Α) ΠΡΟΤΟΜΕΣ-ΑΝΔΡΙΑΤΕΣ-ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΟΖΑΝΗΣ "ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ"
1) Κοζάνη 18-12-06
Αγαπητέ μου Βασίλη,
Θα ήθελα να σου εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες για την προσφορά του νεοεκδοθέντος βιβλίου σου «Προτομές-Ανδριάντες-Μνημεία Κοζάνης» αλλά και τα θερμά μου συγχαρητήρια για την πρωτότυπη και σπουδαία αυτή εργασία σου.
Η έκδοσή σου αυτή δείχνει την αγάπη σου για τον τόπο που ζεις και εργάζεσαι σήμερα και τη θέλησή σου να προβάλλεις και να αναδείξεις τους σπουδαίους ανθρώπους του τόπου και το έργο τους, οι οποίοι με τους αγώνες και τις θυσίες τους άφησαν παρακαταθήκες και δίδαξαν στους απογόνους τους τη μεγάλη αγάπη για την πατρίδα.
Το περιεχόμενο του βιβλίου σου, θα δώσει την ευκαιρία στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων να μιλήσουν στους μαθητές τους για τους προγόνους μας και να διδάξουν την ιστορία του τόπου μας.
Και πάλι σε συγχαίρω θερμά και εύχομαι επιτυχία κα σε επόμενες εκδόσεις σου.
Με εκτίμηση
Γ.ΣΙΩΖΟΣ
2) Από Αναστάσιο Ζ. Μπέλλο Εφημερίδα, “Θάρρος” 15-9-2006.
ΝΩΠΟ είναι το Τυπογραφικό Μελάνι «Ίδιον-Τσιόκανου-Βογιατζή» που μας παρήγαγαν τούτο το καλαίσθητο, περιεκτικό, τέλειο βιβλίο που όντως είναι «Προσφορά στην Τοπική Ιστορία» όπως συμπληρώνεται ο τίτλος του και συμπεριλαμβάνει 22 «Μνημεία της Ιστορικής πόλεως Κοζάνης».
Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΥΣ είναι διδάσκαλος, νέος σχετικά στον ερευνητικό τομέα της τοπικής ιστορίας μας, βγαίνει απ’ τους 4 τοίχους του διδακτηρίου, περιηγείται την πόλη και μπαίνοντας στα Αρχεία-Βιβλιοθήκες (ΓΑΚ) θεμελιώνει τα όσα είδε, διάβασε, άκουσε και συμπληρώνει αυτά.
Έτσι κωδικοποιεί « Τ’ ΑΓΑΛΜΑΤΑ» της Κοζάνης, καταθέτει ιστορικά στοιχεία της πόλεως, μνημονεύει τους καθ’ οιονδήποτε τρόπο προσφέροντας, αποθανατίζει αυτούς με βιογραφικά και εικόνες, γράφει τη γνώμη του και επιμένει να φωτίσει στοιχεία επιτυχώς.
ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ του επαινετό κατά πάντα είναι δείγμα υψηλόφρονος εκπαιδευτικού, που είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει και τους μεμψίμοιρους κριτές, οι οποίοι παλαιότερα αποτελούσαν εμπόδια στην πορεία νεοσσών-φιλομούσων.
Για την Ιστορία και μόνο σημειώνω, γιατί το ξέρω, πως ο ανδριάντας ΚΑΣΟΜΟΥΛΗ, στην πλ. Τιάλιου, είναι έργον-φροντίδα, επιτυχία του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών και του ΓΕΣ, άσχετα με τις εορταστικές εκδηλώσεις, βέβαια κάτι τέτοια όχι μόνο δεν μειώνουν αλλά τοποθετούν το βιβλίο στο βάθρο του, το Αναγνωρίζει.
3) Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδυσης Δυτικής Μακεδονίας, Αναστάσιος Δάρδας
Ευχαριστήριο μήνυμα 23-10-2006.
Με αφορμή την παραλαβή του βιβλίου σας «ΠΡΟΤΟΜΕΣ-ΑΝΔΡΙΑΝΤΕΣ-ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΟΖΑΝΗΣ», θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και να σας συγχαρώ θερμά για τις προσπάθειές σας.
Μέσα από το βιβλίο σας, ο αναγνώστης αγαπάει τη γενέτειρά του, αποκτά ιστορική συνείδηση και αναγνωρίζει το ρόλο των προσωπικοτήτων στην εξέλιξη του τόπου.
Τα συγκεκριμένο πόνημα αποτελεί προσφορά στην τοπική κοινωνία γιατί ξεδιπλώνει τις σελίδες της τοπικής ιστορίας, καταπολεμά την ιστορική άγνοια και συμβάλλει στην ανάδειξη της τοπικής ιστορίας.
Σας ευχόμαστε την ίδια επιτυχία στα επόμενα χρόνια, σας προτρέπουμε να συνεχίσετε με την ίδια διάθεση και σας διαβεβαιώνουμε ότι θα είμαστε αρωγοί των προσπαθειών σας.
4) Ο Υποδιευθυντής του Π.Ε.Κ Κοζάνης Δρ.Λάζαρος Χατζηλαζαρίδης Σχολ. Σύμβ. ΠΕ 04 Δυτ. Μακεδονίας (31-10-2006)
Αγαπητέ κ. Βασ. Αποστόλου,
Σας ευχαριστούμε θερμά για τη δωρεά του βιβλίου σας «Προτομές-Ανδριάντες-Μνημεία Κοζάνης. Προσφορά στην Τοπική Ιστορία».
Είναι αλήθεια ότι η καθημερινότητα μας κάνει να παραβλέπουμε ό,τι υπάρχει γύρω μας και που θυμίζει εκείνους που έβαλαν τη σφραγίδα τους στην πορεία αυτού του τόπου.
Επιπλέον η τοπική ιστορία δε διδάσκεται στα σχολεία με αποτέλεσμα η νεολαία και ο λαός μας να αγνοούν όλους εκείνους που έδωσαν τα πάντα ακόμη και τη ζωή τους για τις μελλοντικές γενιές αυτού του τόπου.
Ευτυχώς υπήρξαν εκείνοι που εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη τους στους διακεκριμένους προγόνους μας, φρόντισαν με προτομές και ανδριάντες να ταράζουν τα λιμνάζοντα νερά της λήθης της ιστορίας μας.
Εσείς με το βιβλίο σας δίνετε μια άλλη διάσταση στην προσπάθεια αυτή. Με απλό και λιτό τρόπο, έτσι όπως μιλά ο κάθε δάσκαλος στους μαθητές του, κάνετε τους αναγνώστες και κυρίως τους νέους, κοινωνούς πολύτιμων ιστορικών πληροφοριών. Δε θα ήταν υπερβολή εάν λέγαμε ότι, από προσπάθειες όπως η δικιά σας μπορεί να παρακινηθούν και να κινηθούν στο δρόμο της ιστορικής έρευνας κι άλλοι συμπολίτες μας.
Σας ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε καλή συνέχεια στο έργο σας.
Το βιβλίο αυτό που του Βασίλη Αποστόλου, Δασκάλου του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κοζάνης, είναι το δεύτερο που γράφει, ως τώρα. Πρόκειται για έναν οδηγό, που σου δίνει την ευκαιρία να κάνεις ένα ταξίδι μνήμης στις προτομές, στους ανδριάντες και τα’ άλλα μνημεία της Κοζάνης, εκεί, όπου τα έστησε, κατά καιρούς, η ευγνωμοσύνη της πόλης και των ανθρώπων της. Και οι συναντήσεις αυτές με το χρόνο και τα πρόσωπα είναι χρήσιμες, γιατί σου δείχνουν, από την αντίπερα όχθη, την πίστη και την ιστορία των προγόνων σου, που είναι και δική σου πίστη και δική σου ιστορία.
Το βιβλίο είναι βασισμένο σε μια πλούσια βιβλιογραφία, παλαιότερη και νεότερη. Ωστόσο δε λείπει και η φωτογραφία. Ο ρόλος της διπλός: αισθητικός και επικουρικός. Στη μια περίπτωση λειτουργεί, ως διάλειμμα, στην άλλη, ως ερέθισμα που εντείνει τη δράση και το συναίσθημα, έτσι που ο αναγνώστης να γίνεται, όχι μόνο παρατηρητής, αλλά και στοχαστής μαζί.
Το βιβλίο ολοκληρώνεται και κλείνει με μια σειρά από προτάσεις. Κι είναι ανάγκη οι προτάσεις να μην περάσουν απαρατήρητες από τους αρμοδίους.
Αποδέκτες του βιβλίου είναι πολλοί: Ερευνητές, ιστορικοί, μελετητές, φιλίστορες και όχι μόνο. Και κάτι ακόμα, αυτό για το συγγραφέα:το βιβλίο του αυτό να φέρει κι άλλα…
Λάβαμε τα δυο βιβλία σας. Η ιδέα σας να συγκεντρώσετε αυτόν τον πλούτο πληροφοριών και δράσης για τον καθένα από τους τιμώμενους σ’ έναν εύχρηστο τόμο είναι και πρωτότυπη και χρήσιμη. Είναι μια προσιτή πηγή για όσους θα θελήσουν να μάθουν περισσότερα για το έργο και την προσφορά των σπουδαίων αυτών προσώπων στην πατρίδα τους. Εξάλλου είναι μια συμπληρωματική εκπλήρωση χρέους των νεωτέρων προς τους παλαιοτέρους.
Το δεύτερο είναι χρήσιμο εργαλείο για άντληση πληροφοριών σχετικών με τη Διοίκηση.
Σας ευχαριστούμε και σας συγχαίρουμε. Καλή συνέχεια στη δημιουργική σας έρευνα, πολύτιμη για όλους μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου