Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

7.Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΥΤΙΚΟΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΥΤΙΚΟΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ

Την Τετάρτη 24 Μαρτίου 2008 και ώρα 13.30 θα πραγματοποιηθεί ομιλία στην αίθουσα εκδηλώσεων της Νομαρχιακής Αυτοδιοικήσεως Κοζάνης από το δάσκαλο του Δημοτικού σχολείου Γ.Κονταρής (πρώην 1ο Δημοτικό Σχολείο Κοζάνης) Βασίλη Αποστόλου υπεύθυνο σύνταξης του περιοδικού “ΜΠΟΥΡΙΝΟΣ” για την περιφέρεια Βεντζίων- Γρεβενών-Κοζάνης και Γραμματέα του Συλλόγου Γρεβενιωτών Κοζάνης “Ο ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ”.



ΑΡΧΗ ΟΜΙΛΙΑΣ



«3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ1830 ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ


Λονδίνο. Υπουργείο Εξωτερικών.
Παρόντες οι πληρεξούσιοι της Μεγάλης Βρετανίας, Γαλλίας, Ρωσίας.
Αποφασίζεται
Η Ελλάς θέλει σχηματίσει εν Κράτος ανεξάρτητον, και θέλει χαίρει όλα τα δίκαια πολιτικά, διοικητικά, εμπορικά. Περιοχές που απαρτίζουν το ελληνικό κράτος: Πελοπόννησος, Μέρος της Στερεάς Ελλάδας, Εύβοια, Κυκλάδες, Σκύρος, Αμοργός
Η Ελληνική κυβέρνηση θέλει είναι μοναρχική και κληρονομική.
Αμπερντήν, εκπρόσωπος Αγγλίας
Λαβάλ, εκπρόσωπος Γαλλίας
Λιβέν εκπρόσωπος Ρωσίας

Αναμφίβολα η ενδοξότερη σελίδα της ελληνικής ιστορίας είναι η επανάσταση του 1821 που είχε ως επακόλουθο τη συγκρότηση του νεοελληνικού κράτους.

Ο σημερινός μου λόγος δεν έχει τη μορφή πανηγυρικού Δεν είναι διανθισμένος με σχήματα λόγου. Θα παραθέσω ιστορικά γεγονότα της Επανάστασης του Γένους και όσα προηγήθηκαν τα οποία έχουν σχέση με την ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα όσα έχουν σχέση με την Κοζάνη και τους Κοζανίτες γιατί πιστεύω ότι από μόνα τους τα γεγονότα αποτελούν μάρτυρες της ιστορικής αλήθειας και συμβάλλουν στη δημιουργία ιστορικής συνείδησης στην κατανόηση της εθνικής και τοπικής ιστορίας.

Τo 1390 μετά από πολύχρονη πολιορκία το οχυρό κάστρο των Σερβίων πέφτει στα χέρια του Τούρκου δυνάστη. Στα οικονομικά εύρωστα ελληνοχώρια της περιοχής εγκαθίστανται Τούρκοι μεταφερθέντες από τα βάθη της Ασίας. Οι γηγενείς κάτοικοι της πόλης μας κατοικούντες στην περιοχή Σιόποτου, ειρηνόφιλοι, ανοιχτά μυαλά, συμπονετικοί και φιλόξενοι αποδέχονται τους πρώτους Ηπειρώτες εποίκους από την Κόσδιανη της Ηπείρου και τους κυνηγημένους των γύρω χωριών…»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου