Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

21. ΕΥΧΕΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 2012

Η ΟΜΑΔΑ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΒΕΝΤΖΙΩΝ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΜΠΟΥΡΙΝΟΣ

Ο ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΣΑΣ ΕΥΧΟΝΤΑΙ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟ ΤΟ 2013

17.ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΕΗ



ΕΚΔΡΟΜΗ  ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ Α.Ε



Γράφει ο Βασίλης Αποστόλου.


Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος,2-4 Ιουνίου 2012,  συμμετείχα στην εκδρομή που διοργάνωσε το Περιφερειακό Σωματείο Συνταξιούχων ΔΕΗ Α.Ε Δυτικής Μακεδονίας. Ήταν μία εκδρομή που πέρα από τον ψυχαγωγικό χαρακτήρα είχε παιδευτικό, ιστορικό σκοπό. Γνωρίσαμε την ιστορία του τόπου μας, τα μνημεία, τους αρχαιολογικούς τόπους. Με λίγα λόγια θα αναφέρω τους τόπους που επισκεφθήκαμε.


Γεφύρι της Άρτας: Ήταν η πρώτη μας στάση. Το λιθόκτιστο γεφύρι 145 μέτρων επί του ποταμού Άραχθου στήθηκε το1612.Είναι το πιο ξακουστό γεφύρι λόγω του θρύλου της ανθρωποθυσίας της γυναίκας του πρωτομάστορα για ασφαλή θεμελίωση. Πολλές καφετέριες γύρω από το γεφύρι προσελκύουν τους επισκέπτες προσφέροντας μαζί με τον καφέ γλυκό του κουταλιού.


Νικόπολη:  Αμέσως μετά περιήγηση στον αρχαιολογικό τόπο στην πόλη της  Νίκης η οποία χτίσθηκε επί αυτοκρατορίας Αύγουστου Οκταβιανού, προκειμένου να τιμήσει τους θεούς για τη νικηφόρα έκβαση της Ναυμαχίας του Ακτίου κατά του βασιλιά των Πτολεμαίων της Αιγύπτου Μάρκου Αντωνίου και της Κλεοπάτρας το 31 π.Χ.  Διασώζονται σε ευρεία έκταση ερείπια οικιών με περίτεχνα ψηφιδωτά, το θέατρο 2000 θέσεων, στάδιο 10000 θέσεων όπου διεξάγονταν οι αγώνες “Άκτια”, ωδείο 800 θέσεων, υδραγωγείο μήκους 50 χιλιομέτρων. Οι πολλές επιδρομές αλλοφύλων, οι λεηλασίες, η υπέρμετρη φορολογία, σεισμός, πυρκαγιά, είχαν ως αποτέλεσμα το 1100  περίπου οι κάτοικοι να εγκαταλείψουν την πολυπληθή πόλη. Στην περίοδο της ακμής ο πληθυσμός έφτασε στις 150.000 κατοίκους.


Πρέβεζα: Το μεσημέρι φτάνοντας στο λιμάνι της Πρέβεζας στον όμορφο πεζόδρομο πήραμε το φαγητό μας με λαχταριστές πεντανόστιμες ψητές σαρδέλες, τηγανιτό γαύρο, κουτσομούρες κι άλλα θαλασσινά  σε πολύ χαμηλές τιμές. Στην παραλία δεσπόζει  ο ανδριάντας του Οδυσσέα Ανδρούτσου. Οικονομικά στηρίζεται στην ιχθυοκαλλιέργεια, την παραγωγή κηπευτικών σε θερμοκήπια, τον τουρισμό. Οι δρόμοι στενοί, πυκνοδομημένες περιοχές, καταστήματα κι εδώ κλειστά, νοιώθεις ότι ζεις σ΄ ένα νησιώτικο περιβάλλον. Η πόλη άρχισε να κατοικείται από το 1300. Γνώρισε πολλούς κατακτητές Βενετούς, Οθωμανούς, Γάλλους. Σημαντικό το ενετικό ρολόι του 1750.Σήμερα αριθμεί 18.000 κατοίκους.


Ζάλλογο: Το απόγευμα της πρώτης μέρας επίσκεψη στον τόπο του μαρτυρίου το θρυλικό Ζάλογγο όπου 57 γυναίκες Σουλιώτισσες  με τα παιδιά τους χορεύοντας και τραγουδώντας κυνηγημένες από το ασκέρι του Αλή Πασά προτίμησαν το θάνατο παρά την ατίμωση.

Οι Σουλιώτες μετά από μακροχρόνια αντίσταση συμφωνούν την αποχώρησή τους από την περιοχή. Χωρισμένοι σε τρεις ομάδες υλοποιούν την απόφαση. Ο Αλή Πασάς αθετεί την υπόσχεση και επιτίθεται στο τρίτο σώμα των 800 Σουλιωτών το Δεκέμβριο του 1803. Μέρος σπά τον κλοιό και καταφεύγει στον προοριμό της ρωσοκρατούμενης Πάργας. Η πλειονότητα αιχμαλωτίζεται.

Φτάνοντας στο γυναικείο μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου, με έτος ίδρυσης το 1700, ανεβήκαμε στον ιερό τόπο, στον τόπο της θυσίας ανεβαίνοντας 450 σκαλιά με τα πλατύσκαλα, μετρημένα από το γράφοντα. Το μνημείο μήκους 18 μέτρων και ύψος 13 μέτρων στήθηκε το έτος 1961. Διανυκτέρευση στην Πρέβεζα.



Αγρίνιο: Την επόμενη μέρα περάσαμε από την υποθαλάσσια σήραγγα του Ακτίου, με χρόνο κατασκευής από 1995-2002, που ενώνει την Πρέβεζα με την Αιτωλοακαρνανία. Η σήραγγα έχει μήκος 1982 μέτρα εκ των οποίων τα 909 είναι υποθαλάσσια και τα άλλα υπόγεια.  Διασχίζοντας μία πανέμορφη περιοχή φτάσαμε στο Γαλαξίδι κι από κεί στην πρωτεύουσα του νομού Αιτωλοακαρνανίας το Αγρίνιο. Μία πολύβουη πόλη, με πολλές καφετέριες, ενεργά καταστήματα. Μία πόλη που αριθμεί 55.000 κατοίκους.


Μεσολόγγι -Κήπος Ηρώων. Μετά από πολιορκία της πόλης από το 1822 από τους Τούρκους και συμμάχους τους Αιγυπτίους και το ναυτικό αποκλεισμό οι κάτοικοι αποφάσισαν έξοδο τη νύχτα των Βαΐων στις 10 Απριλίου 1926. Οι γυναίκες βάλανε παντελόνια, τα παιδιά για να μην κλάψουν τα ποτίζουν με αφιόνι. Ο κήπος των ηρώων με πολλούς ανδριάντες και αφιερώματα προκαλούν δέος στον επισκέπτη. Μεταξύ των μνημείων τα Στρατιωτικά Ενθυμήματα του Κοζανίτη Νικόλαου Κασομούλη, του συγγραφέα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, τρίτομο έργο 1779 σελίδων συνολικά. Ο Ν.Κασομούλης μαζί με τα δύο αδέρφια του ήταν υπερασπιστές της πόλης εκ των οποίων ο Μήτρος σκοτώθηκε. Οι συνθήκες διαβίωσης ήταν απελπιστικές. Γράφει ο Κασομούλης «Μία Μεσολογγίτισσα μυστικά μαζί με άλλες δύο, έσφαξαν ένα γαϊδουράκι και το ’φαγαν». «Άλογα δεν είχαν μείνει παρά μόνο τρία». Άλλο ένα μνημείο είναι αυτό των Σαμαριναίων το οποίο στήθηκε στη μνήμη του οπλαρχηγού Μίχου Φλώρου που με τα παλικάρια του έλαβε μέρος στην άμυνα της ιερής πόλης. Χαρακτηριστικό το τραγούδι «Παιδιά της Σαμαρίνας…». Κάθε χρόνο η έξοδος του Μεσολογγίου γιορτάζεται την Κυριακή των Βαΐων. 


Χαρίλαος Τρικούπης: Στις 10 Δεκεμβρίου 1893 ο Τρικούπης ως πρωθυπουργός αναφωνεί: «Δυστυχώς Επτωχεύσαμεν». Η χώρα τίθεται υπό Διεθνή Οικονομικό έλεγχο. Στις εκλογές της 16ης Δεκεμβρίου 1895 το κόμμα παθαίνει πανωλεθρία, ο ίδιος δεν εκλέγεται για τέσσερις ψήφους, την έδρα του Μεσολογγίου καταλαμβάνει ο άσημος Γουλιμής. Αποχωρεί από την πολιτική αναφωνώντας με πίκρα «Ανθ΄ημών ο Γουλιμής…Καληνύχτα σας!».


Ναύπακτος: Δεύτερη διανυκτέρευση στην πανέμορφη Ναύπακτο. Πόλη με αρχαιοπρεπή ονομασία (ναυς και πήγνυμι)  κατασκευή πλοίων. Σημαντική πόλη της αρχαιότητας από το 1100π.Χ, του Βυζαντίου. Για ένα διάστημα πέρασε στα χέρια των Ενετών. Ονομαστό το καλοδιατηρημένο κάστρο, το ενετικό λιμάνι με τον πλούσιο φωτισμό, το πλακόστρωτο, τα καλντερίμια. Απέναντι από το παραλιακό ξενοδοχείο δεσπόζει η Καλωδιωτή Γέφυρα του Ρίου-Αντίρριου (ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ), μήκους 2252 μέτρων, η μεγαλύτερη στον κόσμο. Σύμφωνα με τη σύμβαση η εκμετάλλευση της γέφυρας θα περιέλθει στο ελληνικό δημόσιο τις 24 Δεκεμβρίου 2039.Η γέφυρα τέθηκε σε λειτουργία το 2004.


