην εκδήλωσή μας ή και σ’ άλλους να προλάβουν να συμμετέχουν και στα αποκριάτικα δρώμενα των αστικών κέντρων.

Οι παρευρεθέντες απόλαυσαν τα νοστιμότατα παραδοσιακά τοπικά εδέσματα όπως τη σουγλιμάδα με πρόβειο και χοιρινό κρέας, λουκάνικα τα οποία ψήνονταν δίπλα από το φανό σε ειδικά διασκευασμένη ψησταριά του συλλόγου και φυσικά υπήρχε άφθονο κρασί.
Τραγουδήσαμε και χορέψαμε τοπικά αποκριάτικα τραγούδια. Η παρουσία του χοροδιδάσκαλου του συλλόγου Γρεβενιωτών ν. Κοζάνης Δ. Μπουκάλη ήταν καταλυτική. Χόρεψε με τα μέλη μας, ενθουσιάστηκε με τον αυθεντικό τρόπο τραγουδιού και χορού των χορευτών του χωριού μας. Βαθύς γνώστης και μελετητής του χορού της περιοχής μας και όχι μόνο μου αποκάλυψε ότι τα χορευτικά βήματα των χορών του Εξάρχου συμπίπτουν με αυτά των άλλων περιοχών των Γρεβενών.

Κάναμε το έθιμο του χάσκα. (Περιγραφή Χάσκα: Στην μία άκρη της κλωστής δένεται ένα καθαρισμένο βρασμένο αυγό, η άλλη άκρη δένεται σε πλάστη που χρησιμοποιούν οι γυναίκες για παρασκευή της πίτας. Το δρώμενο συνεχίζεται με την αιώρηση του πλάστη προς το ανοικτό στόμα με σκοπό κάποιος να χάψει το αυγό. Ο επιδέξιος που κατορθώνει να το χάψει θα του πάει καλά η χρονιά).

Προσκεκλημένοι: Θετική εντύπωση η παρουσία του αντινομάρχη Γρεβενών του συντοπίτη μας, από Ιτέα, Δημήτριου Παλέγκα, του Νομαρχιακού Συμβούλου Κοψαχείλη Τιμολέοντα, του αντιδημάρχου του Δήμου Βεντζίων από Νεοχώρι Ματθαίου Καφετζή και της δημοτικής συμβούλου Σταυροπούλου Κούλας. Είναι άξιοι συγχαρητηρίων που παρά του πλήθους των εκδηλώσεων σε οικισμούς των Γρεβενών προτίμησαν το χωριό μας. Ακόμη στην εκδήλωση παρέστη κι ο ταμίας του συλλόγου Γρεβενιωτών ν. Κοζάνης Λότσιος Αθανάσιος.
Ο βουλευτής του νομού Γρεβενών κ. Χρήστος Φώλιας μας έστειλε για την εκδήλωσή μας συγχαρητήρια μακροσκελή επιστολή. Για την ενέργειά του τούτη τον ευχαριστούμε θερμά. Μεταξύ άλλων αναφέρει: «…Επιτρέψτε μου όμως να σας συγχαρώ για τις δράσεις σας, μέσα από τις οποίες έχετε καταφέρει να διατηρείτε ζωντανό τον πολιτισμό, την ιστορία και τις παραδόσεις του τόπου μας. Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι το έργο σας συμβάλλει τα μέγιστα στη διατήρηση των ηθών και των εθίμων της ιδιαίτερης πατρίδας μας. Επίσης, η συνδιοργάνωση της εκδήλωσης με το Δήμο Βεντζίων και τον Οργανισμό Πολιτιστικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας του νομού μας, αναδεικνύει τη σημασία της συνεργασίας ανάμεσα στην κοινωνία των πολιτών και την αυτοδιοίκηση. Θέλω επίσης, να σας προτρέψω να συνεχίσετε και στο μέλλον να αναδεικνύετε την πολιτιστική μας κληρονομιά και να συμβάλετε θετικά στην επιμόρφωση των επερχόμενων γενεών…».
Ευχαριστίες: Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους παραβρέθηκαν στα αποκριάτικα του χωριού μας και πρωτίστως τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που με την ενεργή παρουσία τους βοήθησαν ώστε η 3η εκδήλωση να στεφθεί από επιτυχία. Ευχαριστίες στους χορηγούς της επικοινωνίας στον τοπικό τύπο Γρεβενών-Κοζάνης, στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Σιατίστης ΡΑΔΙΟ ΣΙΑΤΙΣΤΑ ΚΑΙ SIERA FM.

Το Μέλλον: Έχοντας ως όπλο την ανιδιοτέλεια, την έφεση για προσφορά στην ολότητα θα συνεχίσουμε σε συνεργασία με την τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να προσφέρουμε στον τόπο μας, να δίνουμε τη χαρά στους συμπατριώτες μας, να αναδεικνύουμε την ιστορία μας την πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου