Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

8.Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΑΖΙΣΜΟΥ (1941-1944) ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 9-5-2010


Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΑΖΙΣΜΟΥ (1941-1944) ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 9-5-2010

ΑΠOΣΠΑΣΜΑ ΟΜΙΛIΑΣ


Εισαγωγή

Το ελληνικό κράτος με νόμο του 1999 καθιέρωσε την 9η Μαΐου, ημέρα λήξης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ως ημέρα πανελλαδικού εορτασμού των εθνικών αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του φασισμού και του Ναζισμού 1941-44. Σα σήμερα το μεσονύκτιο της 8ης προς 9η Μαΐου 1944 στην πόλη Ρενς της Γαλλίας υπογράφτηκε ενώπιον του στρατηγού Αϊζενχάουερ και παρουσία των επιτελαρχών Γαλλίας, Αγγλίας, Ρωσίας, Αμερικής από το Γερμανό ναύαρχο Νταίνιτς, ο Χίτλερ είχε αυτοκτονήσει, η παράδοση των γερμανικών στρατευμάτων άνευ όρων κι έτσι έχουμε την τυπική λήξη του β΄ παγκοσμίου πολέμου επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Καταστροφές-Αντίποινα
Μπροστά σ’ αυτό το αντιστασιακό κίνημα της περιοχής μας οι Γερμανοί απαντούν με πυρπολήσεις, εκτελέσεις, δήμευση της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.
Τον Οκτώβριο και Νοέμβριο του 1943 οι βάρβαροι Γερμανοί έκαψαν επανειλημμένως την Ποντοκώμη. Από τις 300 οικίες καταστράφηκαν τελείως οι 280.
Στο Τριγωνικό στις 2 Ιουλίου 1943 πυρπολήθηκαν τα 75 σπίτια από τα 110. Αναφέρουν στο Νομάρχη το Μάρτιο του 44 ότι ζούνε σε καλύβες χωμένοι στο χώμα, χωρίς κλινοσκεπάσματα. Πάσχουν από ιατρική περίθαλψη, πολλοί πέθαναν από κρυολογήματα και τώρα τέσσερις από πνευμονία. Το φάρμακο που δίδουν στους αρρώστους είναι χόβολη στα πλευρά και ζεστή κεραμίδα.
Στις 23 Δεκεμβρίου 1943 οι κατακτητές πυρπόλησαν το χωριό Καταφύγι. Οι κάτοικοι της Μεσιανής περιέθαλψαν 40 οικογένειες Καταφυγιωτών περισσότερο από ένα μήνα. Όταν το 1941-42 οι Γερμανοί επισκεύαζαν την από τους Άγγλους ανατιναχθείσα γέφυρα Κοζάνης-Σερβίων του ποταμού Αλιάκμονα, είχαν μαζί τους και ένα τάγμα αιχμαλώτων Σέρβων, οι οποίοι τρέφονταν με τα υπολείμματα τροφών των γερμανικών στρατιωτών. Αυτούς τους αιχμαλώτους οι κάτοικοι της Μεσιανής τους ανέλαβαν υπό την προστασία των, προσφέροντας σ’ αυτούς ανάλογο τροφή επί έξι ολόκληρους μήνες.
Τα χωριά Πύργοι της Εορδαίας με 323 νεκρούς εκ των οποίων τα οκτώ ήταν αβάπτιστα και το Μεσόβουνο με 221 νεκρούς πλήρωσαν το βαρύτερο φόρο αίματος την περίοδο της ναζιστικής θηριωδίας. Στο Βατερό και στην Παναγία Κοζάνης πάνω από 70 πατριώτες εκτελέστηκαν τον Ιανουάριο του 1944 από τις δυνάμεις της βαρβαρότητας σε αντίποινα εκτελέσεως γερμανού γιατρού.
Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής στο Νομό Κοζάνης-Γρεβενών οι Γερμανοί εκτέλεσαν 1548 Έλληνες πατριώτες. Ο Ιταλοί μέχρι τη συνθηκολόγηση στις 8 Σεπτεμβρίου 1943 εκτελούν αντίστοιχα 176 Έλληνες πατριώτες.
Και μία έκκληση δασκάλου στα χρόνια της κατοχής «Σεβαστέ κύριε Επιθεωρητά. Ευσπλαχνίσου μας. Δεν έχω παπούτσια να έλθω εις τα Γρεβενά. Σας παρακαλώ πολύ κάνετε ότι μπορείτε».


Επίλογος
...Πρέπει κι επιβάλλεται να ερμηνεύσουμε σωστά την έννοια του πατριωτισμού. Τον πατριώτη σήμερα δε θα τον περιμένουμε να τον βρούμε στα πολεμικά πεδία των μαχών
Σήμερα τον πατριωτισμό μας πρέπει να τον δείχνουμε σε έργα ειρήνης που είναι μονιμότερα και σταθερότερα. Η υπευθυνότητα των πολιτικών, η χρηστή διακυβέρνηση, η φορολογική συνείδηση, η ευσυνειδησία του επιστήμονα, η εντιμότητα του εμπόρου, η υπευθυνότητα του εργάτη, η προστασία του περιβάλλοντος, η οικονομική ανάπτυξη, η δημιουργία θεσμών αποδεκτούς από την ολότητα, η δημιουργία παραγωγικών θέσεων εργασίας, ο σεβασμός της προσωπικότητας, η αλληλεγγύη προς τους αδυνάτους, , η μελέτη και η ανάδειξη της ιστορίας τοπικής και εθνικής όπως ορθά πράττουν ο Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών με τη λειτουργία του μουσείου του Μακεδονικού Αγώνα και ιστορικού τμήματος του κεντρικού Μουσείου κι ο Δήμος με τη λειτουργία Μουσείου Εθνικής Αντίστασης 1941-44 είναι πράξεις πατριωτικές που συμβάλλουν στην ολοκλήρωση της προσωπικότητάς μας και την πρόοδο της πατρίδας μας.
Και μία πρόταση στη δημοτική αρχή. Μετά το πέρας των εκδηλώσεων σκόπιμο θεωρώ να γίνεται μία δεξίωση στο χώρο λειτουργίας του Μουσείου της Εθνικής Αντίστασης, έτσι θα δίδεται η ευκαιρία σε πλήθος συμπολιτών μας να βιώσουν ακόμη περισσότερο την εθνική αντίσταση 41-44 της περιοχής μας.
Γιατί εμείς οι εκπαιδευτικοί λέμε ότι μία εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου