Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

32. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΡΕΒΕΝΙΩΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ-ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ Χ.ΓΕΛΑΔΑΡΗ


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΡΕΒΕΝΙΩΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ- ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ  ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

  Ο Σύλλογός μας επιθυμεί και επιδιώκει τη γνωριμία, τη συνεργασία με τους εκπροσώπους φορέων του τόπου που ζούμε και δραστηριοποιούμεθα. Ξεκινήσαμε τις εθιμοτυπικές  επισκέψεις με τους εκπροσώπους του γενέθλιου τόπου Αντιπεριφερειάρχη και Δήμαρχο Γρεβενών.  Σήμερα Πέμπτη τελευταία μέρα του Μαΐου, ημέρα κατά του καπνίσματος, μέλη του νεοεκλεγέντος  Διοικητικού  Συμβουλίου επισκεφθήκαμε τον κ.Χάρη Γελαδάρη πρόεδρο του Οργανισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του διευρυμένου Δήμου Κοζάνης.

Θέσαμε υπόψη τις δράσεις, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύλλογός μας, συζητήσαμε για τη συνεργασία ως προς την πραγματοποίηση ενός Γρεβενιώτικου υπαίθριου πανηγυριού τη θερινή περίοδο. Ο κ.Γελαδάρης με την ευαισθησία, την ευγένεια, την εμπειρία που διαθέτει μας άκουσε, χάρηκε για την επίσκεψή μας, κάναμε μία ειλικρινή συζήτηση, ανταλλάξαμε απόψεις,  μας υποσχέθηκε ότι  θα είναι κοντά μας ο ίδιος προσωπικά και  για οτιδήποτε χρειαστούμε ο δήμος θα είναι αρωγός με τις υπηρεσίες και το εξειδικευμένο τεχνικό και διοικητικό προσωπικό που διαθέτει.

Τρίτη 29 Μαΐου 2012

31. ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΟΧΡΙΔΑ


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΡΕΒΕΝΙΩΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ- ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΟΧΡΙΔΑ

Γράφει ο Βασίλης Αποστόλου
Το διήμερο 26-27 Μαΐου 2012 ο Σύλλογος Γρεβενιωτών Κοζάνης πραγματοποίησε εκδρομή με προορισμό τη Βυζαντινή πόλη, έδρα της Αρχιεπισκοπής Αχριδών την Οχρίδα. Ένα λεωφορείο ασφυκτικά γεμάτο που εκτός από μέλη του συλλόγου μας συμμετείχαν φίλοι από την πόλη των Γρεβενών και τον πολιτιστικό σύλλογο Κηπουρειού. Νωρίς το πρωί περάσαμε το μεθοριακό σταθμό της Νίκης Φλωρίνης μετά από τυπικό έλεγχο των ελληνικών και σκοπιανών υπευθύνων. Πρώτος περιορισμός η περιοχή της Πελαγονίας με τη σημαντικότερη πόλη το Μοναστήρι.

Μοναστήρι (Μπίτολα): Απέχει μόλις 15 χιλιόμετρα από το συνοριακό σταθμό Νίκης της Φλώρινας. Είναι μία πόλη που χτίσθηκε τον 9ο με 10ο αιώνα. Με την είσοδο στην περιοχή νοιώθεις ότι βρίσκεσαι στην Ελλάδα. Τα περισσότερα εργοστάσια, γεωργικές επιχειρήσεις, καταστήματα, τράπεζες, πρατήρια καυσίμων  ανήκουν σε Έλληνες επιχειρηματίες. Ο δήμαρχος της πόλης θέλοντας να προσελκύσει επιχειρηματίες πούλησε  τη γη σε πολύ χαμηλές τιμές και εφάρμοσε ελκυστικά φορολογικά κίνητρα για όλους τους επενδυτές. Σήμερα αριθμεί 90.000 κατοίκους. Είναι μία ζωντανή πόλη κι αποτελεί σημαντικό βιομηχανικό, εμπορικό, βιομηχανικό και πολιτιστικό κέντρο.
Επισκέφθηκα τον καθεδρικό ναό του Αγίου Δημητρίου στο κεντρικό μέρος της πόλης δίπλα από τον ανδριάντα του Μακεδόνα Βασιλιά Φιλίππου του Β΄ ο οποίος σε απόσταση 2 χλμ από το κέντρο της πόλης, έχτισε την  αρχαία πόλη Ηράκλεια Λυγκηστίς τον 4ο αι. π.Χ. Μερικές από τις επιγραφές σε ελληνική γλώσσα, σε αφιερώσεις εικόνων: «η εικών αύτη εξιστορήθη, δι’ εξώδων των Τιμιοτάτων ομοτέχνων της μπακαλικής εμπορίας, εις μνημόσυνόν των». «Δι εξώδων των τιμιωτάτων τζιαμτζήδων, εις μνημόσυνον αυτών και των Γονέων».
Με την επανάσταση του 1821 οι Μοναστηριώτες ως επί το πλείστον Έλληνες ξεσηκώθηκαν εναντίον των Τούρκων. Η Ε΄ Μεραρχία του ελληνικού στρατού το 1912 έβαλε ως στόχο την απελευθέρωση της πόλης. Μετά από κακούς χειρισμούς έφτασε στη Βεύη της Φλώρινας στις 6 Νοεμβρίου του 12, την ίδια μέρα που ο σερβικός στρατός κατέκτησε το Μοναστήρι. Οι περισσότεροι Έλληνες εγκαταλείπουν το Μοναστήρι και εγκαθίστανται σε πόλεις της Δ.Μακεδονίας. Σήμερα λειτουργεί ελληνικός πολιτιστικός σύλλογος της ομογένειας. Κάθε Σεπτέμβριο πραγματοποιείται παγκόσμιο φεστιβάλ κινηματογράφου και φωτογραφίας στη μνήμη των αδελφών Μανάκη από Αβδέλλα Γρεβενών. Εκεί στον πολύβουο πεζόδρομο πήραμε τον πρωινό μας καφέ. Τσιγάρο εντός της καφετέριας, όπως και στο εσωτερικό του ξενοδοχείου απαγορεύεται αυστηρά.
Στρούγκα: Δεύτερος προορισμός η παραλίμνια κωμόπολη των 33.000 κατοίκων. Περπατήσαμε στον πεζόδρομο  με τις πολλές καφετέριες και τα πολλά καταστήματα με αναμνηστικά. Η πόλη παράξενη, χωρισμένη στα δύο. Από τη μια μεριά το αλβανικό στοιχείο από την άλλη το χριστιανικό. Τα ήθη αυστηρά. Οι  μουσουλμανικές καφετέριες γεμάτες μόνο με άνδρες. Οι γυναίκες στο σπίτι. Η ξεναγός η Αννίτα μας ενημερώνει ότι τα ήθη είναι αυστηρά. Οι γυναίκες δεν κάνουν μπάνιο στη λίμνη. Εντυπωσιακό το μουσείο φυσικής ιστορίας με συγκεντρωμένη  την πανίδα της περιοχής( ψάρια, πτηνά, ζώα, έντομα…).
Λίμνη: Η λίμνη Aχρίδα ή Οχρίδα βρίσκεται στα ορεινά σύνορα μεταξύ της νοτιοδυτικής Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) και ανατολικής Αλβανίας. Στις όχθες βρίσκονται οι πόλεις Αχρίδα, Στρούγκα και οι αλβανικές πόλεις Πόγραδετς και Λιν. Λόγω του ήπιου κλίματος το νερό της λίμνης  δεν παγώνει. Περιφερειακά της λίμνης είναι χτισμένα τα πάμπολλα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Στα πεντακάθαρα νερά της λίμνης το καλοκαίρι πολλοί επισκέπτες κάνουν το μπάνιο τους στις ειδικά διαμορφωμένες παραλίες. Έχει φυσική ομορφιά, τρέφει πολλά ψάρια και χέλια και οι όχθες είναι καταπράσινες. 
Πόλη-Οχρίδα: Πρόκειται για την αρχαία Λυχνιδός  του 4ου αιώνος πόλη του φωτός (για τα ολοκάθαρα νερά της λίμνης), σήμερα Οχρίδα (πόλη του λόφου) με 42.000 κατοίκους διετέλεσε τη Βυζαντινή περίοδο  έδρα της αυτοκέφαλης Αρχιεπισκοπής Αχριδών και πάσης Βουλγαρίας όταν το 1018 καταλήφθηκε και πάλι από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Βασίλειο Β' το Βουλγαροκτόνο. Από αυτήν την εποχή όλοι οι Αρχιεπίσκοποι της Αχρίδας ήταν Έλληνες ως το 1767 που καταργήθηκε.
Σήμερα είναι μία πανέμορφη πόλη με παραλίμνιο περιποιημένο πάρκο με πράσινο και πολύχρωμα λουλούδια. Για τις πολλές βυζαντινές εκκλησίες, τα πολλά μνημεία, χαρακτηρίστηκε από την UNESCO τόπος της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Μονή Οσίου Ναούμ: Βρίσκεται στη νότια πλευρά της λίμνης, 29 χλμ. από την Οχρίδα . Χτίστηκε το 10ο αιώνα. Η εκκλησία των Αγίων Αρχαγγέλων διαθέτει εκπληκτικές τοιχογραφίες όλες γραμμένες στην ελληνική γλώσσα. Ο όσιος Ναούμ είναι θαμμένος σε αυτήν τη μονή. Στον περίβολο του μοναστηριού κυκλοφορούν ελεύθερα τα παγόνια της μονής. Από αυτό το σημείο, οι 45 πηγές του ποταμού Ντριμ, τροφοδοτούνται από τη λίμνη της Πρέσπας με υπόγειο φυσικό οχετό και εκβάλλουν στη λίμνη της Οχρίδας.
Μεθόδιος και Κύριλλος: Τα αδέλφια μοναχοί,  άγιοι Κύριλλος (827-869 μ.Χ) και Μεθόδιος (815-885 μ.Χ) (κατά κόσμο Κων/νος και Μιχαήλ αντίστοιχα)  γεννήθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Μιλούσαν την ελληνική γλώσσα και σπούδασαν  τη σλαβική, εβραϊκή, συριακή, αραβική γλώσσα. Το έτος 863 μετά από αίτημα του Σλάβου ηγεμόνα της Μοραβίας (πρώην Τσεχοσλοβακία) Ρατισλάβου (επί αυτοκρατορίας Βυζαντινής αυτοκρατοράς Μιχαήλ Γ΄) ο Πατριάρχης Φώτιος επέλεξε τους Μεθόδιο και Κύριλλο να αναλάβουν τον εκχριστιανισμό των Σλάβων. Επινόησαν το σλαβικό αλφάβητο (Κυριλλικό), βασισμένο στο ελληνικό αλφάβητο, μετέφρασαν την Αγία Γραφή, πολλά θεολογικά και λειτουργικά βιβλία, συνετέλεσαν στον εκχριστιανισμό των Σλάβων. Η Ορθόδοξη Εκκλησία εορτάζει τους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο στις 11 Μαΐου. Επιβλητικός ο ανδριάντας των Θεσσαλονικέων αδελφών στην παραλία της Οχρίδας. Στη γιορτή της παιδείας στις 24 Μαΐου εκεί τα σχολεία κατέθεσαν πολύχρωμες ανθοδέσμες.
Επίλογος: Κατά τη διάρκεια της διαδρομής εντυπωσιάζουν τα δασωμένα βουνά, τα περιβόλια με τις μηλιές. Το παραλίμνιο ξενοδοχείο 4 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Οχρίδας όπου και διανυκτερεύσαμε, πραγματοποιήθηκε γλέντι γάμου. Τις απογευματινές ώρες τα μπρατίμια με τα όργανα ήλθαν να πάρουν τη νύφη για να την πάνε στην εκκλησία σύμφωνα με το έθιμο. Το βράδυ ακολούθησε γλέντι μέχρι τις πρωινές ώρες. Ανθοδέσμες, δώρα, αναμνηστικές φωτογραφίες, καλοντυμένες γυναίκες, κουστουμαρισμένοι άντρες, όπως προβλέπουν τα έθιμα. Ευχαριστούμε το πρακτορείο Νασιόπουλου για την άρτια οργάνωση και χωρίς προβλήματα εκδρομή. Με τον ερχομό μας στο γενέθλιο τόπο δεν κρύβουμε να τονίσουμε Ελλάδα και πάλι Ελλάδα. 
Χρήσιμες πληροφορίες:
1 ευρώ = περίπου 60 δηνάρια
Η βενζίνη κοστίζει περίπου 75 δηνάρια / λίτρο ή 1,25 ευρώ / λίτρο. Πληθυσμός κράτους 2.000.000. Πρωτεύουσα Σκόπια 500.000. Ημερομίσθιο εργάτη 7 €. Οι καλύτερα αμειβόμενοι τραπεζικοί υπάλληλοι 600 € μηνιαίως. Στρατός μόνο επαγγελματικός. Οι χριστιανοί ορθόδοξοι ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο (Ιουλιανό) με διαφορά 13 ημερών από το Γρηγοριανό ημερολόγιο.

Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

4.ΤΡΙΚΩΜΟ


TO ΤΡΙΚΩΜΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Γράφει ο Καράντζιος Γεώργιος

Γενικά: Το Τρίκωμο Γρεβενών χτισμένο σε υψόμετρο 820 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας ανήκει στο διευρυμένο νέο δήμο Γρεβενών.  Ως δημοτικό διαμέρισμα περιλαμβάνει τους οικισμούς του Τρικώμου και του Παρορείου. Το μεγαλύτερο ύψωμα του χωριού είναι το «Καραούλι». Σύμφωνα με την παράδοση συστάθηκε έπειτα από την ένωση τριών ποιμενικών οικισμών του Ζιάνι, της Καλογριάς και του Ελευθεροχωρίου. Το πρώτο όνομα του χωριού ήταν Ζάλοβο. Ζάλοβο στα σλάβικα σήμαινε τόπος κατάλληλος για κυνήγι. Σήμερα κατοικείται μόλις από 50 μόνιμους κατοίκους. Το καλοκαίρι κατοικείται κυρίως από παραθεριστές. Το Τρίκωμο φημίζεται για το καλό κρασί που παράγει και για τα πέτρινα γεφύρια του. Κάθε χρόνο το τελευταίο σαββατοκύριακο του Αυγούστου πραγματοποιείται στο χωριό τοπική γιορτή κρασιού με δημοτική παραδοσιακή ορχήστρα. 

Εκκλησίες: Ο ναός του Αγίου Γεωργίου, πολιούχος του χωριού και αγνώστου χρονολογίας κατασκευής (μέσα στο χωριό) κάηκε το 1944 υπό των γερμανών και επαναχτίστηκε. Το χωριό παλαιότερα του Αγίου Γεωργίου είχε πανηγύρι αλλά και σήμερα οι Ζαλοβίτες τιμούν τον άγιο με ιδιαίτερη λαμπρότητα. Ο Άγιος Αθανάσιος λίγο έξω από το χωριό χτισμένος το 1861 είναι προστάτης του χωριού και του συλλόγου που φέρει το όνομα του γιατί σύμφωνα με την παράδοση σε μια περίοδο που η επιδημία χολέρας θέριζε ένας έμπορος καθώς περνούσε μπροστά από το εξωκλήσι του αγίου και το άλογο του έπεσε, προσευχήθηκε στον άγιο Αθανάσιο και η επιδημία χολέρας εξαφανίστηκε από όλη την περιοχή αμέσως. Ο ναός της Αγίας Παρασκευής πέρα από το ποτάμι χτισμένος το 1900 είναι μεταγενέστερης εποχής και κτήτορας του σύμφωνα με μαρτυρίες ήταν ο Μητράκης Ιωάννης.

Εκπαίδευση: Σύμφωνα με πηγές στο χωριό λειτουργούσε σχολείο ήδη από το 1870. Σε έκθεση του έπαρχου το 1904 αναφέρεται πως ήταν 2/θέσιο και η πληρωμή των διδασκόντων γίνονταν με προσφορά της Φιλεκπαιδευτικής αδελφότητας Ζαλοβιτών ΗΠΑ «ο Άγιος Γεώργιος», από το δίσκο της εκκλησίας και προσφορές των εύπορων του χωριού. Το πρώτο διδακτήριο βρίσκονταν στη θέση της σημερινής πλατείας και αργότερα, το 1920 μεταφέρθηκε στην τωρινή του θέση. Το πρώτο κτίριο μέχρι και το 1955 στέγαζε υπηρεσίες της κοινότητας και λειτουργούσε και ως πανδοχείο. Οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να κατεδαφίσουν το 1ο διδακτήριο λόγω της παλαιότητας του.

Ασχολίες κατοίκων: Η αμπελουργία ήταν και είναι η  κυριότερη ασχολία των κατοίκων. Το Τρικωμιώτικο κρασί είναι φημισμένο σε όλη την περιοχή της δυτ. Μακεδονίας και πριν το β΄ παγκόσμιο πόλεμο η φήμη του έφτανε έως και τη Λαμία.
Στην περιοχή μας καλλιεργείται κατά κύριο λόγο η ξινόμαυρη ποικιλία αλλά και το μερλό, αγιορείτικος, καπερνέ, μοσχάτο κ.ά. Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις πριν το 1940 έφταναν τα 4000 στρέμματα. Το Τρικωμιώτικο κρασί έλαβε πολλά βραβεία γευσιγνωσίας στο παρελθόν, σεμινάρια οινολογίας πραγματοποιήθηκαν στο χωριό και ο τοπικός σύλλογος αξιοποίησε την ασχολία αυτή και κάθε χρόνο διοργανώνει γιορτή κρασιού, την μεγαλύτερη της περιοχής. Πέρα από την αμπελουργία στο χωριό οι κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία και ελάχιστη γεωργία.

Πληθυσμιακές Αναφορές:
1854= 80 οικογένειες, 1859= 768 κάτοικοι, 1885=780 κάτοικοι, 1904= 375,1913=600, 1914= 471 , 1940= 651, 1971= 234, 1991=361, 2011=141


Βιβλιογραφία:
1)      Προσωπικό αρχείο Καράντζιου Γεωργίου
2)      Προφορικές συνεντεύξεις-παράδοση Τρικώμου

Τρίτη 15 Μαΐου 2012

30. Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΡΕΒΕΝΙΩΤΩΝ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΩΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ



 







Το νεοεκλεγέν 12ο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γρεβενιωτών Κοζάνης “Ο ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ” που προήλθε από τις αρχαιρεσίες της 21ης Μαρτίου 2012 επισκέφθηκε τη Δευτέρα 14 Μαΐου, παραμονή της εορτής του Αγίου Αχιλλίου πολιούχου της πόλης των Γρεβενών,  σε εθιμοτυπική  επίσκεψη τον Αντιπεριφερειάρχη της περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών κ. Γεώργιο Δασταμάνη και Δήμαρχο Γρεβενών κ. Δημοσθένη Κουπτσίδη.

Ενημερώσαμε  τον Αντιπεριφερειάρχη και Δήμαρχο για τις μέχρι τώρα δραστηριότητες και  τους σκοπούς και δράσεις του συλλόγου. Ζητήσαμε να έχουμε συνεργασία και συμμετοχή σε εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στα Γρεβενά. Συζητήσαμε τη δυνατότητα  πραγματοποίησης κοινών εκδηλώσεων.
Ο αντιπεριφερειάρχης κι ο δήμαρχος επισήμαναν την πλούσια δράση , τις επιτυχημένες εκδηλώσεις του συλλόγου,  τη δυνατότητα που είχαν οι κάτοικοι μικρών  οικισμών των Γρεβενών να παρακολουθήσουν παράσταση του χορευτικού του συλλόγου μας και μας δήλωσαν ότι θα κάνουν ότι είναι δυνατόν μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων να σταθούν αρωγοί και συνδιοργανωτές των εκδηλώσεων του συλλόγου μας.
Στη συνέχεια τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου με  πρόεδρο τον  κ. Δημήτριο Μπουκάλη, τον  αντιπρόεδρο κ.  Δημήτριο Κολτσίδα, το Γ.Γραμματέα  Βασίλειο Αποστόλου, τον ταμία κ. Αθανάσιο Λότσιο, την έφορο χορευτικού κ. Παναγιώτα Μανταλά συμφάγαμε σε γνωστό ψητοπωλείο της πόλης με τοπικά παραδοσιακά εδέσματα μανιτάρια και ζυγούρι, πρόβατο σε μορφή σουγλιμάδας (κεμπάπ). 

Ακόμη θέλουμε να ευχαριστήσουμε την αντιδήμαρχο κ. Κατερίνα Πέτρου για την ευγενική χειρονομία του κεράσματος καφέ προς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.  

Σάββατο 12 Μαΐου 2012

29. ΕΘΙΜΟ “ΑΝΤΡΟΜΑΝΑΣ” ΣΤΗ ΔΕΣΚΑΤΗ

ΕΘΙΜΟ ΑΝΤΡΟΜΑΝΑΣΣΤΗ ΔΕΣΚΑΤΗ


O Σύλλογος Γρεβενιωτών Κοζάνης  “Ο ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ”, με τον πρόεδρο του συλλόγου κ. Μπουκάλη Δημήτριο και ομάδα του χορευτικού τμήματος συμμετείχε ενεργά στις 20 Απριλίου 2012, ανήμερα της Ζωοδόχου Πηγής, στο έθιμο της «ΑΝΤΡΟΜΑΝΑΣ»  με τραγούδια για τον αποχαιρετισμό της Πασχαλιάς που διοργανώθηκε από το Δήμο Δεσκάτης στην κεντρική πλατεία της Δςσκάτης.
Είναι ένα έθιμο που ξεκινά με τον “τρανό χορό” με συμμετοχή όλων των Δεσκατιωτών και των πολυπληθών επισκεπτών.
Ο αποχαιρετισμός της Πασχαλιάς κλείνει με τον τρίπατο χορό της «ΑΝΤΡΟΜΑΝΑΣ» σε σχήμα πυραμίδας, αποκλειστικά από άντρες, σε ρυθμούς γρήγορους και εύθυμους.

Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

28. ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΤΗ ΖΑΜΠΟΥΡΔΑ


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΡΕΒΕΝΙΩΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ-ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΤΗ ΖΑΜΠΟΥΡΔΑ

Ο Σύλλογος Γρεβενιωτών Κοζάνης “Ο ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ” γιόρτασε την Πρωτομαγιά στην Ιερά Μονή του Οσίου Νικάνορος. 
Με την άφιξή μας, πεζοπορώντας στο καλά διατηρημένο μονοπάτι φτάσαμε στις όχθες του Αλιάκμονα, εκεί που για δέκα αιώνες στην απόκρημνη πλαγιά του Καλλίστρατου όρους μέσα σε σκαλιστό βράχο διατηρείται σε καλή κατάσταση η σκήτη των μοναχών και ο τόπος λατρείας το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Εκεί ο μοναχός Νικάνωρ (1511) επέλεξε για κατοικία, ώσπου να ανεγείρει εκ βάθρων την Ιερά Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Η πρόσβαση στη σκήτη προσιτή. Η στερεή καλοφτιαγμένη σκάλα μας βοήθησε να ανεβούμε στο εσωτερικό της διώροφης σκήτης. Οι τοιχογραφίες του ναού, άντεξαν στο χρόνο. Κάποιοι τολμηροί αναρριχητές του παρελθόντος άφησαν τα ίχνη τους χαράζοντας τα ονόματά τους στις εικόνες των αγίων, χωρίς να γνωρίζουν τις καταστροφικές συνέπειες που υπέστησαν οι αγιογραφίες.
Το μοναστήρι της Ζάμπουρδας, με τον ιδρυτή του τον Όσιο Νικάνωρ,  αποτελεί για τους οικισμούς των Βεντζίων πρωτίστως και πολλών χωριών της Κοζάνης η θρησκευτική και η εθνική έπαλξη. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας με την ακτινοβολία του περιόρισε τον εξισλαμισμό των κατοίκων. Οι κατατρεγμένοι και ανήμποροι εκεί βρίσκανε καταφύγιο. Στα χρόνια του Μακεδονικού Αγώνα (1904-1908) φιλοξενούσε και εφοδίαζε τους  απεσταλμένους από την ελεύθερη Ελλάδα Μακεδενομάχους.
Με την ολοκλήρωση του υδροηλεκτρικού φράγματος του Ιλαρίωνος η περιοχή θα κατακλυσθεί από τα νερά του ποταμού του Αλιάκμονος. Το έτος 2008 δημιουργείται Επιτροπή διάσωσης της σκήτης και πεζογέφυρας. Συμμετέχουν ενεργοί πολίτες, φορείς. Η πίεση στη ΔΕΗ Α.Ε ασφυκτική. Η στάθμη του υδροταμιευτήρα θα είναι πιο κάτω από τα τοιχώματα της σκήτης. Η αποκατάσταση της πεζογέφυρας μάλλον θα έχει θετική εξέλιξη. Για όλες αυτές τις εξελίξεις ο Σύλλογος Γρεβενιωτών Κοζάνης με την παρουσία του την Πρωτομαγιά στη Ζάμπουρδα  φέρνει στην επικαιρότητα τις δεσμεύσεις της ΔΕΗ Α.Ε για υλοποίηση των αποφασισθέντων, προκειμένου να μείνει όρθιο και αλώβητο το ιστορικό και θρησκευτικό μνημείο το σημείο αναφοράς της ευρύτερης περιφέρειας Βεντζίων - Κοζάνης.