Δελφοί: Την Τρίτη και τελευταία μέρα επισκεφθήκαμε κατά σειρά το Γαλαξίδι, την Ιτέα όπου μέσα από μια ευχάριστη παραθαλάσσια διαδρομή φτάσαμε στους Δελφούς. Πρόκειται για μια αρχαιοελληνική πόλη όπου λειτουργούσε το σημαντικότερο μαντείο και καταργήθηκε με διάταγμα του Βυζαντινού αυτοκράτορα Θεοδοσίου το 394 μ.Χ. Με τις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν το 1893 από την Αρχαιολογική Γαλλική Σχολή Αθηνών αποκαλύφθηκε η αρχαία πόλη με πλήθος ανδριάντες. Σημαντικό το θέατρο 5000 θέσεων  και το στάδιο με μήκος 177,5 μέτρα και πλάτος 25 μέτρων χωρητικότητας 7000 θεατών. Ο τόπος έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Η κατ’ έτος επισκεψιμότητα ανέρχεται στους 700.000 περίπου.


Αράχωβα: Ο τελευταίος μας προορισμός. Χτισμένη στις πλαγιές του Παρνασσού αποτελεί σημαντικό τουριστικό προορισμό. Η γειτνίαση με τους Δελφούς, το χιονοδρομικό κέντρο, η δραστηριοποίηση του εργοστασίου Αλουμίνιον της Ελλάδος αποτελούν τα πλεονεκτήματα του τόπου.

Επιλογικά: Ήταν μία εκδρομή που συνδύαζε αναψυχή και ιστορία. Τέτοιες εκδρομές οι σύλλογοι 
πρέπει να πραγματοποιούν για να τονώνεται η οικονομία του τόπου μας για να μαθαίνουμε την ιστορία μας. Η εκδρομή οργανώθηκε από το Περιφερειακό Σωματείο συνταξιούχων ΔΕΗ Α.Ε Δυτικής Μακεδονίας και υλοποιήθηκε με επιτυχία από το πρακτορείο της πόλης της Κοζάνης HERMES TOURS D.FOTOPOULOS &CO. Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια για την αρτιότητα της οργάνωσης της εκδρομής, για τη συνεχή ενημέρωση που είχαμε από τον αντιπρόεδρο του συλλόγου κι από τα άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για τα πολλά ανέκδοτα, για την ευγενική συμπεριφορά της υπεύθυνης του πρακτορείου την κ. Φωτοπούλου. Περισσότερες φωτογραφίες στο facebook: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

22. ΣΥΝΕΣΤΙΑΣΗ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛ.ΓΡΕΒΕΝΙΩΤΩΝ 2012


Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

127.ΕΝΤΕΚΑ ΜΑΚΕΔΝΟΙ ΚΟΖΑΝΗΣ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ 2012


Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

20.ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΓΙΩΡΓΟ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗ

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΓΙΩΡΓΟ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗ

Ο Επιμορφωτικός Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Εξάρχου Γρεβενών και το περιοδικό “ΜΠΟΥΡΙΝΟΣ” για την Περιφέρεια Βεντζίων, Γρεβενών, Κοζάνης  σας συγχαίρει θερμά για την ανάληψη υψηλών καθηκόντων ευθύνης ως αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης και κατά τόπον Αντιδήμαρχος για όλες τις Τοπικές Κοινότητες του διευρυμένου Δήμου Γρεβενών.

                Η πρότερη επιτυχής θητεία σας ως πρόεδρος της κοινότητας Κνίδης την περίοδο 1-1-1987 ως 31-12-1994, η αγάπη που νοιώθετε για αυτοδιοικητικά θέματα,  η ευαισθησία που σας διακρίνει για θέματα πολιτισμού, οικονομικής ανάπτυξης, η ευγένεια, η σύνεση, η εργατικότητα, η δημοφιλία που απολαμβάνεται και πρωτίστως η πολύχρονη ενασχόλησή σας με τον πρωτογενή τομέα ως παραγωγός και διοικητικό στέλεχος της Ενώσεως Αγροτικών Συνεταιρισμών Γρεβενών είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που προδικάζουν μία γόνιμη και δημιουργική θητεία.

Ως Βεντζιώτες νοιώθουμε βαθιά ικανοποίηση που κληθήκατε να είστε ο πρώτος αντιδήμαρχος του διευρυμένου Δήμου Γρεβενών  που προέρχεσθε  από τη Δημοτική Ενότητα Βεντζίων . Μ’ αυτές τις σκέψεις σας ευχόμεθα μια γόνιμη και δημιουργική θητεία  και συνέχιση της εποικοδομητικής συνεργασίας που είχαμε ως σήμερα.

Έξαρχος, 21 Νοεμβρίου 2012