Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021

1ο Δημοτικό Κοζάνης-Γ.Κονταρής " Συσσίτια 1932-1952"


 



 

 

Από το βιβλίο του Βασίλη Αποστόλου "1ο Δημοτικό Σχολείο Κοζάνης-Γ.Κονταρής 1900-2011)

Κοζάνη 2011

 

 

Κεφάλαιο 19. ΣΥΣΣΙΤΙΑ –ΤΡΑΠΕΖΑΡΧΕΣ. ΠΕΙΝΑ ΤΟΥ 1932

 

Γράφει το Μ.Β στις 13-11-32 την έκκληση του Νομάρχη Πασσάδη ως προέδρου της επί των Μαθητικών συσσιτίων Επιτροπής: «Τα πτωχά παιδιά της μαθητιώσης γενιάς τρέφονται κυρίως και μόνον, καθ’ εκάστην με ξηρόν άρτον. Πρέπει εις τούτον ίνα προστατεύσωμεν την υγείαν των, να προσθέσωμεν τουλάχιστον ένα ζεστόν ζωμόν και ιδίως κατά τον χειμώνα. Η επί

των συσσιτίων Επιτροπή απεφάσισεν, όπως κατά Σάββατον και εορτασίμους τινάς ημέρας, δια των προσκόπων, ζητεί την συνδρομήν των φιλανθρώπων. Δια τούτο παρακαλεί πάντας τους κατοίκους της πόλεως, ίνα, το κατά δύναμιν, βοηθώσι τους πένητας μαθητάς, η ευγνωμοσύνη των οποίων, ως και των οικογενειών των, προς τους συνδρομητάς της διατηρήσεως της υγείας και της συντηρήσεώς των εν τη ζωή θα είναι αιώνιος».

 Η επιτροπή των συσσιτίων στηρίζεται στους επιτοπίους πόρους. Τις Κυριακές και εορτάσιμες ημέρες πρόσκοποι με έγκριση της Νομαρχίας, ενεργούν έρανο υπέρ των συσσιτίων. Ακόμα καθ’ εκάστη παρακάθηται και συντρώγει με τους μαθητές ένα επίλεκτο μέλος της κοινωνίας ή αρχηγός Δημοσίας υπηρεσίας ή πρόεδρος Νομικού Συλλόγου, Σωματείου ως Τραπεζάρχης ο οποίος δωρίζει ποσό υπέρ του συσσιτίου  σύμφωνα  με την οικονομική κατάσταση. Η επιτροπή ζητά από τους προέδρους να μεριμνήσουν ώστε κάθε εύπορη οικογένεια να δέχονται ένα άπορο μαθητή να συντρώγει μετ’ αυτούς. Τα φαγητά παρασκευάζονται από τις κυρίες και δεσποινίδες του Πατριωτικού Ιδρύματος. Οι εκπαιδευτικοί εκ περιτροπής αναλαμβάνουν την προμήθεια των υλικών.

Τραπεζάρχες: Δημαρχεύων Ν. Κανδύλης δρ. 1000. Κ. Τριανταφύλλου (500). Αλ. Ξανθόπουλος (1000). Δικηγορικός Σύλλογος (500). Νίτσα Δρίζη (350). Εμπορικόν Επιμελητήριον (200). Αντώνιος Τζέλος. Εθνική Ταράπεζα. Θεοδώρα Πολυζούλη. Γεωργικόν Επιμελητήριον. Πρεσβυτέρα Αιδεσ. Παπαγαζή. Αστέριος Καραγκούνης (δήμαρχος) (Β. Ε.  4-12-32).

Σύμφωνα με τον τοπικό τύπο άρχισε η λειτουργία των μαθητικών συσσιτίων. Τα φαγητά παρασκευάζονται υπό της υπηρεσίας του Πατριωτικού Ιδρύματος Προστασίας του Παιδιού, τα οποία μεταφέρονται παρά των επιστατών βοηθουμένων υπό των μαθητών στα διάφορα σχολεία. Τα πτωχά παιδιά τα οποία τρώνε το καλομαγειρεμένο και ζεστό φαγητό  ανέρχονται στα 600 (Μ.Β. 8-11-36).

Γράφει το Μ.Β στις 28-2-37  ότι δόθηκε θεατρική παράσταση υπό των  μικρών μαθητών και μαθητριών των δημοτικών σχολείων δια την ενίσχυση του συσσιτίου των απόρων συμμαθητάκων των. Η εκτέλεση του προγράμματος εξετελέσθη μετά τόσης επιτυχίας ώστε το κοινό εδέησε να επαναληφθούν μερικά μέρη του προγράμματος. Το διδακτικό προσωπικό εις τους κόπους του οποίου οφείλεται η επιτυχία, δικαίως απέσπασε τα συγχαρητήρια των παρευρεθέντων επισήμων και της Κοινωνίας. Δια την πρόθυμον συνδρομήν τα πτωχά παιδάκια είναι ευγνώμονα προς πάντας. Παραβρέθηκαν ο Νομάρχης Βλαχόπουλος, ο Μητροπολίτης Ιωακείμ πλείστων εκ των αρχών και πλήθος της Κοινωνίας Κοζάνης.

 Ο Επιθεωρητής των Δημοτικών Σχολείων Κοζάνης με πράξη στις 6-9-42 αποφάσισε την ανάθεση της υπηρεσίας Γραμματέως της Ν.Ε.Μ.Ε (Νομαρχιακή Επιτροπή Μαθητικών Συσσιτίων) στο δημ/λο του Αου δημ. σχολείου Δημ. Φόρη, στη δε υπηρεσία των διευθυντών των τριών συσσιτίων της πόλης Κοζάνης στους δημοδιδασκάλους Γρηγόριο Πάμπα του Β΄ Δημ. Σχολείου Κοζάνης, το Δημ. Χατζιάρα του Γου δημ. σχ. Κοζάνης, 3) Στυλ. Φανό του Δ΄ δημ. σχολείου. Για τους κατοίκους λειτουργούσαν λαϊκά συσσίτια. Για τα Σέρβια διευθυντής της εστίας συσσιτίων ορίσθηκε ο Κων/νος Γκουρομίχος δημοδιδάσκαλος του Αου δημ. σχολείου Σερβίων απαλλαγείς των εκπαιδευτικών καθηκόντων (ΓΑΚ 70/88).        

 

 

1952

 «Στην αίθουσα του Α΄ Δημοτικού Σχολείου εγένοντο τα εγκαίνια των μαθητικών συσσιτίων Α΄, Δ΄ και Ε΄ Δημοτικών σχολείων σε 125 άπορα, καχεκτικά και ορφανά παιδιά απάντων των Δημ. Σχολείων Κοζάνης. Παρέχεται μεσημβρινόν συσσίτιο, υπό διαφόρων συμπολιτών οίτινες προθύμως προσέφεραν τον οβολόν δια την θεάρεστο αυτή πράξη. Μίλησαν ο Δ/ντής του Α΄ Δημ. σχολείου Δ. Παπαδημητρίου περί της σημασίας των συσσιτίων. Εκ μέρους των Τραπεζαρχών μίλησε ο κ. Παύλου, ο οποίος είπε ότι δεν ήτο δυνατόν η ευγενική αυτή προσπάθεια των Εκπ/κών της Κοζάνης ν΄ αφήσει αδιαφόρους τους πολίτες της Κοζάνης οίτινες είχαν υποχρέωση να βοηθήσουν όσο μπορούν το τόσο ωραίο και θεάρεστο αυτό έργο» (Δ.Μ 17-3-52).

Τραπεζάρχες Α΄ Δημ. Σχολείου: Αστέριος Τέγος 3 γεύματα. Από ένα γεύμα οι Κ. Πανταζόπουλος, Βασ. Χαρόβας, Γ. Σκαρκαλάς, Λάζ. Πάπιστας, Ιωάν. Μελάς. Από 20-30.000 δρχ. Β. Μόσχος, Απόστ. Ζυμπάς, Β. Καραγιαννίδης, Ροδή Μανουσαρίδου» (Δ.Μ 17-3-52).

Τραπεζάρχαι Α΄ Δημοτικού σχολείου. Για γεύμα: Λάζαρος Κουζιάκης, Εμμανουήλ Μάνου, Ξεν. Σαλαπατσίδη. Για παροχή γλυκίσματος: Βασ. Μόσχο. Χρηματική εισφορά: Γ. Σπάτας 50.000, Κων. Σπάτας 20.000, Κριεζής 20.000, Γ. Καλλιακούδας 40.000, Ιωάν. Ματιάκης 40.000, Δημ. Βούρου 40.000, Γ. Βαμβακάς 50.000, Θεμ. Τόλιου 100.000, Κ. Αμοιρίδης 50.000, Αργ. Δαβάνης 30.000, Νικ. Καρακάσης 20.000, Ιωάν. Κουτσομύτης 40.000, Κ. Βρυσάς 20.000, Απόστ. Ζυμπάς 20.000 (Δ.Μ 31-3-52).

«Τη Μ. Τετάρτη οι μαθητές και μαθήτριες του Αου Δημ. Σχολείου της πόλεώς μας όλως αυθορμήτως και ιδίαις των δαπάνες προσέφεραν εις τους συσσιτούντας συμμαθητές των απόρους κι ορφανά του ιδίου σχολείου ανά 1 λαμπάδα, από ένα τσουρέκι και από 2 αυγά. Επιτροπαί μαθητών και μαθητριών  των τριών ανωτέρω τάξεων του ιδίου σχολείου την α΄ μέρα του Πάσχα περιήλθον τις οικίες των συμμαθητών των και συγκέντρωσαν 350 αυγά, 250 τσουρέκια και 50 πορτοκάλια τα οποία την επομένη ημέρα διένειμαν εις τους ασθενείς του ενταύθα Στρατιωτικού Νοσοκομείου ως και εις τους φυλακισμένους των Ποινικών Φυλακών Κοζάνης» (Δ.Μ 28-4-52).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου