Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021

1ο Δημοτικό Κοζάνης-Γ.Κονταρής "Διδακτήριο, υλικό 1916-1967"

 

 

 

 


 

Κεφάλαιο10. ΔΙΔΑΚΤΗΡΙΟ-ΥΛΙΚΟ-ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

 1916-1967

Όργανα και σκεύη: Εικών Σωτήρος, σημαία, εικόνες βασιλέως 2, έδρες 7, τραπέζια 2, θρανία 69, καθίσματα 8, θερμάστρες 6, μαυροπίνακες 7 (σχ. έτος 1915-1916)

Εικών του Σωτήρος 1, εθνική σημαία 1, εικόνες βασιλέων από 2 το 1915 τώρα  1, έδραι 6, τράπεζαι 2, θρανία 76, καθίσματα 10, ερμάρια 1, αναρτήρια 2, θερμάστραι 5, κώδωνες 1, τύμπανα 1, μελανοπίνακες 7, αριθμητήρια 1, εικόνες παλαιάς- καινής διαθήκης 12 και 8 αντίστοιχα, ελ. ιστορίας 11, γεωγραφικοί 15, μαγκάνια 2, καναπές 1, ωρολόγιο 1, εικ. Βενιζέλου 1, λεξικά εις τόμους 3, μελανοδοχείο 1, εικόνες ηρώων 11 (Σχολικό έτος 1918-19. ΓΑΚ Κοζάνης ΑΒΕ 41/53).

Η επίπλωση του διδακτηρίου πενιχρά. Τα θρανία παλαιού τύπου και φθαρμένα, οι πίνακες παλαιοί, οι γεωγραφικοί χάρτες ακατάλληλοι. Άλλα διδακτικά όργανα δεν υπάρχουν (σχ. έτος 1922-23).

Το διδακτήριο διώροφο στερεό. Στον κάτω όροφο λειτουργεί το δημοτικό  σχολείο εις τον άνω το γυμνάσιον. Η εσωτερική διαίρεσις του διδακτηρίου είναι ακατάλληλος και δια τούτο  τρεις αίθουσες διδασκαλίας του κάτω ορόφου είναι στενές και ανεπαρκώς φωτίζονται (Μάιος 1923).

Εις τα υπάρχοντα εποπτικά μέσα προσετέθησαν εικόνες Φυσικής Ιστορίας και πραγματογνωσίας Το διδακτήριο έχει ανάγκη μεταρρυθμίσεως, ούτως δύο στενές αίθουσες να καταστούν ευρύτερες. Το σχέδιο της μεταρρυθμίσεως ενεκρίθη υπό του αχιτεκτονικού τμήματος  του υπουργείου, πρόκειται να εκτελεσθεί κατά το χρόνο των διακοπών (27/11/1923).

            Τα παλιά θρανία δεν αντικατεστάθησαν δια νέων ελλείψει χρημάτων. Εφοδιάσθη με νέους γεωγραφικούς χάρτες και εικόνες ανθρωπολογίας, ζωολογίας και φυτολογίας.  Το διδακτήριο μετερρυθμίσθη ούτως ώστε εκάτερος των ορόφων έχει ιδιαιτέρας είσοδοι και δύο αίθουσες κατέστησαν ευρυχωρότεροι (1926-1927).

 Η επίπλωση του διδακτηρίου είναι πενιχρά. Τα θρανία παλαιού τύπου είναι φθαρμένα, οι πίνακες παλαιοί, γεωγραφικοί χάρτες ακατάλληλοι. Άλλα διδακτικά όργανα δεν υπάρχουν (2-5-28).

Τα μισά θρανία είναι νέου τύπου, τα άλλα παλιά πρόκειται να αντικατασταθούν. Εποπτικά μέσα και διδακτικά όργανα είναι επαρκή και σε καλή κατάσταση. Σχολική βιβλιοθήκη έχει βιβλία επιστημονικά προς χρήση των διδασκάλων και ελεύθερα αναγνώσματα προς χρήση των μαθητών. Σχολική βιβλιοθήκη: Μαθητική και επιστημονικά, προς χρήση των διδασκάλων, βοηθήματα και ελεύθερα αναγνώσματα για τους μαθητές. Κατ΄έτος πλουτίζεται με δαπάνη του σχολικού ταμείου  (Σχολικό έτος 1932-33. ΑΒΕ 70/ ΣΑΕ 76).

Διαθέτει αρκετές εικόνες δια το μάθημα της ιεράς ιστορίας, γεωγραφικούς χάρτες, μερικά όργανα φυσικής πειραματικής και αριθμητήρια. Οι πίνακες, οι έδρες και τα πλείστα των θρανίων είναι τύπου παλαιού και ακατάλληλα  Η σχολική βιβλιοθήκη αποτελείται από 105 βιβλία εκ των οποίων τα 55 είναι παιδαγωγικά και 50 ποικίλου περιεχομένου. Αύτη πλουτίζεται κατ΄  έτος με αγορά βιβλίων υπό της Σχολικής Εφορείας (8/2/1934).

            Αποτελείται από χάρτες γεωγραφικούς, από εικόνες της παλαιάς και καινής διαθήκης, από υδρόγειο σφαίρα, από αριθμητήριο, από θρανία τα πλείστα παλαιού συστήματος και ακαταλλήλων, από έδρας των διδασκάλων ακαταλλήλους Απαρτίζεται από 125 βιβλία εκ των οποίων 70 παιδαγωγικά και λοιπά ποικίλου περιεχομένου. (27/3/1935).

Δεν εκπληρεί το σκοπό. Αποτελείται από 2 ορόφους εκ των οποίων το δεύτερο κατέχει το γυμνάσιο. Τινές των αιθουσών είναι προσανατολισμένες κακώς και φωτίζονται ανεπαρκώς. Αυλή είναι ανεπαρκής για να χωρέσει τους μαθητές των δύο σχολείων (8/2/1934).

Το διδακτήριο τούτο είναι οικοδομή παλαιά της οποίας μόνο μερικαί αίθουσαι είναι κατάλληλοι, ουχί δε και όλον το κτίριον. Εις τον άνω όροφον αυτού λειτουργεί το Γυμνάσιον το οποίον χρησιμοποιεί μετά του δημοτικού  σχολείου την ιδία αυλή, ήτις είναι ανεπαρκής να χωρέσει τόσους μαθητάς  (27/3/1935).

Νεόδμητο διώροφο , τύπου εξαταξίου. Η εν γένει κατάσταση χαρακτηρίζεται ικανοποιητική. Έχει δύο αρχειοθήκες, 4 τραπέζια, 6 έδρες, 12 καθίσματα, επαρκή αριθμό θρανίων, αρκετούς χάρτες, λίγα όργανα Φυσ. Πειραματικής, αρκετούς πίνακες φυτών και ζώων, 2 πίνακες ανθρωπολογικούς, εικόνες Παλαιάς και Καινής Διαθήκης και αρκετές εικόνες ηρώων και σκηνών της Επαναστάσεως.  Βιβλιοθήκη. Περιλαμβάνει αρκετά παιδαγωγικά, γεωργικά, λίγα παιδικά βοηθήματα διδασκομένης ύλης και μερικά διαφόρου περιεχομένου  (3-6-1938).

250 βιβλία εκ των οποίων 50 παιδαγωγικά, 35 παιδικά και 165 διάφορα (22/6/1938).

1 υδρόγειο σφαίρα. Περιλαμβάνει αρκετά παιδαγωγικά, γεωργικά, λίγα παιδικά βοηθήματα διδασκομένης ύλης και μερικά διαφόρου περιεχομένου (16/2/1939).

Δεν έχει τον απαιτούμενο αριθμό θρανίων, τα δε υπάρχοντα ως επί το πλείστον είναι παλιά, ευάριθμα εξ αυτών άχρηστα. Εκ των άλλων επίπλων του, τα πλείστα διηρπάγησαν  κατά τη γενομένη λεηλασία της πόλεως, εκ των εποπτικών του μέσων και βιβλίων ασήμαντος αριθμός περιεσώθη και ταύτα σε αθλία κατάσταση (10/10/1941).

Το διδακτήριο είναι νεόδμητο, ανεγερθέν το 1939 ένεκα τούτου είναι  και το καταλληλότερο από απόψεως φωτισμού και ευρύτητος των αιθουσών του εξ όλων των άλλων διδακτηρίων της πόλεως Κοζάνης. Έχει καλήν εγκατάσταση αφοδευτηρίων, άτινα ελλείψει εξωτερικής θύρας, χρησιμοποιούνται έστιν ότε και παρά του κοινού. Το σχολείο δεν έχει τον απαιτούμενο αριθμό θρανίων, διότι κατεστράφησαν επί κατοχής, υπό των Γερμανών, τα δε λοιπά έπιπλα και εποπτικά μέσα διηρπάγησαν κατά τη λεηλασία της πόλεως. Εκ των βιβλίων ασήμαντος αριθμός περιεσώθη.  Οι μαθηταί ανέρχονται εις 521. Εκ τούτων το ¼ προέρχεται εξ οικογενειών ανταρτοπλήκτων καταφυγόντων εν Κοζάνη λόγω της εκρύθμου καταστάσεως. Είναι καθαροί και υγιείς (15/5/1948).

            Θρανία σε καλή κατάσταση, αλλά έχει ανάγκη πεντήκοντα  θρανίων, διότι παρετηρήθη ότι οι μαθητές φέρουν καθίσματα εκ του οίκου των. Τράπεζαι διδασκαλίας-μελανοπίνακες αύται είναι επαρκείς σε καλή κατάσταση. Επίσης σε εκάστη αίθουσα διδασκαλίας υπάρχει και μελανοπίναξ, αλλά όλοι έχουν ανάγκη βαφής. Το σχολείο έχει λίγα εποπτικά μέσα, διότι υπέστη καταστροφή και διαρπαγή τοιούτων επί κατοχής Γερμανικών και Ιταλικών στρατευμάτων. Τα περισωθέντα είναι θρησκευτικές εικόνες Παλαιάς και Καινής Διαθήκης, Φυσικής Ιστορίας και Γεωγραφικοί χάρτες. Έχει λίγα παιδαγωγικά και λογοτεχνικά βιβλία για το διδακτικό προσωπικό. Επίσης και λίγα της παιδικής βιβλιοθήκης δια τους μαθητές. Άλλοτε και η βιβλιοθήκη διδασκάλων και μαθητών ήτο πλούσια, αλλά λεηλατήθηκε κατά την κατοχή.  (17/1/1949, ΓΑΚ:70/129).

Ανηγέρθη το 1934. Είναι στερεό, διότι είναι ασβεστόκτιστο. Ως προς τη χωρητικότητα είνμαι επαρκές, διότι πληρεί τους αναγκαίους όρους. Έχει μεσημβρινό προσανατολισμό και φωτίζεται επαρκώς. Η οικοδομή ελλείψει χώρου, είναι διώροφος. Τούτο είναι μειονέκτημα, διότι η άνοδος και κάθοδος των μαθητών δια της κλίμακος προξενεί θόρυβο και δύσκολος είναι η επίβλεψις των μαθητών υπό του διδάσκοντος προσωπικού. Από απόψεως καλαισθησίας είναι καλό. Και από απόψεως υγιεινής γενικώς είναι καλό, ως καλώς φωτιζόμενο και αεριζόμενο, αλλά μειονεκτεί ως προς το δάπεδο, διότι οι αίθουσες διδασκαλίας είναι πλακόστρωτοι και συνεπώς δια το ψυχρό κιλίμα της Κοζάνης εν καιρώ χειμώνος προτιμότερο θα ήτο το εκ σανίδων δάπεδο, υπό τον όρον θα εκπληρούντο όμως  οι ενδεικνυόμενοι όροι της υγιεινής. Γενικώς η κατάσταση χαρακτηρίζεται ικανοποιητική. Κέκτηται επαρκούς αυλής, αλλά εφαρμοζομένου του σχεδίου πόλεως θα απολέσει την επάρκειά της δια παίγνια των μαθητών και δια την τέλεση του μαθήματος της γυμναστικής (17/1/1949).

Διατηρείται σε καλή κατάσταση. Αποχωρητήρια ακατάλληλα λόγω του επικρατούντος σκότους. Χρήζουν μεταρρυθμίσεως και εξασφαλίσεως διότι έχουν μεταβληθεί, ελλείψει σιδηράς εξωθύρας, σε κοινόχρηστα. Αυλή μικρή απερίφρακτος.Ύδρευση έχει ιδία κρήνη. 27 γεωγραφικούς χάρτες, 1 ιστορικός, 1 υδρόγειο σφαίρα, 64 εικόνες Π. Διαθήκης και Κ .  Διαθήκης, 38 εικόνες Φ. Ιστορίας, λίγα όργανα Φυσικής-Χημείας, ελάχιστα γεωμετρικά σώματα, 1 κινητή αλφάβητος, 1 Αριθμητήριο. 117 βιβλία (12/6/ 1950).

Τα 123 θρανία δεν επαρκούν δια τους 367 εγγεγραμμένους (14/3/1951).

Λειτουργεί ομαλώς. Στεγάζεται σε δημόσιο διδακτήριο. Απαρτίζεται εξ 6 αιθουσών, κανονικών διαστάσεων. Στερείται επαρκούς υπογείου αποθήκης. Αποχωρητήρια χρήζουν μεταρρυθμίσεως λόγω του ανεπαρκούς φωτισμού των  και εξασφαλίσεως, δια της τοποθετήσεως σιδηράς θύρας, διότι έχουν μεταβληθεί σε κοινόχρηστα. Η αυλή απερίφρακτος. Δεν είναι δυνατή η περίφραξη ταύτης δια το περιορισμένο του χώρου της, ο οποίος θα περιορισθεί ακόμη περισσότερο διαχωριζόμενος εκ των πέριξ  οδών. Ύδρευση από ιδία κρήνη (14/3/1951).

Επλούτισε τη σχολική και μαθητική βιβλιοθήκη δια της προμηθείας πολλών βιβλίων όπως το Μέγα Λεξικόν της Ελληνικής  Γλώσσας εκ τόμων 9, την Ελληνική Μυθολογία εκ δύο τόμων και 80 βιβλίων της Μαθητικής βιβλιοθήκης (10-1-56). 

Συντηρείται καλώς. Αυλή εκτάσεως 300 περίπου τ.μ. περιφραγμένη με μανδρότοιχο και κιγκλίδας. Εντός αυτής και εις κατάλληλο θέση υπάρχει η εγκατάσταση κρηνών. Τα αποχωρητήρια, εις το Δ. μέρος της αυλής και εις επίπεδο χαμηλότερο κατά τινας βαθμίδας, τηρούνται καθαρά. Η γενική κατάσταση του διδακτηρίου είναι λίαν ικανοποιητική, εις τούτο όμως στεγάζεται και το Στ΄ Δημοτικό Σχολείο Κοζάνης και ούτω καθίσταται ανεπαρκές. Θρανία 136, μαυροπίνακες 8, έδραι μετά  βάσεων 1, τράπεζαι 17, βιβλιοθήκαι-αρχειοθήκαι 15, χαρτοστάται 3, θερμάσστρες 8, αμμοδόχοι 2, ωρολόγια τοίχου 1. Σημαίες 5, Ωρολόγια επιτραπέζια 1, τύμπανα 5, κώδωνες 1, καθίσματα 190 (25/5/1967).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου