Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

226. ΚΑΛΑΝΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ (Πόντου)-Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών Π.Ε Κοζάνης

ΚΑΛΑΝΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ (Πόντου)
Χριστός γεννέθεν χαράν σον κόσμον,
χα καλή ώρα, καλή σ' ημέρα
χα καλόν παιδίν, οψέ γεννέθεν.

Οψέ γεννέθεν, ουρανοστάθεν,
Τον εγγένεσεν η Παναγία,
Τον ενέστεσεν Αϊ Παρθένος.

Έρθαν τη Χριστού τα παλικάρια
και θυμίζ΄ νε τον νοικοκύρην,
νοικοκύρη μ' και βασιλέαν.

Δέβα συ ταρέζ κι έλα σην πόρταν,
δος μας ούβας και λεφτοκάρυα
κι ανείς μας, χαράν σην πόρτας (δις)

Η χριστουγεννιάτικη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016  και ώρα 19.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων Ευξείνου Λέσχη Κοζάνης. Διοργανωτής της εκδήλωσης ο Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών Π.Ε. Κοζάνης όπου και έκανε την πρώτη παρουσία της η νεοσυσταθείσα χορωδία του συλλόγου με χοράρχη το μουσικό και ιεροψάλτη Ευάγγελο Μυλωνά.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον παρουσιαστή της εκδήλωσης κ.Κωνσταντίνο Χρυσάκη. Ακολούθησε χαιρετισμός του προέδρου του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών κ. Αγγέλη Πολύνείκη. Ακολούθησε ομιλία από το θεολόγο, εκδότη , συγγραφέα κ. Δημήτριο Μαυρόπουλο με θέμα :"Η σάρξωση του Λόγου και η θέωση του ανθρώπου"
Στη συνέχεια ακούστηκαν δεκατρία παραδοσιακά τραγούδια από τη χορωδία. Πριν από κάθε τραγούδι οι αφηγητές Παναγιώτης Βασιλειάδης (σκηνοθέτης, ηθοποιός) και Αθανασία Γεωργάκα (ηθοποιός) με επίκαιρα κείμενα μας έφεραν στο πνεύμα των Χριστουγέννων.  Τα κείμενα επιμελήθηκαν οι Απόστολος Παπαδημητρίου (Ηλεκτρολόγος Μηχανικός-συγγραφέας), Αικατερίνη Πεϊνιρτζή (θεολόγος-εκπαιδευτικός),Βασίλης Βίλδος (φοιτητής Νομικής) και Αναστασία Ιωσηφίδου (εκπαιδευτικός). Την επιμέλεια του ήχου και φωτισμού την είχε ο κ.Δαμιανός Αβραμίδης. Την παρουσίαση εικόνων η Ελένη Γκλαβίνα. Επιμέλεια σκηνικού η Χριστίνα Ματιάκη. Την ορχήστρα αποτελούσαν οι:Χάρης Σαλαγκιώτης κλαρίνο, Αχιλλέας Ταμπούρης βιολί, Γεωργία Λώλη κανονάκι, Έφη Μαυρίδου Ούτι, Θεοδοσία Γεμπεκλή Ακορντεόν, Δαμιανός Αβραμίδης Ποντιακή Λύρα, Ζήσης Φτάκας Λαούτο, Στέλιος Μπούκος κρουστά. Συντονισμό ενεργειών ο Αστέριος Χριστοδούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου