Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021

Μπούρινος 5ο."Έκθεση Ζωγραφικής της Ελένης Δινοπούλου"

 


Κεφάλαιο76. ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΔΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

 

Γράφει ο Βασίλης Αποστόλου

 

Πραγματοποιήθηκαν στις 4 Ιανουαρίου 2013 και ώρα 7.30 μ.μ στη σάλα του Ιστορικού-Λαογραφικού Μουσείου Κοζάνης τα εγκαίνια έκθεσης Ζωγραφικής της Ελένης Δινοπούλου εκπαιδευτικού και πτυχιούχου Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών με τίτλο

                                                           και τ’ ΩΡΑ τι;

ενώπιον φίλων και φιλόμουσων της πόλης μας.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν η αρχιτέκτων και εικαστικός Άννα Πλιάκα, ο πρόεδρος πολιτισμού Γελαδάρης Χάρης κι ο πανεπιστημιακός καθηγητής Θεόδωρος Κωνσταντινίδης.

Η ζωγράφος Ελένη Δινοπούλου η οποία έλκει την καταγωγή από Μεταμόρφωση τόνισε: «Δημιουργούμε πάντοτε με βάση τα βιώματά μας, τις εμπειρίες μας και τα γεγονότα που διαδραματίζονται γύρω μας.

Το μάτι μας δεν είναι αγνό, βλέπουμε με την οπτική μνήμη, το μάτι βλέπει μέσα από συνθήκες.

Σήμερα που οι συνθήκες της σύγχρονης κοινωνίας αδιαφορούν για τη συναισθηματική και ψυχική ισορροπία  του ατόμου, σε μια εποχή που το κουρέλιασμα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας μεγαλουργεί, η τέχνη αποτελεί το πιο αποτελεσματικό μέσο για την επίτευξη της επικοινωνίας.

Όλοι μας σε κάποια στιγμή της ζωής μας βρεθήκαμε μπροστά σε ένα αδιέξοδο, προσωπικό, οικογενειακό, κοινωνικό. Βρήκαμε τη διέξοδο μετά το αδιέξοδο;

Στις μέρες μας περισσότερο παρά ποτέ, υπάρχει παντού το αδιέξοδο, ο εγκλωβισμός σε καταστάσεις και γεγονότα. Ψάχνοντας για την έξοδο του κινδύνου-τη λύση στο αδιέξοδο- και πιστεύοντας ότι η λύση συσχετίζεται απόλυτα και άμεσα με το περιβάλλον του καθενός μας, κατέληξα ότι η ανθρώπινη επαφή, ένα κράτημα χεριών μπορεί να είναι η λύση. Αν όχι οριστική, η αρχή της λύσης στο αδιέξοδο του καθενός.

Τα έργα που παρουσιάζω βασίζονται στη μελέτη της ανθρώπινης επαφής και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αποδοθεί η παραπάνω έννοια μέσα από την καθημερινότητα.

Εστιάζοντας σε διαφορετικά κρατήματα χεριών ο στόχος  είναι τα νοήματα που κρύβονται πίσω από κάθε άγγιγμα-κράτημα.

Τις ανεξάντλητες αυτές ικανότητες του χεριού θα είχε ασφαλώς κατά νου ο Αριστοτέλης, όταν έγραψε: «Η δε χειρ έοικεν είναι ουχ εν όργανον αλλά πολλά».

 

Περιοδικό "Ο Μπούρινος". Ετήσια έκδοση του Επιμορφωτικού- Εξωραϊστικού-Εκπολιτιστικού Συλλόγου Εξάρχου Γρεβενών  "Ο ΜΠΟΥΡΙΝΟΣ".

Έτος έκδοσης 2013,  σελίδες 160, κεφάλαια 86.

5o Τεύχος. Έτος 5ο.

Η επικαιρότητα που παρατίθεται στο παρόν τεύχος αφορά το 2012.

Επιμελητής έκδοσης: Βασίλης Αποστόλου

ISSN:2241-0805

Σύνολο τευχών έξι (αρ.6):

2009=σελ.64

2010= σελ.80

2011= σελ.80

2012= σελ.96

2013= σελ.160

2014= σελ. 96.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου