Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021

1ο Δημοτικό Κοζάνης-Γ.Κονταρής "Ποινές δασκάλων-μαθητών 1910-1927"

 

 

Από το βιβλίο του Βασίλη Αποστόλου "1ο Δημοτικό Κοζάνης-Γ.Κονταρής 1900-2011" Κοζάνη 2011.

Κεφάλαιο: 16. ΠΟΙΝΕΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ -ΜΑΘΗΤΩΝ

 

α) Δασκάλων

Σχ. έτος 1920-21: Δια αργία του σχολείου εν ημέρα εργασίμω 10 δραχμο πρόστιμο.

Δια παύση της διδασκαλίας προ της τεταγμένης ώρας 10δραχμο πρόστιμο. 

Δια αδικαιολόγητο απουσία διδασκαλίσσης εκ των καθηκόντων σε εργάσιμη ημέρα 5δραχμο πρόστιμο.

Δεν έδραμε το σχολείο την απογευματινή της Τετάρτης, καίτοι ο καιρός ήτο θαυμάσιος, 10δραχμο πρόστιμο.

Δεν εσήμανε ο κώδων κατά την υπό του προγράμματος κεκανονισμένη ώρα και επί πλέον το σχολείον ευρέθη εις ελεεινή κατάσταση από απόψεως καθαριότητος, δεκάδραχμο πρόστιμο.

Δια ανυπακοή όπως μεταβεί και αναλάβει προσωρινώς υπηρεσία εις το Γ΄  αρρένων Κοζάνης (70/88).

 

β)Μαθητών

1910

Αποβάλλεται οριστικώς από τη σχολή μαθητής για ανάρμοστη συμπεριφορά και γλώσσα απειλητική. Το διδακτικό προσωπικό ζητά την έγκριση του προέδρου της Σχολικής Εφορείας Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Κωνστάντιου (4\2). 

1911

Οι διδάσκαλοι της Αστικής Σχολής του Αγίου Νικολάου  προέβησαν σε τιμωρία για αντιπειθαρχική συμπεριφορά μαθητών με τις παρακάτω ποινές. Διήμερο νηστεία, δαρμό εις τας χείρας, ορθοστασία (23\11).

Μαθητής της Ε΄ τάξης αποβάλλεται δια παντός από τη σχολή για κακή διαγωγή (3\12).

1917

Δύο μαθητές του σχολείου άδοντες ερωτικά άσματα εν υπαίθρω τιμωρήθηκαν με επίπληξη ενώπιον της τάξης από τους δημοδιδασκάλους μετά από έκτακτη συνεδρίαση εφαρμόζοντες το νόμο. Άλλος μαθητής με τριήμερο αποβολή διότι παρά τις νουθεσίες εξεφράσθη αναιδώς κατά διδασκάλου (20\4).

 

Αποβάλλεται μαθητής της Στ΄ τάξης επί τρεις ημέρες καθ’ ότι εξεφράσθη αναιδώς κατά διδασκάλου.

1918

Απεβλήθη μαθητής επί τριήμερο καθ’ ότι εξεφράσθη ενώπιον ομίλου μαθητών ανευλαβώς κατά διδασκάλου του Γου Δημοτικού σχολείου αρρένων (18\1).

1922

Ανακοινώνεται στις τέσσερις μεγάλες τάξεις ποινή τριημέρου αποβολής σε δύο μαθητές κατηγορουμένους για κλοπή. Η ποινή επεβλήθη καθ’ ότι η πράξη αντιβαίνει στους νόμους του σχολείου, το οποίο σκοπό έχει όχι μόνο τη μόρφωση των παίδων αλλά προπαντός την ηθικοποίηση και επειδή η τοιαύτη πράξη δύναται να επιδράσει ολεθρίως επί των άλλων μαθητών του σχολείου εάν αφεθεί απαρατήρητος.

1923

Μαθητής της Στ΄ τάξης παρότρυνε τους συμμαθητές του να φύγουν από το μάθημα της Γεωγραφίας. Από το διδάσκον προσωπικό η ενέργεια θεωρήθηκε υποκίνηση προς στάση. Έτσι ο μαθητής τιμωρήθηκε με τριήμερο αποβολή. Μαθητής που την υιοθέτησε με διήμερο αποβολή. Οι άλλοι μαθητές που ακούσανε την πρόταση και δεν το καταγγείλανε τιμωρήθηκαν με δισέλιδο αντιγραφή από το βιβλίο του αναγνωστικού (14\3).

 

1924

            Αποβάλλονται δύο μαθητές της Στ΄ τάξης με τριήμερο αποβολή επειδή ουρήσανε στην τάξη κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Φ. Ιστορίας. Προτείνουν στον επιθεωρητή τη μεταγραφή σε άλλο σχολείο. Κατά την ώρα της πράξης το μάθημα παρακολουθούσαν δύο επισκέπτριες συγγενείς μαθητών (16\12).

 

1927

Το διδακτικό προσωπικό του σχολείου επιβάλλει σε παρεκτρεπέντα μαθητή της Στ΄ τάξης για απρεπή στάση που επέδειξε στη μνηστή δημοδιδασκάλου την ποινή της ορθοστασίας δια μία ημέρα, για τα πρωινά μαθήματα καθώς και γραφική τιμωρία δύο σελίδων εκ του αναγνωστικού (26\4).

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου