Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

12. ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ-ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ



12.ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ-ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

 Φωτογραφία: Κάστρο στην περιοχή "ΚΑΣΤΡΆΚΙΑ", 2ο χιλιόμετρο Εξάρχου -Βάρης


Η Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών κατοικήθηκε από αρχαιοτάτων χρόνων. Η αφθονία των υδάτινων πόρων, η πλούσια πανίδα και χλωρίδα αποτέλεσαν πηγές διατροφής, τα άφθονα βοσκολίβαδα δια την ανάπτυξη της κοπαδιάρικης αιγοπροβατροφίας, υπήρξαν οι καθοριστικοί παράγοντες κατοίκησης της περιοχής. Η γη των Γρεβενών από αρχαιολογικής απόψεως είναι ανερεύνητη. Πολλές από τις αρχαιότητες που εκτίθενται σε αρχαιολογικά μουσεία και κυρίως της Λ΄ Εφορείας Κλασικών Αρχαιοτήτων Αιανής όπου και ανήκει η περιοχή των Γρεβενών βρέθηκαν τυχαία από γεωργούς κυρίως κατά την καλλιέργεια των αγρών.



Σημαντικά είναι και τα παλαιοντολογικά ευρήματα που βρέθηκαν στον οικισμό Μηλέα, Γρεβενά, Άγιο Γεώργιο, Δαφνερό. Οι χαυλιόδοντες της Μηλέας είναι οι μεγαλύτεροι του κόσμου και έχουν μήκος 5,02 μέτρα, οι οποίες φυλάσσονται στην Παλαιοντολογική έκθεση Μηλιάς..



Στόχος της δημιουργίας της ενότητας ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ είναι η δημοσίευση των αρχαιοτήτων Γρεβενών και η προσπάθεια δημιουργίας Μουσείου  Αρχαιοτήτων στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών. Υποδομές κατάλληλες υπάρχουν όπως κτήρια πρώην δήμων που ανεγέρθησαν πρόσφατα και τώρα οι χώροι παραμένουν ανενεργοί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου