Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

10.ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ 17-12-1997- ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ 17-12-1997- ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Γράφει ο Βασίλης Αποστόλου

Στις 17 Δεκεμβρίου του ενεστώτος έτους συμπληρώνονται δέκα χρόνια από το αεροπορικό ατύχημα του Ουκρανικού αεροπλάνου «Γιάγκοβλεφ» στα Πιέρια όρη, κοντά στην πόλη της Κατερίνης.
Όλοι οι επιβαίνοντες, εβδομήκοντα τέσσερις, βρήκαν τραγικό θάνατο εκείνη την παγωμένη νύχτα στην κορυφή «Πέντε Πύργοι» των χιονισμένων Πιερίων ορέων.
Μεταξύ των τραγικών θυμάτων ήταν και ένδεκα συμπατριώτες μας. Από την Αιανή οι Στάμος Νικόλαος ετών 26, Πελέκας Κωσταντίνος ετών 33, Νατσιόπουλος Αλέξανδρος ετών 30, Κουμπούρας Γεώργιος ετών 51, Κοντός Γεώργιος ετών 47, Ζαρκάδας Ηλίας ετών 41, Ζαρκάδας Δημήτριος ετών 58.
Από την Κοζάνη Μπίκας Αθανάσιος ετών 24, από τον Κρόκο Κύρου Ιωάννης, από το Μεταξά Χαρέλας Νικόλαος, από το Βελβεντό ο Βαρσαμής Δημήτριος.
Το αεροπλάνο είχε ξεκινήσει από το αεροδρόμιο της Οδησσού με προορισμό τον αερολιμένα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» της Θεσσαλονίκης. Οι συμπατριώτες μας ήθελαν να περάσουν τα Χριστούγεννα με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Όλοι τους εργαζόταν στην ελληνική Εταιρεία «Ουκρανική Μηχανική» θυγατρική εταιρεία της Μηχανικής του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου.
Δε φτάσανε ποτέ όμως. Το ταξίδι τους σταμάτησε απρόσμενα. Από κει και πέρα αρχίζει το δράμα των προσφιλών τους ανθρώπων. Το γεγονός συγκλονίζει το Πανελλήνιο, πρωτίστως την περιοχή μας.
Οι συγγενείς, οι φίλοι, δεκάδες Αιανιώτες επί τρεις ημέρες συμμετέχουν ενεργά στις έρευνες για την ανεύρεση του μοιραίου αεροπλάνου. Ψάχνουν νύχτα και ημέρα μέσα από αντίξοες καιρικές συνθήκες υπερβάλλοντας τον εαυτό τους.
Τα συντρίμμια του αεροπλάνου εντοπίστηκαν από ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού στις 20 Δεκεμβρίου, ώρα 10.30 π.μ, μετά από εξήντα δύο ολόκληρες ώρες.
Ο πατέρας του αδικοχαμένου Νίκου Στάμου, ο Χαρίσης, αποτύπωσε όλο το χρονικό της τραγωδίας σε βιβλίο 277 σελίδων με τίτλο:
ΣΤΑΜΟΣ Χ. ΝΙΚΟΣ
«ΓΙΑΓΚΟΒΛΕΦ»
Ως αναγνώστης του βιβλίου συγκλονίσθηκα από το περιεχόμενο. Ένιωσα ένα δέος, λύπη για τους συγγενείς των θυμάτων, αγανάκτηση για την ανευθυνότητα των υπευθύνων. Το βιβλίο το διάβασα την ίδια μέρα που μου το έδωσε ο φίλος μου ο Χαρίσης. Αυτό μου συνέβη για πρώτη φορά. Πόνεσα, δάκρυσα, θαύμασα το κουράγιο του πατέρα που επί χρόνια μάζεψε όλο αυτό το υλικό να το κάνει βιβλίο, από ιερή υποχρέωση προς το γιο του, το Νίκο.
Φίλε Χαρίση, όπως αναφέρεις τα γράμματά σου είναι αυτά του δημοτικού. Η αγάπη για το γιο σου, τα πλούσια συναισθήματά σου, η ανθρωπιά σου ήταν τα στοιχεία που σου δώσανε δύναμη να αφιερώσεις αυτό το βιβλίο στα αδικοχαμένα παιδιά της Αιανής που έχασαν τη ζωή τους στο αεροπορικό ατύχημα, στους συγγενείς τους και σε όλα τα θύματα του Γιάγκοβλεφ.
Να προχωρήσεις Χαρίση και στο άλλο σου βήμα, αυτό που συζητήσαμε το πρωινό της Κυριακής (2-12-2007) όταν συναντηθήκαμε στην Αιανή.
Οι τελευταίες σειρές του βιβλίου. «Το βιβλίο αυτό διανέμεται δωρεάν για μνημόσυνο του παιδιού μας ΣΤΑΜΟΥ Χ. ΝΙΚΟΥ για τα δέκα χρόνια από την συντριβή του ουκρανικού αεροπλάνου».

Για το δήμαρχο Αιανής κ. Γ. Τζέλο
Κε Δήμαρχε κατάγομαι από έναν οικισμό της Ελίμειας Χώρας τον Έξαρχο-Βεντζίων του Ν. Γρεβενών. Πρόσφατα με τη συνεργασία των χωριανών μου Στέργιου Χαντέ και Νέστορα Τριανταφύλλου παρέδωσα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής όστρακα από επτά αρχαιολογικούς τόπους του χωριού μου.
Χαίρομαι που η πρωτεύουσά μας η Αιανή έχει την τύχη να διοικείται από ένα δραστήριο, εργατικό και καινοτόμο δήμαρχο.
Θα ήθελα να κάνω δύο προτάσεις που αν θέλετε τις λαμβάνετε υπόψη.
α) Στην πλατεία της Αιανής υπάρχει η προτομή του Χρήστου Μανώλη. Καλό είναι να συμπληρωθεί η χρονολογία γέννησης και εκδημίας (1887-1965) ως και η φράση ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ ΑΙΑΝΗΣ.
β) Σκόπιμο είναι να στηθεί στην πλατεία αναθηματική στήλη με τους πεσόντες Αιανιώτες στα πεδία των μαχών από την απελευθέρωση ως το 1950. Ακόμη αναμνηστική πλάκα με τα ονόματα των Αιανιωτών σε διάφορα ατυχήματα όπως αυτό του «Γιάγκοβλεφ».
Αυτές οι προτεινόμενες σελίδες της τοπικής Ιστορίας κατά την άποψή μου πρέπει να προστεθούν στο πολυσέλιδο βιβλίο της Αιανής που με επιτυχία φρόντισαν οι προκάτοχοί σας και πρωτίστως ο αείμνηστος δάσκαλος Κωνσταντίνος Σιαμπανόπουλος και η άξια συνεχιστής η Προϊσταμένη της Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών αρχαιοτήτων κ. Γεωργία Καραμήτρου Μεντεσίδου.

Βασίλης Αποστόλου, δάσκαλος του Αου Δημοτικού Σχολείου Κοζάνης (νυν Γ.Κονταρής).


Δημοσιεύθηκε στον τοπικό τύπο της Κοζάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου