Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

15. ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΕΛΗ



ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

Γράφει ο Βασίλης Αποστόλου


Ο Γιάννης Μπελής έλκων την καταγωγή από Παλαιοχώρι (Βεντζίων) Γρεβενών πραγματοποίησε,το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012 και ώρα 19.00,στη σάλα της αίθουσας του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης παρουσία φίλων, συγγενών, φιλόμουσων έκθεση ζωγραφικής. Παραβρέθηκαν ο Αποστολίδης Παναγιώτης αντιδήμαρχος του δήμου Κοζάνης κι από το Σύλλογο Γρεβενιωτών Κοζάνης  ο γράφων Γραμματέας του συλλόγου, ο ταμίας κ.Αθανάσιος Λότσιος, η έφορος χορευτικού κ.Γιώτα Μανταλά. Για το εικαστικό έργο του ζωγράφου μίλησε ο Γραμματέας του Συνδέσμου κ. Ευάγγελος Ντάγκας ο οποίος τόνισε ότι τα εκτιθέμενα 24 έργα διακρίνονται για την πρωτοτυπία, είναι γεμάτα χρώματα, όλο φως κι ο ζωγράφος τα παρουσιάζει όπως τα νοιώθει, όπως τα αισθάνεται.
Ο Γιάννης εργάτης στη Σουηδία  έχει και ανησυχίες για το προσωπικό του μεράκι, τη ζωγραφική. Φοιτά σε σχολή της Σουηδίας κι όπως τόνισε ο ίδιος επηρεάσθηκε από τον ιμπρεσιονισμό, ανέπτυξε τη δική του τεχνοτροπία με έργα φωτεινά σε χρώματα, καθαρά χωρίς να εστιάζει σε λεπτομέρειες.
            Μεταξύ των έργων του η θεματική ενότητα με πέντε αγιογραφίες (Η Αγία Αικατερίνη, η Παναγία, Ι. Χριστός, Α.Γεώργιος, ο Αγ. Νικάνωρ),τα επαγγέλματα που απεικονίζουν τις ανάγκες της κάθε εποχής, με τους πισταλοδόρους  του Ξερολίβαδου τόπο εξόρυξης χρωμίτη, το άλογο, το κάρο, καφεκόπτης, αποστακτήρας τσίπουρου, καπνεργάτρια, ο σιδεράς, ο χαλκωματάς, ο κουφινάς, ο τσαγκάρης, ο αρκουδιάρης.
Στην Κοζάνη για πολλά χρόνια διατηρούσε κατάστημα κορνιζών και έργων τέχνης επί της οδού Ολύμπου 7 που εκεί για συναισθηματικούς λόγους σε περίοπτη θέση υπάρχει η αφίσα που μας ενημερώνει για τη σημερινή εκδήλωση.
Μέσα από την έκθεση ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με τη λαϊκή παράδοση, με την καθημερινότητα του παρελθόντος, με τα επαγγέλματα που χάθηκαν, με τα επαγγέλματα που αργοσβήνουν.
Γιάννη, τώρα ως συνταξιούχος, αξιοποίησε δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο σου, ανέδειξε το παρελθόν, τις δραστηριότητες των προγόνων μας για να δουν οι νέοι, οι μαθητές  τον απλό τρόπο ζωής, την τεχνολογική εξέλιξη.

Η έκθεση  θα διαρκέσει από 15 μέχρι 23 Σεπτεμβρίου 2012 και θα λειτουργεί κατά τις ώρες 9-1 μ.μ κάθε μέρα,Σάββατο και Κυριακή μόνο πρωί 9-1μ.μ

Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

37. ΓΡΕΒΕΝΙΩΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ

ΓΡΕΒΕΝΙΩΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ

Πραγματοποιήθηκε  στις 1 Σεπτεμβρίου 2012 στο χώρο του “Νιάημερου” Κοζάνης το πρώτο υπαίθριο πανηγύρι του συλλόγου Γρεβενιωτών  Κοζάνης “Ο ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ”.  Η σωστή προετοιμασία, η επιλογή του χώρου, η  πλούσια χορευτική, τραγουδιστική παράδοση της περιφέρειας Γρεβενών, υπήρξαν οι κύριοι παράγοντες να συρρεύσει πολύς κόσμος στην εκδήλωση του συλλόγου.

Νάημερος: Ο Νιάημερος της Κοζάνης λειτουργεί ως εμποροπανήγυρη την πρώτη Τρίτη του Οκτωβρίου εκάστου έτους. Διακρίνεται για το μεγάλο αριθμό εκθετών, το πλήθος των επισκεπτών, για τους χώρους εστίασης, τον παιδότοπο. Σε αυτό το μεγάλο χώρο ο σύλλογός μας επέλεξε να πραγματοποιήσει το πρώτο παραδοσιακό γρεβενιώτικο πανηγύρι αναδεικνύοντας τον τόπο ως τόπο πολιτιστικών εκδηλώσεων. Για τη λειτουργικότητα του χώρου ο σύλλογος Γρεβενιωτών λειτούργησε με δική του δαπάνη δύο χημικές τουαλέτες. Για να γίνει ο χώρος περισσότερο φιλικός προς τους συλλόγους καλό είναι να τοποθετηθούν μόνιμοι προβολείς και να συνεχισθεί η ανάπλαση.
Προσέλευση: Οι Γρεβενιώτες, οι φίλοι, οι λάτρεις της χορευτικής, μουσικής, τραγουδιστικής παράδοσης που τίμησαν την εκδήλωσή μας ήταν πολλοί. Παιδιά, νέοι, μεσήλικες, όλες οι ηλικίες ήλθαν, χόρεψαν, διασκέδασαν, επικοινώνησαν μαζί μας. Δεν έλειψαν και οι οργανωμένες παρουσίες των συλλόγων όπως  τα “Πλατάνια” με τον πρόεδρο κ. Αντωνιάδη Χρήστο, του “Α.Αθανασίου”με πρόεδρο τον κ. Λαμπρόπουλο Δημήτριο, τους “Μακεδνούς ” με την αντιπρόεδρο την κ.Γλύκα Μάραντου και το Γραμματέα Λαμπαδά Γιώργο, τον “Αριστοτέλη” με την αντιπρόεδρο την κ. Βάσω Πλάκα, του συλλόγου “Βοϊοτών ” με την υπεύθυνη χορευτικού την κ. Παναγιώτα Πουλιοπούλου. Από τους επισήμους από Γρεβενά: ο κ. Δημοσθένης Κουπτσίδης δήμαρχος Γρεβενών, η κ. Αικατερίνη Πέτρου αντιδήμαρχος Υποδομών, Ποιότητας Ζωής και Πολεοδομίας, ο κ. Αρμπάρας Γιώργος δημοτικός σύμβουλος του δήμου Γρεβενών και αντιπρόεδρος ΑΝΓΡΕ, ο κ. Βάιος Κόραβος πρόεδρος Χιονοδρομικού Κέντρου Γρεβενών και τον αντιπρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης Κοινωφελών Έργων Γρεβενών κι ο κ. Γιάτσος Ιωάννης περιφερειακός Σύμβουλος. Από Κοζάνη ο κ. Λάζαρος Μαλούτας δήμαρχος, ο κ. Γελαδάρης Χάρης  πρόεδρος  του Οργανισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του διευρυμένου Δήμου Κοζάνης, ο κ.Παναγιώτης Αποστολίδης αντιδήμαρχος καθαριότητας, πρασίνου και δημοτικής αστυνομίας, ο κ. Κάτανας Γιώργος δημοτικός σύμβουλος κι από την περιφέρεια ο κ. Σημαντράκος Ευάγγελος.
Ευχαριστίες: Θέλουμε να ευχαριστήσουμε το Δήμο Κοζάνης για την παραχώρηση του χώρου, τις τεχνικές υπηρεσίες που μας διευκόλυναν ως προς τον ηλεκτροφωτισμό και τη διάθεση εξέδρας για την ορχήστρα. Τους πολιτιστικούς συλλόγους “Πλατάνια” και “Αγίου Αθανασίου” για την παραχώρηση των τραπεζοκαθισμάτων, τους χορηγούς προβολής WEST, TOP και FLASH. Ακόμη τους 21 χορηγούς. Από Κοζάνη: ALUSYNKO, Μεζεδοπωλείον Οινοποιόν, Nitro club, Αμορίνο, café Bo,Οπτικά Κάτανας, HOTEL ERMIONION, MAXX MOTORS, ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ, Γραφείο τελετών Χριστοφορίδης, mon Ammour, grand café, κρέατα, αλλαντικά τυριά ΝΙΚΟΣ ΓΚΟΥΛΙΑΒΕΡΑΣ, Θερμοκήπια Δημήτριος Τσαμπούρης, τζίτζικας &μέρμηγκας, CAFE Φλου, DREAMS και το Σωματείο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ.  Από  Γρεβενά: Ο γλυκός Βασίλης παραδοσιακά γλυκά, ΓΙΑΤΣΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ, NASIOPOYLOS TRAVEL.
Ορχήστρα: Το μουσικό  σχήμα που πλαισίωσε την εκδήλωση αποτελούνταν από παραδοσιακούς Γρεβενιώτες οργανοπαίκτες (κλαρίνο:Λάμπρος Τσιοτίκας, κλαρίνο:Ζήσης Τσιοτίκας, βιολί:Θωμάς Τσιοτίκας, τραγούδι: Φίλιππος Τσιοτίκας, αρμόνιο:Ανδρέας Γκαμπράνης, κιθάρα-λαούτο: Πέτρος Σβώλος, κρουστά:Μπαγανάς Σταύρος, τραγούδι: Γιώργος Τζάτζος).

Πανηγύρι: Το πανηγύρι, ως εκδήλωση μεγάλης χαράς και ενθουσιασμού, παλιότερα τελούνταν σε όλους τους οικισμούς προς τιμήν του πολιούχου του χωριού με πάνδημη συμμετοχή των κατοίκων και επισκεπτών, ο οποίος άρχιζε με εκκλησιασμό και τελείωνε με χορό, τραγούδι.
Με την οικονομική άνθιση και τη δυνατότητα πολλών μορφών διασκέδασης (κυρίως ξενόφερτων ) το διασκεδαστικό κομμάτι του πανηγυριού ατόνησε με κίνδυνο να κινδυνεύουν να λησμονηθούν τα τραγούδια, ο χορός, η μουσική, η παράδοση, ο πολιτισμός μας.  Ανάχωμα σε αυτόν τον κίνδυνο αποτελούν οι ενεργοί πολιτιστικοί σύλλογοι με τη λειτουργία χορευτικών τμημάτων με την αναβίωση των πανηγυριών την περίοδο του καλοκαιριού όπου εκεί ακούγονται μόνο ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια του τόπου μας. Οι νέοι μας όλο και περισσότερο γίνονται μέτοχοι της ελληνικής χορευτικής παράδοσης,  συμμετέχουν στα πανηγύρια χορεύουν δημοτικά τραγούδια. Τούτο ακριβώς συνέβη και με το παραδοσιακό γρεβενιώτικο πανηγύρι. Οι νέοι ήλθαν, άκουσαν τα τραγούδια, χόρεψαν, με την ενεργή στάση τους σίγουρα θα διατηρήσουν ζωντανή την παράδοσή μας. Όσοι ενοχλούνται με τη διοργάνωση ανοικτών παραδοσιακών πανηγυριών, κατηγορώντας τους διοργανωτές συλλόγους, είναι οι ίδιοι εχθροί των συλλόγων, του πολιτισμού,  της παράδοσης. Προσωπικά θέλω να δώσω τα εύσημα στους συλλόγους της πόλης της Κοζάνης που πρωτοστάτησαν στη διοργάνωση ανοικτών καλοκαιρινών πανηγυριών όπως του “Αγίου Αθανασίου”, “Πλατάνια”, “Ηπειρώτες”, “Αλώνια” κι ακολούθησαν αυτό που για χρόνια κάνουν όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι των μικρών οικισμών. Έτσι και μεις διοργανώσαμε για πρώτη φορά, μετά από τριάντα τρία χρόνια(1979) και συζητήσεις στα δύο προηγούμενα Διοικητικά Συμβούλια,  το δικό μας πανηγύρι με προφανείς στόχους, να διατηρήσουμε ζωντανή την παράδοση του τόπου μας, να αναδείξουμε την πολιτιστική κληρονομιά, να δώσουμε την ευκαιρία να διασκεδάσουν οι φίλοι μας με λίγη επιβάρυνση μιας και η είσοδος ήταν ελεύθερη και οι τιμές ήταν προσιτές και με τη βελτίωση των οικονομικών του συλλόγου μας να συνεχίσει τη δράση του και να παραμείνει ενεργός.
Χορευτικό: Ο Σύλλογος Γρεβενιωτών Κοζάνης θα αρχίσει μαθήματα εκμάθησης γρεβενιώτικου χορού για τη νέα περίοδο από 20 Σεπτεμβρίου 2012. Όσοι από εσάς θέλετε να συμμετέχετε σε αυτή τη δραστηριότητα μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα του προέδρου του συλλόγου Δημήτριου Μπουκάλη 6944685773 και της εφόρου του χορευτικού Γιώτα Μανταλά 6972914261.
Σας ευχαριστούμε όλους.

36. ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΣΜΗΡΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


Ο Σύλλογος Γρεβενιωτών Κοζάνης “Ο ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ” ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση της Φιλοπρόοδης Κίνησης Κοσμηράς Ιωαννίνων με έτος ιδρύσεως το 1977,  συμμετείχε με το  χορευτικό τμήμα στη γιορτή παραδοσιακής ηπειρώτικης πίτας η οποία πραγματοποιείται ανελλιπώς από το 2001.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 3 Αυγούστου 2012 στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Κοσμηρά με συνδιοργανωτή το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννίνων. Οι νοικοκυρές από τα Κοσμηρά κι από τα γύρω χωριά παρουσίασαν τις εύγεστες παραδοσιακές πίτες. Δεν έλειψαν και οι πίτες του συλλόγου μας καμωμένες από την Κατερίνα Κ., Μαίρη Τ., Βάσω Κ. μιας οι πίτες αποτέλεσαν κι αποτελούν και στην περιοχή μας τον παραδοσιακό τρόπο διατροφής. Στα δύσκολα χρόνια τα υλικά παρασκευής πίτας, το αλεύρι, το λίπος, το γάλα, το τυρί, τα λαχανικά στον τόπο μας ήταν άφθονα. Ήταν το έδεσμα που κατά κανόνα ψηνόταν κάθε Σάββατο στο φούρνο ή στη γάστρα. Το ψήσιμο της πίτας, το αντάμωμα της οικογένειας γύρω από το “σοφρά” για να απολαύσουν το γευστικότερο έδεσμα αποτελούσε για πολλές αγροτικές περιοχές του τόπου μας μία ιεροτελεστία που όλοι μας το θυμόμαστε πάντα ευχάριστα. 

Σύμφωνα με τους διοργανωτές σκοπός της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη του γευστικού πλούτου της περιοχής, η διάσωση παραδοσιακών συνταγών και η ευαισθητοποίηση των νεότερων στη σπιτική γεύση, μακριά από τα τυποποιημένα τρόφιμα. Το σύνθημα της εκδήλωσης είναι: «Φτιάξτε την πίτα της αρεσκείας σας και  φέρτε τη να μοιραστούμε τη γεύση της». 
Στην εκδήλωση έπαιξαν οι μουσικοί Ντούλιας Χρήστος (κλαρίνο), Κατσούρας Σωτήρης (βιολί), Παπαζήκος Φώτιος (λαούτο), Παπαναστασίου Διαμαντής (κρουστά), Γκούβας Γεώργιος (τραγούδι).
Την εκδήλωση άνοιξε το χορευτικό του συλλόγου μας με τα παρακάτω τραγούδια: ΜΠΕΡΑΤΙ (Μπαίνω μες στ’ αμπέλι), (Μια μικρή κοντούλα). ΑΣ ΠΑ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ (Τραγούδι). ΚΑΡΑΠΑΤΑΚΙ. ΣΤΡΩΤΟ (Κοντούλα Βλάχα).ΤΣΑΜΙΚΟ (Εσείς βουνά των Γρεβενών). ΑΡΒΑΝΙΤΟΒΛΑΧΑ. ΣΥΓΚΑΘΙΣΤΑ (Ακούς τ΄αηδόνι πώς λαλεί), (Ποια ήταν αυτή που πέρασε), (Βάζω φωτιά στην καλαμιά). Ακολούθησαν χορευτικά από το Σύλλογο  Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου, από τον Πολιτιστικό και Λαογραφικό Σύλλογο Ηλιόκαλης, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λακκωμάτων Ιωαννίνων, από τη Φιλοπρόοδη Κίνηση Κοσμηράς.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε το σύλλογο για τη φιλοξενία που μας προσέφερε, για τα αναμνηστικά δώρα και να τους επαινέσουμε για τις πλούσιες δραστηριότητες,  για τη διατήρηση της παράδοσης, για την ενεργή συμμετοχή τους για τον εξωραϊσμό, για την πρόοδο του χωριού.

Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

123.ΓΡΕΒΕΝΙΩΤΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ 1-9-2012