Παρασκευή 14 Μαΐου 2021

Προτομές Ανδριάντες Μνημεία Κοζάνης " Μνημείο πεσόντων"

 


 

 

Δασκάλου του Αου Δημοτικού Σχολείου Κοζάνης

Προτομές-Ανδριάντες –Μνημεία Κοζάνης

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης

Κοζάνη 2006 σελίδες:238

ISBN:960-87195-6-9

 

Κεφάλαιο 16. ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ

Μνημείο Πεσόντων στην πλατεία Συντάγματος

 

Στην αριστερή πλευρά του περιβόλου, διαβάζουμε.

31-10-82

Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΦΕΔΡΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ

ΣΕ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ

ΕΚΕΙΝΩΝ ΠΟΥ ΕΠΕΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1977-1982

 

  Στις δύο όψεις του μνημείου αναγράφεται

ΘΕΛΕΙ ΑΡΕΤΗΝ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

      

            Ο τοπικός τύπος επισημαίνει την ανάγκη ανεγέρσεως μνημείου Πεσόντων. Το 1963 συνιστάται ερανική επιτροπή. Συγκεντρώθηκε το ποσό των 4.488 δραχμών.

Το 1980 ο Σύλλογος Εφέδρων Αξιωματικών αναλαμβάνει τη δαπάνη ανέγερσης του μνημείου.

            Τον Ιανουάριο του 1982 κατά την κοπή της βασιλόπιτας των Εφέδρων Αξιωματικών το νόμισμα το τυχαίνει ο δήμαρχος. Υπόσχεται ότι ο δήμος αναλαμβάνει τις εργασίες πρασίνου στο χώρο του μνημείου.

            Το ποσό που δαπανήθηκε ανήλθε στο ποσό των 1.500.000 δραχμών. Το μνημείο αποτελείται από τρία βασικά στοιχεία. Το πρώτο συμβολίζει την ανάταση και το μεγαλείο του Έλληνος πολεμιστού. Το δεύτερο τη θυσία. Το τρίτο τη δύναμη και την αποφασιστικότητα του Έλληνος να υπερασπιστεί τα ιδανικά και τα δίκαια της φυλής.(4\159-173)

            Την Κυριακή  31 Οκτωβρίου 1982 έγιναν τα αποκαλυπτήρια  του Μνημείου Πεσόντων του 1940-1945.

            Το μνημείο αποκάλυψε ο Νομάρχης Κοζάνης Θεόδωρος Χαλάτσης. Κατατέθηκαν στεφάνια, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, ανεκρούσθη ο Εθνικός  Ύμνος. Δεξίωση δόθηκε στη Στρατιωτική Λέσχη. Πριν την αποκάλυψη εψάλη επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Μητροπολίτη Διονυσίου. Ο δε πρόεδρος του Συνδέσμου Αλ. Βαχτσεβάνος στην ομιλία του μεταξύ άλλων τόνισε.

«Το μνημείο που ορθώνεται μπροστά μας στήθηκε από τους εφέδρους αξιωματικούς του Νομού Κοζάνης σε τιμή και δόξα όλων εκείνων των συμπατριωτών που ‘δωσαν στο βωμό της πατρίδας ότι πολυτιμότερο είχαν, τη ζωή τους για να αναπνέουμε εμείς και τα παιδιά μας από το ζωογόνο αέρα της ελευθερίας. Είναι ιερό το χρέος της κάθε γενιάς να τιμά τους νεκρούς της και ν’ αποθανατίζει τη μνήμη τους. Η μνήμη των νεκρών διδάσκει, παραδειγματίζει, φρονηματίζει εθνικά και υπενθυμίζει στον καθένα χωριστά αλλά και στις επερχόμενες γενιές γενικότερα το θνήσκειν υπέρ πατρίδος». (50\2-11-82) Στο τέλος της ομιλίας ανακοινώνει ότι το μνημείο οι έφεδροι αξιωματικοί το παραδίδουν στο Δήμο και τον παρακαλούν να το διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού.

            Το μνημείο των Πεσόντων βρίσκεται επί  της πλατείας Συντάγματος. Η σημερινή του κατάσταση δεν ταιριάζει με τον πολιτισμό και την ιστορία της πόλης μας.

             

 https://basileiosapostolou.blogspot.com/2021/05/1883-1962.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου