Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

1ο Δημοτικό Κοζάνης-Γ.Κονταρής "Αποφάσεις συλλόγου διδασκόντων 1900-2010"

 

 

 

 

 

 

 

Από το βιβλίο του Βασίλη Αποστόλου "1ο Δημοτικό Κοζάνης-Γ.Κονταρής 1900-2011" Κοζάνη 2011

Κεφάλαιο 8. ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ  1900-2010 [1]

 

1900

Ο σύλλογος διδασκόντων της Αστικής Σχολής συνεδρίασε με θέμα την προκειμένη βαθμολογία των μαθητών για το σχολικό έτος 1899-1900. Αποφασίστηκε ακόμη να σταλεί έκθεση προς την εφορεία με προτάσεις για βελτίωση του εσωτερικού της σχολής. Διευθυντής Σχολής  ο Ν. Βαλλαγιάννης. Οι διδάσκαλοι. Αθαν. Ι. Γκανάτσιος, Ιωάννης Ευαγγελίδης, Γεώργιος Αθ. Μουμουζιάς, Ιωάννης Αλεξίου, Δημήτριος Κανατσούλης, Ιωάννης Κίτσιος, Μ. Παυλίδης, Κ. Τιτέλης (24/1).

Σύσκεψη για αλλαγή  των διδακτικών βιβλίων με νέα (19\6).

Συζήτηση για σύνταξη κανονισμού της σχολής που θα περιλαμβάνει τα καθήκοντα του διευθυντή, διδακτικού προσωπικού και μαθητών. Μετά από ψηφοφορία συστάθηκε επιτροπή από τους Αθανάσιο Γκανάτσιο, Ιωάννη Ευαγγελίδη, Γεώργιο Μουμουζιά, Κωνσταντίνο Χ. Τιτέλη να συντάξει κανονισμό. Η Επιτροπή με πρακτικό απευθύνεται προς το Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κύριο Κωνστάντιο, πρόεδρο και προς τη σεβαστή Εφορεία και τους υποβάλλει το συνταγέντα κανονισμό της Αστικής σχολής για έγκριση (21\6).

Έκθεση για την κατάσταση της σχολής το σχολικό έτος 1899-1900.

Γράφτηκαν στη σχολή 505 μαθητές, 16 περισσότεροι από πέρυσι. Απ’ αυτούς 258 γράφτηκαν με εισιτήριο πληρώνοντας δίδακτρα και 247 δωρεάν. Στην Στ΄ τάξη οι μαθητές ήταν 33, στην Ε΄ 58. Δ1 και Δ2 από 70 μαθητές. Γ1και Γ2  από 66. Β1και Β2 από 77. Α1 και Α2 από 87. Προκαταρκτική  τάξη 114.

Τα μαθήματα που διδάσκονται ανά τάξη όπως  φαίνονται  στο βιβλίο Πρακτικών κατά τάξη είναι: Στ΄ τάξη: Ιερά, Ελληνικά, Πρακτική Αριθμητική, Γεωμετρία, Ιστορία, Φ. Πειραματική, Σωματολογία, Καλλιγραφία, Ιχνογραφία. Ε΄ τάξη: Ελληνικά, Μαθηματικά, Ιστορία, Φυσικά, Γεωγραφία, Ορισμοί Γεωμετρίας, Καλλιγραφία, Ιχνογραφία. Δ΄ τάξη: Ιερά, Ελληνικά, Ιστορικά, Μαθηματικά, Φυσικά, Γεωγραφία, Καλλιγραφία. Γ΄ τάξη: Ιερά, Ελληνικά, Μαθηματικά, Ιστορικά, Πατριδογνωσία, Καλλιγραφία. Β΄ τάξη: Ιερά, Ελληνικά, Μαθηματικά. Α΄ τάξη: Ελληνικά, Ιερά, Μαθηματικά. Προκαταρκτική: Ελληνικά, Ιερά, Μαθηματικά. Ωδική όλες οι τάξεις.

Κατά τη σχολική χρονιά αποχώρησαν συνολικά 74 μαθητές κι απεβίωσαν δύο. Απ’ αυτούς προβιβάστηκαν 227 οι δε λοιποί 202 έμειναν στάσιμοι εκ των οποίων 62 από την προκαταρκτική τάξη. Πρόβλημα υπήρχε με τις απουσίες των μαθητών. Το διδακτικό προσωπικό αποφάσισε οι μαθητές των δύο τελευταίων τάξεων  οι συμπληρώσαντες 125 απουσίες να μην παίρνουν μέρος στις εξετάσεις. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα πολλοί μαθητές κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους να αποχωρούν από το σχολείο και να απασχολούνται στις οικογενειακές εργασίες.

            Πολλοί άποροι μαθητές μη πληρώσαντες εισιτήριο, αν και έλαβαν δωρεάν βιβλία έδειξαν αμέλεια στα μαθήματα. Για την προμήθεια βιβλίων αναφέρουν ότι άλλα έρχονται στα μέσα Οκτωβρίου κι άλλα το Δεκέμβριο για τούτο προτείνουν να ληφθεί πρόνοια ώστε τα βιβλία να έρχονται την Αη Σεπτεμβρίου (28\7).

Ο Σεβασμιότατος με επιστολή του στο διευθυντή της Αστικής Σχολής εγκρίνει τον κανονισμό και συστήνει την ανελλιπή εφαρμογή του (10\8).

Αποφασίστηκε η εισαγωγή στη σχολή άλλων αναγνωστικών βιβλίων (11\8).

Ο Διευθυντής της σχολής απευθύνεται προς τον πρόεδρο της σχολής Σεβασμιότατο Κωνστάντιο και του γνωρίζει ότι αποφασίστηκε η αλλαγή των διδακτικών βιβλίων. Ενεκρίθησαν τα αναγνωστικά του συστήματος Ι. Κουζού, Αθανασιάδου, Αρβανιτάκη και Δημητριάδη και Γραμματικής του συστήματος Ρουσοπούλου, Εγγονοπούλου. Τον παρακαλεί να παραγγείλει τα βιβλία έγκαιρα ώστε την 1η Σεπτεμβρίου που αρχίζουν τα μαθήματα της σχολής να είναι έτοιμα (22\8).

 

Κανονισμός Αστικής Σχολής (Περίληψη).

Τον κανονισμό της σχολής τον ψήφιζε το εκπαιδευτικό προσωπικό.

1. Σχολική περίοδος από 16 Αυγούστου ως 30 Ιουνίου. Απαρτίζεται από 7 τάξεις, η μία προκαταρκτική. Τα τμήματα κάθε τάξης θα περιλαμβάνουν ως 40 μαθητές.

2. Εγγραφές αρχίζουν από 16 Αυγούστου ως τις 26 του ιδίου μηνός. Στις 27 του μηνός να παρουσιάζονται για κατάταξή των στην τάξη που θα φοιτήσουν. Μαθήματα αρχίζουν την 1η Σεπτεμβρίου.

3. Κατά την εγγραφή οι μαθητές πρέπει να παρουσιάζουν διπλότυπο απόδειξης πληρωμής του εισιτηρίου. Απαλλάσσονται  οι άποροι.

4. Οι εγγραφόμενοι στην προκαταρκτική τάξη οφείλουν να προσκομίζουν το πιστοποιητικό της βαπτίσεως για την εξακρίβωση ηλικίας και να συνοδεύονται από το γονέα ή τον κηδεμόνα.

5. Για ανανέωση της εγγραφής οι μαθητές πρέπει να προσέρχονται με το γονέα και να φέρουν μαζί των το ενδεικτικό. Οι μαθητές οι οποίοι καταστρέφουν ή αποκρύπτουν το ενδεικτικό να τιμωρούνται.

6. Οι μαθητές οφείλουν να προσέρχονται μετά την κρούση του μεγάλου κώδωνος. Οι βραδυπορούντες αποκλείονται των μαθημάτων.

7. Οι εισερχόμενοι στη σχολή οφείλουν να χαιρετούν το διδάσκαλο και να καταλαμβάνουν τη θέση των στην τάξη διδασκαλίας.

8. Οι μαθητές οφείλουν να διατηρούν καθαρά τα βιβλία, να γράφουν στα τετράδιά των τις εργασίες ανελλιπώς και να είναι μελετημένοι στα μαθήματα της ημέρας.

9. Πάντες οι μαθητές πρέπει να είναι καθαροί, να κόβουν τους όνυχες και να μην προκαλούν θόρυβο κατά την είσοδο και έξοδο από το σχολείο.

10. Οι μαθητές άνευ διακρίσεως κοινωνικής τάξης καταλαμβάνουν ορισμένη θέση στην τάξη. Οφείλουν να μην ψιθυρίζουν κατά την ώρα της παράδοσης.

11. Ουδείς των μαθητών δύναται να εξέλθει της αίθουσας της τάξης του εκτός μεγάλης ανάγκης η οποία αξιολογείται από το διδάσκοντα.

12. Οι μαθητές οφείλουν να δείχνουν στο δάσκαλο σεβασμό.

13. Εκτός του σχολείου οι μαθητές δεν πρέπει να ασχημονούν, να μην έχουν σχέση με ανήθικα εξωτερικά παιδιά. Διαφορετικά θα τιμωρούνται με αποβολή μιας εβδομάδας από το σχολείο.

14. Τις Κυριακές και εορτάσιμες ημέρες οι μαθητές οφείλουν να εκκλησιάζονται.

15. Οι μαθητές στα διαλείμματα, στα μαθήματα και στη γυμναστική οφείλουν να δείχνουν σεβασμό στους δασκάλους.

16. Το πρώτο διάλειμμα διαρκεί 15 λεπτά της ώρας. Τα άλλα ποικίλουν 10 ή 15 λεπτά. Καιρού επιτρέποντος τα διαλείμματα γίνονται στην αυλή του σχολείου. Οι μαθητές εισέρχονται στην τάξη συνοδευόμενοι από τον οριζόμενο κοσμήτορα. Η γενική επιτήρηση ανατίθεται σε δάσκαλο.

17. Καιρού επιτρέποντος οι μαθητές συνοδευόμενοι από τη διεύθυνση, τους δασκάλους και τον επιστάτη εξέρχονται σε εκδρομή.

18. Για την  κρούση του μεγάλου κώδωνα θα λαμβάνεται υπόψη η βραδεία έλευση των μαθητών λόγω ηλικίας και απόστασης.

19. Μαθητές από άλλα μέρη γίνονται δεκτοί. Για την κατάταξή τους σε τάξη διενεργούνται εξετάσεις γραπτές και προφορικές.

20. Οι απουσιάζοντες ασθενείς μαθητές πρέπει να προσκομίζουν αποδεικτικό θεραπείας του ιατρού, διαφορετικά αποφασίζει ο σύλλογος των διδασκόντων.

21.Οι επιστάτες οφείλουν να παραβρίσκονται στη σχολή καθ’ όλη τη διάρκεια των μαθημάτων. Να διατηρούν τις αίθουσες καθαρές, να ανάβουν τις θερμάστρες, να φυλάττουν τους κρουνούς ύδατος.

22. Ο παιδονόμος ο οποίος ορίζεται από τους υφισταμένους δασκάλους και την Εφορεία οφείλει να προσέχει τη συμπεριφορά των μαθητών μέσα και έξω του σχολείου. Συμπράττει με τον επιτηρητή δάσκαλο. Μετά τη λήξη των μαθημάτων μένει στο σχολείο και επιτηρεί τους μαθητές που έχουν τιμωρηθεί με νηστεία.

23. Ο διευθυντής έχει τη γενική διεύθυνση της σχολής. Επισκέπτεται κατά καιρούς τις παραδόσεις των διδασκάλων. Συνεργάζεται με τους γονείς, συνιστά κατάλληλα μέτρα προς βελτίωση αυτών. Κρατά τα βιβλία της Σχολής όπως Μητρώα, Μαθητολόγια, Βαθμολόγιο, κατάλογοι της καθημερινής προόδου των μαθητών, βιβλία ύλης, βιβλία Πρακτικών του συλλόγου διδασκάλων, βιβλία απουσιών μαθητών και βραδείας έλευσης δασκάλων.

24. Οι δάσκαλοι οφείλουν να βρίσκονται στη σχολή 5 λεπτά προ της κρούσεως του κώδωνος. Προσεύχονται προ του πρωινού μαθήματος μετά των μαθητών της τάξης. Επιβλέπουν την καθαριότητα των μαθητών.

25. Ο σύλλογος των διδασκάλων συνέρχεται σε τακτική συνεδρίαση μία φορά το μήνα κι αποφασίζουν για τη βελτίωση της κατάστασης της σχολής.

26. Γραπτές εξετάσεις διεξάγονται στις τρεις τελευταίες τάξεις. Τα ζητήματα των ελληνικών ορίζονται σε 40, των μαθηματικών σε 30 και των λοιπών μαθημάτων σε 20 με 25. Κατά τις εξετάσεις κληρώνονται τα τρία από το Μητροπολίτη κι ο μαθητής υποχρεούται να απαντήσει στα δύο σε φύλλο χάρτου σφραγισμένο από εκπαιδευτήρια Κοζάνης.

27. Μαθητής ο οποίος θα συλληφθεί να αντιγράφει βαθμολογείται με το ολικό βαθμό κακώς και χαρακτηρίζεται η διαγωγή του στο πιστοποιητικό σπουδών. Του οποιουδήποτε υποβοηθούντος

ύστερα από προηγούμενη παρατήρηση ελαττούται ο βαθμός του εξεταζομένου μαθήματος κατά 50 %.

28. Οι συμπληρωματικές εξετάσεις για απόλυση ή προβιβασμό αρχίζουν με την έναρξη του σχολικού έτους και λήγουν την 10η Σεπτεμβρίου.

29. Οι βαθμοί της προόδου παρίστανται με αραβικά ψηφία. Οι διαβαθμίσεις έχουν ως εξής: Άριστα (9,50-10), λίαν καλώς (9,50-7,50), καλώς (7,50-5,50), σχεδόν καλώς (5,50-5), μετρίως (5-3), μετριότατα (2-1), κακώς (0). Για να προβιβαστεί ή να απολυθεί μαθητής πρέπει να συγκεντρώνει τον αριθμό 5.

30. Όσοι δεν τύχουν προβιβασμού στο μάθημα των Μαθηματικών παραπέμπονται σε εξέταση το Σεπτέμβριο. Όποιος δε συγκεντρώσει βαθμό 5,50 στη γλώσσα επαναλαμβάνει την τάξη.

31. Η διαγωγή των μαθητών χαρακτηρίζεται δια των άριστα, λίαν καλή, καλή, σχεδόν καλή, μετρία και κακή.

32. Στο ενδεικτικό και το απολυτήριο  γράφεται ο αριθμός αριθμητικά με το δεκαδικό μέρος.

33. Αποκλείεται από τις εξετάσεις ο μαθητής που έχει παραπάνω από 125 απουσίες. Επίσης αποκλείεται όταν ο μαθητής έχει λιγότερες από 125 αλλά περισσότερες των 50 στην ελληνική γλώσσα ή περισσότερες των 25 σε μάθημα που διδάσκεται δύο φορές την εβδομάδα, ή περισσότερες των 20 σε μάθημα που διδάσκεται δύο φορές την ημέρα, ή περισσότερες των 10 σε μάθημα που διδάσκεται μία φορά την εβδομάδα.

34. Οι βαθμοί καθαρογραμμένοι επί φύλλου χάρτου φυλάσσονται στα αρχεία της διεύθυνσης.

35. Οι έλεγχοι θα απονέμονται υπό της Α. Σεβασμιότητος Μητροπολίτου παρουσία της Εφορείας.

36. Οι ασθενούντες μαθητές που δεν προσέρχονται στις χειμερινές εξετάσεις αδικαιολόγητα, αποβάλλονται για δύο ημέρες και παραπέμπονται σε εξέταση εντός του μηνός Ιανουαρίου.

37. Οι κάθε είδους τιμωρίες ορίζονται από τους οικείους διδασκάλους σε συνεννόηση με το διευθυντή.

38. Τα εισακτέα βιβλία εκτός από την έγκριση του Μητροπολίτη και εφορείας πρέπει να φέρουν και την έγκριση του Πατριαρχείου.

39.Τα μαθήματα παύουν στις παρακάτω γιορτές: Αυγούστου 29 η Αποκεφάλιση του Ιωάννου, Σεπτεμβρίου 8 το Γενέθλιο της Θεοτόκου, 14 η ύψωση του Τιμίου Σταυρού, Οκτωβρίου 26 ο Άγιος Δημήτριος,  Νοεμβρίου 8 η σύναξη των Ταξιαρχών, 21 Τα Εισόδια της Θεοτόκου, Δεκεμβρίου 6 ο Άγιος Νικόλαος, τέσσερις ημέρες τα Χριστούγεννα, Παραμονή του νέου έτους, Ιανουαρίου 1 ο Άγιος Βασίλειος, τρεις ημέρες των Θεοφανείων, 18 ο Άγιος Αθανάσιος, 30 οι Τρεις Ιεράρχαι, Φεβρουαρίου 2 Υπαπαντή, Μαρτίου 25 ο Ευαγγελισμός, Απριλίου 23 Άγιος Γεώργιος, Μαΐου 1, 21 ο ΄Αγιος Κων\νος, Ιουνίου 24 η Γέννησις του Προδρόμου, 7 ημέρες του τρυγητού, ημέρα εμπορικής πανηγύρεως Αγίου Δημητρίου, Σάββατο της Τυρινής, η Δευτέρα της πρώτης εβδομάδας των νηστειών, Σάββατο του Αγίου Θεοδώρου, Μεγάλη Τετάρτη μέχρι της Τρίτης της Διακαινησίμου, της Ζωοδόχου Πηγής, της εμπορικής πανηγύρεως του Αγίου Γεωργίου, της Αναλήψεως και τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος.

40. Για ότι δεν προβλέπεται με τον παρόντα κανονισμό αποφασίζει ο σύλλογος των διδασκάλων.

Συνεδρίαση με θέμα τη σύνταξη αναλυτικού και ωρολογίου προγράμματος (18\8).

Υποβάλλεται στην Εφορεία το αναλυτικό πρόγραμμα για έγκριση κι ο κατάλογος των απόρων μαθητών (21\8).

Ζητείται από την Εφορεία να βρεθούν τρεις ακόμη αίθουσες διδασκαλίας (4\9).

Με υπόμνημα προς την Εφορεία δηλώνεται ότι η αίθουσα για την Στ΄ τάξη της αστικής σχολής κατελήφθη υπό του γυμνασίου, η άφιξη των βιβλίων καθυστερεί (9\9).

Οι χειμερινές εξετάσεις θα τελεστούν στις 25, 26 και 27 Ιανουαρίου 1901 (20\12).

1901

Οι θερινές εξετάσεις των τριών ανωτέρων τάξεων θα πραγματοποιηθούν στις 11,12 και 13 Ιουνίου (24\5).

Υποβάλλονται προς το Σεβασμιότατο και Εφορεία τα ζητήματα των μαθημάτων προς κλήρωση για τις γραπτές εξετάσεις του Ιουνίου σύμφωνα με το άρθρο 26 του κανονισμού της Αστικής Σχολής. Αποκλείονται των γραπτών και προφορικών εξετάσεων 9 μαθητές συμπληρώσαντες πάνω από 125 απουσίες. Αποφασίστηκε επίσης οι μαθητές που έχουν μείνει στην ίδια τάξη δύο έτη να προβιβαστούν (8\6).

Έκθεση της λειτουργίας του σχολείου του έτους 1900-1901. Γράφτηκαν 542 μαθητές, 38 περισσότεροι από το προηγούμενο έτος. Γράφτηκαν με εισιτήριο 296 και 246 δωρεάν. Απ’ αυτούς οι 167 κατετάχθησαν στην προκαταρκτική τάξη. Νέοι δάσκαλοι που δίδαξαν είναι ο Μακεδόνας, Διάφας. Αποχώρησαν 72 μαθητές εκ των οποίων 29 από την προκαταρκτική. Προβιβάζονται 318 μαθητές κι απολύονται 18 κατ’ αξία. Προβιβάζονται άλλοι 41 μαθητές ως διετείς και τριετείς στην ίδια τάξη (23\6).

Ο δάσκαλος Δημήτριος Κ. Κανατσούλης  μετά 40 έτη υπηρεσίας αποχωρεί από το σχολείο. Στην ευχαριστήριο επιστολή προς το διευθυντή και αγαπητούς συναδέλφους μεταξύ άλλων τονίζει:

«Επί ικανά έτη αδελφικής συνέζησα μεθ’ υμών ενασκούμενος… εις τον αγώνα της μεταδόσεως των γραμμάτων και φώτων της χριστιανικής αληθείας. Καθ’ όλον το διάστημα των τεσσάρων και πλέον δεκάδων ετών της διδασκαλίας μου εμόχθησα, αγωνίσθην, και πάσα υπέστη θυσία, καθ’ α και υμών γνωστόν τυγχάνει προς ακριβή εκπλήρωσιν του καθήκοντός μου.

Ήδη δε υπείκων τω αναλλοιώτω της φύσεως νόμω καθ’ ότι πάντες υποκείμεθα εις το οχληρό και επαχθές του βίου τελευταίο στάδιο και συναισθανόμενος τας δυνάμεις μου οσημέραι εξαντλουμένας, καίτοι κατά πνεύμα πρόθυμος ων υπέβαλον παραίτησιν τη σεβαστή εφορεία.

Ούτω δε αποχωρών εκφράζω πολλάς τας ευχαριστίας μου προς υμάς επί τη αδελφική αγάπη μεθ’ ης περιεβάλλετέ μοι. Εύχομαι υμίν σθένος ακατάβλεπτον, δύναμιν ακαταπόνητον και ζήλον απαραμείωτον εις την ανεπίληπτον εξάσκησιν του υψηλού της διδασκαλίας πεφιλημένου μοι επαγγέλματος.

 Διαβεβαιώ δε ότι ου παύομαι μέχρι των υστάτων του βίου μου στιγμή αγαπώ και εκτιμώ υμάς παρακαλώ όπως  τα αυτά και υμείς τρέφετε  και του εντεύθεν προς με αισθήματα αδελφικής αγάπης.

Επί τούτοις δέξασθε, αγαπητοί μοι συνάδελφοι και την ζωηράν έκφρασιν της προς υμάς εξαιρετικής αγάπης και υπολήψεως μεθ’  ης διατελώ».

Την ίδια ημέρα Σάββατο 23 Ιουνίου οδεύοντος μηνός συνεδρίασε το προσωπικό του σχολείου κι αποφάσισε να σταλεί απαντητική επιστολή προς τον παραιτηθέντα δάσκαλο Κανατσούλη (23\6).

Ο διευθυντής του σχολείου με έγγραφό του στο Μητροπολίτη του επισημαίνει ότι το προσωπικό του σχολείου, 8 στον αριθμό, δεν επαρκεί να διδάξει σε 14 τμήματα και ζητεί

συμπλήρωση. Ακόμη να  επισπευσθεί η παροχή  βιβλίων σε απόρους μαθητές διαφορετικά ο αριθμός των μαθητών θα ελαττωθεί (1\9).

Μετά από συνεδρίαση των διδασκάλων αποφασίστηκε οι μαθητές των τάξεων να εξασκούνται στην καλλιγραφία. Μέλημα των δασκάλων, όπως οι μαθητές παραμένουν καθαροί. Να τεθεί φραγμός στη βραδεία προσέλευση των μαθητών (1\10).

Οι γραπτές χειμερινές εξετάσεις να διεξαχθούν στις 8 και 9 Φεβρουαρίου (1\12).

1902

Οι έλεγχοι του πρώτου εξαμήνου θα δοθούν την 1η Μαρτίου. Στην τελετή παρακαλείται να παραβρεθεί ο Μητροπολίτης καθ’ ότι η παρουσία του εξεγείρει το φιλότιμο των μαθητών (26\2).

Έκθεση λειτουργίας του σχολείου. Γράφτηκαν 575 μαθητές, εκ των οποίων 165 στην προκαταρκτική τάξη. Οι άλλες τάξεις αντίστοιχα 111, 96, 73, 55, 38, 37. Προάγονται 253 μαθητές (21\6). 

1903

Έκθεση Λειτουργίας. Γράφτηκαν στην αστική σχολή αρένων  566 μαθητές εκ των οποίων 266 μετά εισιτηρίου και 270 ως άποροι. 72 μαθητές σχημάτισαν την προκαταρκτική τάξη οι οποίοι διδάχθηκαν στο Παρθεναγωγείο. Στις άλλες τάξεις κατά σειρά 170,102, 87, 58, 43, 34 μαθητές (25 \6).

1904

Μετά από συνεδρίαση των διδασκάλων η οποία παρατάθηκε για δύο ώρες αποφασίστηκε ο προβιβασμός των διετών μαθητών να ισχύει μόνο για τις πρώτες τέσσερις τάξεις (4\6).

 

Αναλυτικό πρόγραμμα της εν Κοζάνη Αστικής Σχολής.

 

Θρησκευτικά για όλες τις τάξεις. Περιλαμβάνει ενότητες από την Παλαιά Διαθήκη, Καινή Διαθήκη, Εκκλησιαστική Ιστορία, Κατήχησις, Προσευχές, Τροπάρια, Απολυτίκια. Για όλες τις τάξεις γλωσσικό μάθημα και Μαθηματικά.

Ιστορία: Γ΄ τάξη: Ηρακλής, Αχιλλέας, Οδυσσέας. Δ΄ τάξη: Σόλωνας, Πεισίστρατος, Μιλτιάδης, Αριστοτέλης, Περικλής, Αγησίλαος. Ε΄ τάξη: Από τα μυθικά χρόνια ως την εποχή του Φιλίππου. Στ΄ τάξη: Φίλιππος, Μ. Αλέξανδρος, Υποταγή της Ελλάδας στους Ρωμαίους. Βυζαντινή ιστορία μέχρι της αλώσεως της Κων\πολης υπό των Τούρκων. Βίοι Σουλτάνων.

Ο διευθυντής της αστικής των αρένων σχολής Νικόλαος Βαλαγιάννης με έγγραφό του προς την Αυτού Αιδεσιμότητα τον Αρχιερατικό επίτροπο Οικονόμου  και σεβαστή Εφορεία τους ενημερώνει για τις ημερομηνίες γραπτών εξετάσεων (7\6).

Ετήσια έκθεση λειτουργίας. Γράφτηκαν 539 ( 21\6).

Ο Κωστάκης Δ. Βαλταδώρος δώρισε 25 επανωφόρια σε απόρους μαθητές (2\12).

1905

Έκθεση της σχολής. Γράφτηκαν 566 μαθητές. Λειτούργησε η σχολή με 6 τάξεις και 13 τμήματα. Το προσωπικό του σχολείου 6 δάσκαλοι είναι δυσανάλογο προς τα καταρτισθέντα τμήματα. Δια τούτο προτείνει στη σεβαστή Εφορεία να προσληφθούν δύο ακόμη δάσκαλοι (27\6).

Κατά το σχολικό έτος 1905-1906 αποφασίστηκε να λειτουργήσουν δύο ανεξάρτητες Αστικές σχολές (16\9).         

1906

Διενέργεια προφορικών εξετάσεων  της γαλλικής και οθωμανικής γλώσσας στην Στ΄ τάξη (24\1).

Παρακαλείται ο Σεβασμιότατος ως προϊσταμένη αρχή να διανέμει τους ελέγχους. Εκτιμάται ότι η παρουσία του θα ενισχύσει τη φιλοτιμία και τη φιλομάθεια των μαθητών (16\2).

Οι γραπτές εξετάσεις των τριών ανωτέρω τάξεων θα πραγματοποιηθούν στις 15,16 και 17 Ιουνίου (14\6).

Με την έναρξη του νέου σχολικού έτους η Ενιαία Αστική Σχολή διαιρέθηκε σε δύο σχολές. Η Κεντρική Αστική Σχολή παρέμεινε στο διδακτήριο του γυμνασίου.

Στη σχολή γράφτηκαν 300 μαθητές. Κατατάχτηκαν στην Στ΄ 33, Ε΄ 33, Δ΄ 51, Γ΄ 36, Β΄ 90, Α΄ 55. Κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους αποχώρησαν  51 μαθητές. Προήχθησαν οι 178 μαθητές. Προάγονται ως διετείς 55. Ουδείς ευτυχώς δεν απεβίωσε. Διδάχτηκαν από το διευθυντή Βαλαγιάννη και δασκάλους Ι. Ευαγγελίδου, Μάρκου Παυλίδου, Ι.Κίτσιου, ΄Ανθου Παπαβασιλείου.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της λειτουργίας του σχολείου υπήρξε η απουσία των μαθητών. Αυτή οφείλεται  στην απασχόληση των μαθητών στις οικογενειακές εργασίες λόγω ενδείας ή λόγω αδιαφορίας των γονέων και καθυστέρησης έλευσης των διδακτικών βιβλίων (8\7).

1907

Υποβάλλονται ζητήματα γραπτών εξετάσεων στο Σεβασμιότατο για κλήρωση (13\6).

Απολογισμός σχολικής χρονιάς. Γράφτηκαν 270 μαθητές. Διαιρέθηκαν σε 6 τάξεις με 7 τμήματα. Αποσύρθηκαν της φοίτησης 27. Απεβίωσε ένας μαθητής της Αης τάξης (27\6).

1908

Το διδακτικό προσωπικό μετά από σύσταση της εφορείας αποφάσισε ο μεγάλος κώδωνας  να χτυπά ως τις 12. Επίσης αποφασίστηκε  να βρεθεί κατάλληλος τρόπος διδασκαλίας των αδυνάτων μαθητών της Α΄ τάξης. Την πρόσθετη διδασκαλία ανέλαβε ο δάσκαλος Άνθος Παπαβασιλείου (23\2).

Απολογισμός της Κεντρικής Αστικής Σχολής σχολικού έτους 1907-1908. Απευθύνεται στον Αιδεσιμότατο πρόεδρο και Σχολική Εφορεία. Γράφτηκαν 329. Αποχώρησαν 33. Απεβίωσαν 2 (από Α΄ και Β΄) (20\6).

1909

Ο έφορος Νικόλαος Μουμουζιάς ανήγγειλε την απόφαση της Εφορείας ότι καταργούνται οι προφορικές εξετάσεις των τριών ανωτέρων τάξεων και παραμένουν μόνο οι γραπτές (11\6).

Απολογισμός Κεντρικής Αστικής Σχολής του έτους 1908-1909: Γράφτηκαν 340. Αντίστοιχα κατά τάξη 22, 49, 52, 67, 59 της δε Πρώτης 108. Αποχώρησαν κατά καιρούς 45. Προάγονται 190 μαθητές

Ο Νικόλαος Μαλούτας δίδαξε τα Ιερά και Ιστορικά της ΣΤ΄ και Ε΄ τάξης. Δίδαξαν ακόμη ο διευθυντής Βαλαγιάννης, ο Δ. Ζαχίδης, ο Ι. Κίτσου, ο Π. Διάφας Καλλιγραφία. Για τους δασκάλους αναφέρει ότι «άπαντες εγκαίρως προσερχόμενοι κατά τας εργασίμους ημέρας μετ’ ακραιφνούς πατριωτικού ζήλου εργάζοντο» (21\6).

Ο διευθυντής της Αστικής Σχολής απευθύνεται στον Αρχιερατικό Επίτροπο κ. Σιώπη πρόεδρο και την περί αυτόν Σεβαστή Εφορεία και τον παρακαλεί να μεριμνήσει στην παροχή βιβλίων στους απόρους μαθητές (12\9).

Το προσωπικό της Σχολής αποφάσισε όπως η διδασκαλία όλων των μαθημάτων γίνεται από στόματος εκτός των Ελληνικών και της Αριθμητικής στις τρεις ανώτερες τάξεις και της Κατήχησης στην Στ΄ όπου θα χρησιμοποιείται βιβλίο. Να μη ληφθεί υπόψη το Αναλυτικό Πρόγραμμα αλλά η ύλη κάθε τάξης να βαίνει προς το πνεύμα αυτής. Οι δάσκαλοι κατά την ώρα της διδασκαλίας να παραμένουν στην έδρα εκτός των ελληνικών της Α΄ και Β΄ οπότε υποχρεούνται να περιέρχονται τα θρανία (29\9).

Μετά από πρόταση του διευθυντή αποφασίστηκε  η προσευχή να γίνεται από κοινού και μετά να ακολουθεί άσμα προς την πατρίδα. Μ’ αυτόν τον τρόπο συνδέεται θρησκεία και πατρίς. Για τους αμελείς μαθητές αποφασίστηκε να τεθεί σε ενέργεια η ποινή της νηστείας για τις ημέρες Τετάρτη και Παρασκευή. Για τις συγκεκριμένες ημέρες ορίστηκαν επιβλέποντες διδάσκαλοι (30\9).

1910

Αποβάλλεται οριστικώς από τη σχολή μαθητής για ανάρμοστη συμπεριφορά και γλώσσα απειλητική. Το διδακτικό προσωπικό ζητά την έγκριση του προέδρου της Σχολικής Εφορείας Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Κωνστάντιου (4\2).

Ο διευθυντής της σχολής Στέφανος Γκορτσούλης απευθυνόμενος στο Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κωνστάντιο του παρακαλεί θερμά να κληρώσει τα ζητήματα για να πραγματοποιηθούν οι γραπτές εξετάσεις

Η Δευτέρα Αστική σχολή ανεξάρτητος θα λειτουργήσει στο κατάστημα της αρχαίας αστικής σχολής με πέντε τάξεις, εκτός Στ΄. Διδάσκαλοι θα είναι Γ. Μουμουζιάς, Στέφανος Γκορτσούλης, Ι. Αλεξίου και Παπαϊωάννου (2\6).

Κατά τη συζήτηση της πορείας της σχολής αναφέρθηκε ότι οι μαθητές δεν προπαρασκευάζονται επαρκώς, Ορισμένοι μαθητές θεωρούν πάρεργον τη μαθητεία. Μετά από συζήτηση ενεκρίθη να τεθεί σε ενέργεια η ποινή της νηστείας για τις ημέρες Τετάρτη και Παρασκευή. Για την Τετάρτη ορίστηκαν επιβλέποντες οι δάσκαλοι Μ. Παυλίδης και Ι. Ευαγγελίδης. Καθ’ εκάστη Παρασκευή οι δάσκαλοι Κίτσιου και Παπαβασιλείου (1\11).

1911

Ο διευθυντής  του σχολείου απευθύνεται στο Μητροπολίτη Φώτιο και του αναφέρει ότι δεν επέτρεψε σε δύο αστυνόμους να παραλάβουν το δάσκαλο Κοεμτζή εν ώρα διδασκαλίας. Τούτοι  ανέμεναν μέχρι της λήξης των μαθημάτων οπότε παραλαβόντες αυτόν τον οδήγησαν στο Διοικητήριο κι από εκεί στις παλιές Φυλακές (24\1).

Οι διδάσκαλοι  της Αστικής σχολής λαβόντες υπ’ όψη το πάθημα του συναδέλφου κ Δημ. Κοεμτζή, απαχθέντος βιαίως προς εκτέλεση της στρατιωτικής θητείας δείχνοντας το κοινωνικό πρόσωπο αποφάσισαν ομοφώνως τις ώρες διδασκαλίας να αναλάβουν οι ίδιοι, για να λαμβάνει τη μισθοδοσία η οικογένεια (27\1).

Οι διευθυντές των δύο αστικών σχολών απευθύνονται στο Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης  και ζητούν τη χορήγηση εκτάκτου επιδόματος. Τονίζουν  ότι οι διδάσκαλοι με την γλισχρότατη μισθοδοσία και την υπερτίμηση των αγαθών δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ατομικές και οικογενειακές ανάγκες (17\3).

Οι διδάσκαλοι αποφάσισαν να δείξουν αυστηρότητα κατά τη βαθμολογία ιδίως των μαθητών της Ε΄ και Στ΄ τάξης (10\6).

Υποβολή έκθεσης λειτουργίας της σχολής στο Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φώτιο.

«Όλοι οι λαοί αναγνωρίζουν ότι η ορθή των παίδων αγωγή είναι η μόνη στερεά κρηπίς που μπορεί να στηριχτεί το κοινωνικό και εθνικό οικοδόμημα. Όπως δε ο φρόνιμος κτηματίας καταβάλλει την δέουσα επιμέλεια για εδράνωση του οικοδομήματος έτσι και η κοινότης έχει καθήκον όπως καταβάλλει μέριμνα περί της υγιούς καταστάσεως των κατωτέρων σχολών, τα οποία ιδρύματα μπορούν να παράσχουν στα τέκνα αυτής αδιακρίτως τάξης και περιουσίας ηθική και θρησκευτική μόρφωση». Τονίζει ότι υπάρχει χαλάρωση του θρησκευτικού συναισθήματος και έλλειψη σεβασμού προς τους πρεσβυτέρους, τούτο χαρακτηρίζει σχεδόν άπαντες τους τροφίμους. Καταλήγοντας προτείνει τα παρακάτω:

1. Να ληφθεί φροντίδα περί εκλογής προσώπων αναγνωρισμένης πείρας, δεδοκιμασμένης ικανότητας, ευσυνειδησίας και μονιμότητας αυτού.

2. Να υποχρεωθούν οι δάσκαλοι να συνοδεύουν τους μαθητές τις Κυριακές και τις γιορτές στην εκκλησία. Κάθε Σάββατο να αναλύεται η ερμηνεία του Ευαγγελίου στις δύο ανώτερες τάξεις.

3. Να προμηθευτεί το σχολείο με εποπτικά μέσα διδασκαλίας, Ζωολογία, Πραγματογνωσία, όργανα Χημείας.

4. Να ληφθούν αυστηρά μέτρα για την άτακτη φοίτηση των μαθητών.

5. Να περιοριστεί η εργασία των διευθυντών σε 20 ώρες για να μπορεί να επισκέπτεται τις παραδόσεις των μαθητών. Να εισαχθούν δύο ξένες γλώσσες η Τουρκική και η Γαλλική στις δύο ανώτερες τάξεις και να δοθεί μεγάλη σημασία στην Ιχνογραφία, Καλλιγραφία, Γεωμετρία και Φυσική. Τέλος αναφέρει ότι τα τμήματα της σχολής θα ανέλθουν σε 11 κι επειδή ο χώρος είναι ανεπαρκής προτείνει τα τρία τουλάχιστον μικρότερα τμήματα να στεγαστούν σε άλλο χώρο (15\6).

Ο διευθυντής της αστικής σχολής  εκθέτει κατά μήνα, προς το Σεβασμιότατο Δέσποτα και τους αξιότιμους εφόρους, τη λειτουργία της σχολής. Για το μήνα Νοέμβριο αναφέρει ότι δάσκαλος απουσίασε μία ώρα την οποία αναπλήρωσε  σε άλλη εύκαιρη ώρα. Ο δάσκαλος της γυμναστικής λόγω κεφαλαλγίας απέλυσε τους μαθητές λίγα λεπτά νωρίτερα πριν της κρούσης του κώδωνα (29\11).

Ο διευθυντής της Κεντρικής Αστικής Σχολής με έγγραφό του προς τον κ. Γ. Μουμουζιά διευθυντή της αστικής σχολής Αγίου Νικολάου του ζητά να καθορίσει μια ώρα προκειμένου να γίνεται συνδιδασκαλία των μαθητών της ανώτερης τάξης των δύο σχολών στο μάθημα των Τουρκικών (13\12).

1912

Οι διευθυντές των αστικών σχολών αρένων και θηλέων της κοινότητας Κοζάνης συνήλθαν σε σύσκεψη στην αίθουσα του Παρθεναγωγείου και αποφάσισαν την κατάργηση των θερινών και χειμερινών εξετάσεων  και εισαγωγή της διμήνου δοκιμασίας και βαθμολογίας  των μαθητών μετά από υποχρεωτική επανάληψη της διδαχθείσης ύλης.

Η κατάργηση έγινε για τους παρακάτω λόγους. Οι διδάσκαλοι έρχονται σε περισσότερη συνεννόηση με τους γονείς. Γίνονται περισσότερες επαναλήψεις. Διεγείρεται η φιλοτιμία των μαθητών συχνότερη.

            Οι εξετάσεις παράγουν την οίηση και τον εγωισμό των μαθητών, την ψυχική αγανάκτηση και απογοήτευση, το φθόνο μεταξύ των μαθητών ( 2\3).

Οι διδάσκαλοι της σχολής ως προς το θέμα των εξετάσεων  έχουν αντίθετη άποψη με τις θέσεις του Μητροπολίτη και Εφόρων.

Ο Μητροπολίτης προτείνει: Οι εξετάσεις της Στ΄ απασών των σχολών να διεξάγονται στο γυμνάσιο ενώπιον των Εφόρων, γυμνασιάρχου και των οικείων διδασκάλων κατά μήνα Σεπτέμβριο. Οι άξιοι προαγωγής θα υποβάλλονται σε εισιτήριους εξετάσεις για φοίτηση στο γυμνάσιο.

Οι διδάσκαλοι προτείνουν: Η διεξαγωγή των απολυτηρίων εξετάσεων με συμμετοχή του γυμνασιάρχη  όχι μόνο είναι περιττή αλλά κυρίως προσβλητική προς τη διεύθυνση. Δηλώνεται έλλειψη εμπιστοσύνης προς τη σχολή. Οι μαθητές για δύο μήνες αναμένουν να δώσουν εξετάσεις. Προτείνουν να καταργηθούν οι εισιτήριες εξετάσεις των μαθητών για εισαγωγή στο γυμνάσιο (9\5).

Αποφασίζεται να τηρηθεί αυστηρότητα στη βαθμολογία (6\6).

Οι εξετάσεις στη γυμναστική να προηγούνται των εξετάσεων των άλλων μαθημάτων. Παρακαλείται η σχολική εφορεία να μεριμνήσει  για προμήθεια ομοιόμορφων στολών. Μ’ αυτό επιτυγχάνουμε τη φιλοτιμία των απόρων μαθητών καθ’ ότι δεν αποκλείονται ελλείψει καταλλήλου ενδυμασίας (16\12).

1913

            Ο διευθυντής Θεόδωρος  Αθ. Χαντζηκοντούλας απευθυνόμενος στο Μητροπολίτη Φώτιο του γνωστοποιεί ότι η Κεντρική Αστική Σχολή θ’ αρχίσει τη λειτουργία στις 3 Σεπτεμβρίου. Ζητεί την  προμήθεια παραγωγικών βιβλίων και ζωολογικών πινάκων (1\9).

Οι διδάσκαλοι της Κεντρικής Αστικής Σχολής συσκέφθηκαν με το προσωπικό του Παραρτήματος Ιωάννου Παπαμιχαήλ και Ιωάννου Κίτσιου κι αποφάσισαν παμψηφεί μετά μεγάλης λύπης και συντριβής καρδίας να μη γίνει ουδεμία προαγωγή κι όλοι οι μαθητές να παραμείνουν στην ίδια τάξη διότι λόγω των εθνικών αγώνων του 1912-13  και επίταξης του σχολείου λειτούργησε μόνο 45 ημέρες. Η διδαχθείσα ύλη είναι ελαχίστη. Η προαγωγή θα έφερνε χαλάρωση στην ιδική μας σχολή (20\6).

1914

Η βραδύτητα ελεύσεως των αναγνωστικών βιβλίων δεν εμπόδισε την τακτική εργασία των μαθητών. Χρησιμοποιήθηκαν τα παλιά βιβλία. Η διδασκαλία των μαθημάτων γίνεται με βάση το αναλυτικό  πρόγραμμα του 1913 της Σεβαστής Κυβερνήσεως. Στο Μητροπολίτη αναφέρει ακόμη τις  απουσίες των εκπαιδευτικών (28\1).

Υποβάλλονται εκθέσεις λειτουργίας του σχολείου για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο. Ο δάσκαλος Δ. Κοεμτζής απουσίασε για τέσσερις ημέρες λόγω ασθενείας. Έφερε πιστοποιητικό από το γιατρό Ξενοφώντα Δημητρίου (1\4).

Απευθυνόμενος προς το Σεβασμιότατο Δέσποτα ζητεί για τα τρία δημοτικά σχολεία δύο αρένων και ενός Παρθεναγωγείου τα παρακάτω διδακτικά σκεύη και όργανα. Εικόνες των Βασιλέων Κων\νου και Σοφίας. Ζωολογικούς πίνακες. Βοτανικούς πίνακες, Πίνακες Ορυκτολογίας, Εικόνες των ηρώων του 1821 και του 1912 (20\2).

Για πρώτη φορά στο πρακτικό αναφέρεται Αο Δημοτικό σχολείο και δημοδιδάσκαλοι. Δεν απευθύνονται στο Σεβασμιότατο. Το Πρακτικό συνεδριάσεως φέρει τον αριθμό 1ον.  Συγκεκριμένα: Συνήλθαν σε συνεδρίαση οι υποφαινόμενοι δημοδιδάσκαλοι του Αου δημοτικού σχολείου αρένων κι αποφασίστηκαν: Η αυστηρότητα στη βαθμολογία θα φέρει βελτίωση στη σχολή. Να προαχθούν και ν’ απολυθούν οι μαθητές μεγάλης ηλικίας. Οι μαθητές της Α΄ τάξης Λεωνίδας Παπακώστας, Γεώργιος Γκίμπας και Πέτρος Μεσημέρης μη έχοντες από το νόμο την οριζόμενη ηλικία προάγονται λόγω μεγάλης επίδοσης (21\6).

Με το 2ο Πρακτικό οι δημοδιδάσκαλοι του Αου δημοτικού σχολείου Κοζάνης μετά από εντολή του Επιθεωρητή (πρώτη φορά παρουσιάζεται η λέξη επιθεωρητής) Βασιλείου Βογιά να απολυθούν τέσσερις μαθητές και να προαχθούν δύο λόγω ηλικίας. Οι δημοδιδάσκαλοι μετά από μακρά σύσκεψη αποφάσισαν να τους παραπέμψουν το Σεπτέμβριο σε εξέταση στο μάθημα των Ελληνικών (24\6).

Στο Αο Δημοτικό σχολείο αρένων το σχολικό έτος 1913-14 ενεγράφησαν 328 μαθητές. Μέχρι τέλους του έτους φοίτησαν 289. Εξετάστηκαν 287. Προήχθησαν 220 και 28 απολύθηκαν (25\6).

Ο διευθυντής του Αου Δημοτικού απαντά σε έγγραφο του Δημοτικού Σχολείου Ιστιαίας. Ο Ιωάννης Νικ. Δανίκας από την Αθήνα, πατρός ηθοποιού γράφτηκε το σχολικό έτος 1913-14 στη Β΄ τάξη κι απεσύρθη στις 23 Νοεμβρίου (31\11).

1915

Αυστηρότητα ως προς τη βαθμολογία. Προήχθησαν μαθητές λόγω ηλικίας. Στάσιμοι μείνανε 62 μαθητές (20\6).

Αναλαμβάνει καθήκοντα διευθυντή σύμφωνα με το Βασιλικό διάταγμα ο Αστέριος Ζήκος. Για πρώτη φορά τίθεται σφραγίδα με τον τίτλο: Αον ΠΛΗΡΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΝ ΣΧΟΛΕΙΟΝ ΑΡΡΕΝΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ 1914 (31\8).

Επιταχθείσης της Γης Αστικής Σχολής για τις στρατιωτικές ανάγκες, κατ’ εντολή του Επιθεωρητή κ. Ασβεστά οι μαθητές διενεμήθησαν μεταξύ της Α΄ και Β΄ Αστικής Σχολής.

Τα μαθήματα ανέλαβαν ο διευθυντής Αστέριος Ζήκος (24 ώρες), ο Ιωάννης Παπαμιχαήλ (27 ώρες), ο Θεόδωρος Παπαϊωάννου (30 ώρες), ο Ιωάννης Αλεξίου  (30 ώρες) κι ο Κων\νος Παπαϊωάννου (29 ώρες). Με πράξη κατανέμεται η επιτήρηση του σχολείου. Για κάθε ημέρα οι επιτηρητές διδάσκαλοι είναι δύο. Ως επιτηρητής μπαίνει κι ο διευθυντής του σχολείου (13\10).

Ο Νικόλαος Παπαδημητρίου μαθητής της Στ΄ τάξεως, ηλικίας 16 ετών, από τη Δεσκάτη πατρός ιερέως παρακολουθήσας μαθήματα στη Δεσκάτη μέχρι την 13η Μαΐου υπέστη κατατακτήριο εξέταση κι εκρίθη άξιος των εξής βαθμών: Θρησκευτικά 4. Ελληνικά 3,5. Αριθμητική 3,50. Ιστορία 3,50. Γεωγραφία 3,50. Φυσική Ιστορία 3,50. Φυσ. Πειρ. 4. Γεωμετρία 3 (16\10).

Με σύσταση του επιθεωρητή Γεωργίου Στεφανάκη, ο μαθητής Νικόλαος Παπαδημητρίου κρίνεται προβιβάσιμος για την Α΄  γυμνασίου λόγω ηλικίας. Δόθηκαν 48 διδακτικά βιβλία σε απόρους μαθητές του σχολείου (17\10).

Αποφασίστηκε όπως διαιρεθεί σε δύο τμήματα η Γ΄ τάξη καθ’ ότι αριθμεί 130 μαθητές (10\11).

Ο Νικόλαος Βαχτσεβάνος 47 ετών, υπηρέτης έγγαμος με 30 δρχ. μηνιαίως. (12\12).

Οι έλεγχοι διαγωγής και προόδου των μαθητών, οι διανεμηθέντες κατά την πρώτη τετραμηνιαία στοίχισαν  25 δραχμές. Οι μαθητές προσέφεραν 18,35 δραχμές, το υπόλοιπο 6,65 θα εισπραχτεί τη Δευτέρα τριμηνιαία (22\12).

1916

Για στρατιωτικές ανάγκες επιτάχτηκε το Παρθεναγωγείο. Για τούτο διετάχθη το Αο δημ. Σχολείο να κανονίσει το ωρολόγιο πρόγραμμα της σχολής από 8-12 π. μ., για να καταστεί δυνατή η φιλοξενία των μαθητριών τις μεταμεσημβρινές ώρες μέχρι άρσεως της επιτάξεως (7\1).

Οι δημοδιδάσκαλοι της πόλεως της Κοζάνης αποφάσισαν τα εξής: Να παρακληθούν οι βουλευτές Κοζάνης να ενεργήσουν παρά τη Σεβαστή Κυβέρνηση για αύξηση μισθοδοσίας. Να εκφραστούν οι ευχαριστίες δια τις ενέργειές των υπέρ των διδασκάλων. Επιτροπή αποτελουμένη από τους διδασκάλους Αστ. Ζήκο και Ν. Αθανασιάδη υποβάλλει το υπόμνημα στους βουλευτές (24\1).

Αποφασίστηκε να διακοπούν τα μαθήματα λόγω εορτών του Πάσχα από τη Μ. Τετάρτη μέχρι της Κυριακής του Θωμά. Οι εξετάσεις της γυμναστικής να πραγματοποιηθούν στις 4 Απριλίου (26\3).

Τα μαθήματα αρχίζουν από τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου. Όλοι οι δάσκαλοι παρευρίσκονται στη σχολή 15 λεπτά προ της ενάρξεως των μαθημάτων. Πρέπει να παρατηρούν την ευκοσμία, την καθαριότητα των μαθητών και να σημειώνουν στον κατάλογο τις απουσίες των μαθητών. Ο επιτηρητής διδάσκαλος προσέρχεται στη σχολή με την κρούση του μεγάλου κώδωνος. Ορίζει κοσμήτορες για κάθε τάξη. Εισάγει τους μαθητές μετά τα διαλείμματα στις τάξεις ανά δύο. Οι διδάσκαλοι εισέρχονται στις παραδόσεις αμέσως μετά την είσοδο του τελευταίου μαθητή και εξέρχονται αυτής τελευταίοι. Οι διδάσκαλοι βοηθούν το διευθυντή στη γραφική εργασία. Συνευθύνονται με το διευθυντή για τη μη εφαρμογή των πειθαρχικών κανόνων εκ μέρους των μαθητών όσον αφορά την καθαριότητα, τη φοίτηση και τη διαγωγή των μαθητών εντός και εκτός της σχολής. Άποροι μαθητές κατά τάξη: 10, 7, 9, 8, 8, 5 (17\9).

1917

Το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης όρισε πεντηκοντάδραχμο βραβείο για τους αριστεύσαντες μαθητές που διακρίθηκαν στην επιμέλεια και χρηστοήθεια. Αποφασίστηκε να κατανεμηθεί ως ακολούθως: Μιχ. Σωτ. Κόντον  Στ΄ δρχ. 25. Από 5 δραχμές στους Νανταήν Οσμάν Στ΄, Παύλο Παπασιώπη της Δ΄, Γεώργιο Χ. Καρακίτσιο της Γ΄, Δημήτριο Β. Κουβελάν της Β΄, Νικ. Κ. Τσιαϊρη της Α΄ τάξεως(14\7).

Το Βον Αρρεναγωγείο επιτάχθηκε για στρατιωτικές ανάγκες. Με εντολή του Επιθεωρητή το σχολείο θα λειτουργεί από τις 8 ως τις 12 για να καταστεί δυνατή η φιλοξενία τις μεταμεσημβρινές ώρες των μαθητών της Β΄ Δημοτικής Σχολής αρένων μέχρι της άρσης της επίταξης (20\9).

Αποφασίστηκε να γιορταστεί η γιορτή της σημαίας την 25η  Οκτωβρίου εν υπαίθρω (24\10).

Με το άκουσμα του θανάτου του λειτουργού της Παιδείας και πρυτάνεως των ελληνικών γραμμάτων Μάρκου Παυλίδου  συνήλθαν σε συνεδρίαση οι καθηγητές και δάσκαλοι της πόλης κι αποφάσισαν να εκφραστούν τα συλλυπητήρια του διδασκαλικού κόσμου, να παρακολουθήσουν την κηδεία οι διδάσκοντες μετά των μαθητών, να εκφωνηθεί επικήδειος από το διευθυντή του Αου  Δημ. Σχολείου Αστ. Ζήκου. Να δημοσιευτεί το παρόν στις τοπικές εφημερίδες «Ηχώ της Μακεδονίας» και «Αγών». Άποροι μαθητές κατά τάξη: 7, 11, 5, 8, 6, 6 (10\11).

1918

Αποφασίστηκε να εκκλησιάζονται οι μαθητές κατά τους εαρινούς και θερινούς μήνες πάσα Κυριακή. Οι μαθητές των τριών ανώτερων τάξεων θα συνοδεύονται από τους διδασκάλους, ενώ των μικρών από τους γονείς (15\2).

Οι εξετάσεις της γυμναστικής θα τελεστούν τη Δευτέρα της Μεγάλης Εβδομάδας (26\3).

Οι γραπτές εξετάσεις θα τελεστούν από τις 25 ως τις 29 Μαΐου (17\5).

Να δοθεί υπό του Γεν Διοικητού Κοζάνης-Φλωρίνης εκατοντάδραχμο βραβείο στο μαθητή της Στ΄ τάξης Μιχ. Ι. Βενιζέλο, το 50 δραχμο στο μαθητή της Στ΄ τάξης Ιωάν. Κ. Μήλιο

Τα 5 δραχμα του δήμου στους μαθητές Αδάμ Μπαντή της Α΄, Χρίστο Δέσου της Β΄, Στέφανο Νάτσινα της Γ΄ και Δημ. Κ. Μακρή.

Διπλώματα και βιβλία δόθηκαν  υπό του Γεν. Διοικητή στους μαθητές Εμμαν. Τόλιου, Θεόδ. Τρεμπενιώτη, Ννταήν Οσμάν της Στ΄, Ιωάννη Γκόρα, Παύλο Παπασιώπη και Φίλιππο Δημοξένου της Ε΄, Κων\νον Γκορτσούλη της Δ΄, Γεώργιο Γκίμπα της Δ΄ και Δημήτριο Κουβελά της Γ΄. Αποφασίστηκε να προαχθούν οι 18 διετείς μαθητές, να μείνουν στάσιμοι 61 (31\5).

Οι δημοδιδάσκαλοι Κοζάνης προέβησαν σε σύσκεψη σχετικά με την πρόταση του σεβαστού υπουργείου Παιδείας για παροχή μηνιαίου επιδόματος εκ του κοινοτικού ταμείου προς προσωρινή ανακούφιση.

Αποφασίστηκε να ερωτηθεί εγγράφως ο κ. πρόεδρος της κοινότητας ποια σχετική απόφαση έλαβε το συμβούλιο της κοινότητας. Τη σύνταξη και επίδοση της απόφασης εξουσιοδοτήθηκαν ο αιδεσιμότατος Αθανάσιος Γκανάτσιος, ιερέας και η διευθύντρια του Α΄ Παρθεναγωγείου Κατερίνα Αρμενούλη. Οι δάσκαλοι όπως υπογράφουν: Κατ. Αρμενούλη, Δήμητρα Στεργίου, Αναγνώστου, Π. Αλεξίου, Ελένη Δελιαλή, Φωτεινή Τόλιου. Ιωάννης Δ. Βαλαγιάννης, Γ. Μουμουζιάς, Ι. Αλεξίου, Αστ. Ζήκος, Ιωάννης Κίτσιος, Ν. Αθανασιάδης, Θ. Παπαϊωάννου, Δ. Κοεμτζής, Παδημητρίου Δ.( 9\10).

Οι δημοδιδάσκαλοι Κοζάνης αμφοτέρων των φύλων συσκεψάμενοι επί της αριθμ. εγκυκλίου 34914 του Υπουργείου Παιδείας προς τους δημάρχους, Εφορίας, εκκλησιαστικά συμβούλια περί παροχής εκτάκτου επιδόματος στους δασκάλους λόγω των εξαιρετικών περιστάσεων αποφάσισαν όπως δι’ αναφοράς ζητήσουν επίδομα δρχ. 500 εφάπαξ ή εις δύο δόσεις. Στην περίπτωση  που το Συμβούλιο απορρίψει την αίτηση θα προβούνε σε απεργία. Υπογράφουν οι δασκάλες. Κατ. Αρμενούλη, Δημ. Στεργίου, Ευανθία ΄Αψη, Ελένη Δελιαλή, Φωτεινή Τόλιου, Ελευθερία Δουδούλη, Πηνελόπη Αλεξίου. Οι δάσκαλοι: Αστ. Ζήκος, Ν. Αθανασιάδης, Ιωάννης Κίτσιος, Ι. Αλεξίου, Αναγνώστου, Κ. Παπαϊωάννου, Κοεμτζής, Θ. Παπαϊωάννου, Δ. Παπαδημητρίου, Ι. Βαλαγιάννης, Α. Γκούμας (7\12).

1919

Οι γυμναστικές εξετάσεις των μαθητών να τελεστούν την προσεχή Πέμπτη. Να προσκληθούν οι αρχές: Γενικός Διοικητής, Στρατιωτικός διοικητής, Νομάρχης, Δήμαρχος, Γεν. Επιθεωρητής, Επιθεωρητής Δημ. Σχολείων, ο γυμνασιάρχης και οι γονείς των μαθητών (28\5).

Αποφασίστηκε να απονεμηθούν υπό του κ. Γενικού δωρούμενα χρηματικά ποσά στους μαθητές Ιωάννη Χαρισ. Γκόραν, Δημ. Ν. Δεληβάνη.

            Βιβλία στους μαθητές Παύλο Παπασιώπη, Ιωάννη Κ. Μήλιου, Γεώργ. Αργ. Ζιάμπα, Χρίστο Οικονομίδη, Γεώργιο Παρ. Τζάτζιο και Ιωάννη Αστερ. Τέρπου πάντες που διακρίθηκαν για την επιμέλεια και χρηστοήθεια. Άποροι μαθητές: 5, 4, 5, 5, 4, 2 (21\6).

Αποφασίστηκε να απονεμηθούν τα δωρούμενα ποσά από το δήμο στους μαθητές Αλέξανδρο Δ. Βλιούρα, Γεώργιο Παρ. Τζιάτζιο, Ιωάννη Αστ. Τέρπου, Λάζαρο Ι. Τερζή, Κων\νο Γ. Κοεμτζή, Νικόλαο Γεωρ. Δημοξένου, Αλέξανδρο Δ. Τσουμή, Αλέξανδρο Δ. Παναγιωτόπουλου όπου διακρίθηκαν για την επιμέλεια και χρηστότητα (26\6).

Καταρτίστηκε κατάλογος απόρων μαθητών του Αου δημοτικού σχολείου με 37 μαθητές.

 Στο διδακτήριο του Αου Δημοτικού σχολείου συνήλθαν οι δημοδιδάσκαλοι αμφοτέρων των φύλων  αποφάσισαν την επανίδρυση του συνδέσμου. Εξέλεξαν πρόεδρο το Νικόλαο Αθανασιάδη, μέλη την Κατίνα Αρμενούλη, τον Ιωάννη Κίτσιο. Δόθηκε η πληρεξουσιότητα να μελετήσουν το φλέγον θέμα της οικονομικής βελτίωσης  και να έλθουν σε συνεννόηση με τους συνδέσμους της περιφέρειας και της Πανελληνίου ενώσεως Ελλήνων δημοδιδασκάλων (9\9).

1920

Αποφασίστηκε η τελετή των επιδείξεων της γυμναστικής να τελεστεί από κοινού με τα άλλα σχολεία στις 24 Μαΐου μπροστά από την πλατεία του νέου Διοικητηρίου (6\5).

Οι μαθήτριες Ν. Νεβεσκάλου και Άννα Ν. Νεβεσκάλου από Βουκουρέστι προερχόμενες μετά από κατατακτήριες εξετάσεις κρίθηκαν άξιες λόγω ηλικίας και γενικής μορφώσεως στην Στ΄ και Δ΄ τάξη αντίστοιχα (15\9).

1921

Το διδάσκον προσωπικό με τη λήξη του σχολικού έτους 1920-21 λαβών υπόψη τις δυσμενείς συνθήκες λειτουργίας του σχολείου ήτοι για 40 ημέρες επίταξη του διδακτηρίου για τις εκλογές προς στρατωνισμό του αφιχθέντος ενταύθα στρατού, ακόμη τη στρατολογία τριών εκ των διδασκάλων της σχολής αποφάσισαν να προαχθούν όλοι οι μαθητές εκτός εκείνων που δεν κατόρθωσαν διαρκούντος του σχολικού  έτους να δείξουν σημεία βελτιώσεως (31\5).

Η σχολική Επιτροπή ανέλαβε τα καθήκοντα με πρόεδρο το Γεώργιο Δημοξένου, τον Ευθύμιο Ταρτάρα ως ταμία και Μ. Μανιάκα ως μέλος (4\6).

Οι δάσκαλοι Δημ Παπαδημητρίου και Γεώργιος Παπαδέλης υπηρετούν στο στρατό (30\8).

Η σχολική επιτροπή ψήφισε διάφορες δαπάνες όπως: Δια την πλαισίωση των εικόνων του βασιλέως και της βασιλίσσης, για καύσιμο ύλη, για προμήθεια ασβέστου (8\9).

                                                       Απόδειξις δρ.10

Ο κάτωθι υπογεγραμμένος έλαβα παρά του ταμίου της Σχ. Επιτροπής Αου αρρένων κ. Ευθυμίου Ταρτάρα δρ. δέκα (10) δια την τοποθέτησιν της πόρτας.

Εν Κοζάνη τη 17 Σ/βρίου 1921

Ο λαβών. Εμ. Ζωρμπάς

1922

Ο Ιωάννης Παναγιώτου Ζαγορόπουλος από το Δέλινο Σερβίων  υποστάς απολυτηρίους εξετάσεις μετά από διαταγή του Επιθεωρητή εκρίθη άξιος απολύσεως λόγω ηλικίας και γενικής μορφώσεως με βαθμό 5, λίαν καλώς (11\2).

Αποφασίστηκε όπως τηρηθεί αυστηρότητα στη βαθμολογία των μαθητών όλων των τάξεων με σκοπό τη βελτίωση της σχολής (20\6).

Το διδάσκον προσωπικό απαρτιζόμενο από το Δημ. Κοεμτζή, Ι.Αλεξίου και Ιωάν. Παπαϊωάννου των άλλων διδασκάλων της Σχολής Δημ. Παπαδημητρίου και Γ. Παπαδέλη υπηρετούντων στο στρατό επελάβετο των καθηκόντων (29\8).

1923

Η Σχολική Επιτροπή  με πρόεδρο τον κ. Δημοξένου αποφάσισε να φορολογηθούν οι μαθητές των δύο ανωτέρω τάξεων κατά την εγγραφή με το ποσό των 5 δραχμών, οι μικρότερες με το ποσό των 2,50 δραχμών επειδή η συνδρομή του δήμου εκ χιλίων δραχμών δε δύναται να επαρκέσει. Της φορολογίας απαλλάσσονται οι άποροι (25\8).

1924

Απορριφθέντες μαθητές για το σχολικό έτος 1923-24 κατά τάξη: 10, 5, 20, 2, 9, 2 (19\6). 

Μετά από απόφαση του Υπουργείου Παιδείας  περί επιλογής διευθυντή από το προσωπικό του σχολείου, οι διδάσκαλοι  πρότειναν ως διευθυντή του σχολείου για το αρξάμενο σχολικό έτος τον ήδη υπάρχοντα Δημήτριο Κοεμτζή (9\10).

1925

Αποβάλλεται μαθητής για τρεις ημέρες και στη συνέχεια μεταγράφεται σε άλλο σχολείο για ασελγή πράξη (19\5).

Απορριφθέντες μαθητές κατά το σχολικό έτος 1924-25 κατά τάξη: 14,6,15,6,3,0 (17\6).

Το διδάσκον προσωπικό συνήλθε σε συνεδρίαση και επέλεξε για διευθυντή σύμφωνα με το νόμο 3215 του Υπουργείου Παιδείας για το σχολικό έτος 1925-26 το δάσκαλο Δημήτριο Παπαδημητρίου (30\9).

Απορριφθέντες μαθητές του σχολικού έτους 1925-26 κατά τάξη: 18, 4, 8, 5, 4, 0 (17\6).

1926

Το διδάσκον προσωπικό σε συνεδρίαση αποφάσισε να χορηγήσει απολυτήρια με βαθμό καλώς «4» στο μαθητή Ιωάννη Παπαδόπουλο από τον Ίσβορο (Λευκόβρυση) διδαχθέντα τα μαθήματα κατ’ οίκον (23\9).

1927

Απορριπτέοι μαθητές κατά το σχολικό έτος 1926-27 κατά τάξη: 25, 4, 0, 16, 13, 0 (6\7).

Το διδακτικό προσωπικό του Αου δημοτικού σχολείου Αρένων Κοζάνης σε συνεδρίαση αποφάσισε την εισαγωγή αναγνωστικών από κατάλογο εγκεκριμένων βιβλίων. Α΄ Αλφαβητάρι με τον ήλιο. Β΄ «Ο καλός ο δρόμος» Ξενοπούλου, Κονιδάρη. Γ΄ «Ο προστάτης των πτωχών», Παπαμαύρου. Δ΄ «Στα παλιά χρόνια» Κουρτίδη Αρ. Κονιδάρη. Ε΄ Αναγνωστικό καθαρεύουσας (Γ. Μέγα και Γ. Κονιδάρη) και δημοτικής «Η Μέλισσα». Στ΄ «Βασανισμένα και δοξασμένα χρόνια» και καθαρεύουσας (11\7).

1928

Αποφασίζεται η εισαγωγή του αναγνωστικού «Τα ψηλά βουνά» για την Τρίτη τάξη (4\10).

1929

Με απόφαση των διδασκόντων του Αου δημοτικού σχολείου αρένων θα επαναλάβουν την τάξη από την Α΄14 μαθητές, από τη Β΄6, από τη Γ΄6, από τη Δ΄13, από την Ε΄10 κι από την Στ΄2 (22\6).

Το διδακτικό προσωπικό του Αου Μεικτού Δημοτικού σχολείου προέβη στη διανομή των ωρών διδασκαλίας ως ακολούθως: Ο διευθυντής του σχολείου Ιωάννης Παπαμιχαήλ θα διδάξει 26 ώρες. (Ελληνικά, Θρησκευτικά, Αριθμητική, Ιχνογραφία και Καλλιγραφία στην Στ΄ τάξη, Θρησκευτικά στην Ε΄, Ωδική στην Δ΄ και Ωδική και Καλλιγραφία στη Δευτέρα τάξη). Ο Δημ. Παπαδημητρίου 29 ώρες, η Πηνελόπη Αλεξίου 29 ώρες, ο Δημ. Φόρης 21 ώρες καθ’ ότι απασχολείται το απόγευμα στο γραφείο της επιθεωρήσεως Κοζάνης. Η Αναστασία Γκούτζιου 30 ώρες. Προκειμένου να εξοικονομηθούν οι 8 απογευματινές ώρες του κ. Φόρη προγραμματίστηκε συνδιδασκαλία μαθημάτων όπως χειροτεχνίας και ωδικής (28\9).

Αποφασίστηκε η εισαγωγή  Αναγνωστικών: Α΄«Ο ήλιος» Αλφαβητάριο επιτροπής κράτους και αλφαβητάριο συντακτικής επιτροπής. Β΄ «Παιδικά χρόνια» Σ.Σπεράντζα, Α.Μεταλληνού. Γ΄ «Τα ψηλά βουνά» Ζ.Παπαντωνίου. Δ΄ «Πρόσκοπος» Παύλου Νιρβάνα, Δ. Κοντογιάννη, Απ. Δαμασκηνού. Ε΄ «Η Ελλάδα» Δ. Ανδρεάδη, Π. Παπαχριστοδούλου (δημοτικής).  Γ. Μέγα, Γ. Κονιδιάρη (καθαρεύουσα). Στ΄«Για την πατρίδα» Π. Νιρβάνα, Δ. Γ. Ζήση, Δ. Κοντογιάννη, Π. Δαμασκηνού (δημοτικής), Δημοσθένους Ανδρεάδου (καθαρεύουσας) (7\10).

1930

Αποφασίστηκε να επαναλάβουν την τάξη, 30 μαθητές της Α΄, 1  της Β΄, 13 της Γ΄, 5 της Δ΄, 3 της Ε΄ και  6 της Στ΄ (18\7).

Εισάγεται το αναγνωστικό «Πράματα σπουδάγματα» του Δ. Παπαϊωάννου για την Γ΄ τάξη (27\9).

1931

Αποφασίζεται να προαχθούν άπαντες οι μαθητές πλην 22 μαθητών της Α΄ τάξης (17\6). 

1932

Επαναλαμβάνουν την τάξη, 17 μαθητές της Αης, 2 της Β΄, 3 της Γ΄ και 7 της Στ΄ τάξης (18\7).

Κατά την κατανομή των μαθημάτων και ωρών διδασκαλίας αποφασίστηκε ο Ι. Παπαμιχαήλ να διδάξει 28 ώρες, ο Δ. Φόρης 31, Ο Δ. Παπαδημητρίου  30 ώρες, η Πηνελόπη Αλεξίου 29 και η Αναστασία Γκούτζιου 31. Η δασκάλα Πολυξένη Χουρχούρου  έχει άδεια από τον Οκτώβριο του 1930 (16\9).

To διδακτικό προσωπικό κατέληξε στα παρακάτω συμπεράσματα από τη χρήση των αναγνωστικών βιβλίων. «Ο ήλιος» για την Α΄ τάξη. Είναι με μεγάλη φροντίδα  και μελέτη καμωμένο. Συγκεντρώνει πολλές αρετές με ύλη παρμένη από τη ζωή και το περιβάλλον του παιδιού. «Παιδικά χρόνια» για τη Β΄ τάξη. Γλώσσα ρέουσα, γλυκιά, με πλήρεις περιγραφές. «Πράματα- Σπουδάγματα» Έξοχον από κάθε απόψεως. Το αναγνωστικό της Δ΄ λίαν τερπνόν με ύλη εγκυκλοπαιδική. Τα αναγνωστικά της Ε΄ και Στ΄, άριστα από κάθε απόψεως, με εκλεκτά λογοτεχνήματα, ευγενή και σπουδαία, με γλώσσα ομαλή και σχετικώς απλή (30 \9).

Αποφασίστηκε να τελεσθεί τελετή υπέρ των μαθητικών συσσιτίων στις 18 Δεκεμβρίου με εισιτήριο 5 δραχμές σε συνδυασμό με την εορτή του δέντρου των Χριστουγέννων (15\11).

1933

Το διδακτικό προσωπικό του σχολείου επί τω θλιβερώ αγγέλματι του θανάτου της συναδέλφου Κατίνας Αρμενούλη συνελθών εκτάκτως αποφάσισε: Να διακόψει τα μαθήματα της τελευταίας ώρας. Να αναρτήσει μεσίστιο τη σημαία του σχολείου. Να παρακολουθήσει την κηδεία μετά των μαθητών της Στ΄ τάξης. Να καταθέσει στέφανο. Να επιδοθεί αντίγραφο του παρόντος στην οικογένεια της μεταστάσης και να εκφραστούν προς αυτή συλλυπητήρια (28\1).

Η δεσποινίς Κατίνα Παγούνη αντικαθιστά τη δασκάλα Πολυξένη Χουρχούρου διατελούσα εν αδεία (25\9).

1934

Κατά την κατανομή των μαθημάτων αποφασίστηκε. Η δεσποινίς Ασπασία Δέπα να αναλάβει τα μαθήματα της Α΄ τάξης και μαθήματα άλλων δύο τάξεων με ώρες συνολικά 28. Η δεσποινίς Κατίνα Παγούνη  τα μαθήματα της Β΄ τάξης κι άλλων δύο τάξεων με σύνολο ωρών 29. Ο διευθυντής του σχολείου 26 ώρες. Η κ. Πολυξένη Γερακάρη συνολικά 29 ώρες. Η δεσποινίς Αναστασία Γκούτζιου συνολικά 29 ώρες κι ο Δημήτριος Παπαδημητρίου 29 ώρες (27\9).

Αποφασίστηκε να εισαχθούν εκτός από τα αναγνωστικά βιβλία και τα βοηθητικά «Αριθμητικά Προβλήματα», «Ιστορία του Νεωτέρου Ελληνισμού», «Ιστορία Βυζαντινής Αυτοκρατορίας» και εγχειρίδιο Εκκλησιαστικής Ιστορίας για την Ε΄ τάξη (28\9).

1935

34 μαθητές καλούνται να επαναλάβουν την τάξη τους (20\6).

Αποφασίστηκε να εισαχθούν αναγνωστικά και βοηθητικά βιβλία για διδασκαλία στο σχολείο. Μεταξύ αυτών το αναγνωστικό «Άλφα-Βήτα» για την Α΄ και Λειτουργική και Κατήχησις για την Στ΄ τάξη (28\9).

1937

Με πράξη αναφέρεται το προσωπικό του σχολείου όπως το 1936. Στις 23\9 έγινε η κατανομή των ωρών και μαθημάτων διδασκαλίας και στις14\6  αποφασίστηκε να επαναλάβουν τα μαθήματα  26 μαθητές (21\9).

1938

Στις 15\9 ανέλαβε υπηρεσία το διδακτικό προσωπικό  με τη σύνθεση του 1936. Στις 26\9 έγινε κατανομή των μαθημάτων. Οι δασκάλες πήραν μαθήματα των τριών πρώτων τάξεων και συμπλήρωσαν το ωράριό τους με μαθήματα μεγαλύτερων τάξεων. Στις 28\9 αποφασίστηκε η εισαγωγή αναγνωστικών και βοηθητικών βιβλίων. Εισήχθησαν νέα αναγνωστικά βιβλία κι από τα βοηθητικά η Αριθμητική και Γεωμετρία των δύο μεγαλύτερων τάξεων.

1939

Στις 26 \9  το διδακτικό του σχολείου αποφάσισε  να επαναλάβουν την τάξη  21 μαθητές.

Στις 15 Σεπτεμβρίου προσήλθε το διδακτικό προσωπικό (το ίδιο με το 1936) κι ανέλαβε υπηρεσία. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε μία αίθουσα του 4ου δημοτικού σχολείου.

Εισάγονται για διδασκαλία Αναγνωστικών με τον τίτλο Αναγνωσματάρια για τη Β΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξη (2\10).

1940

Το διδακτικό προσωπικό συνεδρίασε με θέμα «Προαγωγή ή μη των μαθητών της Στ΄ τάξης». Ο δάσκαλος κ. Φόρης  προτείνει οι μαθητές της Στ΄ τάξης να μη μένουν στάσιμοι. Η τακτική αυτή εκρατήθη επί σειράν ετών. Πρόκειται περί πτωχών παιδιών και γονέων αδιαφόρων. Με τη στασιμότητα δεν προβλέπεται ουδεμία βελτίωση αναγνωρίζοντας την αδυναμία των μαθητών.

Εκ διαμέτρου αντίθετες είναι οι θέσεις των άλλων δασκάλων. Ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι το μέτρο της στασιμότητας των μαθητών της Στ΄ τάξης έκαμε τους μαθητές να μη μελετούν, να αδιαφορούν και να έρχονται στο σχολείο  μόνο και μόνο να περνούν την ώρα τους. Να μην  προσκομίζουν ουδέν το ωφέλιμο. Επειδή οι διδάσκαλοι δε θέλουν να φέρουν τοιούτον βάρος και τύψεις συνειδήσεως, αν αύριο οι μαθητές καταστούν τελείως ανίκανοι προτείνει προς το συμφέρον του σχολείου να προαχθούν οι ικανοί. Εξ άλλου δεν έχουμε μαθητές, οι οποίοι να είναι ανεπίδεκτοι μαθήσεως.

Η δεσποινίς Γκούτζιου λέγει ότι η αδιαφορία των γονιών και η αμέλεια των μαθητών προέρχεται από την τακτική αυτή. Η δεσποινίς Πλιάκη λέγει ότι πρέπει να μένουν στάσιμοι οι μαθητές της Στ΄ τάξης. Ο κ Παπαμιχαήλ λέγει ότι πρέπει να απονέμεται το δίκαιο και να αμείβεται ο εργαζόμενος για να βελτιωθεί η ασυγχώρητος αδιαφορία των γονέων (14\6).

Αποφασίστηκε να επαναλάβουν την τάξη τους 48 μαθητές εκ των οποίων 9 ήταν της Στ΄ τάξης (20\9).

Μετά από διαταγή του Γενικού Επιθεωρητού το Αον Δημοτικό σχολείο θα λειτουργήσει ως πειραματικό, ήτοι Τριτάξιο Δημοτικό Σχολείο. Αποφασίστηκε: Η Α΄ και η Β΄ τάξη να κατανεμηθεί σε τρία τμήματα. Όλα τα μαθήματα τα προβλεπόμενα θα διδάσκονται με συνδιδασκαλία εκτός της Ελληνικής γλώσσας και της Αριθμητικής. Θα διδάξουν στο πρώτο τμήμα ο Δ. Φόρης, στο δεύτερο η Θεοδώρα Βασιλείου και στο τρίτο η Κατίνα Πλιάκη. Η  Γ΄και η Δ΄ τάξεις θα κατανεμηθούν σε δύο τμήματα. Όλα τα μαθήματα θα διδάσκονται σε συνδιδασκαλία εκτός της Αριθμητικής. Στο ένα τμήμα θα διδάσκει ο Ι. Παπαμιχαήλ και στο άλλο η Αναστασία Γκούτζιου. Θα χρησιμοποιηθεί το αναγνωστικό της Δης και το επόμενο έτος της Γης. Η Ε΄ και η Στ΄ τάξη θα αποτελέσει ένα τμήμα. Χωριστά θα διδάσκεται μόνο η Αριθμητική και η Γεωμετρία (24\9).

Αποφασίστηκε η εορτή της σημαίας να τελεστεί την 26η Σεπτεμβρίου. Ο σύλλογος των διδασκάλων αποβλέπων στην ευκοσμία και στην τάξη του σχολείου κατά τις εργάσιμες ημέρες καθώς και την πρόληψη παντός επεισοδίου μεταξύ των μαθητών κατά τα διαλείμματα όρισε ημέρες επιτήρησης μεταξύ του διδάσκοντος προσωπικού, ένας για κάθε μέρα. Το Σάββατο δεν ορίσθηκε επιτηρητής δάσκαλος καθ’ ότι η ημέρα ανήκει  καθ’ ολοκληρία στην Ε.Ο.Ν (Εθνική Οργάνωση Νεολαίας). Ο επιτηρητής δάσκαλος οφείλει να προσέρχεται πέντε λεπτά τουλάχιστον στο σχολείο πριν της προσέλευσης των μαθητών (25\9).

1942

Το διδακτικό προσωπικό κατέταξε τη μαθήτρια Σοφία Σώκιαρη στη Β΄ τάξη (25\4).

1943

Κρίθηκαν τελείως άποροι 12 μαθητές (21\1).

Αποφασίστηκε να συμπληρωθεί ο αριθμός των συσσιτούντων μαθητών με άλλους 8 (11\2).

Προκειμένου να αντικατασταθούν οι μαθητές που παίρνουν συσσίτιο αποφασίστηκε  από τους παλιούς 20 να παραμείνουν οι 5 και να συμπληρωθεί ο αριθμός με άλλους 15 (8\3).

Διανεμήθηκαν 17 ζεύγη υποδημάτων σε ισάριθμους άπορους μαθητές (18\3).

Αποφασίστηκε να προστεθεί στον κατάλογο των συσσιτούντων μαθητών και ο εκ Πειραιώς πρόσφυξ μαθητής Ιωάννης Αποστόλου (23\3).

Προστίθενται στον κατάλογο των συσσιτούντων μαθητών άλλοι 6 μαθητές (12\4).

Αυξάνεται ο αριθμός των συσσιτούντων μαθητών σε 35. Παραμένουν 13 παλιοί και προστίθενται άλλοι 22 (3\5).

Προστίθενται άλλοι 12 μαθητές στον κατάλογο των συσσιτούντων μαθητών (2\6).

Προσήλθε το μόνιμο και προσωρινά αποσπασμένο προσωπικό  (15 υπογραφές) του Αου Δημοτικού σχολείου στο Δο Δημοτικό σχολείο. Το Αο δημοτικό σχολείο είναι επιταγμένο (10\9).

Προτάθηκαν 20 μαθητές εντελώς άποροι για σίτιση (3\11).

Προστίθενται άλλοι 6 μαθητές να μετάσχουν στο προσφερόμενο συσσίτιο  της ΕΟΧΑ (4\11).

 

1944

Προκειμένου να εξοικονομηθεί καύσιμος ύλη για την κανονική λειτουργία του σχολείου, επιβάλλει στους μαθητές του σχολείου εισφορά 50 δραχμών για δικαίωμα εγγραφής (20\12).

1945

Υποβάλλεται σε απολυτήριο εξέταση η μαθήτρια Κουτσιμάνη Λευκή του Μιχαήλ, ως διδαχθείσα κατ’ οίκον, και έκρινε άξια απολύσεως με βαθμό απολυτηρίου 7 (24\9).

Υποβάλλεται σε κατατακτήριο εξέταση ο μαθητής Στογιάννης Ρούσης και τον έκρινε άξιο δια την Ε΄ τάξη (5\11).

Αποφασίστηκε να επαναλάβουν την τάξη, από την Α΄ 10 μαθητές, από τη Β΄6 κι από τη Δ΄2 (22\12).

Υποβάλλει σε απολυτήριο εξέταση  το μαθητή Τσιγγαλή Ιωάννη του Αργυρίου καθ΄ ότι διδάχτηκε κατ’ οίκον (22\12).

1946

Η μαθήτρια Σοφία Μάγου προερχομένη από ιδιωτικό σχολείο μετά από κατατακτήριες εξετάσεις ο σύλλογος των διδασκάλων την κατέταξε στην Στ΄ τάξη (31\5).

Η κατανομή των ωρών διδασκαλίας έγινε ως ακολούθως. Δημήτριος Παπαδημητρίου, ώρες 24. Αναστασία Γκούτζιου 24. Δημήτριος Φόρης 24 ώρες. Κατίνα Πλιάκη 23. Θεοδώρα Βασιλείου 23. Ιωάννης Παπαμιχαήλ 15 (30\9).

Υποβάλλεται σε απολυτήριο εξέταση ο μαθητής Κακαρέτσας Γεώργιος του Χαρισίου από Καισαργιά, με βαθμό 6 (9\10).

Υποβάλλονται σε απολυτήριο εξέταση οι μαθητές Δημήτριος Καλογιάννης και Γεώργιος Βέττας και λαμβάνουν το βαθμό 8 (5\12).

Ο διευθυντής της σχολής Φίλιππος Α. Ζυγούρας με την ανάληψη των καθηκόντων του απευθυνόμενος προς τον Αρχιερατικό Επίτροπο Ι. Σιώπη  και τη Σεβαστή Εφορεία εκφράζει τις ευχαριστίες για την εμπιστοσύνη που του έδειξαν  να του αναθέσουν τη διεύθυνση της κεντρικής Αστικής Σχολής. Για τη σωστή λειτουργία της Σχολής προτείνει τα παρακάτω μέτρα: Λόγω πλήθους μαθητών στην Γ΄ και Δ΄ τάξη, πρέπει να χωριστούν σε δύο τμήματα εκάστη. Το υπάρχον προσωπικό είναι ανεπαρκές κι έχουμε ανάγκη 40\ώρου βοηθείας. Το ισχύον πρόγραμμα της διδακτέας ύλης υφιστάμενο από το 1906 θέλει  αναθεώρηση (28\8).

Ο διευθυντής της σχολής Φ. Ζυγούρας απευθύνεται στο Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης Φώτιο πρόεδρο της Εφορείας τονίζοντας: Η Αστική σχολή έχει σκοπό την πνευματική, ηθική και σωματική ανάπτυξη των τέκνων του λαού. Για επίτευξη των στόχων προτείνει διορισμό διδασκάλων καταρτισμένων. Ακόμα την κατασκευή ουρητηρίων, διότι άνευ αυτών γινομένης της ουρήσεως προ των τοίχων της Σχολής, επαπειλείτε όχι μόνο η υγεία αλλά και η ηθική των τέκνων. Να αγοραστούν πίνακες ζωολογίας, γεωγραφικοί χάρτες, σχήματα στερεομετρίας και αριθμητήρια (25\9).

Ο διευθυντής ευχαριστεί την Αλεξάνδρα Κ. Βαλταδώρου για δωρεά που έκανε σε άπορους μαθητές της σχολής (18\10).

1947

Προέβη σε κατάρτιση εξεταστικής επιτροπής και υπέβαλε σε απολυτήριο εξέταση του μαθητή Παναγιώτη Δισερή εκ Λειβαδερού καθότι αποφοίτησε από το δημ. σχολείο Λειβαδερού σύμφωνα με το δάσκαλο Ιωάννη Νατσιόπουλο το σχολικό έτος 1941-42 (11/9).

Εντέλλεται ο σύλλογος δημοδιδασκάλων όπως προβεί σε απολυτήριο εξέταση του μαθητή Ιωάννη Κοντογούνη εκ Κοζάνης καθότι φοίτησε στην Στ΄ τάξη επί τρίμηνο το σχολικό έτος 1943-44 (16/9).

Η κατανομή των μαθημάτων και του ωρολογίου προγράμματος ήταν η παρακάτω: Βασιλική Λιάπη: Ώρες 23. Διδασκαλία απάντων των μαθημάτων της Α΄ τάξης καθώς και τη διδασκαλία της Γυμναστικής και Ωδικής της Δευτέρας τάξης. Δημήτριος Φόρης: Ώρες 19. Διδασκαλία πάντων των μαθημάτων της Β΄ Τάξεως. Θεοδώρα Βασιλείου: Ώρες 22. Διδασκαλία πάντων των μαθημάτων της Τρίτης τάξεως. Κατίνα Πλιάκη: Ώρες 23. Διδασκαλία πάντων των μαθημάτων της Τετάρτης τάξεως. Δημήτριος Παπαδημητρίου: Ώρες 20. Διδασκαλία  μαθημάτων Ε΄τάξης πλην της Αριθμητικής και  Φ. Πειραματικής. Αναστασία Γκούτζιου: Ώρες 20. Διδασκαλία μαθημάτων Στ΄ τάξης και τη Φ. Πειραματική της Πέμπτης τάξεως πλην των Θρησκευτικών, Γεωγραφίας, Ωδικής, Γυμναστικής. Ιωάννης Παπαμιχαήλ, Διευθυντής: Ώρες 8. Διδασκαλία Θρησκευτικών της Στ΄ τάξεως και Αριθμητικής Τετάρτης και Πέμπτης τάξεως (17/9).

Το διδακτικό προσωπικό προέβη σε απολυτήριο εξέταση του εκ Πολυρράχου ιεροδιακόνου Παναγιώτη Δημοπούλου (20/9).

Απολυτήριος εξέταση του εκ Μικροβάλτου καταγόμενου Νικολάου Χρ. Μανάδη (9/12).

1948

Κατανομή ωρών διδασκαλίας. Βασιλική Λιάπη ώρες 28. Αναστασία Γκούτζιου ώρες 29. Δημήτριος Φόρης ώρες 17. Θεοδώρα Βασιλείου  ώρες 29. Κατίνα Πλιάκη ώρες 30. Δημήτριος Παπαδημητρίου ώρες 26. Ιωάννης Παπαμιχαήλ ώρες 9 (1/10).

Προέβη σε κατακτήριο εξέταση του Ιωάννη Νάκου του Στυλιανού στρατιώτη του 2ου Συντάγματος Αναγνωρίσεως και έκρινε τούτον άξιον προαγωγής στην Ε΄ τάξη.

Επίσης δια την Ε΄ ταξη το Νικόλαο Αυγουστιανού του Ηλία εκ Καρυταίνης Γορτυνίας, τον Κων/νο Τζαφέρη του Αντωνίου εξ Ανδρονιάνης Ευβοίας, τον Πλακιάν Θεόδωρο του Ηλία εκ Κομποτίου Άρτης, τον Μωυσιάδη Σπυρίδωνα του Γαβριήλ εκ Γκουρτζιούμισας Καλαβρύτων.

Απολυτήριος εξέταση του μαθητή Δημήτριου Ευθυμίου του Νέστορος από Λάρισα. Απολυτήριος εξέταση του Σπυρίδωνα Γκουζίνιυ του Κων/νου.

Κατακτήριο εξέταση του Χρήστου Θεοχάρους του Περικλέους εξ Αθηνών προς απόκτηση ενδεικτικού Εης τάξεως, του Δελημπαλτά Χρήστου του Ξανθίππου εκ Καβάλας προς απόκτηση ενδεικτικού Εης τάξεως, τον Ξύδη Μιχαήλ του Ιωάννου εξ Άργους, του Ρήγα Κωνσταντίνου του Γρηγορίου εκ Βαμβακιάς Σερρών, του Τσάκου Δημήτριου του Θεοφάνους, του Κων/νου Τζαφέρα του Αντωνίου εξ Ανδρονιάνης  Ευβοίας, Μέη Μαρίνο του Αλεβίζου εκ Καλλιθέας Αθηνών (3/11).

1949

Κατακτήρια εξέταση για την Ε΄ τάξη. Μακρής Ευάγγελος του Φιλίππου εκ Σερρών. Μπεζόκα Σπυρίδωνα του Ανδρέα εκ Ξυλοκέρας Ηλείας, Ζήκας Ηλίας του Γεωργίου εκ Σταυροσκιαδίου Ιωαννίνων, Μυλώζη Ηλία του Ιωάννου εκ Κοζάνης, Ράγκα Απόστολο του Γρηγορίου εκ Κονίτσης, Φάκα Ιωάννη του Αναστασίου εξ Αθηνών, Γιγή Δημήτριο του Γεωργίου εκ Βελβεντού. Απολυτήριο εξέταση. Χριστόφορο Σδράλτα του Νικολάου εκ Μαυραχάδων Καρδίτσης, Παπαδόπουλο Σωτήριο του Γεωργίου εκ Μαυραχάδων.

1952

Εντέλλεται ο σύλλογος των διδασκάλων όπως υποβάλει εις εξέταση το Τζήκα Γεώργιο του Ευαγγέλου κάτοικο κοινότητος Κάτω Κώμης δια απόκτηση απολυτηρίου. Εις γραπτή εξέταση εις άπαντα τα μαθήματα της Στ΄ τάξεως έκρινε άξιο απολύσεως με βαθμό Λίαν Καλώς 8 (12/9).

Κατανομή ωρών διδασκαλίας. Από 28 ώρες οι Αναστασία Δάλλα, Κατίνα Πλιάκη, Θεοδώρα Βασιλείου, Αναστασία Γκούτζιου, Δημ. Παπαδημητρίου.  Ιωάννης Μπόζιος 27 και η Μυρσίνη Γκριζώνα 14 (24/9).

1953

Το διδάσκον προσωπικό σε συνεδρίαση ενέκρινε την εισαγωγή βοηθητικών βιβλίων στην Ε΄ και Στ΄ τάξη εκ των εγκεκριμένων παρά του Υπουργείου Θρησκευμάτων και Εθνικής Παιδείας. Για την Στ΄ τάξη: Κατήχησις Λειτουργική, Ιστορία νεωτέρων χρόνων, Γραμματική καθαρευούσης, Γεωμετρία, Γεωγραφία, Φ. Ιστορία, Φ. Πειραματική, Αριθμητική. Για την Ε΄ τάξη: Εκκλησιαστική ιστορία, Γραμματική καθαρευούσης, Ιστορία Βυζαντινή, Αριθμητική, Γεωμετρία, Γεωγραφία, Φυσ. Ιστορία, Φυσ. Χημεία.

1954

Αποφασίζετε να επαναλάβουν την τάξη 13 μαθητές της Α΄, 4 της Β΄, 4 της Γ΄, 3 της Δ΄,  και 5 της Ε΄ τάξεως (28-6).

Εντέλλεται ο σύλλογος όπως υποβάλει το Νικόλαο Καρδογιάννη σε κατακτήριο εξέταση ως διδαχθέντα κατ’ οίκον τα μαθήματα της Α΄ τάξεως και κατέταξε τούτον εις τη Δευτέρα τάξη (2-11).

1955

Το διδακτικό προσωπικό ανέλαβε υπηρεσία την 10η του μηνός Σεπτεμβρίου.

1956

Ο σύλλογος των διδασκάλων υπέβαλε εις γραπτή και προφορική εξέταση εις άπαντα τα μαθήματα της Στ΄ τάξεως τον Ξυλοφόρο Χ. Γεώργιο για λήψη απολυτηρίου (2-1).

Κατά την κατανομή των μαθημάτων και του καταρτισμού του ωρολογίου προγράμματος οι ώρες διδασκαλίας ήταν από 26 έως 30 (14-9).

1957

Το διδακτικό προσωπικό αποφάσισε την εισαγωγή βοηθητικών βιβλίων στις δύο ανώτερες Τάξεις. Δια την Στ΄ τάξη: Κατήχηση-Λειτουργική, Ιστορία- Νέα Ελλάδα, Φυσική Πειραματική-Χημεία, Γεωγραφία Ευρώπης, Γεωμετρία Ε΄ και Στ, Γραμματική, Αριθμητική. Δια την Ε΄ τάξη: Εκκλησιαστική Ιστορία, Βυζαντινή Ιστορία, Φυσ. Πειραματική και Χημεία, Γεωγραφία, Αριθμητική, Γεωμετρία, Ευαγγελικαί Περικοπαί (24-9).

1960

Μετά εξονυχιστική ανάλυση εγκυκλίου του επιθεωρητού της οποίας τα βασικά σημεία ήταν:1) Ο περιορισμός των προσπαθειών του σχολείου εις την ανάπτυξη του γνωστικού μόνο τομέως του ανθρώπου, τυγχάνει ενέργεια εξ ολοκλήρου αντίθετος προς το πνεύμα της αγωγής. 2) Η ανωτέρω προσπάθεια του σχολείου, άνευ συστοίχου εκφράσεως δε δημιουργεί ανθρώπους καταλλήλους δια την περιβάλλουσαν αυτούς ζωή. Αντιθέτως καθιστά ανθρώπους ανικάνους δια παραγωγική εργασία και συνεπώς δυστυχείς. 3) Η εναρμόνιση των προσπαθειών και προς καλλιέργεια του πνεύματος και της καρδίας και του χαρακτήρος είναι η μόνη ενδεδειγμένη ενέργεια του σχολείου, δια της οποίας επιτυγχάνεται η δημιουργία ανθρωπίνων υπάρξεων με συνειδητάς ηθικάς αρχάς 4) Να παρέχονται στο σχολείο ευκαιρίες και να παρορμώνται οι μαθητές στην εφαρμογή και αξιοποίηση των μανθανομένων, άλλως οι γνώσεις αποβαίνουν νεκραί και εντελώς άχρηστο εφόδιο του ανθρώπου για τη ζωή.

Έχοντας υπόψει τα παραπάνω έλαβαν τις παρακάτω αποφάσεις: 1) Να καταβληθούν προσπάθειες όπως γεννηθεί στις ψυχές των μαθητών η αγάπη προς την εργασία και να ληφθεί υπόψη η ατομικότητα των μαθητών, η αντιληπτική ικανότητα, οι ιδιαίτερες κλίσεις και επιθυμίες ως και η ιδιοφυία εκάστου εξ αυτών. 2) Να επικροτείται η ομαδική εργασία των μαθητών, διότι η εργασία του είδους αυτού διαδραματίζει ρόλο σπουδαίο στη διάπλαση του χαρακτήρος. 3) Οι μαθητές να οπλίζονται με όλα εκείνα τα εφόδια δια των οποίων θα δύνανται μεθαύριον ανδρούμενοι να ζήσουν και την κοινωνία να ωφελήσουν 4) Να οργανωθεί η σχολική ζωή καθ’ ότι οι ικανότητες οι χαρακτηρίζουσαι το δημιουργικόν, τον ενσυνείδητον, τον ευγενή, τον ευπειθή τον υπομονητικόν και φιλοπρόοδον χαλκεύονται και σφυρηλατούνται (8/4).

1961

Το διδακτικό προσωπικό λαβών υπόψη το ήθος και την επιμέλεια των μαθητών κατά το λήξαν σχολικό έτος 1960-61 ονομάζει για το σχολικό έτος 1961-62 τρεις σημαιοφόρους το Χατζόγλου Νικόλαο του Γεωργίου μέχρι τέλους Δεκεμβρίου 1961. Το Δρουδάκη Μιχαήλ του Γεωργίου από 1-1-62 μέχρι 31-3-62 και το Ζήση Θωμά του Σωτηρίου από 1-4-62 μέχρι 30 Ιουνίου 1962. Παραστάτες τον Μητσάκη Ιωάννη του Χρίστου Ε΄ τάξεως, τον Κοσκοσά Ιωάννη του Αρχιμήδη Δ΄ τάξεως, τη Ζυμπά Μαριάννα του Ιωάννου Γ΄ τάξεως, τον Κουτσούλα Απόστολο του Χριστοφόρου Β΄ τάξεως και τη Μπόζιου Αλεξάνδρα του Ιωάννου Α΄ τάξεως (23-10).

 

1962

Λόγω της συστεγάσεως του σχολείου με το Στ΄ Δημοτικό αποφασίστηκε οι ανώτερες τάξεις Δ΄, Ε΄, Στ΄ τάξεις να λειτουργήσουν τις πρωινές ώρες (8 πρωινή ως 12.45) οι δε κατώτερες τάξεις Α΄, Β΄,Γ΄ τις απογευματινές ώρες (1.30 ως τις 6.00). Από το 1963 ως το σχ. έτος 1967-68 συνεχίζεται η συστέγαση με το Στ΄ δημοτικό σχολείο.

1969

Εκλέγει και ονομάζει σημαιοφόρους και παραστάτες δια το σχ. έτος 1969-70 τους παρακάτω: Σημαιοφόρο την Παπακυριακού Αγγελική μαθήτρια της  Στ΄ τάξης. Παραστάτες: Τη μαθήτρια Πλιάκη Αθανασία της Ε΄ τάξεως, Βουζιάνα Ελένη της Δ΄, Χριστοδουλέα Αικατερίνη της Γ΄, Χαλβατζή Ελευθερία της Β΄, Κιτικίδου Κυριακή της Α1 και Παπαζαχαρίου Αικατερίνη της Α2.

1971

Αποφασίσθηκε να ανατίθενται στους μαθητές εργασίες κατ’ οίκον ως συνέχεια της διεξαγομένης εργασίας στο σχολείο καθ’ ότι έχουν μεγίστη διδακτική σπουδαιότητα. Ο διατιθέμενος χρόνος να μην υπερβαίνει για τους μαθητές των Α΄ και Β΄τάξεων τα 30΄, δια τις Γ΄και Δ΄ την 1 ώρα και δια τις Ε΄και Στ΄τις 2 ώρες (31/5).

Καθιερώνεται συνεχές ωράριο προμεσημβρινής εργασίας δι’ άπαντα τα δημοτικά σχολεία (4/10).

Επιλέγει και ονομάζει Σημαιοφόρον τη Βουζιάνα Ελένη μαθήτρια της Στ΄τάξης και παραστάτες τη Μακρή Ελένη της Ε΄, τη Διάφα Άννα της Δ΄, την Κιτικίδου Κυριακή της Γ΄, το Δουγαλή Απόστολο της Β΄, το Δημόπουλο Ευάγγελο της Α1  και Ευαγγελίδη Γιώργο της Α2 (26/10).

1972

Κατανομή τάξεων κατά σειρά από Στ΄ τάξη, δραστηριοτήτων: Παναγιώτη Ηλιόπουλο για τον Ε.Ε.Σ.Ν, των αθλητικών ειδών, του σχολικού φαρμακείου, δια την επίβλεψη και λειτουργία της κεντρικής θερμάνσεως, Γεώργιο Σιώζιο για σχολικό συνεταιρισμό, για φύλαξη διαφόρων διδακτικών οργάνων, Αθανάσιο Δερβίση για την τήρηση του Μαθητολογίου και Γενικού ελέγχου, Παναγιώτα Σμπιλίρη, Αρετή Διάφα, Βασιλική Στάθη διευθύντρια για την οργάνωση των σχολικών εορτών, για το δανεισμό βιβλίων της βιβλιοθήκης του σχολείου εις τους διδασκάλους, την οργάνωση σχολικής χορωδίας, οι δασκάλες δια τη συγκέντρωση μαθητικών έργων και την οργάνωση εκθέσεως. Δια τον εκκλησιασμό των μαθητών καθ’ εκάστη Κυριακή εκ περιτροπής έκαστος. Για κάθε μήνα οριζόταν ομιλητής για τις συγκεντρώσεις γονέων και κηδεμόνων (14/10).

Επιλέγει και ονομάζει Σημαιοφόρον την Ηλιάδου Μαρία του Σπυρίδωνος μαθήτρια της Στ΄ τάξης και παραστάτες την Καλύβα Ευρύκλεια του Νικολάου της Ε΄, την Κιτικίδου Κυριακή του Βασιλείου της Δ΄, το Δημόπουλο Δημήτριο του Ιωάννου της Γ΄, την Τιάλου Μαρία του Κων/νου της Β΄, τον Παπαδόπουλο  Ζήνωνα του Παναγιώτη της Α΄ (26/10).

1973

Κατανομή τάξεων, αρχή από Στ΄ τάξη, δραστηριοτήτων: Γεώργιος Σιώζιος Στ΄. Οργάνωση και λειτουργία του σχολικού συνεταιρισμού, φύλαξη διαφόρων διδακτικών οργάνων, αθλητικών ειδών. Αθανάσιος Δερβίσης για την τήρηση του Μαθητολογίου και Γενικού ελέγχου, Παναγιώτης Ηλιόπουλος δια επίβλεψη και παρακολούθηση της λειτουργίας της κεντρικής θερμάνσεως, Αγγελική Τσότρου δια τον Ε.Ε.Σ.Ν δια το δανεισμό βιβλίων της βιβλιοθήκης, σχολικό φαρμακείο, Βασιλική Στάθη διευθύντρια, Αναστασία Λίτα οργάνωση σχολικών εορτών, οργάνωση σχολικής χορωδίας. Ομιλητής στις συγκεντρώσεις γονέων και κηδεμόνων Ηλιόπουλος, Δερβίσης, Λίτα.

Επιλέγει και ονομάζει Σημαιοφόρον την Κοτανίδου Ευρυκόμη του Σωκράτους μαθήτρια της Στ΄τάξης και παραστάτες τη Δαρειδάκη Ζαφειρώ του Γεωργίου της Ε΄, το Γράψα Ελευθέριο του Βασιλείου της Δ΄, τον Ευαγγελίδη Γεώργιο του Εμμανουήλ της Γ΄, τον Κοντό Χαράλαμπο του Μιχαήλ της Β, το Μουστάκα Λουκά του Δημητρίου της Α΄ (26/10).


1974

Κατανομή τάξεων: Δερβίσης Αθανάσιος, τήρηση Μαθητολογίου. Ηλιόπουλος Παναγιώτης ομιλητής, επίβλεψη και λειτουργία κεντρικής θερμάνσεως, αθλητικών ειδών. Σιώζος Γεώργιος οργάνωση και λειτουργία του σχολικού συνεταιρισμού, φύλαξη διδακτικών οργάνων. Κυριακοπούλου Ευτυχία διευθύντρια την Γ1, Παπαζαχαρία Μιλτιάδη Γ2 ομιλητής, δανεισμός βιβλίων βιβλιοθήκης. Λίτα Αναστασία Β1 και Μανιάτη Παναγιώτα Β2 οργάνωση σχολικών εορτών, ομιλήτρια, σχολικής χορωδίας. Στάθη Σοφία Α1 οργάνωση σχολικών εορτών για τον ΕΕΣΝ, ομιλήτρια και Σαλαγκιώτη Θεοδώρα Α2, σχολικό φαρμακείο. Οι δασκάλες για τη συγκέντρωση μαθητικών έργων και οργάνωση εκθέσεως.

Επιλέγει και ονομάζει Σημαιοφόρον την Παπαζαχαρίου Αικατερίνη του Μιλτιάδη μαθήτρια της Στ΄ τάξης και παραστάτες το Νταουντάκη Ιωάννη του Εμμανουήλ της Ε΄, τον Ευαγγελίδη Γεώργιο του Εμμανουήλ της Δ΄, τον Κοντό Χαράλαμπο του Μιχαήλ της Γ΄, τον Κατσογριδάκη Ευάγγελο του Γεωργίου της Β΄, το Βαμβακά Γεώργιο του Αθανασίου της Α΄τάξεως (25/10).

1975

Ηλιόπουλος Παναγιώτης διδακτικά όργανα. Δερβίσης Αθανάσιος σχολικού συνεταιρισμού. Κυριακοπούλου Ευτυχία διευθύντρια. Λίτα Αναστασία σχολικό φαρμακείο. Αθανασία Σπηλιοπούλου, δανειστική βιβλιοθήκη. Σοφία Στάθη ΕΕΣΝ. Εκκλησιασμός καθ’ εκάστη Κυριακή, εφημερεύοντες ένας την ημέρα εκτός Σαββάτου δύο εφημερεύοντες.

Επιλέγει και ονομάζει Σημαιοφόρον την Μπίρου Βασιλική της Στ΄ τάξης και παραστάτες το Δημόπουλο Δημήτριο, Διάφα Νικόλαο της Στ΄, τον Καραμάρκο Κων/νο της Ε΄, το Σεραφετινίδη Εφραίμ της Δ΄και Τσιμπέρη Μαρία της Γ΄ (27/10).

1976

Αθανάσιος Δερβίσης, ομιλητής στις 27-10 με τίτλο «Εορτή 28η Οκτωβρίου 1940», υπεύθυνος για διδακτικά όργανα, επίβλεψη κεντρικής θερμάνσεως, δια την τήρηση Μαθητολογίου και Γενικό Ελέγχου.

Απόστολος Αθανασιάδης, ομιλητής δια την ανθρωπιστική και χριστιανική δράση του ιδρυτού του Ε.Σ Ερρίκου Ντυνάν, στις 16-11-76 ομιλία με θέμα: «Ο Μακεδονικός αγών 1904 - Παύλος Μελάς», στις 30-10 «Η αποταμίευση και τα αγαθά αποτελέσματα αυτής», στις 20-11 στους γονείς με θέμα «Εργασία-άμιλλα-συνεργασία», στις 25-3 «25 Μαρτίου 1821», βοηθός της διευθυντρίας δια την τήρηση του πρωτοκόλλου, διεξαγωγή αλληλογραφίας.

Κυριακοπούλου Ευτυχία, διευθύντρια. Ομιλήτρια με την έναρξη του σχολικού έτους 21-9-76 με θέμα: «Καθήκοντα και υποχρεώσεις μαθητών και γονέων προς σχολείον», στις 26-10-76 ομιλία για την εορτή της Σημαίας και τον Ιούνιο με τη λήξη των μαθημάτων «Επιτεύγματα του σχολείου κατά το διαρρεύσαν σχολικό έτος 1976-77». Σπηλιοπούλου Αθανασία, ομιλία με θέμα «Οι τρεις Ιεράρχαι». Στάθη Σοφία, υπεύθυνος για Ε.Ε.Σ. Νεότητος, οι μαθητές ερυθροσταυρίτες θα ασχοληθούν με θέματα επιδέσεως τραυμάτων, καθαριότητος, εξωραϊσμού κι αλληλοβοηθείας. Ακόμη υπεύθυνος δια την εύρυθμο λειτουργία του σχολικού φαρμακείου, ομιλία στις 10-5 με θέμα «Εορτή Μάνας». Λίτα Αναστασία, ομιλήτρια στις 11-10-76 με θέμα «Απελευθέρωσις Κοζάνης εκ του Τουρκικού ζυγού», στις 23-12-76 «Η σημασία της γεννήσεως του Σωτήρος δια την ανθρωπότητα», υπεύθυνη για δανειστική βιβλιοθήκη.

Η διευθύντρια του σχολείου κατά τη συνεδρίαση  με θέμα «Διάγραμμα δραστηριοτήτων του 1ου Δημοτικού σχολείου Κοζάνης» ανέφερε ότι σύμφωνα με το νόμο  σκοπός της αγωγής είναι να πλουτίσει τις εμπειρίες των μαθητών, να διεγείρει και να αναπτύξει τις σωματικές και διανοητικές ικανότητες, να εισαγάγει αυτούς στη γνώση του φυσικού και ιστορικού κόσμου, να καλλιεργήσει την παρατηρητικότητα, το στοχασμό και την ευαισθησία των, να αφυπνίσει την ηθική συνείδηση και να θέσει τις βάσεις της θρησκευτικής, εθνικής και ανθρωπιστικής αγωγής.

Το προσωπικό στον τομέα της σχολικής εργασίας αποφάσισε να προπαρασκευάζεται εκ σοβαρών επιστημονικών πηγών, π.χ εγκυκλοπαιδειών, ύλης και Διδακτικής Σαλισιάνου.

Σχολικές εργασίες κατ’ οίκον δια Α΄ και Β΄ τάξεις 1-1.30 ώρας, δια τις τάξεις Γ΄ και Δ΄ 1.30-2.30, δια τις τάξεις Ε΄και Στ΄ 2 ως 2.30 ώρες.

Οι διδασκαλίες των μαθημάτων θα στηριχθούν στην αρχή της εποπτείας και του διαλόγου.

Στον τομέα Διοικήσεως του σχολείου αποφασίστηκε πιστή εφαρμογή, απάντων των διαταγών των Προϊσταμένων Αρχών, άψογος συμπεριφορά, πλήρη συνεργασία και σύμπνοια μεταξύ του διδακτικού προσωπικού, τήρηση καθαριότητας του αύλειου χώρου.

Κλείνοντας το Πρακτικό τονίζει: «Οι δάσκαλοι αναλίσκοντες απάσας τας σωματικάς, ψυχικάς και πνευματικάς των δυνάμεις, καθ’ όλον το σχολικόν έτος 1976-77 θα επιδιώξουν τη διαπαιδαγώγηση των μαθητών, ους διακαώς επιθυμούν να ίδουν ικανούς πολίτας της αυριανής Ελλάδος».

Επιλέγει και ονομάζει Σημαιοφόρον την Παγούνη Μαριάνη της Στ΄ τάξης και παραστάτες τον Καραμάρκο Κων/νο, Στωικό Γεώργιο της Στ΄, τη Μητλιάγκα Παρασκευή της Ε΄, το Τζήμκα Χαρίσιο της Δ΄και Παπαζαχαρία Ανδρέα της Γ΄ (27/10).

1977

Επιλέγει και ονομάζει Σημαιοφόρον τον Κρανιώτη Μιχαήλ της Στ΄ τάξης και παραστάτες την Τούσινα Στυλιανή, Μητλιάγκα Παρασκευή της Στ΄, τον Κούρτη Χρυσόστομο της Ε΄, Παπαζαχαρία Ανδρέα της Δ΄, τον Κούρτη Στέφανο της Β΄ (27/10).

Στις 23-2-78 με πρακτικό ορίσθηκε η διδασκάλισσα Περισοράτη Ελισάβετ υπεύθυνη της δανειστικής βιβλιοθήκης για την κανονική, ανελλιπή και εύρυθμη λειτουργία ώστε να επιτευχθεί η πλήρης και επωφελής αξιοποίησή της.

1978

Κατανομή διδακτικού προσωπικού: Ελπίδα Τσουκαλίδου, Α΄ τάξη, εποπτεία των δανειστικών βιβλιοθηκών του σχολείου. Παπαευαγγέλου Ελένη, υπεύθυνη εποπτικών μέσων, χαρτών, εικόνων Φυσικής Ιστορίας, Θρησκευτικών. Σαλαγκιώτη Θεοδώρα, υπεύθυνη για τον Ε.Ε.Σ.Ν ως και για την εύρυθμη λειτουργία του σχολικού φαρμακείου. Σιώζος Γεώργιος, διευθυντής. Υπεύθυνος για την καθαριότητα, τον ευπρεπισμό του διδακτηρίου και του αυλείου χώρου, του σχολικού συνεταιρισμού και της Μαθητικής Αυτοδιοίκησης. Ιορδανίδης Σάββας, υπεύθυνος των οργάνων Φυσικής Πειραματικής και Χημείας. Δερβίσης Αθανάσιος, υπεύθυνος γυμναστικής και θα έχει το γενικό πρόσταγμα κατά τις γιορτές και τελετές του σχολείου. Ο διευθυντής κατά τη συνεδρίαση της 14/9 με θέμα κατανομή υπευθυνοτήτων στους διαφόρους τομείς δραστηριότητας του Σχολείου αρχικά ευχήθηκε υγεία ατομική και οικογενειακή, ευόδωση του θείου και υψηλού έργου της διαπαιδαγωγήσεως των μικρών μαθητών και κάλεσε τους δασκάλους σε μια γόνιμη εργασία για την καλή λειτουργία του Σχολείου και πρόοδο των μαθητών. Για να επιτευχθεί τούτο χρειάζεται η εξασφάλιση ομοφωνίας, καθορισμός ενιαίας γραμμής οργανώσεως της σχολικής ζωής και εργασίας, απαιτεί τον κατάλληλο καταμερισμό ευθυνών και αρμοδιοτήτων, τον αλληλοσεβασμό και μηδενισμό των εγωισμών όλων που συνεργάζονται. Ομιλίες ορίσθηκαν οι ίδιες όπως το 1976.

Επιλέγει και ονομάζει Σημαιοφόρον εκ περιτροπής την Παγούνη Άννα, Κούρτη Χρυσόστομο, Τζήμκα Χαρίσιο της Στ΄ τάξης και παραστάτες Παπαζαχαρία Ανδρέα της Ε΄, Σιαφάκα Αθανάσιο Δ΄, τον Κούρτη Στέφανο της Γ΄ (27/10).

Αποφασίστηκε πραγματοποίηση ψυχαγωγικής εκδρομής στην περιοχή Σιώποτο. Η μετάβαση μέχρι ενός σημείου θα πραγματοποιηθεί με αστικά λεωφορεία. Θα συμμετέχει το σύνολο των μαθητών (220 μαθ.) (22/5).

1979

Κατανομή τάξεων: Ανθούλα Τσιλφίδου, Α΄ τάξη. Υπεύθυνη για τον Ε.Ε.Σ Νεότητας ως και για την εύρυθμη λειτουργία του σχολικού φαρμακείου. Ομιλία «Μακεδονικός Αγώνας-Παύλος Μελάς», «Το έργο του ΕΕΣΝ». Ελπίδα Τσουκαλίδου, δανειστική και μαθητική βιβλιοθήκη. Ομιλία «Η αποταμίευση και τα αγαθά αποτελέσματά της», «Η σημασία της Γεννήσεως του Σωτήρος για την ανθρωπότητα». Θεοδώρα Σαλαγκιώτη, υπεύθυνη χαρτών, εικόνων Φ. Ιστορίας και Θρησκευτικών. Ομιλία «Οι τρεις Ιεράρχες» και για τη γιορτή της Μάνας. Αθανάσιος Δερβίσης, βοηθός του διευθυντή για την τήρηση του Αρχείου, ως και υπεύθυνος εορτών. Γεώργιος Σιώζιος, διευθυντής υπεύθυνος του τομέα καθαριότητας και ευπρεπισμού, σχολικό συνεταιρισμό και Μαθητική Αυτοδιοίκηση βοηθούμενη από την Ανθούλα Τασιλφίδου. Ομιλίες: κατά την έναρξη του σχολικού έτους: «Καθήκοντα και υποχρεώσεις μαθητών και γονέων προς το σχολείο», «Απελευθέρωση Κοζάνης από τον Τουρκικό ζυγό». Σάββας Ιορδανίδης, υπεύθυνος οργάνων Φυσικής Πειραματικής. Ομιλία με θέμα «Γιορτή της Σημαίας».

Επιλέγει και ονομάζει Σημαιοφόρον εκ περιτροπής την Αλίκη Φίσκα, Ανδρέα Παπαζαχαρία, Αθανάσιο Σιώζιο της Στ΄ τάξης και παραστάτες Θεοφυλάκτου Σαλώμη της Ε΄ , τον Κούρτη Στέφανο της Δ΄ Δεν υπάρχει για τη Γ΄ (27/10).

1980

Τσουκαλίδου Ελπίδα Α1, υπεύθυνη χαρτών. Παπαευαγγέλου Ελένη Α2. Σαλαγκιώτη Θεοδώρα Β΄, υπεύθυνη μαθητικής δανειστικής βιβλιοθήκης. Βουχάρα Αναστασία, υπεύθυνη για τον ΕΕΣΝ, φαρμακείου.

Αθανασιάδης Απόστολος, υπεύθυνος για την τήρηση Πρωτοκόλλου, αλληλογραφίας. Δερβίσης Αθανάσιος, υπεύθυνος εποπτικών οργάνων Φ. Πειραματικής και Χημείας, για γραφομηχανή, παρελάσεις.

Ιορδανίδη Σάββας, διευθυντής, υπεύθυνος καθαριότητας και ευπρεπισμού.

Εορτές 28η Οκτωβρίου μαθητές Γ΄ και Δ΄ τάξεων. Χριστουγέννων Α΄ και Β΄ τάξεις. Τριών Ιεραρχών Δ΄, Ε΄ και Στ τάξεις, 25η Μαρτίου Ε΄ και Στ τάξεις. Των εξετάσεων όλοι μαζί.

Επιλέγει και ονομάζει Σημαιοφόρον εκ περιτροπής τη Σαλώμη Θεοφυλάκτου, Βσιλική Μαλούτα, Αρχοντή Ηλιάδου Στ΄ τάξης και παραστάτες Θεοφυλάκτου Σαλώμη της Ε΄ , τον Κούρτη Στέφανο της Ε΄, Ελένη Δημουδιά της Δ΄, τη Μάρθα Κουσουντίδου της Γ΄ (27/10).

1981

Επιλέγει και ονομάζει Σημαιοφόρον τον Κούρτη Στέφανο του Νικολάου της Στ΄ τάξης και παραστάτες τη Θεοφυλάκτου Ελένη του Γαβριήλ, τη Μπαντώλα Ελένη του Κυριάκου της Στ΄ , τη Δημουδιά Ελένη του Ιωάννη της Ε΄, την Παπακώστα Αγνή του Γεωργίου της Δ΄τάξης, το Ροδακινιά Πέτρο του Βασιλείου της Γ΄ τάξης (27/10).

1982

Ορίζει Σημαιοφόρον την Ηλιάδου Βασιλική του Δημητρίου της Στ΄ τάξης και παραστάτες το Λούτα Ευάγγελο του Δημητρίου, Λιούπα Δημήτριο του Κων/νου της Στ΄ , τον Καραθάνο Κων/νο του Γεωργίου της Ε΄, τη Θεοδωρίδου Μαρία του Θεοδώρου της Δ΄τάξης, την Κουτσογεωργοπούλου Βασιλική του Χρίστου της Γ΄ τάξης (27/10).

1983

Ορίζει Σημαιοφόρον τον Καραθάνο Κων/νο του Γεωργίου της Στ΄ τάξης και παραστάτες την Παπακώστα Αγνή, Γκάγκαλη Κων/νο, της Στ΄,  Μπιμπίρη Κων/νο της Ε΄, Κουτσογεωργοπούλου Βασιλική της Δ΄τάξης, τον Πλόσκα Αθανάσιο μαθητή της Γ΄ τάξης (27/10).

1984

Κατόπιν κληρώσεως ορίζει Σημαιοφόρον την Αθανασιάδου Αικατερίνη με αναπληρωτή το Ροδακινιά Πέτρο της Στ΄ τάξης και παραστάτες τη Θεοδωρίδου Μαρία, Τολιόπουλο Ευθύμιο της Στ΄, Κουτσογεωργοπούλου Βασιλική, Σπυρίδη Δημήτριο, Τσιαϊρη Γεώργιο  της Ε΄ ( 27/10).

1985

Ορίζουν Σημαιοφόρους τους Σπυρίδη Δημήριο και Κουτσογεωργοπούλου Βασιλική οι οποίοι διακρίνονται για το ήθος, το παράστημα, την επιμέλεια. Ως παραστάτες τους Ιωάννη Θεοφύλακτο, Αικατερίνη Πελτέκη, Γεώργιο Τσαϊρη, Μπλάνο Γεώργιο της Στ΄ τάξης (25/10).

1986

Ορίζει Σημαιοφόρο την Αγνή Γκατζόφλια και αναπληρώτρια την Ευτυχία Φασνάκη. Παραστάτες την Τότσικα Αικατερίνη, Κλασίνα Χαρίκλεια της Στ΄ τάξης και Κοντού Αθηνά, Κεφαλίδη Ανέστη, Λιούφη Νικόλαο της Ε΄τάξης (25/10).

1987

Ορίζει Σημαιοφόρο για την 28η Οκτωβρίου τη μαθήτρια της Στ΄ τάξης Κοντού Αθηνά και παραστάτες τον Κεφαλίδη Ανέστη, Παχίνη Νικόλαο της Στ΄ τάξης και Καραπακλίδη Σταύρο, Εμποροπούλου Παρθένα, Φίλιου Αθανασία της Ε΄τάξης. Σημαιοφόρο για την 25η Ματίου το Σιδηρόπουλο Νικόλαο και παραστάτες την Κοκκαλιάρη Βασιλική, Τραγυλιά Ελευθερά της Στ΄τάξης και Δημόπουλο Παναγιώτη, Καλέα Αναστασία, Κουταλιανού Μαλαματή της Ε΄ τάξης ( 9/10).


1988

Για την 11η Οκτωβρίου ημέρα απελευθερώσεως της Κοζάνης σημαιοφόρο την Καλέα Αναστασία και παραστάτες τους Σαλαμπουκίδη Σταύρο, Καραπακλίδη Σταύρο της Στ΄ και Παπαντώνη Μαρία, Αδαμίδου Κυριακή, Μουστάκα Θεοδώρα της  Ε’. Για την 28η Οκτωβρίου σημαιοφόρο το Φίλιο Αθανάσιο. Παραστάτες τη Δεληβάνη Φωτεινή, Εμποροπούλου Παρθένα της Στ΄τάξης και Κεφαλίδου Πετρούλα, Παπαδοπούλου Ιωάννα, Κυριαζίδη Φίλιππο της Ε΄ τάξης. Για την 25η Μαρτίου σημαιοφόρο το Δημόπουλο Παναγιώτη. Παραστάτες την Κουταλιανού Μαλαματή, Γάσπαρη Μαρία της Στ΄ και Μπιζάνη Ερασμία, Παπασπανό Νικόλαο, Σιδηρόπουλο Παναγιώτη της Ε΄ τάξης. Επίσης σημαιοφόρους για την εορτή του Πολυτεχνείου το Σαμαρά Αριστείδη, του Αγίου Νικολάου τον Κωδουνά Χαρίσιο, για την Πρωτοχρονιά τον Καραγιορδανίδη Παύλο και για τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών το Ζιώγα Κων/νο.

1989

Σημαιοφόροι: Για την 11η Οκτωβρίου Σιδηρόπουλο Παναγιώτη. 28η Οκτωβρίου Παπαδόπουλο Ιωάννη. Αγίου Νικολάου Παπασπανό Νικόλαο. Επέτειο Ηνωμένων Εθνών Κουτσιάδη Βασίλειο.  Πρωτοχρονιά Κυριαζίδη Φίλιππο. Τριών Ιεραρχών Παπαντώνη Μαρία. 25η Μαρτίου Μπιζάνη Μαρία.

1990

Σημαιοφόροι: 28η Οκτωβρίου Κουταλιανό Παναγιώτη. Αγίου Νικολάου Ζησόπουλο Ιωάννη. Επέτειο Ηνωμένων Εθνών Μακρίδη Γιώργο.  Πρωτοχρονιά  Συγκούνη Χρήστο. Τριών Ιεραρχών Φίλιου Αναστασία. 25η Μαρτίου Μπαρτζώκα Ζήση.

1991

Σημαιοφόροι: Για την 11η Οκτωβρίου Ζιάκα Παναγιώτα. 28η Οκτωβρίου Αρβανίτου Μαρία. Αγίου Νικολάου Σαϊθγέντ Σουλεϊμάν Δήμητρα. Επέτειο Ηνωμένων Εθνών Κυριακίδη Θεόδωρο. Πρωτοχρονιά Ιορδανίδου Ζωή. Τριών Ιεραρχών Μπατσή Δέσποινα. 25η Μαρτίου Καλέα Θεοδώρα.

1992

Σημαιοφόροι: Για την 11η Οκτωβρίου Παπαχριστοδούλου Θεοδώρα. 28η Οκτωβρίου Ταγάρα Θεοδώρα. Αγίου Νικολάου Ιορδανίδου Σταυρούλα. Πρωτοχρονιά. Τριών Ιεραρχών Καραγιοβάννη Βασίλειο. 25η Μαρτίου Κατσιούλη Νικόλαο.

1993

Σημαιοφόροι: 28η Οκτωβρίου Παλιανόπουλο Δημήτριο. Αγίου Νικολάου Κατσιούλη Ανδρομάχη. Τριών Ιεραρχών Βρούτση Λυκούρφο. 25η Μαρτίου Κρικέλη Χαράλαμπο.

1994

Σημαιοφόροι: 28η Οκτωβρίου Μουστάκα Βασιλική. 25η Μαρτίου Γακόπουλο Ευθύμιο.

1995

Σημαιοφόροι: Α΄ περιόδου (ως 31 Ιανουαρίου) Παπούντζα Βασιλική. Β΄περιόδου Γιολδάσης Στυλιανός.

1996

Σημαιοφόροι: Α΄περιόδου  Θεοδωρίδης Χαράλαμπος. Β΄περιόδου Υψηλάντη Κυριακή.

1997

Σημαιοφόροι: Α΄περιόδου  Πατιάς Μανόλης. Β΄περιόδου Τσιάμη Αλεξάνδρα.

1998

Σημαιοφόροι: Α΄ περιόδου Τσέλλιος Αθανάσιος . Β΄ περιόδου Σελημίδης Δημήτριος.

1999

Σημαιοφόροι: Α΄περιόδου Μαρόπουλο Νικόλαο . Β΄ περιόδου Μικρού Θεόδωρος.

2000

Σημαιοφόροι: Α΄περιόδου Αθανασιάδης Ευθύμιος . Β΄ περιόδου Μούσιου Γεωργία.

 

2001

Σημαιοφόροι: Α΄περιόδου Καρπουζά Μαριάνα . Β΄ περιόδου Ζιάκας Ραφαήλ.

2002

Σημαιοφόροι: Α΄περιόδου Μποζαντζής Ευάγγελος . Β΄ περιόδου Γάτας Κων/νος.

2003

Σημαιοφόροι: Α΄περιόδου Αποστόλου Άννα . Β΄ περιόδου Κουκουλοπούλου Αναστασία.

2004

Σημαιοφόροι: Α΄περιόδου Παπαδημοπούλου Καλλιόπη. Β΄ περιόδου Τρίτσκα Αικατερίνη.

2005

Σημαιοφόροι: Α΄ περιόδου Μαχαιροπούλου Μαρία . Β΄ περιόδου Φραντζέζου Χιονία.

2006

Σημαιοφόροι: Α΄ περιόδου Κυριακοπούλου Θεοδώρα . Β΄ περιόδου Τόττα Άννα.

2007

Σημαιοφόροι: Α΄ περιόδου Δερμιτζάκης Νικόλαος. Β΄ περιόδου Τρίτσκας Αθανάσιος.

2008

Σημαιοφόροι: Α΄ περιόδου Γκαλιαμούτσας Παντελεήμων. Β΄ περιόδου Χαλβατζής Καλλίνικος

2009

Σημαιοφόροι: Α΄ περιόδου Παπά Μαρία. Β΄ περιόδου Μαυροπούλου Στέλλα

2010

Σημαιοφόροι: Α΄ περιόδου Μαμάτσιου Βασιλική. Β΄ περιόδου Μαυροπούλου Ελένη

 



[1] ΓΑΚ Κοζάνης ΑΒΕ 14 ΣΑΕ 1ως 10. Βιβλία Πρακτικών Συλλόγου Διδασκόντων Αρχείο Δημοτικού Σχολείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου