Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

1ο Δημοτικό Κοζάνης-Γ.Κονταρής "Μαθητικός Συνεταιρισμός"

 

 

 


 

Από το βιβλίο του Βασίλη Αποστόλου: "1ο Δημοτικό Κοζάνης-Γ.Κονταρής 1900-2011"                   Κοζάνη 2011


Κεφάλαιο 18. ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ

 

            Ιδρύθηκε στις 1-10-1960 με σκοπό την ανάπτυξη του συνεταιριστικού πνεύματος των μαθητών.

Δραστηριότητες.

Μικρό βιβλίο με τίτλο “ ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ” πατριδογνωστικό ανάγνωσμα γράφτηκε με την επιμέλεια  του υπευθύνου δασκάλου του συνεταιρισμού Γεωργίου Αθ. Σιώζιου. Έψαλλαν τα κάλαντα.  Αγορά εποπτικών μέσων για τις ανάγκες του σχολείου. Προμηθεύτηκαν μεγάφωνο, μικρόφωνο και ενισχυτή. Αγόρασαν 150 δίσκους με σχολικά τραγούδια. 

Το σχ. έτος 1966-67 λειτούργησε πρατήριο και διέθεταν όλα τα σχολικά είδη στους μαθητές όλων των τάξεων. Διοργάνωσαν λαχειοφόρο αγορά μεταξύ των μαθητών, με μικροαντικείμενα, είδη χειροτεχνίας, παιγνιδάκια και γαλοπούλες. Έκδοση ημερολογίου τοίχου. Πώληση κουλουριών υπό των ιδίων δια την εξυπηρέτηση των μαθητών και ενίσχυση του ταμείου των.

Διενήργησαν έρανο υπέρ των σεισμοπαθών Ηπείρου-Θεσσαλίας.

            Ο Επιθεωρητής Συνεταιρισμών Δημ. Μάγκος στις 9-1-80 με επιστολή στο Μαθητικό Συνεταιρισμό αναφέρει «Με ιδιαίτερη χαρά πήραμε και φέτος το ημερολόγιο του 1980 που με τόση καλαισθησία, που σας διακρίνει, κατασκευάσατε και είχατε την καλοσύνη να μας το στείλετε.

            Νοιώθουμε μεγάλη συγκίνηση με τη χειρονομία σας αυτή, σημάδι ότι δε μας ξεχνάτε όπως και εμείς το ίδιο, για τούτο νοιώθουμε υπερήφανοι με τα έργα και τις δραστηριότητες που αναπτύσσετε, με τη διακριτική αλλά πολύ γόνιμη συμπαράσταση των δασκάλων σας.

            Με τη σειρά μας και εμείς αντευχόμαστε ολόψυχα κάθε ευτυχία, υγεία, και χαρά και πρόοδο στα μαθήματά σας. Ακόμα πρόοδο στις συνεταιριστικές επιδιώξεις σας. Αυτές που θα σας κάνουν αυριανούς υπεύθυνους πολίτες με συνείδηση των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων απέναντι του εαυτού σας και της κοινωνίας. Γεμάτοι ζωντάνια, γνώση και δράση θα στελεχώσετε κάθε τομέα δραστηριότητας που θα ενταχθείτε, για να υπηρετήσετε τα προγράμματα και τις επιδιώξεις του Έθνους μας».

            Στις 13-6-1983 η διευθύντρια του δημ. σχολείου Σοφία Νατσιοπούλου σε έκθεση περί λειτουργίας του Μαθητικού Συνεταιρισμού του 1ου Δ. σχ. Κοζάνης αναφέρει ότι ιδρύθηκε την 1η Οκτωβρίου 1960.  Για το 1983 οι εισπράξεις ανήλθαν στις 24.086 και οι πληρωμές 2.542. Υπόλοιπο 21.544. Συστήθηκαν ομάδες εξωραϊσμού, καθαριότητας σχολικού χώρου, ομάδες αλληλοβοήθειας, εκδρομών, διαλέξεων. Οι μαθητές μέλη γράφουν μαθητικές διαλέξεις, τις οποίες παρουσίαζαν στους συμμαθητές όλου του σχολείου. Κυκλοφορούν ημερολόγια για το νέο έτος που τα κάνουν μόνοι τους. Πραγματοποιούν λαχειοφόρες αγορές με σκοπό τα έσοδα να διατίθενται σε απόρους.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου