Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

26. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ" ΣΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ



Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24 Μαρτίου 2012, η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Ο ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ (1877-1911) του Ιωάννη Παπαδημητρίου, οι οποίοι με την παρουσία τους απέδειξαν ότι τιμούν την μνήμη και την προσφορά του Εθνομάρτυρα Αιμιλιανού.

Το βιβλίο παρουσίασε ο επιμελητής της Β΄ έκδοσης του κ. Απόστολος Παπαδημητρίου, γιός του συγγραφέα.
Για τον συγγραφέα αλλά και τον κ. Απόστολο Παπαδημητρίου και το σημαντικό συγγραφικό του έργο αναφέρθηκαν ο κ. Σίμος Ζαγκανίκας, εκ μέρους της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Γρεβενών και ο κ. Βασίλειος Αποστόλου, εκ μέρους του Συλλόγου Γρεβενιωτών Κοζάνης «Ο ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ», συνδιοργανωτές της εκδήλωσης.

Ο κ. Παπαδημητρίου γεννήθηκε το 1948 στη Σιάτιστα Κοζάνης, με καταγωγή από το Κοσμάτι, χωριό της μητέρας του, έζησε στα Γρεβενά έως το 1966 όπου και ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές. Είναι απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και υπήρξε υπάλληλος της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού στην Κοζάνη. Είναι πρόεδρος του συλλόγου «Μακρυγιάννης» και μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Ν. Κοζάνης.
Συγγραφέας σημαντικών επιστημονικών εργασιών καθώς και της ιστορίας των Γρεβενών. Έχει ήδη εκδοθεί ο Α΄ τόμος του βιβλίου του «Σελίδες ιστορίας των Γρεβενών», ενώ για την έκδοση του Β΄ τόμου τόσο ο κ. Ζαγκανίκας όσο και ο κ. Αποστόλου ζήτησαν την συνδρομή του Δήμου Γρεβενών.
Είναι η δεύτερη εκδήλωση που κάνουμε με θέμα τον βίο του Εθνομάρτυρα Αιμιλιανού Λαζαρίδη με έντονη την παρουσία των δημοτών μας τόνισε ο Δήμαρχος Γρεβενών κ. Δημοσθένης Κουπτσίδης στο σύντομο χαιρετισμό του. Στις 9 Νοεμβρίου 2008 σε ειδική εκδήλωση στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στο Διοικητήριο παρουσιάσθηκε ο Στ΄ τόμος των «Ιστορικών Αρχείων» «Αιμιλιανός, ο Εθνομάρτυς Μητροπολίτης Γρεβενών (1877-1911), του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη μας κ.κ. Σεργίου, μία σημαντική ιστορική καταγραφή.
Σήμερα έχουμε την χαρά να κάνουμε μια παρόμοια εκδήλωση στο Δήμο με την παρουσίαση του βιβλίου του Ιωάννη Παπαδημητρίου από τον γιό του Απόστολο, στο πλαίσιο μιας σειράς εκδηλώσεων που προγραμματίζουμε για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης των Γρεβενών από τον τουρκικό ζυγό. Αναφερόμενος στον Αιμιλιανό Λαζαρίδη τόνισε: ο καθημερινός αγώνας του Εθνομάρτυρα, ο οποίος μαρτύρησε τον Οκτώβριο του 1911,υπήρξε πρόδρομος της απελευθέρωσης στις 13 Οκτωβρίου του 1912 της πόλης των Γρεβενών, την οποία τιμούμε με τον πρέποντα σεβασμό κάθε χρόνο.
Απαντώντας στο αίτημα για την έκδοση του Β΄ τόμου του βιβλίου «Σελίδες ιστορίας των Γρεβενών» δήλωσε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, να προχωρήσει ο Δήμος στην έκδοσή του.
Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο κ. Παπαδημητρίου ό οποίος παρουσίασε τη ζωή του Εθνομάρτυρα μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του, έτσι όπως την έχει καταγράψει ο πατέρας του Ιωάννης Παπαδημητρίου.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Γρεβενών.

Πηγή: GrevenaΝΕΑ.gr,  Greveniotis gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου