Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Παλαιοκνίδη Γρεβενών



2)Παλαιοκνίδη–Παλιοκόπριβα (προσφυγικός οικισμός)
Γράφει: ο Βασίλης Αποστόλου
            Γενικά: Ο οικισμός προήλθε από τη μετονομασία του οικισμού Παλαιοκόπριβα ο οποίος μετονομάζεται στις 28 Σεπτεμβρίου 1927  σε Παλιοκνίδη. Καταργείται στις 7 Απριλίου 1951.
            Ο οικισμός Παλιοκνίδη  κατοικήθηκε από Έλληνες πρόσφυγες της Μικράς Ασίας.  Οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τον οικισμό μετά το 1950 οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στον οικισμό Κνίδη. Στον οικισμό σε πολύ καλή κατάσταση υφίσταται  ο ιερός ναός του Αγίου Κων/νου και Ελένης. Δίπλα από το ναό υπάρχει βρύση με άφθονο νερό. Η πρόσβαση γίνεται με χωμάτινο δρόμο ο οποίος βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση. Εκκίνηση από τον Ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κνίδης. Κοντά στον οικισμό υπάρχει παλαιολιθικός οικισμός ο οποίος ανακαλύφθηκε πρόσφατα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιανής με χρηματοδότηση του εργοστασίου (ΓΕΩΕΛΑΣ) που δραστηριοποιείται στο Πευκάκι (Κολοκυθάκι Βεντζίων ) Γρεβενών.
Εκπαίδευση: Η ιδιωτική διδασκάλισσα Παλαιοκνίδης Ναούμα Χρ. Κάστια με έγγραφο στο Νομάρχη στις 14-3-39 αναφέρει ότι από τους κατοίκους Παλαιοκνίδης συνεφωνήθη ως ιδιωτική διδασκάλισσα με 500 δραχμές μηνιαίως με σκοπό να λάβει αρωγή από την κοινότητα Κνίδης 2000 δρχ. Ο Έπαρχος δεν ενέκρινε την απόφαση της κοινότητας και επειδή τυγχάνει ορφανή με δύο τέκνα παρακαλεί να ενεργήσει ο Νομάρχης ανάλογα. Ακόμη αναφέρει ότι εργάσθηκε στη νυκτερινή σχολή, στα δύο τμήματα, από 1ης Νοεμβρίου μέχρι τέλους Μαρτίου χωρίς να κάνει ο πρόεδρος μέχρι τώρα πρακτικά για την πληρωμή της. Ο Νομάρχης Στ. Τσούσης της απάντησε ότι το ζήτημα της αποζημίωσης θα ρυθμισθεί βραδύτερον (60/2021).
            Ο Έπαρχος Γρεβενών στις 1-7-40  αναφέρει στη δημοδιδασκάλισσα Ναούμ Κάστια ότι δεν είναι δυνατή η καταβολή αποζημιώσεως δια τη διδασκαλία της νυκτερινής σχολής Παλιοκνίδης εκ του κοινοτικού Ταμείου (60/1464).
Επισιτισμός: Για το χωριό Παλιοκνίδη σύμφωνα με μία κατάσταση διανομής τροφίμων στις 3-4-1947 υπήρχαν 17 οικογένειες με 67 μέλη. Μεταξύ αυτών οι Ουζουνίδης, Κωνσταντινίδης, Πούλιος, Θεοδωρίδης, Παπαδόπουλος, Χατζηπαρασίδης, Παπαμάνου, Αλεξόπουλος (ΑΒΕ 60, ΣΑΕ 1300).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου