Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021

Μπούρινος 6ο "Δραστηριότητες Πολιτιστικού Συλλόγου Εξάρχου-Καλοκαίρι 2013"

 

 

Κεφάλαια 2, 3, 4. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΞΑΡΧΟΥ-ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2013

Γράφει ο Βασίλης Αποστόλου

Ο Ε.Ε.Ε Σύλλογος Εξάρχου Γρεβενών “Ο ΜΠΟΥΡΙΝΟΣ” πραγματοποίησε το καλοκαίρι του 2013 τις παρακάτω δραστηριότητες.

Τρύπια Πέτρα: Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του συλλόγου “Γνωρίζω τον τόπο μου”, στις 8 Αυγούστου 2013, μετά από περπάτημα τεσσάρων χιλιομέτρων μέσα από δρυοδάση και δύσβατα μονοπάτια φτάσαμε στο μνημείο της φύσης της κατακίτρινης “Τρύπια Πέτρα”.  Ο τόπος βρίσκεται στη συμβολή των ρεμάτων του Μαντανόλακα και Ντιλμπάνου, στα όρια των περιοχών των οικισμών Εξάρχου-Δαφνερού. Ο τόπος γέμει από κρανιές, φουντουκιές, αγριολεύκαδα, κέδρα, βελανιδιές. Ήταν και είναι τόπος συνάντησης των κυνηγών, των τσοπαναραίων. Όλοι τους περνάνε το σώμα τους μέσα  από την τρύπια πέτρα και αρέσκονται να γράφουν τα ονόματά τους. Εκεί πήραμε το παραδοσιακό τοπικό τσίπουρο με εκλεκτούς τσιπουρομεζέδες και αναψυκτικά  για τα σχολιαρόπαιδα που συμμετείχαν. Η διαδρομή ήταν πολύ κοπιαστική καθότι τα μονοπάτια έχουν κλείσει από την πυκνή βλάστηση.

Έξαρχος-Βάρης: Συνεχίσαμε τη γνωριμία του τόπου μας ακολουθώντας στις 20-8-2013  με τη διαδρομή Έξαρχος-Βάρης. Στα επτά χιλιόμετρα πεζοπορίας μας δόθηκε η δυνατότητα να μιλήσουμε για την ιστορία του τόπου, για την τοποθεσία “Σταυρός” όπου ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός κατά το πέρασμά του έστησε σταυρό το έτος 1775 ( πρώτο χιλιόμετρο  Εξάρχου-Βάρης) για τα τοπωνύμια, για τις οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής, για τον οικισμό Βάρης. Καταλήξαμε στο μοναδικό καφέ του χωριού. Οι κάτοικοι είδαν θετικά την επίσκεψή μας.

Εξωραϊσμός του χωριού: Στις εισόδους του χωριού στήσαμε καλαίσθητες πινακίδες  με καλωσόρισμα των ταξιδιωτών, με παράκληση να μειώσουν οι οδηγοί την ταχύτητα. Στην κεντρική πλατεία με τη συνδρομή των μαθητών του χωριού βάψαμε τη βρύση του συλλόγου, τοποθετήσαμε γρανιτένια ομοιώματα από την πανίδα του χωριού, πέρδικα, αετός κι από τη χλωρίδα ένα μανιτάρι. Τοποθετήσαμε ενημερωτικές πινακίδες στη βρύση για το υψόμετρο του οικισμού (730μ), του Μπούρινου (1866μ), για την απελευθέρωση του χωριού (9-10-1912), την αναθηματική στήλη με τους πεσόντες του χωριού. Για πολλές ημέρες οι μικροί μας μαθητές ασχολήθηκαν  με το βάψιμο της παιδικής χαράς. Ο Σύλλογος αντάμειψε τα παιδιά με τη λειτουργία του γηπέδου του βόλεϊ με την προμήθεια μπάλας, διχτυού.

Ο Σύλλογος θέλει να εκφράσει δημόσια τις ευχαριστίες προς τη νεολαία του χωριού που αγκάλιασε τις εκδηλώσεις του συλλόγου μας, που νοιάσθηκε  και συμμετείχε  βιωματικά στον εξωραϊσμό του χωριού, που διψά να μάθει για την ιστορία του γενέθλιου τόπου.

 

 

 

 

 


 

 

 


 


 


 

 


 




 

 


Περιοδικό "Ο Μπούρινος". Ετήσια έκδοση του Επιμορφωτικού-

Εξωραϊστικού-Εκπολιτιστικού Συλλόγου Εξάρχου Γρεβενών  "Ο ΜΠΟΥΡΙΝΟΣ".

Έτος έκδοσης 2014,  σελίδες 96, κεφάλαια 55.

6o Τεύχος. Έτος 6ο.

Η επικαιρότητα που παρατίθεται στο παρόν τεύχος αφορά το 2013.

Επιμελητής έκδοσης: Βασίλης Αποστόλου

ISSN:2241-0805

Σύνολο τευχών έξι (αρ.6):

2009=σελ.64

2010= σελ.80

2011= σελ.80

2012= σελ.96

2013= σελ.160

2014= σελ. 96.

 

 

 

 

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου